Přejít na obsah

nutnost servisování Bondovek


Návštěvník Petr Jehla

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 80
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

před 1 hodinou, pavča napsal:

Tak ono nejde ani tak o děšení lidí, jako spíše o uvedení lidí do nepěkné reality.......

Přesně tak, bych to fakt nijak nedramatizoval, ani bych tu realitu nenazýval nepěknou. Jen je potřeba vzít na vědomi, že je při servisu občas potřeba něco vyměnit. Prostě servis strojku dost často není jen o vyčištění a namazání.

V tomto kontextu bych se připojil k Rudovi: Winder je potřeba používat vážně s rozumem (ideálně vůbec - ale to je jiný téma🙂). Dlouhodobé nesprávné používání winderu dokáže některé díly ve strojku předčasně zničit. Ale opět to není žádná tragédie, prostě se díly při servisu vymění a můžeme grilovat nanovo. Jen to stojí trochu víc peněz😉.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

Ještě dotaz, pánové @ONYX servis hodinek@xjr1: Je pro strojek lepší, když je v chodu permanentně bez pauz (týká se lídí, kteří třeba nosí jen jedny hodinky), nebo je z hlediska opotřebení dílů/jejich životnosti lepší dát občas hodinkám (tedy i stojku) přestávku (třeba pár týdenů nebo měsíc či více) "na odpočinek"? Logicky bych si myslel, že první varianta je pro hodinky, resp. životností dílů horší. Ale... není tam nějaký fígl? :) Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když nosíš jedny hodinky každý den, nijak jim přestávka/odpočinek nepomůže, šrámy nezarostou;-). Prostě je používáš k čemu jsou určené a až budou potřebovat servis, řeknou si, případně můžeš být pečlivý majitel a dělat servis pravidelně preventivně. To si musí rozhodnout každý sám.

Na druhou stranu je podle mého názoru zbytečné udržovat v chodu hodinky, které nenosíš. Zjednodušeně řečeno, kolečka se točí vlastně pro nic za nic a zbytečně se opotřebovávají, takže si řeknou o servis stejně, jako bys hodinky nosil denně. Když budeš hodinky nosit jeden týden v měsíci a zbylé tři je necháš stát, řeknou si o servis později. Ne proto, že by si odpočinuly, jen toho nenaběhají tolik. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, se vším co napsal xjr1 souhlasím....

jen malý dodatek, hodinky, které nenosíš třeba vůbec 10 let a pak se rozhodneš je nosit ti určitě nevydrží chodit, tak dlouho jako v případě, že by jsi je nosil hned od začátku před deseti lety. Spíš je tu na místě otázka jestli hodinky vůbec začít nosit po takové době bez servisu.

Jedná se o přirozenou degradaci maziva, které vysychá i bez toho, že by se hodinky aktivně používaly. A nejenom vysychá, ale ztrácí i svoje typické vlastnosti jako je viskozita.

Jeden z největších problémů mazání hodinek je v tom, že se soukolí neotáčí kontinuálně, ale sekvenčně. Jde o to, že kvůli konstrukci kroku, kdy se soukolí v podstatě pootočí a pak na chvilku zastaví a zase pootočí a zastaví, tak jak ho uvolňuje a zachytává krok, tak při zastavení vytlačuje olej mezi čepem a ložiskem.

V podstatě jde o to, že kdyby se soukolí otáčelo pořád jenom kontinuálně bylo by to pro chod a životnost hodinek lepší než střídavý systém otáčení a stání.

Všechny ložiska v hodinkách jsou tzv. valivá a při otáčení mezi styčnou plochou čepu a styčnou plochou ložiska strhávají část oleje a vytvářejí mezi  plochami mikroskopický film, po kterém pak kloužou. 

V okamžiku kdy ale čep zastaví, olejoví film mezi ložiskem a čepem je vytlačen a čep malý okamžik po roztočení klouže jakoby nasucho. Tomuto efektu se  odjakživa snaží zabránit speciální hodinářské maziva s velmi specifickými vlastnostmi. Proto je tak důležité používat vícero druhů maziv, na různě rychle se otáčející kola a kola pod různým tlakem a celkově je mazání hodinek obrovská věda, která přímo ovlivňuje intervaly servisu a celkovou životnost hodinek. 

Výrobci neustále mění mazací plány, podle toho jak vypozorují jednotlivě vznikající problémy v hodinkách a taktéž se zavádějí i čas od času nové maziva.

Já osobně jsem začínal se třemi mazivy a dnes jich používám asi 12.

To jsem tak trochu odbočil. To co jsem chtěl říct je to, že když hodinky na rok odložíš neznamená to, že ti vydrží chodit o rok déle.

Ruda Onyx servis značkových hodinek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra
před 6 hodinami, xjr1 napsal:

Když budeš hodinky nosit jeden týden v měsíci a zbylé tři je necháš stát, řeknou si o servis později. Ne proto, že by si odpočinuly, jen toho nenaběhají tolik. 

 

před 24 minutami, ONYX servis hodinek napsal:

To co jsem chtěl říct je to, že když hodinky na rok odložíš neznamená to, že ti vydrží chodit o rok déle.

Diky. Tusil jsem, ze by tam mohl byt prave nejaky figl s mazivem.

Nicmene se mi zda, ze se neshodujete, takze vim zase prdlajs.

