Přejít na obsah

Chronomag a politika


Bert

Doporučené příspěvky

Přátelé, k napsání této drobné polemiky mne vedly především dnešní příspěvky ve vláknech HUMOR, potažmo CO MĚ PRÁVĚ NAŠTVALO.

Konkrétně:

https://forum.chronomag.cz/topic/138331-humor/?do=findComment&comment=2595314

a následující debata.

Potažmo zde:

https://forum.chronomag.cz/topic/138316-co-m%C4%9B-pr%C3%A1v%C4%9B-na%C5%A1tvalo/?do=findComment&comment=2595243

 

Ve vlákně HUMOR Lynx postoval docela zábavný obrázek, který IMHO do vlákna zcela patří, byť má politický podtext. Následující příspěvky (Lynx, Elloco) však již s humorem nemají pranic společného. Podobně na tom je i Hufnourova glosa ve druhém zmíněném vlákně. Plně chápu, že jej jednání A.B. neskutečně štve, a potřebuje se z toho vypsat. Na druhou stranu by jej mohl kdokoli z Vás napadnout, že sem tahá politiku, která přeci na Chronomag nepatří. A jsme u jádra pudla.

Opravdu je podle Vás správné zavírat oči nad něčím, (politikou), co nás provází celodenním životem, co významně ovlivňuje nejen naši náladu, ale ve svém důsledku třeba i schopnost a chuť si koupit hodinky? Vím, s tou koupí je to trocha nadsázky, ale věřte, že vím, o čem píši.

Jsou tomu asi 4 roky nazpět, kdy jsem s tehdejším přivolením root admina otevřel podobnou diskuzi. Skončila ve smetišti dějin, protože diskutující nedokázali dodržet základní pravidla komunikace, a namísto diskuze na téma: politika na Chronomagu ano či ne, přešli do osobního napadání druhých.

Nějaký čas uplynul. Z vývoje společnosti, a na vývoj reflektujících příspěvků psaných Vámi na Chronomag, je jasné, že před politikou oči zavírat nelze, a ani z našeho společného virtuálního prostoru nelze politikum zcela vytěsnit.

Proto zcela vážně otevírám tuto debatu znova, a táži se: politika na Chronomagu ano či ne? Ve speciálním vlákně? Má být takové vlákno moderováno, nebo má mít status Žumpa? Co Vy na to?

Ještě drobné technické upozornění: tohle bude patrně výbušná diskuze, takže prosím slušně. Nad stávající pravidla si dovolím jedno další. V této konkrétní diskuzi napadejte koho chcete, ale nikoli sebe navzájem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 81
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Ahoj všichni,

politika je z principu věc veřejná a velmi těžko by se hledala hranice co je "politicky závadný" příspěvek a co ještě není.

Osobně by mi bylo milé, politiku, náboženství a podobná třaskavá témata netabuizovat, nicméně dát jim velmi jasný rámec, např. zákaz napadání názorů druhého a podobně.

Vznikne-li v nějakém vlákně diskuse na toto téma, přesměroval bych ji automaticky do určeného samostatného vlákna.

Pěkný den,

S.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobně jsem přesvědčen, že společností přijímaný statut politiky jako něčeho odporného o čem se slušní lidé vlastně ani nemají bavit, je jedním z hlavních příčin problémů posledních let.

Jak si správně napsal, politika nás chca nechca prostupuje každý den a kdo tvrdí, že se ho netýká, je v hlubokém omylu.

O politice je naprostou nutností se bavit v každé společnosti, vyměňovat si názory a navzájem se tak ovlivňovat. Jen tak může společnost opravdu demokraticky vyspět.

Druhá věc je kultura takové diskuze...

 

Takže za mě ano, jsem jednoznačně pro, aby takové vlákno vzniklo, ale také jsem pro, aby bylo přísně moderované. Protože pokud se změní v žumpu, bude k ničemu. A až jednou taková diskuze moderovaná být nebude muset, budeme opravdu vyspělou demokratickou společností... :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Občas se sám neubráním povzdechům nad politickými záležitostmi ve vláknech, kam to nepatří, prostě znáte ten pocit  ,,Mně se chce něco říct..."

Většinou pak toho lituju. V lepším případě se mi jenom stejně neuleví,  v horším případě se rozpoutá debata, kterou jsem ani nechtěl spustit... možná ve statusu ŽUMPA, kam politika a politici patří, by se to dalo vydržet. Naházet to tam a nechat kvasit a rozkládat... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to mozna smutny, ale ze me politika ne. Proste si myslim, ze to nekteri zase nezvladnou a zbytecne to prejde do osobni roviny, ale treba se pletu.

Jako mozna by stalo za to zalozit vlakno POLITIKA a uvidime co se bude dit, zamcit (zamknout :)) to jde vzdy. Ale uprimne si myslim, ze se z toho stane vlakno nadavani na Babisa a Zemana, kam se ani nejvetsi fanousek a obdivovatel techhle dvou neodvazi napsat, protoze by okamzite dostal brutalni kartac... Konstruktivni debatu nad cimkoliv bych tam pripadne necekal, no.

