Přejít na obsah

nutnost servisování Bondovek


Návštěvník Petr Jehla

Doporučené příspěvky

Trochu off-topic: Co takhle založit fotogalerii "závady strojků". Pokud by byl zájem, klidně založím, pár fotek mám a třeba by přispěli i ostatní hodináři:-)? 

Třeba v rámci osvěty, aby bylo vidět, že servis není jen o čištění a mazání, případně co udělá se strojkem kombinace zanedbaného servisu a nevhodného použití winderu atd... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 80
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník Ondra

Mám keramické Bondovky (byly pořízeny u AD v 5/2018). Prakticky denně jsem je nosil. A slíbil synovi (7 let), že je po mě třeba za maturitu nebo absolvování VŠ "zdědí". No když v sousedním vlákně vidím, jak jim, resp. strojku, používání škodí (a jen za 5 let jsou údajně zralé na opravu/výměnu x dílů), uložím je synovi do krabičky, a než mu je dám, nechám je u Rudy vyčistit, promazat a přetěsnit (ať jsou v top kondici), a pak ať si je pár let užije. Sám budu nosit levné Orienty (v pořizovací ceně několik tisíc) a uvidíme, jak dlouho vydrží. Jinak tedy Omega po tomto "odhalení" zklamání. Ačkoliv to jsou mé asi páté Omegy (nicméně v rámci chronobundusu ty předchozí prodané), nikdy jsem nepochyboval o jejich dlouhé životnosti, pokud je člověk bude nechávat jednou za 5 let vyčistit a promazat (eventuálně přetěsnit). V duchu těch starých reklam z období první repubilky "Omega - hodinky na celý život". No, jak bylo napsáno, v rámci "technologických inovací" jejich životnost výrobce zkrátil, zřejmě, aby si člověk kupoval nové a nové.

No pak se ani nedivím lidem, kteří si kupují quartzky (třeba Casio, Festina apod.) v ceně pár tisíc, a když po 3-4 letech dojde baterka, tak ji ani nemění a koupí si nové. A pořád mají hezké, nové hodinky. Mám takového souseda, letos slaví 80ku, a co ho znám - nějakých 8 let - tak má 2. nové hodinky a vypadá spokojeně.

Míru zdar!

Ondra

Upraveno uživatelem Ondra
překlep
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nebude lepsi, kdyz od tebe dostane hodinky, ktery jsi cely ty leta nosil a budou vsude na rodinnych fotkach? Staci jako u kazdych modernich hodinek je cas od casu otevrit a pripadne vymenit opotrebovane dily. Tohle ale preci neni problem bondovek, ale kazdych modernich hodinek.

Pripadne muzes razit teorii jako mistni nejmenovany kseftar a udelat vzdycky jenom tlakofku a vystup z vibra za nakou tu stovecku..  Ale takovy hodinky bych teda nechtel v 18ti dostat.. Ani naivne koupit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

@RobertPlant Asi to z mého postu nevyznělo úplně jednoznačně, ale tyhle hodinky nikdy prodávat nebudu, slíbil jsem je synovi. A čím více může otec syna zklamat, než když nedodrží své slovo? No myslel jsem, že je budu ta léta nosit, a pak mu je dám. Ale jak jsem se dočetl, tak bych jim tak "vymlátil" strojek, že by musely projít x-krát velkým servisem, kdy by se měnilo kde co. Takže sice by to formálně byly to hodinky, "co táta nosil", ale s x-krát vyměněnými díly, že by původní zůstala tak "kastle". Prostě jsem asi očekával delší životnost původního výrobku (dílů), tak jak to bývalo dříve zvykem.

@Peta-Biker No, ačkoliv to zjevně myslíš ironicky, Petře, na životnosti Primek něco je. Mám dvoje kal. 66 (jedny ze 60. let, druhé ze 70. let) po dědovi, ten je nikdy nešetřil, nikdy neprošly nějakým velkým servisem strojku. A přestože nyní už 30 let leží jen v krabičce (v takovém stavu, v jakém je odložil), tak když je natánu, jdou, a jdou přesně!

Upraveno uživatelem Ondra
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

@Seamaster @Micey Díky, pánové za snahu o mé uklidnění. Ale netřeba. Časem se možná ukáže, že ty vykotlané a zhuntované swiss strojky po "pár" letech jsou buď jen nějaké extrémní případy, způsobené hodně drsným zacházením, nebo obecně bouří ve sklenici vody, a většinová realita je mnohem poklidnější. Budu to z dálky sledovat a už se k tomu moc vyjadřovat nechci.

Slovy klasika: "Že já sem zase lez´!" 🙈

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

asi jsem svým popisem častých závad vyskytujících se v moderních hodinkách, rozpoutal něco, co vede Ondru k zcela nesprávným závěrům.

