Přejít na obsah

LEGO - tipy na rozšíření sbírky


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 1tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Zdravím, o víkendu šla v televizi pohádka Toy Story a tak jsem se schválně podíval jestli nemá Lego něco pěknýho k tomuhle filmu. Dneska se v obchodech ještě dají sehnat sety, které byly vyrobeny ke 4. dílu což jsou cca. 2 roky nazpět, ale nic moc se mě z toho nelíbí. Ale co mě dostalo mnohem víc je, jak moc vyletěli ceny setů které k Toy Story Lego vydalo v roce 2010. To bylo zřejmě poprvé co Disney a Lego k Toy Story něco udělali a na současných cenách je to znát. Myslíte že ty sety vydané ke 4. dílu mají nějaký investiční potenciál, jako u těch desetiletých ? Já si tím nejsem jistej. Ale možná půjdu spíš do Mimoňů ty jsou teď s cenou na dně, tak to by byla možná příležitost. Co Vy na to? 😀

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stejně je zvláštní, jak se ze všech sběratelskejch zálib postupně stává čím dál víc investiční kalkul. Sběratelství o tom bylo částečně vždycky, ale poslední dobou se zkrátka čím dál víc setkávám s tim, že peníze přebíjej tu samotnou radost, pro kterou ty věci byly prapůvodně určený. A je vlastně úplně fuk jestli jde o lego, modely nebo hodinky, liší se jen měřítko.

A vůbec to nemyslim ve zlym a na nikoho neukazuju, to jen aby bylo jasno. Jen mám zas svoji filozofickou chvilku

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@sashator ja si taky jen tak zafolozofoval, jen jsem to myslel teda vic konkretne ;)

Lego je stavebnice pro deti…pro maly i pro velky. Je to uzasna stavebnice. Jako byly Rolex skvele hodinky. Do te doby, nez v nich nekdo ucitil investicni potencial. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Každý má dostatečnou volbu, jak k tomu přistupuje. Dítěti pravděpodobně vyřazené sety kupovat nebudeš. Lego mám rád a spousty ho kupuju na sestavení. Současně, když vím, že se mi na čemkoli zhodnotí vklad v horizontu tří let o 300%, tak to koupím i kdyby to bylo lejno. U nákupu lega jde stejně o drobný a spíš o zábavu. Nehledě na fakt, že na sběratelském principu s limitací dostupnosti celá společnost Lego funguje, stejně jako další ze stejného segmentu - Funko, Hasbro, Matel apod.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A vždyť o tom přístupu to je a já neříkám, že je vyloženě špatnej. Jen je toho poslední dobou zkrátka hodně a nějak se mi čím dál víc vytrácí ta radost. A jsou pak i situace, kdy na tohle investování opravdu doplácí fanoušci, což už je trošku k nasrání....hele a jeden dotaz- přijde mi, že dneska každej třetí přemejšlí o Legu jako investici (samozřejmě tomu napomohly články, videa apod. za poslední rok), logicky to musí i snižovat ten investiční potenciál ne? Přeci jenom před pěti, deseti lety takhle přemejšlela jen hrstka lidí, takže tam byl logicky i výraznej nárůst 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle ale může fungovat jen do okamžiku, kdy na to takhle kouká hrstka lidí. Jakmile to začnou "na investici" nakupovat masy a po X kusech a v horizontu těch tří let budou chtít všichni prodat, jakože aby z toho vytáhli těch 300% navíc, tak to asi neklapne. A tak je to se vším...

