Přejít na obsah

Citizen Promaster BN0100 Excalibur


nooski

Doporučené příspěvky

Dnes se vám pokusím představit v recenzi hodinky, které mám oficiálně ani ne týden a neoficiálně od prvního kontaktu neuběhla ani polovina měsíční fáze. Ačkoliv většinou recenzuji hodinky až po nějakém čase, kdy mám s nimi již něco nažito, tak v tomto konkrétním případě udělám výjimku, protože při hledání informací o tomto modelu byly informace velice skoupé, neb si tato reference žije poněkud ve stínu svých oblíbenějších sourozenců. A o čem tedy bude řeč? Hodinky Citizen Promaster BN0100 aka Excalibur.

Cttfl0A.jpg

Jedná se o časomíry poháněné světelnou energií (v řeči japonského giganta Eco-Drive). V útrobách ocelového těla je schován akumulátor, který svou energii získává z fotonů (slunečních i těch pocházejících z umělých zdrojů) a pohání quartzový in-house kalibr E168. Kromě zobrazení času pomocí 3 ručiček je uživatel informován i o konkrétním datu na pozici 3. Kalibr má funkci indikace slabého nabití, kdy ručička skáče po 2 vteřinách. Můj konkrétní kus vykazuje zatím naprosto skvělou přesnost, kdy za 14 dní nedělá ani vteřinu do plusu, takže v tomto ohledu panuje naprostá spokojenost.

5qrO7CN.jpg

Jak jsem se tedy k těmto hodinkám dostal? Samotný výběr započal už loni, kdy jsem koukal po trochu jiném modelu. Chtěl jsem bezúdržbové hodinky, které budou vypadat alespoň trochu slušně a nabídnou i celkovou odolnost vůči vnějším vlivům. Podmínkou byl gumový řemen, protože k hodinkám na všechno se kovový náramek nebo výrobek z mrtvého zvířete nehodí. Můj zájem se stočil směrem ke značce Citizen, která v mé hodinkovnici doposud absentovala, a která je obecně brána jako etalon na poli světlem poháněných časostrojů. Bohužel mnou vybraný model BN0190 se v oblíbeném e-shopu nejen zdražil, ale i vyprodal, a tak jsem tuto myšlenku na rok opustil. Ke konci roku 2020, který zůstane v myslích všech zapsán, jako velice „oblíbený“, jsem nápad na univerzální kusy opět obnovil, ale tentokrát jsem pokukoval po populárním modelu BN0150. Recenze skvělé, cena taky, ale trochu mě odrazovala mohutnost a jistá podobnost s želvama a SKX, které již mám (kulaté indexy, velká minutovka ve tvaru šipky, korunka na 4). Nakonec můj zrak spočinul na modelu BN0100, který hraje lehce na retro strunu a který má hromadu věcí na první pohled správně. Hltal jsem dostupné informace na netu a jelikož žena rozhodla, že mi je k prosincovým narozeninám a Vánocům pořídí – tím ji velice děkuji. Nakonec z českého e-shopu vyšly kolem 4100 Kč, což je naprosto skvělá cena za bezúdržbové potápky splňující ISO 6425 normu. No a co za daný obnos člověk dostane?

xGFuVWX.jpg

Pouzdro je vyrobeno z klasické nerezové oceli a vyznačuje se výškou pouhých 11,3 mm, takže krásně sedí na zápěstí a nijak nepřekážejí. Šířka bez korunky je 40,8 mm a šuplera přes korunku na pozici 3 ukáže hodnotu 45,3 mm. Díky delším nožkám je jejich vzájemná vzdálenost 49,4 mm. Rozteč pak činí nesmyslných 23 mm, což poněkud stěžuje výběr možného obutí. Prakticky celé pouzdro má kartáčovanou úpravu vyjma úzké linky. Zpracování není žádné Zaratsu, ale vzhledem k použití si není nač stěžovat. Nakonec i celková hmotnost 79 g dává tušit, že pohodlí při nošení zde bude hrát prim.

