Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Jestli chceš, na ty Atmosy Ti kouknu.  Už jsem jich pár dělal. 😉. Hlavně, aby nebyla  poškozena  struna, co na ní vysí rotační kyvadlo.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

Mám hodiny Atmos 528-6 z šedesátých let. Cca jednou ročně se mi zastaví. Poprvé jsem je vezl k hodináři (dlouho jsem nějakého v ČR hledal). On mi po pár dnech oznámil, že hodiny jdou a že byly v pořádku. Asi za rok se hodiny opět zastavily. Napadlo mě, že se "nenatahují". Tak jsem je dal do chladna a pak tepla. Hodiny zase rok šly. Včera se zase zastavily. Dneska jsem postup zopakoval a vypadá, že opět zabral :-).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď už jdou, ale za 24 hodin se zpozdily o cca 3 minuty. Už před tím se mírně zpožďovaly (o cca minutu za týden), tak jsem posunul páčku směrem k FA asi o 1/3 dílku.

Takže dotazy zní

1. Jsou ještě málo natažené ? Tj. zopakovat postup "natažení" ? Předtím jsem to dělal v zimě (rozdíl teplot cca 15°C, teď 6°C).

2. Posunul jsem páčku špatným směrem ?

Technická podotázka - vlastní natahování se děje při vzrůstu či při poklesu teploty ?

Dík za odpověď

 

DSC_1074-ATMOS-orezB3.JPG

Upraveno uživatelem midar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na fotce máš páčku víc do RS,  tak jí dej víc do FA jak píšeš a uvidíš. i když minuta za týden, je už opravdu dobrá. Za mne to není stroj, který by chodil na vteřinu.

Také tomu nedělají dobře, tedy mají na přednost chodu vliv vybrace. Když třeba hodiny stojí na vratkém stole a projede kolem náklaďák, kyvadlo se lehce rozhoupe.

 

Nátah probýhá tak, že při poklesu teploty, nebo zvýšení tlaku vzduchu, se kovový měch v hodinách smrští (je to jako u barometru) a přitáhne pero jednou západkou  a druhá západka ho podrží. a když je to naopak, západka drží pero a druhá sjíždí, aby mohla zase zabrat až půjde zase teplota dolu.  Když jsem to opravoval, udělal jsem si tam fixou značky abych to při opravách  poznal jestli to funguje jak má.  v zimě se to vidí lépe to je pravda.😉

Upraveno uživatelem Jiří9
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za informace. Přiznávám, že jsem byl asi zpovykaný neb hodiny mezi letním a zimním časem (kdy jsem na ně "musel" sáhnou ) se předbíhaly o cca 5 minut, teď se začaly zpožďovat - tak jsem na ně "sáhnul".

Jinak hodiny mám na poličce, která je pevně zakotvená do zdi - nad nábytkem "levituje" (ta nožička na obrázku se poličky nedotýká).

 

 

DSC_1082-OrezB4.JPG

Upraveno uživatelem midar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...