Přejít na obsah

Servis Panerai - reset vteřinovky


Doporučené příspěvky

Na základě námětu od @ONYX servis hodinek zkusme otevřít odvážné téma SERVIS PANERAI - a hned na úvod lahůdku s resetovacím mechanismem vteřinovky:

před 21 hodinami, ONYX servis hodinek napsal:

Mám na servisu problém s jedněma Panerai Luminor Marine 3 days Manual.

Myslím že je to kalibr 312. Ať je to hloupé nebo není, já jako odborník se obracím o radu na Vás všechny, nejenom na tebe Radku.

Problém spočívá v tom, že mimostředná sekundová ručka se každou hodinu předejde cca o 10 sekund, ale hodinová a minutová ručička ukazuje stále správný čas. Na vibrografu je přesnost taktéž pár sekund za den. Hodinky jsou LE a mají nulování vteřinky na pozici dvanáct, vždy po vytažení korunky. Na servis přišly právě kvůli závadě nulování. Byla tam ohnutá nulovací pružinka. Po opravě se nulování chová tak jak má, jenom to předcházení sekundové ručky. Spekulovali jsme nad tím, že by ručka mohla být volná na náboji, ale není. Pak jsme taky přemýšleli o tom, že by mohla prokluzovat třecí spojka sekundového kola, ale to by se ručka nepředcházela, ale opožďovala. Nesetkali jste se někdo s tímto problémem?

My si s tím už nevíme rady a počítat zuby a následně převodové poměry se mi fakt nechce.

Radku pokud tě mohu poprosit, nedostal by jsi to tady na fóru někam, kde by si to přečetlo více lidí.

Děkuji Ruda.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen pro doplnění: Předpokládám že šlo o třístovkovou řadu, kde měl reset vteřinovky až kalibr P.9001 a vyšší, tj. modely 320 nebo 329 (s ručkou 2. pásma, skákající hodinovkou ve stylu Rolex GMT a částečným ukazatelem rezervy chodu vzadu). Mimochodem, pro lidi posedlé seřizováním už tak hodně přesného strojku šlo o naprosto geniální funkci - a konkrétně v těch co jsem kdysi měl všechno fungovalo výborně a klasický hacking proti tomu vypadal jak z doby kamenné. Novější kalibry s mikrorotorem sice tyhle fíčury dovedou taky, ale modelů v plné výbavě je jako šafránu - i když kdo ví, možná kvůli tenké přeplněné konstrukci trpí podobnými neduhy jako Tebou zmiňované Fortisky s budíčkem... 🤔

Jestli je podle vibrografu všechno OK a hodinová minutová ručka chodí správně (rozdíl 4 minut denně už by na nich byl znát - podobně mi bláznil přetažený P.4000 v natahovači s šikmou osou), je otázka jak je v tom strojku vlastně řešená ta spojka na mimostřednou vteřinovku? Koukám že na základní P9000 je vteřinovka nasazená přímo na ose 4. kola (obrázek z této rozborky)...

image.thumb.png.d06005f55d4d224d389a70d8331dc9b6.png

...Nicméně u P9001+ už to tak jednoduché nebude (detail zhruba v půlce videa): 

...Ale ať je to řešené jakkoliv, že by v tom přeskakovaly zuby zrovna v poměru 1:360 vpřed? Být v tom resetovacímu mechanismu něco jako třecí kolečko, na kterém by "něco" mohlo o fous zvětšovat efektivní průměr, nebo občasným kontaktem s jiným kolem způsobovat nezávislé předbíhání té vteřinovky?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radku, koukám že ses toho chopil tím tvým způsobem, tak nějak přesně naplno. Děkuji.

Včera jsem přemýšlel o celé závadě, vlastně jsem nad tím přemýšlel skoro pořád asi 14 dní. Když je něco podobného, problematického, tak mi to nedá spát.

No a včera jsem vymyslel jednu teorii. Než my to blesklo hlavou, tak jsem to dal s žádostí o podporu sem na fórum.