Ondro, proboha hodinky nos a nos je každý den. To že budou potřebovat servis za pár let je asi naprosto normální. Že tě servis bude něco stát asi taky. Že budeš muset zaplatit díly, které se v hodinkách opotřebovávají a ničí a přitom by třeba nemusely, tak to už z určitého pohledu ne. Ale takových věcí je co v životě denně používáš.....

To že by jsi měl hodinky zhuntované po pár letech nošení a tvoje obavy o to, že by jsi pak předával synovi něco co je na hranici životnosti, nejsou v případě dopřání AS na místě. 

AS opravdu funguje při opravách strojů tím způsobem, že vadné díly bez diskuzí mění. Věř mi prohlídka a posuzování nezávadnosti dílů je vždy u AS velmi pečlivá. Jinými slovy, co se týče strojku.  AS ti udržuje stroj tak, aby byl vždy po servisu v kondici stroje nového. 

Máš pěkné hodinky a auto taky nenecháš deset let stát v garáži před obavou z toho, že by sis mohl třeba vymlátit tlumiče a nebo sjet destičky a že následný servis a výměna náhradních dílů bude něco stát.

Nos je a měj je rád!

Ruda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

@ONYX servis hodinek Rudo, díky za příspěvek. Asi mě opravdu vytočilo to "přehnané" prezentování, jak mohou být moderní mechanické hodinky renomovaných značek po pár letech, z hlediska strojku, zničené. Přeci jen, pokud má člověk (snad správný) pocit, že si připlácí za kvalitu, tak očekává i delší životnost a bezproblémovou funkčnost výrobku. Samozřejmě včetně nějakého běžného servisu. Ale měnit po pár letech třeba celou základnu je doufám ne zcela běžný případ.

Bohužel, paralela s auty je na místě. Nejem tedy ani automechanik, ani hodinář, nicméně jsem zákazník, který se s problematikou setkává nutné z druhé strany pultu při objednávání/placení služby. A to, že nové výrobky (ať už jde o auta nebo hodinky) jsou dnes technologicky vyspělejší si vybírá daň v kratší životnosti, resp. nákladnějším servisu. Nemusím být bůhvíjaký staromilec, abych mohl říct, že dřív byla snaha dělat výrobky jednoduše, robustně, aby spolehlivě a dlouho fungovaly. A to dnes zcela jistě většina producentů ve svém prvním plánu nemá. A to ani v hodinářském průmyslu mechanických hodinek (čest výjímkám). Ale tak to je a nemá smysl plakat na rozlitým mlékem.

S Bondovkami jsem za ty skoro 2 roky zažil spoustu osobních i pracovních zážitků, procestovaly se mou spoustu míst, a mám je rád. Na Bondovky mám slabost. Jsou to jedny z mála hodinek, které se mi opravdu líbí. Tak jako tak bych nevydržel je 15 let nechat ležet v krabičce. Navíc se ukazuje, že syn se, co se hodinek týče, zřejmě moc nepotatil, a hodinky ho zatím nebaví (má dvoje viz foto) a nenosí je. Dám tomu ještě šanci, ale já si vzpomínám, že v 7 letech mě už hodinky začínaly brát. Možná spíš ocení zlatou cihličku, uvidíme :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 39 minutami, Ondra napsal:

@ONYX servis hodinek ... Navíc se ukazuje, že syn se, co se hodinek týče, zřejmě moc nepotatil, a hodinky ho zatím nebaví (má dvoje viz foto) a nenosí je. Dám tomu ještě šanci, ale já si vzpomínám, že v 7 letech mě už hodinky začínaly brát. Možná spíš ocení zlatou cihličku, uvidíme :)

Tak to je přesně jako u mě, také jsem uvažoval, že hodinky dostane jeden ze synů, ale oni oba mají iWatch a komunikuje jim to s telefony a hojně to využívají a o mechanické hodinky nejeví nějak zájem.

Tak také jsem svoje opečovávané Omegy před nedávnem tady na fóru prodal...

