Přejít na obsah

Regulace strojku


DDK

Doporučené příspěvky

Seika obecně se hůř ladí na přesnost, protože jdou jinak když je nosíš a jinak když leží. Taky dost záleží na aktivitě majitele, protože ne každý je dokáže dotáhnout běžným životem, navíc teď se všema HO apod.

Aby se člověk s nima moc nerozčiloval, je dobrý je nosit pravidelně a kontrolovat přesnost jednou denně ve stejný čas. potom se z toho dá něco vypozorovat. Ale není problém se Seikama být při stejných činnostech jeden den +2s a druhý -5s, taky proto mají takový rozptyl.

Nejlíp na tom byl 8L strojek, ten šel na ruce hodně pravidelně, ale jak se odložily na den, šly zase jinak.

Jednou jsem tu Alpinisty doseřizovával a byl to na týden nošení a zapisování a pošťuchování do páčky regulace 🙂

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 68
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

před 5 hodinami, Harwey napsal:

dobrý návod, jen pro upřesňéní -

když mi hodinky přes den leží na nočním stolku a na noc si je nasvítím a beru na ruku.
Můžu je polohovat přes den, nebo si mám v noci lehnout tak, aby woče zaujaly kýženou pozici?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 30. 11. 2020 v 22:29, dykmore napsal:

Ještě jsem vypozoroval jednu ameriku, a to že ta poloha cifrem nahoru je pro hodně hodinek prostě problém. Nevím proč, prostě 

Velmi presne si to napisal,v tejto  polohe ked su na vibrografe kde to najlepsie vidiet, ma hodinar  aj ja s mnohymi hodinkami problem to urobit,aby isli ako ciselnikom dole! Sposobuje to viacej veci.Len tento problem odstranit tva niekedy aj hodina,dve!!!Velakrat sa to stopro ani  ne-podarí!!!  Je dost zlozito na to prist,ale  je na to  urcity postup, kde ,aako hladat problem.Najcastejsie to robi čep,vlasok,atd.Nikomu to neprajem odstranovat tak isto, ako nastavovoat zabery paliet s krokovym kolom. ci upravu vlasku.. 

Upraveno uživatelem hodinar 1953
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@DDK co znamena uplne nove alpinisty?
nevim jak dlouho uz se ty hodinky nevyrabi, jak dlouho nekde lezely a jak dlouho je nosis.
u alpinistu mi (v dobe kdyz jsem to meril) prisly haklive na zpusob odkladani na noc, nejlepsi bylo nechat je cifrem dolu nebo alespon korunkou dolu. postupne jsem to prestal resit a jednou za ctrnact dni seridil minuty :) nez jsem po par letech zjistil, ze uz to delam kazdy tyden, ze uz jsou uplne mimo normy strojku udavane vyrobcem. nastesti do plusu, takze jsem nikam nechodil pozde :D (ale v mem pripade je to zpusobeno tvrdym zachazenim)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Anela
máš pravdu, nevyrábí se tuším druhým rokem a je otázka, jak byly skladované. Tedy "nové" jsem je koupil minulý týden na I-TIME.cz a od té doby je nosím denně. Dnešní měření opět nic moc, po 15 hodinách dělají + 14,6s. Vyzkouším je dát na noc korunkou dolů a uvidíme, co to udělá. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já se omlouvám, že do ti do toho ještě jednou vstupuju, ale podle mě mícháš dokupy dvě věci. Přesnost hodinek, a kompenzaci přesnosti různým odkládáním. Nemusíš na nic čekat, nic nového neuvidíš, prostě ráno v 8 hodinky nařiď podle nějakého zdroje (nejsem fanatik, takže presnycas.cz mi třeba bohatě stačí), normálně je vezmi na ruku a nic neřeš, nekontroluj, večer ve 20 koukni, o kolik se rozešly se zdrojem, vynásob to dvěma a víš přesně, na čem jsi. 14,6s za 15h je cca 24s denně do plusu, pokud je to informace po 15h nošení. To je na hranici tolerance udávané výrobcem, takže si sám spočítej, jestli je to i na hranici tvé psychické tolerance. Mně by to třeba už vadilo. A že za 15h nošení naberou 15s a nějakou polohou to za 9h stáhneš na 5s do plusu nemění nic na tom, že jdou 25s denně do plusu.

Odkládání s přesností hodinek nemá nic společného. Odložením hodinek ovlivníš chod, ale k čemu, kromě kompenzace, ti to je? Nemůžeš přece z odložených hodinek dělat nějaký úsudek v řádu sekund, hodinky jsou na to, aby se nosily. Že třeba nějaké hodinky položené cifrem nahoru za 24h udělají sekundu do plusu vypadá skvěle, ale podle mě (a zvlášť u seiko strojků) je to naprosto nevypovídající informace.