Takže, představíme-li si jak sekundové kolo s nulováním vypadá. Je to klasické obyčejné kolo, u kterého je provrtaná hřídel tímto vrtáním prochází další o něco málo slabší hřídelka. Na jednom konci začíná čepem pak je naražený talířek, nasunutá pětiramenná axiální pružinka a za ní je nastrčeno celé sekundové kolo orientované kolo, pastorek. Za pastorkem je na užší hřídeli naražena nulovací srdcovka. za srdcovkou je čep a za čepem už jenom mírně kuželovitý konec hřídelky na nasazení ručky. 

Celé to tvoří jednu malou, velmi jemnou axiální třecí spojku.

Pokud máme pochopit co podle mé teorie způsobuje závadu, tak se musíme podívat lehce na funkci Švýcarského kroku.

Představíme-li si funkci kroku v jednotlivých fázích tzn. uvolnění, popud, odpad a záchyt, tak je důležité si uvědomit co se děje s ručkou v oněch jednotlivých fázích. 

Uvolnění - ručka zůstává namístě nevykonává žádný pohyb.

Popud - ručka v uvozovkách, se začíná zvolna pohybovat vpřed.

Odpad - ručka akceleruje  nabírá rychlost v pohybu vpřed a tím i kinetickou - setrvační sílu

Záchyt - zub krok. kola naráží na záchytnou plochu rubínové palety kotvy a zůstává okamžitě stát. Tím okamžitě zastavuje i pohyb soukolí a ručky.

Tady se dostáváme k jádru problému. Ručka, která nasbírala během popudu a odpadu poměrně velkou rychlost a tím i kinetickou energii se náhle má zastavit. To se jí nelíbí :) a svojí energií překonává odpor třecí spojky a malinko se posouvá směrem vpřed.

Pokud je toto pravda, je to i pravý důvod proč se ručka předchází i když stroj jde přesně.

Teď to možná vypadá jednoduše, ale než jsem si uvědomil co se z ručkou děje během fází kroku, tak mi to předcházení připadalo jako závada zcela nepochopitelná.

Kolegovi co hodinky opravuje, jsem hodinky vrátil zpět na stůl. Vyndá kolo a spojku rozebereme a utužíme.....

Dám vědět jak oprava dopadla.

Děkuji Vám Ruda.

 

Upraveno uživatelem ONYX servis hodinek
prav. chyby
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, jak to tak vypadá budu se muset někomu zpovídat za můj nepohotový přístup... :) Chvilku jsem tu nebyl a hned tolik podmětů👍

Až budu v Pondělí v práci uvidím co se s tím dá dělat. Kolega je totiž už stačil znovu rozebrat přitáhnout spojku a složit, bohužel to nepomohlo....

Asi začneme počítat zuby....🤔

A děje se to ve všech polohách, už jsme zkoušeli.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zatraceně, tohle bych pochopil kdyby to resetování bylo vynesené ven přes nějaký extra převod 1:1 ven a zase zpátky k “nezávislé” mimostředné vteřinovce - ale jestli jde jenom o (ve výchozí poloze sepnutou) spojku a srdcovku na vteřinovce, pak bych měl fakt podezření na některé z okolních koleček, jestli jsou dobře usazené a 1x za 360 sekund (číhat na něco co nastává “možná 1x za X minut” bývá mimochodem pěkná pakárna i pro programátora) do té spojky nebo srdcovky nějakým zubem nebo otřepem nedrbou v souhlasném směru a neposouvají tak tu separátní vteřinovku vpřed. 
Ta “kapka vteřiňáku” zní sice barbarsky, ale aspoň by se tím dalo dočasně vyloučit že problém nenastává prokluzem. Kdyby to bylo tím výše zmiňovaným krokem (pozvolný rozjezd & zastavení ručky nárazem), tipuju že pak by ta odchylka aspoň neměla být konstantní ve všech polohách... 🤔

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, Radku máš pravdu, je zapotřebí jít na to od základu. Zablokovat třecí spojku a pak se uvidí jestli je to opravdu prokluzování nebo ne.....

Zatím na tom makal kolega....v Pondělí se na to podívám sám. Dám sem i nějaké foto, aby jsem upokojil hladové duše... :) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...