Přejít na obsah

Omega Moonwatch Moonphase


feltharg

Doporučené příspěvky

Jak daleko se může zakutálet Omega jablko od Moonwatch stromu, aby se mu stále dalo říkat Moonwatch?

Podobná otázka by mohla napadnout nejednoho místního borce, který už doma nějaký ty "můny" má a žene ho touha se trochu (nebo co nejvíc) odlišit.

... nebo to možná napadlo jenom mne, každopádně okolo mojí nedávné akvizice bylo tolik srandy, že jsem se rozhodl o tom sepsat tohle vlákno. Chtěl bych ho ve zkratce pojmout jako čtivý informativní žurnál okolo všech moonphase moonwatch, tedy cokoliv co má v sobě strojovnu cal. 1866 a na ciferníku napsáno Speedmaster Professional, s důrazem na moje UNIQUE moony. Nebudu sem primárně dávat nic moc o původních SpeedyMoon, protože, ačkoliv by to sem hezky patřilo, tak k tématu existuje velmi obsáhlá, krásná a přehledná stránka:

https://www.omegaspeedymoon.com/

A taky sem moc nebudu dávat jakékoliv další Speedmaster reinkarnace v podobě různých co-axial, master chronometer, aventurin, dark side a jiných macků (zpravidla ve velkých pouzdrech), kterých je požehnaně a nemám o nich stejně moc přehled. Ale ctěným soudruhům v obohacení vlákna o všemožný jiný odrůdy nebráním.

Jak jsem přišel ke svým bílým moonphase moonům? Kdybych měl začít hodně ze široka, mohl bych vyprávět o svém dlouhém a úspěšném hledání tritových hesalitek s průhledem, které se ke mně "shodou náhod" dostaly, když už jsem doma měl dvoje moony! Nakonec ale šly ty dvoje z domu a na dlouhou dobu jsem byl spokojený s tou, imho, nejlepší kombinací - plastové sklíčko, safírový průhled na ZLACENÝ strojek (to je velká nádhera) a původní ručky a cifr s tritiovou lumi. Nějakou chvíli jsem si vystačil s nekonečnýma hrátkama s řemenama a tahama a v kombinaci s nodate subama 14090 a pandíma IWC portugalama to bylo chronomagorovo nebe. Bohužel, panda portugaly mi byly na podzim roku 2019 odcizeny a ve sbírce tak zůstala bolavá rána a prázdné místo po hodinkách se světlým ciferníkem.

 

Při mé návštěvě USA (na dlouhou dobu bohužel asi poslední) na jaře roku 2020 mne, jak to tak všichni známe, silně svrběla kapsa, a když se naskytla zajímavá akce u jednoho bazarového prodejce, z nudy jsem procházel tuny a tuny nabízených hodinek, až jsem narazil na nabídku hodinek Omega Speedmaster Professional 3575.30.00. Už nějaký ten pátek jsem vedl v patrnosti "havlovky" (ref. 3851.20) jako případné doplnění do páru k moonům a tyhle vypadaly obdobně, s těma šílenýma broad arrow ručkama, označovanýma jako '57 replica. Už jenom ten název je hnusnej :D Měl jsem matnou povědomost o původních SpeedyMoonech, ale novější moonphase reference jsem nastudované rozhodně tak dobře neměl. Jak si tak nad tím dumám, nad sklenkou, co čert nechtěl, najednou ve složce Doručená pošta potvrzovací e-mail a na bankovním účtě smutek a prázdnota :).

Problém byl, že jsem ze států odfrčel dřív, než hodinky dorazily, takže nastalo dlouhé řešení a čekání. Hodinky dorazily v pořádku ke kámošce domů, kde ležely dlouhou dobu bez povšimnutí a v bezpečí. Já jsem se ale hrozně těšil a neustále dohledával nové a nové informace... Koronový rok byl výživný (a ještě je!), takže to byla moje oblíbená forma unikání z reality. No, a další shodou náhod mi najednou kámoška píše, že získala pracovní pozici v Německu, a že do Vánoc budou přestěhovaní z USA zpět v Evropě (po čerstvé koupi domu a ještě čerstvějších dvojčatech!). Tak jsem se zaradoval... a pořídil rovonu druhé hodinky, aby Omegám mezitím nebylo smutno.