QsbuWCl.jpg

eVtmo6l.jpg

rt3NxPk.jpg

Korunka na pozici 3 je šroubovací a nezapomnělo se ani na pěkně vyvedené logo Promaster. Vroubky na korunce jsou v půli rozdělené, což je celkem zajímavý detail a celkově se korunka ovládá a šroubuje snadno. Pocit při zašroubování je lehčí než u Seiko potápek, ale to je jen osobní pocit.

6PYAJHP.jpg

Dýnko je prakticky ploché s pravděpodobně laserem vyvedenými nápisy. Stylizovaná vlnka u japonského konkurenta je mnohem zajímavější, ale jednak dýnko vidí většinou jen chlupy a taky aspoň díky nízké výšce přispívá k pohodlnému nošení.  

sfei5PL.jpg

Nyní se dostáváme k lunetě. Ta je hliníková se stupnicí po pěkně po minutách. Prvních 20 minut využívá delší čárky ve stupnici, dále se používají převážně tečky. Osobně mám raději celou stupnici pěkně symetrickou, ale aspoň zde není okopírován Rolexí mor s chybějícími minutami po patnáctce. Okraj lunety připomíná minci a jemné vroubkování napomáhá snadnému otáčení. Samotný chod lunety je velice mechanický a má hrubší chod než např. Seiko. Jde totiž o lunetu s 60 body aretace. Otáčení je doprovázeno hlasitým cvakáním s minimální vůlí a výchozí pozice je téměř přesně na 12, k dokonalému zarovnání stačí lehounký pohyb vzad. Použitý font číslic je sám o sobě zajímavý a zatím se mi nikterak neokoukal. Samozřejmě nesmí chybět lumibod, který po nasvícení emituje zelenou barvu.

ln6RpN2.jpg

Ciferník je krytý plochým minerálním sklem bez antireflexní úpravy. Vnitřní antireflex by rozhodně přišel vhod nicméně vzhledem k ceně nelze čekat zázraky. Pod sklem se nachází jednoduše zpracovaný ciferník, na kterém dominuje šedý matný povrch zlepšující čitelnost i za složitých podmínek. Logo Citzen je jednoduše natisklé stejně jako 2 řádky krátkého textu ve spodní části. Romány z dílen marketingového oddělení zde nenajdeme. Indexy a minutová stupnice se také nacházejí přímo na ciferníku a hodinky jsou tak prosty klasického armováku. Vrátím se ještě k samotným indexům. Mají tvar lichoběžníků, které vystupují nad povrch, posléze je na onu plochu aplikováno tenké chromované orámování, uvnitř kterého je pak lumi výplň, která má za denního světla lehounce nažloutlý nádech. Po setmění je pak oko pozorovatele odměněno azurovým odstínem luminescence, která rozhodně nedosahuje záře zelené Lumibrite, ale vydrží svítit dostatečně přes noc, aby oko navyklé tmě v pohodě odečetlo čas. Jedenáct lichoběžníků narušuje jen trojúhelník na dvanáctce a plastická minutová stupnice. Dokonce i na trojce je lehce zkrácený index, aby uvolnil místo pro orámované okénko datumovky. Datum je zobrazeno dle nejlepší tradice jako černé na bílém, avšak jednak malé rozměry a celkové utopení znamená, že ti se slabším zrakem budou datum odečítat s obtížemi. Mé astigmatické oko údaj přečte, ale je to již na hraně pohodlnosti.

