Přejít na obsah

Výběr "investičních" hodinek pro novorozence [cca 20k Kč]


Doporučené příspěvky

Zdravím!

 

Předem předesílám, že takováto témata jsou asi trnem v oku všech místních znalců, neb jde vlastně o dotaz, který je cílen široce kvůli neznalosti tazatele, ale přesto prosím o shovívavost a radu.

 

Tak dlouho jsem uvažoval o daru pro kamarádova velmi brzy novorozeného syna, až mě uhranul nápad pořídit "investiční" hodinky. Proč ty uvozovky? To proto, že rozpočet pro takovou srandu by se měl vejít okolo 20.000 Kč. Když by to bylo méně, tak lépe, kdyby stačilo navýšit rozpočet třeba o 5-10 tis. Kč, aby se otevřely zcela jiné obzory, tak proč ne..

Samozřejmě si nepředstavuji, že v téhle cenové relaci se pořídí hodinky, jejichž cena vyletí tak, že si novorozenec za 20 let koupí tryskáč.. Ale bylo by fajn, kdyby hodinky alespoň držely hodnotu, a nejlépe na hodnotě trochu získaly. To rozhodné období bych viděl za 15/18 let. Někdo zakopává slivovici, tohle mi přijde jako důstojná alternativa, pokud se to uchopí za správný konec.

Mezi další požadavky patří, aby hodinky dobře vypadaly (jakkoliv je to subjektivní požadavek). Samozřejmě se musí jednat o nové hodinky. A v neposlední řadě, aby za těch 15-20 let, když budou dle teorie potomkovi předány, šlo o funkční hodinky a ne těžítko, které je na vyhození, protože se o ně nikdo nestaral (ideálně by měly vydržet někde ležet bez sebemenšího zásahu). Další parametry, typu strojek, sklíčko apod. nechám spíše na odbornících - nebudu to zakládat na těch pár článcích, které jsem zvládnul za odpoledne přečíst.

 

Otázka tedy je, lze nějaké takové hodinky doporučit? Ideálně i s vhodným obchodem, kde je pořídit v krátkém časovém horizontu.

Omlouvám se, pokud se ptám na evidentní nesmysl, ale chvíle prohledávání internetu mě podpořila v názoru, že by něco takového existovat mělo.. Aby to mělo nějakou symboliku, zakopnul jsem o nějaké limitované edice hodinek PRIM, ale těžko to bude ta nejlepší volba..

 

Předem mockrát díky všem, kteří se dotazem budou zabývat!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 94
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Prim za 20 neni Prim...resp. neni Prim, jako Prim. Na to rovnou zapomen. 
Ted dal. Investicni hodinky za 20/30/50 nejsou. Na to taky zapomen. 
Hodinky za 20, ktere by tech 18 let prezily a pak klukovi delaly radost, urcite nejake najdes. Otazka je, zda to ma smysl. Budou to obycejne hodinky, jejichz jedina hodnota bude, ze jsou od strejdy. To ale muze klidne stacit. A nebo taky ne. Tezko rict. 
Kdyz uz bych chtel neco takoveho davat synovi kamarada, asi bych sel cestou mince, zlate cihlicky, nebo tak. Ty hodinky si nech pro sveho kluka. Pak trochu prisyp, tech 18 let je opatrne nos a pak mu je dej s pribehem “tatovy hodinky”. Bude to “vic”. Koupit ted hodinky, nechat je 18 let v supliku a pak vytahnout je imho blbost. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 minutami, nickolas napsal:


Kdyz uz bych chtel neco takoveho davat synovi kamarada, asi bych sel cestou mince, zlate cihlicky, nebo tak. Ty hodinky si nech pro sveho kluka. Pak trochu prisyp, tech 18 let je opatrne nos a pak mu je dej s pribehem “tatovy hodinky”. Bude to “vic”. Koupit ted hodinky, nechat je 18 let v supliku a pak vytahnout je imho blbost. 

Pod tohle se podepíšu taky - zlatá/stříbrná mince nebo cihla je rozhodně lepší volba 🙂

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hodinky asi ne, alespoň ne způsobem, jaký popisuješ.

Ano, mohly by to být pěkné hodinky vyrobené ve stejném roce, jako je rok narození toho klučiny (2021), doplněné gravírováním s věnováním a letopočtem, ale za 20 tis. to nemohou být investiční, ale maximálně památeční hodinky. Mohla by to být i nějaká letošní limitka, aby to mělo trochu punc vyjímečnosti. Žádným hodinkám nesvědčí, když leží dlouho bez pohybu a automatům už vůbec ne, ale nosit je znamená, že by dostal staré otlučené hodinky.  Řešením je jednou za půl roku je třeba týden nechat v chodu a jednou za 5-7 let nechat prohlídnout hodinářem, promazat a zkontrolovat.