IMG-3605.jpg

 

Když kámoška s manželem řešili stěhování a kontejner, padl dotaz, jak bych si přál hodinky převézt a na kolik by je tak měli pojistit, kdyby šly kontejnerem po moři. Když se dozvěděli cenu, tak jim trošku spadla brada (spíš si klepali na čelo, ale je pravda, že ty druhé hodinky byly zlaté a staré...), a bylo jasné, že to je hovadina. Takže mi je kamarádka přiveze letadlem. Nakonec ale nastaly na jejich straně nějaké komplikace, manžel zůstal v USA déle, maminka s dvojčatama letěla na před a na hodinky už nebylo místo a že pan manžel slíbil, že ty dva kousky bezpečně dopraví. Krátce po tom, co na tohle přišla řeč, jsem obdržel SMS:

"Mám pro tebe špatnou zprávu. Nevím, jestli se s těma Omegama ještě někdy shledáš." "Manžel je poprvý vytáh z krabičky, moc se mu líbily a když je otočil a přečetl si nápis na dýnku tak mu spadla brada a okamžitě se do nich zamiloval, nevím, jestli je dá z ruky :D" Trochu jsem si oddech (myslím, že to napsala dramatičtěji a první dvě věty byla jedna SMS s dlouhou odmlkou :D).

Mezitím už jsem měl dávno nastudováno všechno možné a objevil jsem znovu svůj vysněný model, ref. 3689.30.31 - celozlaté moony s modrýma ručkama - a postupným pátráním vyšlo najevo, že modré ručky jsou jen a pouze na tuto referenci. A taky jsem zjistil, že jsem si koupil moony s lunetou z bílého zlata a ani jsem o tom nevěděl! A že jiné verze mají průhled, ale moje verze ne... Dýnko půjde určitě přehodit, ale kde ho vzít? Vemu zpět nějaké svoje safírovky? A co ta černá luneta, bude pasovat? Modré ručky jsem chtěl, ale broad arrow jsem nechtěl. A cifr vypadal stejně, stroj taky stejný... V hlavě se mi zrodila strašná věc a nechtěla se mě pustit.

Musím sehnat modrý handset a zkusit ho na hodinky dát!

IMG-2701.jpg

Z různých zkazek a zkušeností s Omegou jsem už věděl, že oficiální cestou to nepůjde, že ručky prodají jen držitelům správné reference, takže už mne napadly varianty jako počkat si na modrý snoopy handset :D nebo koupit jetý bílý pencil sticks handset a nechat si to u místních borců namodřit. No jo ale teď co s tou ručkou ukazatele data? Hledal jsem a hledal až jsem dokonce nakonec našel i jeden poslední exemplář samostatné datové ručky (v USA) za rozumný peníz (rozumný rozuměj dejme tomu 60 USD plus daň plus pošta - pouze po USA a to za bratru dalších 20 USD). Taky ve švýcarsku se mihl jeden modrý handset, ale fotky byly mizerné, informace kusé, cena vysoká a prodejce tajemný. Dodnes nevím, zda to bylo komplet i s datovou ručičkou. Dnem a nocí jsem sjíždel všechny obrázky zlatých moonphase moonů, hlídal všemožné portály, kde by se vyskytl použitý komplet moonwatch ručiček... Drahá polovička už si o mne musela myslet, že jsem se zbláznil, ale sama uznala, že ty modrý tyčky a černá luneta na (bílých) zlaťácích vypadají daleko líp.

U piva jsem se o tom bavil se svým dobrým kamarádem hodinářem a asi se mu zželelo a rozhodl se, že využije svých kontaktů a nějak mi z mé bolesti pomůže. Stejně jsem to uvedl slovy "Hele já vim, že je to p*čovina, ale nemůžu si pomoct...", takže mi to ani nerozmlouval. Ano, bylo mi jasné, že to je heretické prznění originálníhch hodinek a že na tom budu tratit atd atd, ale už nebylo cesty zpět.

