Přejít na obsah

Čištění dílu v ultrazvuku


Doporučené příspěvky

Dobrý den, 

začínám s hodinařinou a mám pár nejasností ohledně čištění dílů v ultrasonické čističce (vlastním ELASON 40kHz).

Jako čistící roztoky plánuji zakoupit:

1) https://hodinar-frydl.sluzby.cz/cistici-lazen-koncentrat-elma-1-9-500-ml

2) izopropyl alkohol

3) benzín do zippo

hodinky bych čistil nejprve roztokem, pak benzin a na závěr alkohol. Myslíte, že to bude stačit? Nebo je to naopak příliš agresivní a stačil by například pouze benzín a alkohol?

Také mi není jasné, zda roztoky dáváte přímo do vany ultrazvuku, nebo zda roztokem naplníte malé plastové krabičky, do nich vložíte díly a do samotné vany ultrazvuku nalijete pouze vodu (nejsem si jistý aby se plast nerozleptal). 
 

Děkuji za pomoc, přeji hezký den.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji, nicméně nikde jsem nenašel jak se ultrasonic vlastně používá. Rozumím správně tomu, že součástky dám do malých skleněných/plastových (co je lepší?) lahviček naplněných roztokem a ty pak naskládám do prázdné vany ultrazvuku? Nebo musím něčím naplnit i vanu ultrazvuku, např. vodou? 

Děkuju moc za odpověď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vanu musíš naplnit kapalinou, třeba vodou. Benzín se na oplach Elmy 1:9 nepoužívá!  Sráží se to a dělá to takovém hnusnej film nebo šlem. Jestli to chceš oplachovat, tak něco speciálního na oplach zase od Elmy. Velký hodiny dělám Elma 1:9 , pak oplach horkou vodou a roztopená sušička. Teprve pak technický benzín.

Na hodinky vůbec nepoužívám 1:9. Buď lékárenský benzín a kartáček - štěteček v případě ručního. Strojně čistíme v ELMĚ SOLVEX VA a tam jsou jasně dané vody. Jedna náplň vyjde asi tak na 5000,- Kč :) .

Být tebou do ultrazvuku bych to vůbec nedával....ručně v lékárenském benzínu. Ten ultrazvuk ti to stejně nevyčistí dobře.

Ruda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za mě je to zbytečný...jak izopropyl  tak benzín do zapalovačů a ten bych vůbec nepoužil. Zajdi si do lékárny a objednej si lékárenský benzín  v litrovce. Oni ho tedy prodávají na váhu. Nalej si ho do malé skleničky - benzínky, která bude těsnit, aby se ti neodpařoval, je hodně těkavý. Když jí necháš otevřenou, tak za chvíli tam žádný benzín nemáš. Pořiď si hrubší a jemnější štětec na hrubší a jemnější součástky. Dobře si nabruš příručku a součástky jednu po druhé ber a čisti je za ponoru do benzínu štětečkem. Zároveň si vizuálně kontroluj jestli je čištění dostatečné. Po vyjmutí z benzínu součástku ofoukni vzduchem.

Ručně čistím takto celý život a nevidím důvod vymýšlet něco jiného.... :) 

Lékárenský benzín, je čistá forma benzínu, má minimální zápach a je velmi těkavý - rychle se odpařuje. Cena jak v které lékárně, od 80 do 200 Kč za kilo.

Ahoj

Ruda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

benzin do zapalovače je pravý opak toho lékárenského. Odpařuje se málo, je to nějaká těžší forma, spíš se blížící petroleji. Asi by šel použít na základní očistu nějakého hodně špinavého budíku. Ale asi to nedává smysl cenově, technický benzin bude asi levnější a možná i ten lékárenský.

Jo a na to ofoukání je potřeba vyfoukávač, ne na to prskat ústně. Hodinářský asi bude stát ranec ale klidně jde použít vyfoukávací balonek na fototechniku. My jsme na to měli klistyrační balonek. Je to stejný, funguje stejně a stojí ve zdravodnických potřebách pár korun.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...