Přejít na obsah

Výběr "investičních" hodinek pro novorozence [cca 20k Kč]


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 94
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Zrovna Alpinisty, který Seiko vydává jako “limitky” a to každé dva měsíce v jiné barvě bych jako dar za 18 let neviděl. Na zahraničních forech je z toho pěkné rozčarování když to řeknu slušně. A zrovna tento model má vyjít znova jako SPB 197, na tahu a za výrazně nižší peníze. Takže se ho dost lidí zbavuje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, vidím to trochu odlišně než většina fóra. Pokud je úvodní požadavek “hodinky, které neztratí, ideálně získají hodnotu,” pak máš možností po mém soudu hromadu. Určitě bych se vyhnul novým hodinkám (pokud nebudeš mít velkou kliku, hodnotu ztratí) a soustředil bych se na vintage trh (pokud nebudeš mít smůlu, hodnotu získají). Sázka blízká jistotě jsou hodinky v původním /ne nutně bezvadném/ stavu, které neprošly renovací - těch totiž s během času jenom ubývá, lhostejno kolik jich původně vyrobili. Nejlepší podmínky mají pochopitelně hodinky zavedených značek (v Česku Prim, ve světě obvyklí podezřelí). 

A který konkrétně kus od kterého prodejce, v tom bych si naopak na tomhle fóru poradit nechal. Velmi zachovalé původní hodinky Prim Diplomat lze podle mě sehnat do 20k bez větších problémů, za podobnou cenu lze pořídit méně zachovalé švýcarské hodinky tradičních značek například ze šedesátých let. 

Reference konkrétního prodejce neznám (to se fakt zeptej tady v příslušných vláknech), ale pokud najdeš vintage kus v původním stavu za odpovídající peníze, mohlo by to trefit tvoje očekávání. Drž se prověřených modelů, neexperimentuj s módními vlnami. Když vybereš dobře, vezme si je kluk za 18let na maturitní ples a pak je obřadně vrátí zpátky do skříně. 

Hodně štěstí! (Pro příklad:  https://www.antik-hovorka.cz/obchod/prim-diplomat-stribrne-1969-30576.html)

Upraveno uživatelem Mathesius
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A ještě jedna poznámka: Někteří kolegové možná namítnou, že hodnotu mohou udržet hodinky nové, nikdy nevybalené - případně že lze koupit nikdy nenošené vintage hodinky (NOS - new old stock). Jejich problémem ale je, že jakmile se z nich oloupou fólie a cenovky, hodnotu ztratí, takže si je kluk na ten maturitní ples vzít nemůže. A šance, že z něj bude sběratel, je přece jen menší, než že si bude chtít občas vzít na ruku hodinky. Proto doporučuju zachovalé, nerenovované, ale nošené kusy (jejichž majitelé za tebe vyřešili “first scratch problem” a nesli náklady s ním spojené).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen pro odlehčení, možná by spíchnul nějakej unikát Ondřej Berkus - Potěmkin z damascénské oceli, s ciferníkem nalepeným žvýkačkou a dýnkem lepeným vteřiňákem, protože dle jeho slov jedinečnost by byla zárukou trvalé hodnoty. Hele neber to vážně, jen mi to zrovna přišlo na mysl a musel jsem😄

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dneska je doba jiná, rychlá, a kdoví co bude za 20 let. Možná by to byla zajímavá souhra čísel 20 let / 20 tisíc :)

Ale na 80% (aby ti zbylo těch symbolických 20) to budou vyhozené peníze. Pokud to vezmeš jako dar, něco kup, podaruj a dál na to zapomeň. Možná budeš mít větší radost ty z toho hledání a nákupu, než za 20 let nějaký kamarádův synek. A když se zadaří, třeba se ti za 20 let radost 20x vrátí 😎

 

Kdyby ses pro nákup rozhodl, nekupuj jeté. Hledal bych nové. Jeté hodinky mají smysl předávat spíš v rodině po někom. Můj názor.

Upraveno uživatelem sodekcz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, v rozporu s výše uvedenými názory většiny kolegů si myslím, že to není vůbec špatný nápad. Samozřejmě, že se může stát, že dotyčného novorozence za 20 let hodinky vůbec zajímat nebudou, ale to už je prostě riziko podniku. Já jsem svému synovi k narození také pořídil hodinky... Teď jsou mu skoro 4 a velmi živě se o hodinky zajímá (co mu s takovým fotrem taky zbývá) a určitě je někdy -- třeba až půjde na střední -- ocení. Věřím tomu... a když ne, no, pořád to budou pěkné hodinky s příběhem.