Stejně dobré řešení může být láhev super kvalitního alkoholu, koňak, Whiskey... něco fakt dobrého, ale koupeného třeba za 10-12 let opět s rokem výroby 2021 a vypískovaným věnováním na láhvi (nebo klidně bez), ale nějak bych do toho daru ten rok narození zakomponoval.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi už bylo řečeno všechno podstatné, a tenhle komentář už je v podstatě nadbytečný, píšu ho jen abys tady měl víc názorů.

Všechno co řekli kluci výše  je holý fakt a na takovéhle hodinky do 20k honem rychle zapomeň.

To už nějakou tu minci třeba (ikdyž obávám se když ji dostane 18ti letej puberťák, tak první co s ní udělá je že ji prodá aby měl na nový boty/cigára dosaď si tam co chceš, jelikož nějaká mincička od vzdalenéno strejdy pro něj v té době nebude mít žádný význam) To už bych byl pro nějakou tu flášku něčeho fakt speciálního co necháte těch 18 let pěkně uzrát.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Investiční by mohly být i boty - AIR Jordan, pokud se koupí nějaká limitka. Bohužel, za 18 let těžko říct, jak to tu bude vypadat.

Pokud ale dnes někdo vlastní 18 let staré AIR Jordan v netknutém stavu, troufnu si říct, že hodnota je několikanásobně více než PC.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S botama bacha, před 12 lety jsem koupil perfektní oranžové Pumy suede, dva páry. Jeden jsem vynosil, druhý nový nenošený pár jsem teď objevil v komoře. Vnitřek se rozpadl, podrážka zteřelá, šlo to rovnou do popelnice.

 

Ohledně hodinek, nějaká pěkná limitovaná Seika pro rok 2021, třeba jdm,  by si hodnotu mohly jakž takž podržet, ne?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobně rozdávám zlaté investiční cihly (tedy plátky) nebo staré zlaté minci. U mincí je možná i vyšší investiční potenciál.

V  minulosti jsem také dostal při různých příležitostech mince, které leží v trezoru a jednou za čas na ně kouknu.   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za mna kup flasu za 3-5k, ostatok rozumne investovat. Za 18 rokov budes rad ze sa ti obe polozky (snad :D ) zhodnotili, mlady bude mat radost ako z cashu tak z flase, popripade bude pokracovat v investicii alebo ich nejak zazitkovo roztrieska a bude na to neskor spominat. Kupou hodiniek stavujes na to ze bude mat k hodinkam vztah a nebude to brat iba ako mily a divny darek. A ako uz vyssie bolo spomenute za ten cas budu potrebovat servis s cim tiez treba ratat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Velice děkuji za všechny názory! Tolik aktivity jsem ani nečekal. Opravdu díky za váš čas a náhled na věc..

Jsem poněkud sentimentální člověk, takže nápad s hodinkami mě nadchnul. Snoubí se v tom ty hodnoty, které bych od takového dárku očekával. Nicméně jak vidím, tak jsem se radoval velice předčasně, protože ten nápad je evidentně dost nešťastný.. Samozřejmě rady poslechnu a nebudu to lámat přes koleno.

 

Bylo by možné toto téma přesunout někam do OT, a pokračovat v diskuzi, pokud se najdou ještě další, kteří pomohou s alternativními nápady? Dostal jsem tu víc tipů, než od všech kolegů a známých, s kterými jsem to konzultoval..

 

Původní nápad bylo koupit zlatý slitek, 1 trojskou unci. Nicméně to vychází okolo 45k, pravděpodobně bude časem více obdarováníhodných potomků, a to by se ve výsledku mohlo dost prodražit. Navíc u toho zlata mám navlas stejný pocit jako watchboy - co se zlatým slitkem? Když bude potomek taky trochu sentimentální, tak se mu to bude válet v šuplíku. Když ne, tak to střelí, a ze sentimentálně myšleného dárku zbyde prd. Navíc slitky/mince z této kategorie moc investiční potenciál stejně nemají.

Pohrával jsem si i s myšlenkou toho zrajícího alkoholu, akorát jsem nevypátral nic vhodného, co by se dalo teď koupit a pak nechat "zrát" přímo ve skle v nějakých domácích podmínkách. Přece jen v paneláku se slivovice zakopává fakt blbě..

A co se týče konvenčních investičních produktů, mám strach o proveditelnost. Jak něco takového přímo darovat..

 

Jakýkoliv tip je vítán! Ještě jednou díky všem, kdo se zapojili nebo zapojí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jako vylozene nestastny napad ty hodinky nejsou. Jen dost mozna nenaplni tve ocekavani. Ale dost mozna ani cokoliv jineho. Nakonec pokud ten dar v podobe hodinek udela radost tobe, tak vlastne splni ucel. Co s tim udela obdarovany nikdy neodhadnes. 
Takze, nekdo vzpomenul Seika...mrkni na Seiko Alpinist. 
https://www.helveti.cz/seiko-alpinist-spb199j1-limited-edition-mountain-glacier

Tema nic nezkazis. Semo tamo at je tata protrepe, at se strojek probehne a jednou za 5-8 let je muze strcit sikovnemu hodinari na promazani a vycisteni vzlinajiciho mazadla. Za tech 18 let budou ty hodinky ok, v pohode poslapou. Navic budou v NOS stavu, takze pokud by je chtel nekdo prodat, cena bude nejspis rozumna - nevydela na auto, ale neprodela kalhoty. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud mu chceš koupit hodinky, tak vyber nějaký, co se ti líbí a v klidu je nech uložit do šuplíku.