No, výsledek byl ten, že mi za pár týdnů píše SMS s cenou. Nemohl jsem uvěřit, že se jedná o správnou referenci! Okamžitě jsem se zaradoval, vše schválil a odeslal mu hned prachy. Takže jsme měli ručičky dřív, než jsem měl vůbec hodinky v ruce! (chtěná nebo nechtěná parafráze Matesova kanálu, hm?)

Teď nastalo relativně krátké, ale nekonečné čekání na přílet speciálního kurýra - naštěstí přistával v Praze :D takže jsem se s mladou rodinkou na Ruzyni na Mikuláše štastně shledal, a odjíděl jsem blažený, s přiblbým úsměvem a lechtáním v podbřišku, Hodinky sice byly přeleštěné, ale naživo vypadaly moc hezky a pořád jsem si je po cestě prohlížel.

Musím uznat, že na fotkách vypadaly stokrát hůř. Na druhou stranu mě překvapila dost kovová barva ciferníku, myslel jsem, že bude víc bílý. Ale co mne dostalo hodně, byla překvapivě ta zlatá luneta. Původně jsem si říkal, že chci černou, že bílá se mi stejně nelíbí a akroát bych se bál to nosit, abych ji nedojebal, ale naživo to dává hodinkám strašnej šmrnc. A ty odlesky, ach.

Co se potvrdilo, byl fakt, že na hodinkách nejde přečist, kolik je vlastně hodin :D

image_123923953 (17).JPG

image_123923953 (16).JPG

Takže po pár dnech muchlování jsem hodinky odnesl svému hodináři a děj se vůle boží. 

Ještě před Vánoci jsem od něj dostal pár fotek a hezký dárek v podobě zprávy o splněné misi!

image_123923953 (18).JPG

image_6483441 (12).JPG

image_123923953 (14).JPGimage_123923953 (15).JPG

image_6483441 (11).JPG

Na Vánoce jsme se minuli, ale v poslední den roku 2020 jsme se potkali a... je to porno. A jsou to chameleóni! Sám kamarád uznal, že jsem měl pravdu, že to je teď stokrát lepší. Jel jsem s hodinkama v novém epesním koženém pouzdru (co mi drahá ušila pod stromeček) domů a Silvestrovksý program byl jasný... 

 

Upraveno uživatelem feltharg
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ofiko fotky z ofiko omega stránky. Zajímavé je, že tam uvádí chybně case diameter 38,8 mm :) A to jak na webovce, tak v product specs pdfku.

Cal. 1866 vychází z původního SpeedyMoon 866 kalibru (což je dekorovaný Lemania 1883 kalibr, 17 kamenů, shockproof), takže ano, vychází z 1861, ale už původně u Lemanie :) Všimněte si prosím hnusných mezer u koncovek tahu :D 

 

 

omega-speedmaster-35753000-l.png.d7ed7b20a33f58f0e8b677776a31b045.pngwatch-calibre-1866.jpg.c99aa9d0e95238b52991b0663890cf7f.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Varianty moonphase moonwatch:

345.0809 - Původní SpeedyMoon, vyráběny v letech 1985-1986 v několika verzích, včetně německých "Smoothline" s bílým cifrem, cal. 866

3576.50.00 - "Klasické" černé moony, safírový sendvič (varianta 3876.50.31 na černém aligátorovi)

3575.20.00 - Ivory Moonphase aneb Havlovky s měsícem, cifr v barvě slonoviny, indexy a ručky modřené, luneta z bílého zlata, safír, plné dýnko (na hnědé telecí kůži pak ref. 3875.20.37)

3575.30.00 - "Moje" varianta, broad arrow, luneta z bílého zlata, safír a pevné dýnko (na kůží 3875.30.31)

3689.30.31 - Apollo 11 30th Anniversary, bílé zlato, modré pencil ručky se skeletonizovanou chrono vteřinovkou (tip nemá lumi výplň, imho aby bylo lépe vidět na datum a fázi měsíce), vepředu HESALIT, dýnko plné, bez průhledu! Asi je zas chci...

311.30.44.32.01.001 - Velké, vzácné moony s aventurinovým ciferníkem, ale s použitím cal. 1866. Rozměry pouzdra 44,25mm! (311.33.44.32.01.001 aventurinovky na koženém řemínku.)