Stejně tak si nemyslím, že by při současné úrovni materiálů a výrobních postupů bylo 15-20tileté skladování nějaký zásadní problém. Nedávno jsem provedl zajímavou hodinkovou akvizici a koupil si hodinky z mého roku narození na aukci likvidovaných skladových zásob dávno zkrachovalé švýcarské hodinářské firmy. Jedná se o úplně obyčejné, "blbé" hodinky s hodinářsky bezvýznamným strojkem FHF ST 969 s pouhými 17 kamenovými uloženími, f = 18000 A/h a ručním nátahem, které ležely od roku 1977, kdy byly vyrobené, ve skladu. Skutečně na ně nikdo nesáhl, přišly zatavené v originálním plastovém obalu... A po natažení jdou bez jakýchkoliv problémů už něco přes rok s průměrnou denní odchylkou do 2 sec. A za těch 44 let se přece jen technologie trochu někam pohnuly... Tolik asi ke skladování. Určitě je nezabije.

V uvedeném rozpočtu bych si vyčíhal slevovou akci (děje se celkem pravidelně) na něco z řady C60 od Chr Ward (s ohledem na výkony značky v posledních pěti letech se klidně může stát, že se takové hodinky stanou výrazně investičními -- sice asi s nijak závratnou likviditou, ale možná se značnou sběratelskou hodnotou vzhledem ke kupní ceně).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle mého skromného názoru by hodinky pro někoho jiného, a navíc památeční, měly splňovat několik kritérií.

1) Jednoduchý, předhledný a "univerzální" vzhled bez extravagancí a složitých ciferníků (bez chrona).

2) Univerzální velikost kolem 40-42 mm

3) Mechanický/automatický pohon - pozor, některé obsahují plastové části (např. ETA C07.111), před nákupem ověřit!

4) Nejlépe na tahu, ten přečká věky, guma a kůže bude za 20 let v horším stavu i nenošená - není podmínkou

5) V tomto případě bych se držel zavedených značek a vyhnul se mikrobrandům a fashion značkám, které sice mají spoustu limitek, ale jejich dlouhodobá hodnota je malá.

 

Jen pro představu, jaký styl mám na mysli:

Oris Artix Date

01 733 7642 4035-07 8 21 80 - Oris Artix Date - Oris Artix - Culture -  Collection - Oris. Swiss Watches in Hölstein since 1904.

Certina DS Action Automatic Powermatic 80 Day-Date C032.430.16.051.00

Certina DS Action Automatic Powermatic 80 Day-Date C032.430.16.051.00

 

Tissot Gentleman Automatic Powermatic 80 Silicium T127.407.11.041.00

Tissot Gentleman Automatic Powermatic 80 Silicium T127.407.11.041.00

a samozřejmě ty Alpinisty, ale je i spousta jiných zajímavých hodinek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, tombas napsal:

Se 7S26? Vážně? Chápu, že je to ikona, ale jako památeční hodinky by to chtělo přece jen něco sofistikovanějšího.

Já myslím, že 007 udělají radost i za dvacet let...takový NOS klasiky od strejdy. Za ten budget nic investičního nepořídíš, a tohle bude jen památka na konkrétního člověka a konkrétní datum. Za mne ok.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi bych tomu neříkal investiční, ale hodinky k narození dítěte (bez ohledu na jejich cenu) mi přijdou jako dobrý nápad. Zvlášť, když je jinoch začne po dvaceti letech nosit a bude k nim mít příběh... Podle mě pořád lepší, než nějaká flaška.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Začínám postrádat slova díků za příspěvky vás všech..

Všechny názory a příspěvky mi skvěle pomohly utřídit myšlenky, zvážit všechna pro a proti a dospět k mezirozhodnutí. Mezirozhodnutím je, že hodinky přeci jen pořídím. Má to ten sentimentální punc, kterým se moje dárky vyznačují (aspoň si to myslím, tak mě v tom nechte.. :) ), má to potenciál udělat poměrně velkou radost v budoucnu a pokud ne, tak to alespoň neurazí. Hezky to je shrnuto od uživatele Cova - spíš než investiční hodinky, je to dárek s potenciálem udělat radost za relativně dlouhou dobu.

 

Zkusím sesumarizovat to, co to zaznělo, a co rezonuje s mojí vysněnou představou..

  1. Hodinky by měly být nové (credits to sodekcz)
  2. Ideálně mechanické/automaty, ještě ideálněji s průhledným dýnkem, aby byl vidět strojek (credits to Kamil.K, tombas)
  3. Nejlépe na tahu (credits to tombas)
  4. Neutrální vzhled a velikost, ovšem ne úplně "nudné" (opět credits to tombas)
  5. Swiss-made? Jako taková záruka kvality i pro hodinkové analfabety..
  6. Rozpočet okolo 20k, +-, strop někde okolo 30-35k, když to bude stát za to
  7. Sehnat hodinky do konce března

 

Prošel jsem nové tipy od všech a jejich společným znakem je, že se nejedná o limitky, jejichž výběr je sám o sobě možná až příliš limitující (haha). Svoje původní 3 tipy jsem škrtnul, protože nesplňují požadavky. Z toho co zbylo z limitek (Helveti.cz) lze v cenové hladině vybrat prakticky jen ze značek Davosa a Certina. První jmenovaná mě extra neoslovila, druhá jmenovaná působí dámským dojmem..

