Přejít na obsah

Sturmanskie Gagarin - 60 let od startu


Doporučené příspěvky

Vážení pacienti. Letos v dubnu (12.4.) tomu bude 60 let, co se Jurij Gagarin vydal ve Vostoku1 na historicky první let do vesmíru a stal se tak prvním člověkem, který se vymanil z gravitačního pole naší planety. Pro kvantové hnidopichy - jasně, tak úplně se nevymanil, ale ulítla mu během letu tužka a vznášela se, takže pro běžný lid to berme tak, že se vymanil :-).

Přemýšlím nad tím, že si k té příležitosti pořídím Sturmanskie "Gagarinky". Vzal bych je od místního distributora. Chci si je přebrat přesně v ten den o 60 let poté, tak jak jsem to udělal s Moonama (50 let poté), a tak dále...prostě klasická chronomagořina. Jen moc nevím které.

Rusové kolem toho (ostatně jako okolo všeho) dělaj záhadu a co jsem zkoušel hledat, tak nikdo moc neví, jak vlastně ty původní hodinky vypadaly. Do muzea nastrčili nějaký propagandistický nesmysl. Dneska existují víceméně 3 varianty, které by měly být těm původním nejvíc podobné. Dělaj se v nositelných 40mm (oproti původním 33mm), takže pro mě velikostně OK.

Co myslíte, které jsou nejvíc "Původní"? Třeba touhle úchylárnou někoho inspiruju a bude nás víc :-).

 

Sturmanskie.thumb.png.90a0e2530827741f2759517857099e3d.png

 

Díky za jakékoliv postřehy

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

https://www.poljot24.de/en/catalogsearch/result/index/?p=1&q=gagarin tady je těch Gagarinů 12 :-). Našel jsme to co každý na Googlu, asi dvacet fotek jak mává pravou rukou a jen jedna levou a to má zrovna na sobě skafandr. Osobně se přikláním k číslu 3. Ale jen z toho, co jsem na rychlo projel na netu. Nejsem odborník.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Těch Gagarinů není 12, ale mnohem více, vč. titanového a bronzového pouzdra. Nejvíc původní jsou samozřejmě ty 33mm, které jsou rovněž v prodeji.

Tady je snad autentická fotka, ale tu jste jistě všichni již viděli. Takže určitě světlý ciferník, stříbrné pouzdro...  Pominu-li velikost pouzdra, tak nejblíž je snad č. 1, ale ručičky nesedí u žádné varianty.

https://www.netgrafik.ch/images/gagarin.jpg

https://www.netgrafik.ch/images/gagarin_1.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji pánové za rady. O titanových, bronzových, PVD a dalších vím, ale ty jsem vyloučil, jelikož mi příjdou nejmíň autentické.

Rovněž díky za postřeh ohledně 33mm varianty - netušil jsem, že se dá ještě sehnat. Moje ruka 33mm snese jako prd, takže se nejspíš budu ubírat tímto směrem. Nechám si to ještě proležet.

Je jasný, že identické hodinky neseženu. To ani není mým cílem. Vždycky když sháním nějaký historicky významný model, snažím se jednoduše vybrat ten pokud možno nejbližší, který je dostupný. To mi pro klid v dušičce stačí :-D.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když jsem kupoval Bulova Lunar Pilot, taky jsem vybíral co nejpodobnější, i když úplně autentickou variantu Bulova taky nemá, tj. pískované pouzdro a ciferník bez data a s vintážním logem.

Tím chci říct, že máš pravdu, že to nikdy nebudou identické, ale nové hodinky, takže co největší podobnost bude muset tak jako tak stačit. Nakonec je to jen upomínka významné historické události.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vzalo to celkem rychlý spád a už jsou na cestě. Prodejce ani neměl problém s tím vystavit fakturu a záruční kartu na pořadované dubnové datum. Mno uvidíme. Až do dojde, hodím jsem nějaké foto na ruce.

Děkuji všem. Zejména @RadekB za odkaz a @tombas za fotky ;-). Já věděl, že se tu někdo najde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...