qq2ZpFk.jpg

EzGyKdq.jpg

g6OZz69.jpg

28v3jFb.jpg

Nyní pár slov k ručkám. Ty pro mě představovaly zpočátku největší překážku. Z nějakého důvodu se mi ukrutně nelíbily a trvalo několik dní, než jsem jim přišel na chuť, poslední hřebíček do rakve obav byl přímý kontakt s hodinkami, který dal všem pochybám jednoznačné vale. Vteřinová ručička je lakována bíle s malou šipkou na konci, jejíž výplň tvoří ona azurová lumi. Minutová ručka dala hodinkám přezdívku excalibur, neboť svým tvarem dává vzpomenout na bájnou sečnou zbraň pevně zapíchlou v geologově bodu zájmu. Ručka má tvar velice podlouhlé šipky a je lakována černo/oranžově (bohužel jako typický chlap dokážu poznat jen 16 barev, takže jemné nuance jsou mým očím skryty) a svým koncem zasahuje až do půlky minutové stupnice. Celou výplň minutovky pak tvoří azurová noční dobrůtka. Hodinová ručička je stříbrná, kdy jedna polovina je s lumi výplní a druhá je skeletalizovaná. Ručky jsou spolu s matným číselníkem a plastickými indexy spoluzodpovědné za skvělou čitelnost hodinek.

AXQY8uw.jpg

Hodinky je třeba také nějak připnout k zápěstí šťastného majitele. K tomuto účelu je u daného kusu použit gumový řemen nikterak vysoké kvality. Řemen krásně navazuje na pouzdro a obsahuje i trnovou sponu s logem Promaster. Dokonce je i celkem poddajný, ale naprosto hladká spodní strana a celkový dojem z něj není úplně na úrovni zbytku hodinek. Pohodlně se nosí, ale něco mu chybí. Na mém 17,5cm zápěstí jej nosím lehounce navolno na 4. dírku a zbývá mi dost délky i pro nošení přes rukáv zimní cyklistické bundy.

2IWjlGz.jpg

Tím jsem se dostal na konec strohého popisu hodinek a nyní přihodím pár subjektivních pocitů z týdenního nošení. Jako u většiny hodinek u mě neexistuje láska na první pohled, ba ani na ten druhý. Po otevření typické žluté kyslíkové láhve na mě vykoukly hodinky, které jsem několik předešlých dní pečlivě studoval v širých vodách internetu. První dojem byl – hmm, čekal jsem něco jiného. Prvotní dojem navíc nabyl poněkud hořké pachuti, protože hodinky se pravděpodobně nacházely delší dobu v temnotách plastové láhve, a tak ručička jen smutně bez pohybu stála. Naštěstí krátké vystavení kuchyňskému světlu způsobilo dvouvteřinové skákání a následná několikahodinová kůra před 400lm světlem uvedla věci do normálu. Každopádně po nějakém čase se mi dostaly hodinky pod kůži a nyní jsem přesvědčen, že u mě vystoupaly na shodné místo s SKX007. Jsou to prostě hodinky, které se parádně nosí, nikterak nepřekážejí, zvládnou i ty horší nástrahy běžného nošení a při tom všem vypadají jako fajn kousky. Navíc nabídnou naprosto bezúdržbový provoz světlem poháněných hodinek a zatím téměř nepřekonanou přesnost. Oproti již zmiňovaným SKX mají navrch i ve zpracování. Trošku jsem měl obavy s dlouhé vteřinovky skákající v rytmu quartzového valčíku (mimochodem se strefuje na indexy v 50 % případů, ve zbytku je o mikrochlup mimo), protože mám ve sbírce jen jeden kus chlubící se stejným parametrem. Nakonec se ukázalo, že s touto vlastností nemám naprosto žádný problém. Citizeny mám na ruce nepřetržitě skoro týden a vlastně mi ke štěstí nic nechybí. Úklid domácnosti, boje s důchodci v místním konzumu, těžce vydřené kilometry na kole v ukrutné vichřici, hlubiny koupele při očistě vzpurného potomka, spánek a noční zjišťování aktuálního času… To vše jsme již spolu zažili. Vztah je to zatím krátký, ale věřím že trvalý, který přinese nejedno dobrodružství. Tak nějak už ke mně patří a drobné nedostatky jim přidávají na kráse.

9PeXo8G.jpg

SZOiwSd.jpg

hjTsUXS.jpg

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Díky za recenzi! Foto je top

Já objevil svět potápek teprve nedávno, a mám zmíněné “klasiky” v černé i modré, tedy BN0150 a BN0151, plus i automaty NY0040


Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • nooski uzavřel téma

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...