 

A teď pár navazujících otázek:

a) Doporučíte ještě nějaké prověřené eshopy s širším výběrem, kde by byly nabízené i jiné (avšak z vašeho pohledu pořád kvalitní) značky? Dal bych ještě malou šanci limitkám, ale nevkládám do toho přehnané naděje.
b) Díky tipu od uživatele Kex jsem krátce prohlížel řadu C60 od Christian Ward a v jejich nabídce je řada moc pěkných kousků. Nenašel jsem však českého prodejce - existuje nějaký nebo je nutné objednávat ze zahraničí a pak řešit CLO/DPH? Plus kde ty případné akce hlídat (jestli to je reálné v horizontu měsíce)?
c) Prosím o sdílení jakýchkoliv dalších tipů, které víceméně odpovídají zadání. Samozřejmě v zadání není nic, přes co by nejel vlak, takže pokud se vžijete do situace a napadne vás něco neortodoxního, rád se podívám a vezmu do úvahy. Příklady od uživatele tombas jsou všechny velmi povedené.

 

V neposlední řadě, další velký dík všem zúčastněným.. bez všech vašich příspěvků by celá operace skončila když ne fiaskem, tak určitě suboptimálně do té míry, že by to bylo jen vyhazování peněz "na sílu". Opravdu díky!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ve tvém cenovém rozpětí najdeš řadu pěkných kousků známých značek. CH. Ward je trošku loterie, někomu se ta značka líbí moc, někdo z ní není úplně nadšený, ale to platí koneckonců o každé značce, vč. Rolex.

Níže je ještě pár mých tipů do 30tis., ale nevíce tomu zadání asi odpovíhají Longines Conquest a zároveň jsou na tom pomyslném žebříčku dostupných značek hodně vysoko.

https://www.hodinky-koscom.cz/longines-conquest-l3-777-4-99-6-k0024832

https://www.hodinky-koscom.cz/alpina-alpiner-automatic-al-525b4e6b-k0000578

https://www.hodinky-koscom.cz/mido-ocean-star-captain-v-m026-430-11-041-00-k0042321

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vem ty Alpinisty. Je to kousek s historii sam o sobe. Na to jak bude kuze vypadat za 18 let se vyprdni, tak se holt usije nova. Navic myslim ze by mel jit sehnat i tah. A hlavne ma ta “limitka” peknou krabicku s uvedenim roku 2021. Ideal. 
Az me sere, ze jsem na ne neprisel ja :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 minutami, nickolas napsal:

Vem ty Alpinisty. Je to kousek s historii sam o sobe. Na to jak bude kuze vypadat za 18 let se vyprdni, tak se holt usije nova. Navic myslim ze by mel jit sehnat i tah. A hlavne ma ta “limitka” peknou krabicku s uvedenim roku 2021. Ideal. 
Az me sere, ze jsem na ne neprisel ja :D

S těmi Alpinisty bych byl opatrný, protože jak poslední dobou sleduji Seiko dění, tak kolem aktuální edice panuje docela velké rozčarování seiko komunity. Nevím, jestli je to tím, že Seiko chrlí jednu edici za druhou a jedna limitka střídá další, nebo tím, že to už prostě nejsou staré dobré Alpinisty (bez X na ciferníku). Navíc aktuální cena je přemrštěná, co si budeme povídat. Prosakují i informace o nových Alpinistech, které mají být citelně levnější, takže aby se v tom prase vyznalo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

asi uz bylo vse receno. na "zajimavy mechanicky svycary na tahu za 20" asi zapomen. mozna nejaky longinesy by si mohly udrzet "punc znacky" za dvacet let. 

ale pridam se k MK - zvaz ty Seiko. Jsou to ultimatni hodinky s obrovksou pridanou hodnotou, legendarni znacka atd atd. Myslim, ze ted ta limitka neni spatna, navic to jsou hezky hodinky.

Ale co bych zduraznil, jelikoz kupujes novy hodinky a kupujes je v CR, tak mas jedinecnou moznost, az skoro POVINNOST si to zaridit nasledovne:

Zavolej nebo napis do kramu, kde sis vybral dany kousek ke koupi. Vysvetli jim situaci - ze je to k narozeni prcka. Oni to pochopi. Klidne jim muzes slibit poslani platby predem nebo zalohy, ale chces po nich napsat datum narozeni jako datum prodeje. Tohle datum samozrejme ted nevis, takze se s nima musis domluvit, ze jakmile malej vyleze na svet, volas do butiku, at ti k razitku daj dnesni datum, vyzvedavas hodinky a jedes za stastnym otcem.

Neni zac :)

EDIT: nickolas a tombas mne se sejkama predbehli :)

Upraveno uživatelem feltharg
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...