Přejít na obsah

Rádiem řízené hodinky


Doporučené příspěvky

Čistě ze zajímavosti jsem začal přemýšlet nad tím jak fungují rádiem řízené hodinky. Respktive princip vím, ale nějak mi nejde do hlavy přenos toho rádiového signálu - to se jako nikde nezpozdí, neovlivní ho nějaký odraz od něčeho? Že k těm hodinkám nakonec dojde, tak tomu se nedidím, ale že je dokáže přesně seřídit, tak tomu se už divím. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To ne, ale třeba u TV je možné pozorovat zpoždění od různých poskytovatelů. Mírný posun vysílání.

Co jsem viděl dokumenty o radioamaterech, tak tam řešili takové strašné šílenosti a všechno souviselo se vším.

Proto na mě to rádio působí nepřesně. Ale asi se pletu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pozor, neplést hrušky s jablkama - TV je digitální vysílání a "přímé" přenosy se běžně zpožďují o pár desítek sekund, aby se zabránilo odvysílanání nežádoucí situace. (Typicky - naháč na fotbalové ploše) 
"Rádio" - tedy analógový signál letí hned a ano - odráží se a díky tomu se občas signál dostane i na opravdu velké vzdálenosti. A když vezmeš do úvahy rychlost šíření - tedy rychlost světla, tak je to asi 7 x kolem Země za sekundu. Takže z toho Frakfurtu do Libovolné Lhoty je to opravdu hned. ;)

https://cs.wikipedia.org/wiki/DCF77

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Jede to na 77kHz, to je takove duneni ze to je temer vsude. Pro predstavu je to takovy radiovy subwofer u akustiky. Samozrejme ze to ma mouchy jako kazdy jiny radiovy signal. Ale generalne je to mene citlive na poruchy jako TV signal ktery je od nejakych 70MHz a vyse. Pouziva se to snad dodnes na rizeni svetel u uzavirek na silnicich. Autor by mohl vypravet o spolehlivosti signalu! 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@orol Nepřeháněj - naháče na hrací ploše řeší maximálně tak v USA a i to jen výjimečně, kvůli tamním pojebaným puritánům vylepeným s celou famílií u Superbowlu (aneb "starej černej cecek jednou viděti, 20 let BLM míti!"). Zpoždění/lagging u TV je dané nejen distribucí (optický ethernet pro přenos, geostacionární satelit do většiny kabelovek, ne zrovna real-time komprese A/V, včetně výpočtu detekčních/korekčních kódů a jejich naskládání do paketů pro libovolnou variantu DVB-X, následný příjem a splitting+dekomprese dat z paketů), ale stále víc i postprocessingem v "chytré" televizi (mezisnímkové interpolace obrazu pro emulaci vyššího FPS, korekce zpoždění zvuku v externím audiu). Obojí ve skutečnosti zabere těch několik sekund před tím, než se obraz dostane na obrazovku. Každopádně doby kdy se daly hodinky seřizovat i podle času v teletextu z analogového pozemního vysílání už jsou samozřejmě dávno pryč.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 hodinami, ramon napsal:

No abych pravdu řekl, taky docela nechápu, proč mi v kuchyni hraje rádio s časovým posunem oproti rádiu v obýváku když je naladěná stejná FM stanice.

A neni jedno stary analogovy a druhy super-duper digi novejsi? Kolik dela ten rozdil?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to pár vteřin, ale máš pravdu že v kuchyni je analog, v obýváku digitál ale taky starý přes 10 roků.
No, ale 10 let starý digitální (čti DAB) rádio by dnes už asi nehrálo, protože se přešlo na DAB+ formát. Nemyslel jsi tím digitálním rádiem obyčejnè FM rádio s digitálním displejem pro zobrazení frekvence?
Nicméně pokud ano a obě rádia jsou FM, pak je to záhada.

Odesláno z mého SHT-W09 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aha... Takže obě jsou to normální FM rádia. Tam rozdílná časová prodleva v zachycení a reprodukci signálu být nemůže. Zkus je dát k sobě a naladit na nich stejnou frekvenci. Musí hrát stejně.
Je pravdou, že kdysi jsem si něčeho podobného taky všiml, když můj tranzistorák hrál o trochu dříve než rádio u sousedů na zahradě. Patrně proto, že zvuk z něj ke mě putoval přes různé odrazy od překážek v okolí.

Odesláno z mého SHT-W09 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...