Mozna tedy obecneji, jaky zpusob pouzivani hodinek ublizuje strojku nejvice? Odmysleme narazy, pady, vytopeni apod. Myslim "bezny" provoz. Diky.

Upraveno uživatelem Ondra
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja myslim ze se kluci shoduji. Jen zde plati neprima umera. Tzn. ze kdyz je odlozis na 2 roky, tak jim automaticky neprodlouzis servisni interval o 2 roky. O kolik ho prodlouzis ti ale nikdo presne nerekne. A neresil bych to, hodinky si reknou...

A za me, nejvice ublizuje hodinkam je nenosit, zivot je kratky, proc by mely byt nekde v krabicce a nedelat radost na ruce. Kdyz je chces setrit, sundej je pri hrube praci a pri nejakym narocnym sportu a jinak si jich uzivej 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jezismarja, Ondro...
Podle mych zkusenosti nejvic hodinkam ublizuje, kdyz je nosis ac na ne nemas naladu. Protoze jak na ne nemas naladu a rikas si, ze jsi mel vzit z hodinkovnice jine, tak jsi na dobre ceste svihnout je do prodeje. Proste hodinky nos tak casto jak ti to dela dobre. Kdyz mas naladu na Bambina, tak si dej Bambina, kdyz SMP, tak SMP nebo cokoliv jineho a hotovka.
Podle me tu resis uz dost zbytecne veci. Preci kdyz ti reknu, ze nejvic skodi hodinkam kazde prvni pondeli v mesici, a ty mas zrovna na ne naladu v pondeli a nevzal by sis je kvuli tomu?
Hodinky maj delat radost, takze nejmin jim skodi noseni ve chvili, kdy ti tu radost na ruce delaj ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

No, než tu pánové začali ventilovat ty extrémy, žil jsem si spokojenej "hodikovej" život. Nosil, neřejšil. Počítal s normálním provozem a servisem. Přiznávám, že předmětná dvě vlákna mě nějak rozhodila. A kdyby se mě teď někdo z okolí zeptal, jestli se mu vyšší investice v podobě "lepší značky" vrátí v kvalitě, životnosti hodinek, tak, jak bych dřív bez velkého váhání odpověděl, že ano, tak teď si tak jistej nejsem.

No ale jestli někoho mé otázky už obtěžují, ptát s nemusím. Nakonec, já to vlákno nezaložil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsi tady na foru pet let. To co se tady resi, se na foru resi odjakteziva. Myslim ze tady nepadla zadna prevratna novinka. Mozna ty vrtice, to je dobra poznamka. Kluci hodinari prezentovali nekolik extremnich prikladu a ty ses nechal vydesit. Vlastne si pamatuju, ze uz se tady resilo i to, ze z pohledu hodinare neexistuje spravny a dostatecne setrny zpusob noseni hodinek. Akorat se to nerika moc nahlas, pac s nima vsichni potrebujem byt kamaradi ze jo. To mas jako s doktorama, zij sebezdraveji, stejne ti reknou ze neco delas blbe. 
Proste to moc resis. Nebadej nad tim a uzivej si hodinky. Protoze jinak si fakt radeji kup to pexeso ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, Ondra napsal:

.....žil jsem si spokojenej "hodikovej" život. Nosil, neřejšil..

No a přesně v tom pokračuj a měj z hodinek radost, od toho jsou:-)!

Jsme tě nechtěli rozhodit, když ti automechanik sem tam na autě něco vymění, taky to hned neznamená, že se s ním začneš bát jezdit, ne;-)?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra
V 27. 2. 2021 v 13:44, ONYX servis hodinek napsal:

Přesně jak píše Ramon....buď je necháš každých 5 let servisovat ale i to není jistota, že tam nebude něco vydřeného a nebo je necháš jít tak dlouho dokud půjdou a budou splňovat tvojí představu o přesnosti, ale pak počítej s výměnou vícero dílů a tím i vyšší cenou za servis.

 

před 21 hodinami, xjr1 napsal:

Když nosíš jedny hodinky každý den, nijak jim přestávka/odpočinek nepomůže, šrámy nezarostou;-). Prostě je používáš k čemu jsou určené a až budou potřebovat servis, řeknou si, případně můžeš být pečlivý majitel a dělat servis pravidelně preventivně. To si musí rozhodnout každý sám.

@xjr1 Co to uzavřít tím, na čem jste se s Rudou shodli? :)

Až budou tvoje hodinky něco potřebovat, ŘEKNOU SI, do tý doby je nos a neřeš, nepřepínej, kámo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
V 8. 4. 2021 v 21:20, Seamaster napsal:

Myslim ze to patri sem. Narazil jsem nahodou na fotky ze servisu PO na netu a jak je videt, tak vskutku zalezi na peci vne i zevnitr. Takovej hnuj jsem na zanovnich hodinkach teda jeste nevidel😮

https://watchguy.co.uk/cgi-bin/library?action=show_photos&wat_id=2646

Jsem koukl na prvni foto a rikal si, co se ti jako nezda... No a u druhe uz jsem se malem poblil :D :D

Hodne slusny... ale holt nejmekci curaprox a mydlova voda neni pro kazdyho :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten pérovník mě tedy taky zaujal, přemejšlím, jak k tomu může dojít, na té fotce spodní části je vidět, že skoro všechen bordel zastavilo těsnění a v hodinkách, jako celku, zas takovej humus není, tak proč v tom pérovníku?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...