Nevidím důvod, aby je někdo každý měsíc natahoval či nosil na výroční opravy, až je bude mladej chtít nosit, tak se hodí k hodináři a bude. Pokud baterky, tak tu bych určitě vytáhl.

Rok výroby bych asi taky nechal být a zkusil sehnat podle tvého úsudku cokoli, co bude v krabici a mít tendenci trochu vypadat.

Myslím, že funglový skx potěší kluka i za dvacet let. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@IdealBeing ak by si nemal kde fľašu zakopať, môžeš pred mojim domom, iste sa tu nestratí 😄 Čo za zlata týka, tak to je taká bezpečná investícia, iste bude mať finančnú hodnotu stále, hodinky v tejto cenovej kategórií pravdepodobne len sentimentálnu, ako sa spomínalo. No ak ti ide ide práve o tú sentimentálnu hodnotu, nejaké luxusné pero by nebolo vhodné? Píšem, lebo práve ja mám doma po dedkovi pero a aj keď to je len trošku lepší Parker a žiadny MontBlanc, pre mňa má hodnotu vyššiu ako všetky MB na svete. A práve nejaký Mont Banc Meisterstuck si viem predstaviť, ako zaujímavý kúsok aj o 20 rokov 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opět velké díky za zprávy!

Novější komentáře mě opět zlomily k tomu, si s myšlenkou koupě hodinek, ještě trochu pohrát. A pokud se nastávající matka ani otec nevyjádří k plejádě "nudných" nápadů pro novorozence, tak to dopadne tak, že koupím něco, co vlastně udělá radost mě (jak zajímavě podotknul nickolas). Ať už to budou hodinky, nebo pero, i když hodinky bez příběhu mi pořád přijdou zajímavější, než pero bez příběhu.

 

Navrhnuté SEIKO Alpinist se mi na první dobrou příliš nelíbily, ale čím víc(krát) si je prohlížím, tím víc je dokážu ocenit. A to jsem hodinkový analfabet, který nikdy neměl hodinky s cenovkou vyšší než 5k Kč a poslední roky žije se Samsung Smartwatch, které usnadňují život..

 

Prolézal jsem všechny možné obchody a filtroval dle "limitované edice". Je zajímavé, že třeba SEIKO Alpinist jsou limitky, ale ve filtru "limitovaná edice" na Helveti je nevidím.

 

Do nosu mě praštily kromě uvedených SEIKO Alpinist ještě tyto:

https://www.helveti.cz/certina-c0244481103100

https://www.helveti.cz/seiko-prospex-ssc807j1-140th-anniversary-limited-edition

Když si při srovnání odmyslím vzhled a zaměřím se na vlastnosti, jaká jsou hlavní pro a proti? Lze třeba říct, že automatický pohon u SEIKO Alpinist je trvanlivější než solární pohon u SEIKO Prospex (vzhledem k myšlence nechat hodinky pár dekád u ledu a poté je dát na servis)? Nebo lze říct, že QUARTZ strojek uvedených hodinek Certina je možná přesnější, ale postrádá jiné vlastnosti, kterých si vy, jakožto znalci/odborníci/nadšenci do hodinek ceníte (a kterých by si měl cenit každý, kdo má rád kvalitu)?

 

Popřípadě kdyby se objevil nějaký tip na jiné hodinky v obdobné cenové hladině, které jsem při hledání a filtrování opomenul, budu jen a jen rád.

 

Mockrát díky za všechen váš čas a ochotu pomoct tápajícímu "ignorantovi". Velmi si toho cením..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejsem znalec ani odborník, jen nadšenec... Asi bych nevybiral mezi uvedenými hodinkami, ale šel bych do automatů. A to přesto, že sám taky Certiny DS 2 Chrono (s termokompenzovaným přesným "superquartzem") mám a dokonce je to taky limitka (Sauber F1 team), a mám taky soláry ... tak jako jedny hodinky darované při takové příležitosti bych koupil mechanické automaty (nebo mechaniky s ručním nátahem).

Ty "mají duši"- toto je klišé jako prase, ale neumím m to jinak vyjádřit,... podívej se třeba tady na fóru nebo na watchbase na fotky mech. a Quartz strojku, nebo si najdi fotky rozebraných a zase sestavených mechanických hodinek od Jeronima... 

Za mě - jestli hodinky, tak mechanické. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...