Ona se doba mění, já mám nyní dvoje hodinky (Citizen a Timex) na baterku a jedny (Seiko) jsou Ecodrive...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Synek, 12 let, nosi apple watch, rozhodne ne kvuli tomu, aby vedel kolik je hodin :)
 Nikdy jsem neaspiroval, nebo se upinal k tomu, ze jednou to vsecko prevezme. Jsem si rikal, jedny hodinky mu necham mozna na pamatku, zbytek na duchod prodam.
Delat si romanticke nadeje dnes nedava smysl. Doba se zrychluje exponencionalne, muzeme se snazit jim predat nase zazitky a zkusenosti, ale obavam se, ze diky zrychleni to dnesni mladi vnimaji, jako by jim y zkusenosti predaval jejich pradeda... vztah k tradici, majetku je jeste mozna nejak sentimatalne ulozen v nas, ale uz dle meho zcela mimo chapani mlade generace. Prijde me, ze vse, co prinasi zodovednost, a to majetek je, berou jako pritez a nechteji to resit.
Asi bude rad, kdyz zdedi kryptomenu a nejaky penize v el.podobe na uctech, ale fyzicky majetek, chapej=starost, bude spise zatezi... jen muj pohled,  nic vic...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

@pavča @Seamaster Něco na tom bude, doba se mění. Tyhle děti vyrustající v blahobytu budou jiné než my. Já po fotrovi zdědil leda ho...vno, tak jsem si říkal, že můj synek by měl mí lepšího tátu. Což má tak jako tak. A zděděné hodinky možná fakt budou tak na památku, jako mám já po dědovi. Takže na stavu až tak záležet nebude :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já teda moc desetiletých děcek, které by se zajímaly o mechanickou hodinařinu neznám. A nemyslím si, že to je dáno dobou, protože i my jsme v tom věku chtěli spíš digošky se stopkama a hlavně melodiema. Čím víc melodií, tím víc Adidas. A rozhodně bych na tomhle základě nepropadal panice. Prodat svoje mechaniky, protože děcka stejně nosí AW, cože? Asi to bylo míněno trošku jinak, ale tak nějak to dokresluje tohle vlákno. Lidi po x letech na fóru s hrůzou zjišťují, že se o tu jemnou mechaniku musí starat a že čas od času potřebuje servis.

A to starší bytelnější, pravda to je, ale taky ne 100%. A vinit z toho jen a pouze nenažrané výrobce taky není úplně fér. Jim se to samozřejmě hodí a budou to podporovat seč jim budou síly stačit. Ale vždyť tomu sami jdeme naproti. Každý chce za svý prachy maximum možného, nejvyšší míru luxusu. I v tom nejlevnějším autě chceme klimu, parkovací asistenty, rádio s vodotryskem. V mobilu za 3000 chceme foťák se sedmi objektivy a baterku co vydrží rok. Na hodinkách za pár kaček safír, trojtý antireflex, GMT a chrono. Ale to prostě nejde! Nebo jde, ale za cenu ubrání jinde, zrovna a jedině na té kvalitě a životnosti. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra
V 14. 3. 2021 v 2:16, ONYX servis hodinek napsal:

Pokud jsi myslel doprasením, to že to výrobce udělal na ho...o, tak je to tak. Věci dávno vymyšlené se znovu vymyslely a věci které fungovaly, se změnily. Je spousty vintage strojů, které chodily bez problémů mnoho let a to i při netěsnících pouzdrech a drsných podmínkách, kterým je naši předkové vystavovali. Dnes se honěním za minimalizací, maximální přesností a taktéž za vyděláváním na následném potřebném servisu, mnoho změnilo....

@nickolas Když tohle napíše mistr hodinář, který dělá AS renomovaným značkám, včetně Omegy, tak asi není důvod polemizovat.

V 17. 3. 2021 v 9:38, Ondra napsal:

Ačkoliv to jsou mé asi páté Omegy (nicméně v rámci chronobundusu ty předchozí prodané), nikdy jsem nepochyboval o jejich dlouhé životnosti, pokud je člověk bude nechávat jednou za 5 let vyčistit a promazat (eventuálně přetěsnit).

 

před 6 hodinami, Ondra napsal:

Přeci jen, pokud má člověk (snad správný) pocit, že si připlácí za kvalitu, tak očekává i delší životnost a bezproblémovou funkčnost výrobku. Samozřejmě včetně nějakého běžného servisu.

@nickolas Mě jsi asi nemylel těmi "lidmi"... já pravidelný sevis vždy zmínil.

před 2 hodinami, nickolas napsal:

Lidi po x letech na fóru s hrůzou zjišťují, že se o tu jemnou mechaniku musí starat a že čas od času potřebuje servis.

Každý chce za svý prachy maximum možného, nejvyšší míru luxusu. I v tom nejlevnějším autě chceme klimu, parkovací asistenty, rádio s vodotryskem. V mobilu za 3000 chceme foťák se sedmi objektivy a baterku co vydrží rok. Na hodinkách za pár kaček safír, trojtý antireflex, GMT a chrono. Ale to prostě nejde!

@nickolas Ano, píšeš o levných věcech. Ale tady se bavíme o keramických Bondovkách s ceníkovkou lehce pod 100 tisíc. Navíc nejde o žádné složité hodnářské komplikace, ale "jen" o trojručky s ukazatelem data.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...