Upraveno uživatelem brownwld
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak protože jsem byl zmíněn, tak se vyjádřím. Nepovažoval jsem svůj příspěvek za politický (ale pravda, do humoru asi nepatřil). Spíš mi vadí absolutní odsouzení druhého bez argumentu. Zákaz politiky na fóru stejně není dodržován. Titulování (dehonestace) představitelů státu mi přijde nedůstojná pro fórum gentlemanů. Kdo je jaký čurák a proč, řeším v hospodě u piva. Tady bych to dal do žumpy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Táta kdysi moudře na lodích posádkám zakázal dvě témata, politiku a náboženství, protože na omezeném prostoru to někdy i při sedmi dnech plavby zavánělo nějakou přesdržkovou. Bohužel v této zemi přestalo být v posledních letech možné mít politiku a další aspekty života tak nějak normálněji oddělené. V situaci, kdy jeden člověk vlastní strašlivou část průmyslu, podstatnou část médií a de facto drží politickou moc, bychom už pomalu nesměli mluvit o ničem. Já vím, že tohle je hodinkové fórum (a jeho vlastník Bert tady velmi pragmaticky jede systém podobný tomu, jaký musí panovat na lodi vedené kapitánem - osvícenou diktaturu), ale já mám ty nehodinkové vlákna něco jako hospodu. Rád se tu setkávám s inteligentními lidmi a vnímám jejich názory. Na ledacos. Když se mi ty názory nelíbí, myslím si o tom svoje, trochu to možná pozmění můj pohled na daného člena, ale rozhodně nemám potřebu dávat tu kvůli nim virtuálně někomu "přes držku", nebo se před nimi nechávat nějak "chránit". 

Myslím, že v každém průřezu osazenstva usazeného u hospodských stolů se najde sem tam nějaký ten magor, co něco zbytečně hrotí. To je součást života. Většina normálních lidí se tím ovšem přece nemůže nechat vyvést z míry natolik, aby byla nutná nějaká absolutní systémová korekce. V tomto případě absolutní cenzura. Nebo už jsme vážně takové "cítě", jako jsou někteří Američani, kteří se hned urazí kvůli sebemenší prkotině. Doufám, že jsme tady trochu mentálně otužilejší plémě a dokážeme zpracovat podobné "challenge" v podobě názorových neshod bez toho, že by nás to psychicky zdevastovalo. Vždycky jsem měl za to, že chlapi, aspoň tady u nás, jsou schopní dát si - ať už obrazně, nebo doopravdy - tak trochu přes hubu a pak spolu jít dopít to pivo. Já bych byl moc rád, aby tento prostor "normální", abychom tu neměli potřebu vytvářet nějaké "safe spaces" pro lidi typu sněhových vloček, kterých se hned všechno niterně dotkne a oni požadují, aby s tím nějaký arbitr okamžitě něco udělal "neb ó, kterak já trpím".

Rozhodně jsem pro korekci ve smyslu nasazení uklidňovacích prostředků proti lidem, kteří jsou zbytečně (zde verbálně) agresivní a namísto debaty útočí na jiné členy. Magor, který se v hospodě začne kolem sebe ohánět uraženým půllitrem si asi taky bude chvilku sosat lahváče pěkně doma, ale proč by se kvůli tomu musela v lokále vyvěsit cedule "žádný kecy o císařpánu", to nevím.

Suma sumárum cenzura témat obecně ne. Moderování lidí, neschopných zachovat dekórum při jejich prodiskutovávání, rozhodně ano.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Předvánoční flame volume 23

A teď sranda stranou, pro moderátora to bude strašné peklo.

Nebo nemoderovat a nechat otevřené jenom po omezenou dobu.

Každopádně jako experiment proč ne?

Jinak zpolitizovat se dá kdejaká volovina. ( žárovky, roušky, okurky, mandelinky)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Berte stejně to tu fakticky skoro každý den máš. 1/3 obsahu vláken co mě...... je stejně +- politická. Nechal bych to tak jak to je. Tedy jistá míra represe když se to zvrhne a možná bych byl důslednější :D a když jsme u toho, tak se rovnou hlásím o ban, který jsem k mému podivení nikdy nedostal :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Politika klidně. Ale ve svém vláknu jako má Fotbal, Hokej, Auta...

Jestli se z toho vlákna udělá žumpa ("ten tamten je ale svině") nebo debatní kroužek ("jaký máte názor na rouškovné") je na přispěvatelích, nicméně nechal bych prostor všemu, co se vejde do pravidel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Politika klidně, ale v samostatném vlákně. Moderovat bych to ale nechtěl...Stejně se politika v ostatní diskuzi objevuje pořád (což bude i nadále), ale většina by se mohla koncentrovat v samostatném vlákně. Zamknout se to dá vždycky...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja bych politiku povolil jenom tesne pred Vanocema (jakoze ted), minulej rok jsme se tady poradne nepohadali, tak to treba vyjde tentokrat :)

Ne, vazne. Pokud se to bude drzet ve vecne, debatni rovine, bez vulgarit a nesmyslnych vykriku, jsem pro. Napriklad vojta1 onehda docela sikovne branil EU a jeji postoje a jini mu odporovali a diskuze to byla pomerne zajimava a myslim, ze i docela poucna. Otazka jenom zustava jak to ukocirovat, aby se to nezvrhlo. Zumpa nema smysl. Kdo se chce jenom hadat, muze jit jinam.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám problém s jakýmkoliv vláknem, které je pojmenováno "Žumpa". Respektive mám problém s obsahem, jenž by tam asi měl spadat. Vadí mně sprosté (urážlivé) vyjadřování. Debaty na témata z oblasti politiky mi nevadí, pokud jsou dodrženy základy slušného chování (viz už předešlá slova). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...