3688.30.32 - extrémně vzácná platinová limitka skeletonizovaných moonů, kal. 3604 A (skeletonizovaný cal. 1866 vyhlášeným mistrem Arminem Stromem), cifr bílé zlato, safír, průhled (vyrobeno 57 kusů v roce 2003).

Informace výše nejsou zaručené, ale určitě jsou pravdivější, než co uvádí např. watchbase a někdy i samotná Omega (viz. rozměry na ofiko webu, nebo uvádění průhledů na strojky na watchbase u hodinek, které průhled nemají, špatný počet kamenů atd).

Budu rád za jakékoliv postřehy, doplnění, případně zajímavé dotazy.

Upraveno uživatelem feltharg
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po prohrabáni celého šuplíku se mi celkem zamlouval zelený pštros s kontrastním prošitím a šedý vintage style, jeden z prvních, co jsem kdy ušil (20-16mm crazy horse). Nakonec jsem ale v druhem supleti narazil na jeden řemen, který jsem nedávno usil z kousku obrazu, který malovala pritelka pro svou značku kožených výrobku. Hned to do sebe zapadlo - ladí to perfektně a navíc druhé moony mám taky na abstraktním “Two Lines Movement” řemínku.

Cca v tuhle chvíli jsem je dal na ruku a dolu nesly dva týdny!

7597cf80b8102d75d374d1f056e606cb.jpg

fa647d0d93e98fa461b03a46351357da.jpg

A jedna novoroční :)

738d9bfc48c3dc214d9b6b8bc5045772.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezký počtení, super příběh, fandím takovým dobrodruhům :) vždy mě potěší, když se najde někdo, kdo se striktně nedrží při zemi a nelpí na pravidlech. Hodinky mají přinášet radost a to je to hlavní! Hezký kus hodinek je to nakonec i s těma divokejma (ale parádníma) řemenama.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyhle se mi vzdy libily, mel jsem kdysi v planu je poridit a dat tam pruhled z 3576. Na zivo me zklamal cifr, myslel jsem, ze je vic kremovy, tak jsem sel od toho.
Kdyz uz jsi v te customizaci, tak zvazujes i pruhled? Co se tyce remeu, tak moony snesou vsechno, ale tyhle moonphase za me jen na tahu, max cerny aligator, vse ostatni co tu vidim je - za me- krok zpatky :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten modrý podklad měsíční fáze krásně hraje s ručkami. Tuhle konfiguraci jsem měl taky v “klasických” moonech a ten měsíček je úžasně plastický.
Čumim na ty ručky a fakt je to dobrý.

Mesicek peknej, ale chtelo by to tu zlutou ;)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyhle se mi vzdy libily, mel jsem kdysi v planu je poridit a dat tam pruhled z 3576. Na zivo me zklamal cifr, myslel jsem, ze je vic kremovy, tak jsem sel od toho.
Kdyz uz jsi v te customizaci, tak zvazujes i pruhled? Co se tyce remeu, tak moony snesou vsechno, ale tyhle moonphase za me jen na tahu, max cerny aligator, vse ostatni co tu vidim je - za me- krok zpatky 

Jo, průhled je (byl) v plánu, ale vzhledem k tomu, co se teď okolo moonů děje, tak to asi nebude moc reálný :/ opravdu jedina “snesitelna” a reálná varianta je koupit druhej kus a prohodit to. Nebo nabizis plonkovy dynko? :D

Já se přiznám, ze na tahy moc nejsem a navíc ten hnusnej tah na moonech mne fakt tahá za oči. Horší už sou snad jen smp ;)
Na chvíli jsem to zkusil na 1168/833, ale jak není moc vytahanej, tak to není tak pohodlný. Už jsou zpátky na kůži.
Černá je klasika, ale zarekl jsem se, ze tuhle prvoplanovou nudnou variantu vynecham. Na fotkách výše tam dokonce je... možná bych zkusil matnyho sedivyho krokouse :)

Tady foto na tom ojstru

a3409618758c9310ef48450729c580ff.jpg

b7087994902e2f3a048561c783a388e8.jpg

edbd2a96743f770443a33de69cacd780.jpg

19a854eaa2f1138461cb4dd36c68abbd.jpg
d11e3d9c99abda97fcf343c9d81571af.jpg


915ff1bac613c0c0ff5b3653b0a82f32.jpg

1b5fbe6527bd3047ed81d58715050728.jpg


A jedno foto kompletní omega rodinky :)

bdf100aec8d98f87142b3843ce68f684.jpg
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 hodinami, feltharg napsal:


Jo, průhled je (byl) v plánu, ale vzhledem k tomu, co se teď okolo moonů děje, tak to asi nebude moc reálný 😕 opravdu jedina “snesitelna” a reálná varianta je koupit druhej kus a prohodit to. Nebo nabizis plonkovy dynko? :D

Já se přiznám, ze na tahy moc nejsem a navíc ten hnusnej tah na moonech mne fakt tahá za oči. Horší už sou snad jen smp ;)
Na chvíli jsem to zkusil na 1168/833, ale jak není moc vytahanej, tak to není tak pohodlný. Už jsou zpátky na kůži.
Černá je klasika, ale zarekl jsem se, ze tuhle prvoplanovou nudnou variantu vynecham. Na fotkách výše tam dokonce je... možná bych zkusil matnyho sedivyho krokouse :)

Tady foto na tom ojstru

a3409618758c9310ef48450729c580ff.jpg

b7087994902e2f3a048561c783a388e8.jpg

edbd2a96743f770443a33de69cacd780.jpg

19a854eaa2f1138461cb4dd36c68abbd.jpg
d11e3d9c99abda97fcf343c9d81571af.jpg


915ff1bac613c0c0ff5b3653b0a82f32.jpg

1b5fbe6527bd3047ed81d58715050728.jpg


A jedno foto kompletní omega rodinky :)

bdf100aec8d98f87142b3843ce68f684.jpg

Tak jsi konečně sehnal Dynamic! Super 😉 Teď abych já sháněl ty chrono Dynamic 😅

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 7 hodinami, Fade napsal:

Tak jsi konečně sehnal Dynamic! Super 😉 Teď abych já sháněl ty chrono Dynamic 😅

No, jak se to veme... Dynamiky stale shanim, okrajove. Jo, trojrucky jsem sehnal, ale ty 5290.50 mi stale unikaji. Ty dvoje stejny jsou 5240.50. Plus ty hnusny targy... Taky slusnej oddil, kdyz se to tak vezme :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 14. 1. 2021 v 16:08, dabelM napsal:

Hodinky s příběhem 👍👍👍

Díky za sdílení.

 

V 14. 1. 2021 v 16:53, bandicoot napsal:

Ten modrý podklad měsíční fáze krásně hraje s ručkami. Tuhle konfiguraci jsem měl taky v “klasických” moonech a ten měsíček je úžasně plastický.

Čumim na ty ručky a fakt je to dobrý.

 

V 14. 1. 2021 v 22:55, Karussell napsal:

Diky za paradni a napinavy cteni, vyslednej produkt vypada skvele a jsem rad, ze jsi nakonec ustoupil z te cerne lunety. Wg tam paradne pasuje👍

Jen na ty posledni remeny bych asi nemel koule, i kdyz to nevypada vubec spatne🙂

 

V 15. 1. 2021 v 6:39, ponorka9 napsal:

Hezký počtení, super příběh, fandím takovým dobrodruhům :) vždy mě potěší, když se najde někdo, kdo se striktně nedrží při zemi a nelpí na pravidlech. Hodinky mají přinášet radost a to je to hlavní! Hezký kus hodinek je to nakonec i s těma divokejma (ale parádníma) řemenama.

 

 

Panove, diky moc vsem za slova chvaly. Hodinky ted dva dny odocivaji v domecku. Ale nadseni nevychlada. 

Zajimalo by mne, kdo tu na foru ma jaky dalsi moonphase moonwatche, tak snad se nebude nekdo stydet pochlubit :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 hodinami, Seamaster napsal:

1. Ze mas jeste 16.1. nazdobenej stromecek? :)
2. Oba remeny jsou hnusny, ale ten vlevo vic? :)

1. :D we, to je fotka z prvniho ledna :) stromek letel voknem hned sestyho...

2. Ja si snad kvuli mistnim konzervatistum budu muset usit nejaky nudny remeny... Navrhy, napady?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...