Upraveno uživatelem dykmore
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je tedy třeba zavést termín Kumulativní odchylka (nebo tak něco). Přesnost nošených hodinek bude záviset na tom, kdy j měření dochází. Při měření ráno-večer bude záviset na tom, jestli přes den sedím u kompu nebo štípu dříví. Optimální je. Odečtu ráno, odečtu za 24 hodin, zkusím si vzpomenout jakže to včera bylo, pokývu hlavou a našteluju hodinky podle kompu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Snad nemusím výslovně psát, že pojmem nošení myslím nošení během normálního, průměrně aktivního dne. Ten už si snad každý určí sám, ne? Na štípání dříví si snad automaty, u kterých řešíš sekundy denně, nebereš. Ale jestli s nimi pět dní v týdnu sekáš stromy sekerou, tak to možná tvůj normální, průměrně aktivní den je.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš recht, trochu sem si zapřeháněl ;o)

I když já jsem extrémní uživatel. Mé noční hodinky (Seika s dobrou lumi a nechci si je odřít, strojek7S36)  - ty jsou přes den v ošatce s různými věcmi, co se tak u postele hodí. Ráno je odepnu a odložím je tam bez ohledu na speciální orientaci. A večer před spaním si chvilku čtu a přitom je natahuju kmitáním/kýváním ze strany na stranu (tam a zpátky cca jednou za vteřinu, žádné divočení) cca 2,5-3 minuty, to je cca 30-36 hodin chodu. A to je v podstatě jediný pohyb. Fast charge ;o) Schválně se podívám,  jak to vypadá s gain/lost během této procedury. (kterou vydávám za procvičování zápěstí)

7S26 co už nemám se mi dařilo rychlejším kmitáním o pár sekund popohnat - malinko se zpožďovaly a s nováčkovským nadšením jsem to dorovnával takto. Po pár týdnech mne to ovšem přestalo bavit a nechal tomu volný průběh. 

Fakt je, že mi lehká odchylka až tak nevadí hlavně proto, že na žádných automatech nemám šroubovací korunku a seřízení hodinek je pro mne v podstatě vítanou možností si pohrát

Upraveno uživatelem Datel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 29. 11. 2020 v 14:30, DDK napsal:

Čaute,
pořád dokola narážím na téma regulace strojků a jak je možné dosáhnout lepší přesnosti. Máte s tím někdo osobní zkušenost? Dokážete doporučit hodinářství, kde toto spolehlivě zvládnou? Chtěl bych nechat poladit 2 kusy od Seiko, v obou případech 6R15.
Předem díky za tipy.
DDK

Dovolím si zde odložit screenshot z aplikace "WatchCheck" (určitě nejlepší aplikace pro měření přesnosti pro android). 

Moje Alpinisti - 6R15, totiž šlapou opravdu příkladně. Průměrná denní odchylka je dlouhodobě cca -1 s/d. A to jsem je při měření nosil vždycky jen půl dne. Zřejmě jsem měl kliku, protože takhle přišly už továrně poladěný. Jediný, co je dokáže rozhodit, je z nepochopitelných důvodů winder nebo když den, dva jen leží - to se pak zpomalují. 

Nicméně věřím, že ti je každý dobrý hodinář dokáže zregulovat do nějakých smysluplných hodnot typu -5 až +10 s/d. 

Jestli ještě nevíš, kam s nimi, můžu napsat pár tipů, kam bych se je nebál dát vyladit. 

 

Screenshot_20200618-201956_WatchCheck.thumb.jpg.10f01bc1b56fc08a0e30399b0cae6c8c.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

čaute,
debata se nám tu pěkně rozjela a já děkuju všem zúčastněným za postřehy a sdílení svých vědomostí, opravdu si toho cením!
Měřil jsem po odložení korunkou dolů a zde SARB017 dělají přijatelných 6,5s do plusu, Great Blue pořád už ne tak pěkných +16,5s. Teď je na řadě měření po celodenním nošení u obou kusů, což je asi nejdůležitější tak, jak psal @dykmore

@petroniuzz
mám iPhone, takže tuto appku bohužel nevyzkouším. Používám Toolwatch, ale má to své mouchy. Za tipy na spolehlivý servis budu určitě rád!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 22 minutami, DDK napsal:

@petroniuzz
mám iPhone, takže tuto appku bohužel nevyzkouším. Používám Toolwatch, ale má to své mouchy. Za tipy na spolehlivý servis budu určitě rád!

S těmito hodinářstvími mám osobní zkušenost. Až na Koscom, kde mi jednou zprasili lepení skla, jsem byl všude spokojenej a určitě můžu doporučit.

Knespl & Majzlík hodinářsky ateliér
https://www.facebook.com/KnesplMajzlikHodinarskyAtelier/

Atelier Jeronimo
https://www.atelier-jeronimo.cz

Koscom
https://www.hodinky-koscom.cz

Antonín Kodýtek
https://akhodinar.cz

Hodinářství Vyšehrad
http://hodinarstvi-vysehrad.cz

Onyx Jihlava
https://www.opravnahodinek.cz

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejlepší zkušenost mám s jarním pohonem od seika. Tam je úplně jedno jestli hodinky jsou nataženy, odloženy v jakékoliv poloze, jedu na kole. Pořád jdou stejně za všech podmínek. Má to ale jednu nevýhodu, protože od té doby netoleruji žádnou větší odchylku.

Screenshot_20201204-195652_WatchCheck.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@petroniuzz
díky moc za tipy, mrknu co budu mít nejblíž a otočím se tam

@shewcza
jarní pohon mě hodně pobavil...Nejdřív jsem si říkal cotokur...je??? Pak mi to došlo :D To bych velmi rád, snad někdy až budu velkej kluk. Snowflake nebo SBGH267 (s nejarním pohonem, které se tady na fóru už mihly), to jsou mé vlhké sny. Tak nějak ale tuším, že to je ulička, ze které už není návratu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...