Já jsem teď na rozpacích, jestli k Porsche a Bugatti (co už jsem si koupil před pár lety) mám dokoupit Siána, nebo to rači všechno prodat. Bedny zabírají místo ve skříni, když si to postavím, tak super, tři top modely, ale zas budou stát a jen chytat prach. Ono po Siánu přijde určitě něco dalšího a pak další a další... nějak se mi z toho vytrácí ta radost :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hodně mi připadá třeba Star Wars Lego setů. Ale to není tak, že by Lego chtělo dělat něco krásného pro děti. Klidně mohli zavést režim, kdy nebude vznikat tolik nových setů a budou mít na skladě vždycky požární stanici, policejní stanici... atd. Naběhli zcela záměrně na vlnu marketingu zacíleného na děti a sběratele filmových suvenýrů. Fanoušci nemají na co doplácet - díky poptávce vznikají další a další sety a stávají se sběratelsky cennými. To je zase podstata sběratelství - hromada obyčejných kamenů je stavební materiál, hromada výjiměčných kamenů s určitou muzealitou je sbírka, jejíž hodnotu sběratel záměrně zvyšuje, v nejrůznějších aspektech vnímání. Segment "hrající si děcko" dostane aktuální set, k aktuálně populárnímu tématu. Vznikají UCS sety, cílovka pro metrového Falcona SW rozhodně není malé děcko. Jsou série přímo pro dospělé a marketingově komunikované tímto směrem. Osobně mám odložené krabice tzv. "statue" setů.

Ale jo, taky mě nasralo, když jsem chtěl pro dceru koupit blbou krabici 3v1, kde uděláš z kostek jednou papouška, podruhé žábu a pak chameleona. Po vyprodání to pár lidí chce prodat za  2k. Jednoduše to nekoupím. Ta 300,- jsem jí koupil aktuální ryby a počkám na krokodýla. 

Určitě máš pravdu v tom že daleko víc krabic končí jako "investičních". O tom jsem už s celou řadou lidí diskutoval a přemýšlím nad tím tak, že to rozhodně zasáhne série typu SW. Na druhou stranu se rozšiřuje zacílení Lega a vznikají nové série a témata. Věřím těm "statue" věcem, jako je architektura, nově je zajímavé botanicals, IDEAS má nevyčerpatelný systém atd.

Docela by to podle mě šlo přirovnat situaci, kdy Kenner udělal figurky SW a někteří mylně věřili, že každá sw figurka má mega potenciál. To stejné Black serie SW. Už jsem o těch reedicích i tu psal. Třeba i "nový" droid je víceméně update předchozího setu a není to snad ani UCS - tzn. za dva roky přijde další větší verze. Reedice 20ani atd. Zjednodušeně, fanoušků a sběratelů SW tematiky je bambilion, ale bambilion začíná být i těch různých setů, ale stále je spousta jiných zajímavých. Teď letí Minecraft, fajn je brickheadz atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@azeppelin hele investuj do ceho je libo, klidne do toho lejna, je to samo ciste tvoje vec. Jen kdyz to prezentujes, holt na to nekdo muze mit jiny nazor. Neni to osobni, jen proste uplne nesouznim s tou filozofii, ale to je zase jen muj problem. Ale sam vlastne pomahas vytvaret situaci, kdy pak holce nekoupis konkretni stavebnici, protoze ji nekdo jiny vidi jako investicni potencial. Ja jsem asi ok s tim, ze se tohle deje s obrima stavbama pro dospele. Ale kdyz uz se to promita i do zakladnich stavebnic pro decka? Byt zatim spis okrajove… 

Vzdyt to za par let muze vypadat stejne jako u toho Rolexu. Obchody plne diamantovych picovin a zakladni model nekoupis. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale to hystericky démonizuješ. Děcko není sběratel, dostane krokodýla a hotovo. Těch setů máš mraky a neustále přibývají. Když budeš chtít sesbírat, jako sběratel, všechny 3v1, tak si holt připlatíš - tvoje volba + obchodní model společnosti. Vlastně nechápu jak bys to chtěl optimalizovat. V institucích, ve kterých působím a ve své sbírce se dostanu k hračkám z pravěku, přes indiány, první republiku až po současnou produkci. Všechny tyto muzejní a sběratelské exponáty jsou v procesu muzealizace vyjmuty ze svého prostředí a užití. To platí odjakživa, dokladováno s vývojem lidstva. To úplně líčíš, jako by sirotci plakali před obchodem Lego. Sety který jsem za poslední týden cca za 20K dokoupil, jsou na trhu xy let, nejstarší z roku 2016 a stále je dostupný. Až bude po bezmála šesti letech vyřazen z nabídky a nahrazen jiným, tak logicky stoupne na hodnotě úměrně s nedostupností. Děláš z toho nesmyslný drámo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...