Přejít na obsah

OMEGA SEAMASTER PROFESSIONAL


spiderer

Doporučené příspěvky

Omega-25418000-ad-1996-04w600.jpg

 

Recenzi hodinek, které zná zde na fóru téměř každý a které se během několika let staly klasikou, nejen díky jejich filmové roli v několika dílech slavného Agenta 007 - Jamese Bonda, začnu historií a důležitými mezníky firmy Omega.

 

ČÁST PRVNÍ, OMEGA - HISTORIE

 

1848 - Louis Brandt vytvořil kapesní hodinky v dílně v La Chaux-de-Fonds ve Švýcarsku

1894 - Louis Brandt & Fils vyvinul kalibr "Omega 19". Tento kalibr získal takovou slávu, že se společnost rozhodla dát si toto jméno - Omega

1917-18 - Omega je oficiální dodavatel hodinek Britskému královskému vojenskému letectvu a Americké armádě během 1. světové války

1932 - Omega poprvé měří čas na Olympijských hrách. Od té doby je mnoho důležitých sportovních událostí po celém světě měřeno právě hodinkami značky Omega

1965 - Po přísném testování vesmírný program NASA zvolil Omega Speedmaster Chronograf jako oficiální hodinky

1969 - 21. června se Neil Armstrong, s hodinkami Omega Speedmaster na zápěstí, stal prvním člověkem, který šel po měsíci

1989 - Omega Speedmaster Professional se staly oficiálními hodinkami sovětských kosmonautů

1993 - Uvedení hodinek Seamaster Professional Chronograph. První mechanický chronograph pro potápěče vodotěsný do 300 metrů

1998 - Omega předvedla model Speedmaster Professional X-33, hodinky vytvořené ve spolupráci s astronauty a profesionálními piloty

1999 - Jsou představeny první modely hodinek se strojkem Co-Axial

 

O007.JPG

 

 

ČÁST DRUHÁ, OMEGA - JAMES BOND

 

Jak již zažitý název/přízvisko hodinek napovídá, byly hodinky Omega Seamaster Professional proslaveny samotným Jamesem Bondem aneb Agentem 007 v několika jeho posledních filmech, samozřejmě v nezbytných úpravách s detonátory a jinými životně nezbytnými vychytávkami nutnými pro přežití v nebezpečných situacích ;) Přehled jednotlivých filmových dílů a konkrétních modelů hodinek v nich využitých seřazených chronologicky podle oficiálních stránek Omega nyní následuje:

 

1995 - The Golden Eye - Omega SMP (Seamaster Professional), REF 2541.80.00 v quartzu s jejichž dojmy se v další části recenze podělím.

1998 - Tomorrow Never Dies - Omega SMP, REF 2531.80.00

1999 - The World Is Not Enough - Omega SMP, REF 2531.80.00

2002 - Die Another Day - Omega SMP, REF 2531.80.00

2006 - Casino Royale - Omega SMP, REF 2220.80.00 + Seamaster Planet Ocean, REF 2900.50.91

 

Recenzovaný model Omega SMP, REF 2541.80.00 využité ve filmu The Golden Eye, včetně vychytávky - Laser emitting, explosive device wristwatch - jsou na tomto obrázku:

 

aaOmegaTomorrow.jpg

 

O015.JPG

 

 

ČÁST TŘETÍ, OSOBNÍ ZKUŠENOSTI A POSTŘEHY

 

Hodinky, které jsem používal byly, jak jsem již zmínil dříve, SMP s referenčním číslem 2541.80.00 a quartzovým pohonem. Strojek použitý v tomto modelu je kalibr Omega 1538, vycházející ze základního strojku ETA 255.461, který kromě ukazatele hodin, minut a sekund má datum umístěné na pozici 3 a obsahuje 6 kamenů. Jedná se o tento kalibr - ODKAZ - co se týče vzhledu, myslím, že nikoho svojí krásou neuchvátí, na druhou stranu funguje spolehlivě přesně jak by člověk očekával.

 

Zmíněné hodinky mají velikost pouzdra 41mm bez korunky, včetně korunky cca 45mm a výšku cca 10mm, díky níž jsou velmi příjemně nositelné prakticky k jakémukoliv druhu oblečení, o nic se nezachytávají ani nepřekáží. Váha na ocelovém tahu je okolo 150 gramů, přesně jsem ji neměřil. Jedná se tedy o hodinky, které člověk na ruce cítí. Pouzdro má matno-leštěnou úpravu, jejíž vzhled je patrný z následující fotografie:

 

O018.JPG

 

Hodinky mají jednosměrně otočnou lunetu v modré barvě se svítícím bodem na pozici 12. Luneta ma zarážky dobré na úchop, které pomáhají snadné manipulaci s ní, na mém kusu šla otáčet poměrně ztuha, což jsem jako člověk, který její funkce nevyužije náležitě ocenil, neboť nehrozí samovolné pootočení. Ciferník má nezaměnitelný design díky plastickému vlnitému vzoru, který celé hodinky příjemně oživuje. Na tomto modelu jsou indexy natisknuté na ciferník, vyplněné luminiscenční látkou jejíž název neznám. Novejší modely mají logo Omega + indexy již plastické, mě osobně dle osobní zkušenosti u obou variant více vyhovovala varianta s indexy natisknutými. Datum na pozici 3 je vyvedené černým fontem na bílém podkladu, což je kombinace, která se setkává u mnoha členů s nevolí, na druhou stranu je výborně čitelná a hodinkám design nikterak nerozhazuje ;) Sklíčko je saírové, tudíž odolné vůči poškrábání - přesně podle očekávání na něm ani po půl roce nošení nezůstal jediný šrám. Jeho jedinou nevýhodou může být jeho nižší odolnost vůči nárazům..

 

Vodotěsnost zmíněného modelu činí 300 metrů, tudíž na běžné plavecké či potápěčské aktivity hodnota dostatečná, pro většinu běžných lidí až naddimenzovaná ;) Hodinky jsou vybaveny heliovým ventilem na pozici 10, což je další šroubovací korunka s vlastností, kterou ve svém příspěvku popsal člen fóra Patrik následovně:

 

Aby potápěči nemuseli při pracích ve velkých hloubkách vždy podstupovat dlouhou dekompresi, umístí se pod hladinou modul, kde mohou nějakou dobu žít. V tomto modulu je vyšší tlak a ve vzduchu je přítomno i hélium - tuto směs při vyšším tlaku tělo lépe snáší. A protože molekuly hélia jsou větší, než molekuly vzduchu, pronikají do hodinek. V momentě, kdy se hodinky dostanou na běžný tlak, má helium snahu unikat ven. A aby přitom třeba nedošlo k vytlačení sklíčka, mají hodinky He ventil, kterým se "vypustí ven".

 

Hodinky se ve většině případů vyskytují na ocelovém tahu, který je složen z 5-ti řad ocelových dílků v kombinaci matné a leštěné povrchové úpravy, matná úprava však převládá. Ocelový tah má masivní sponu s potápěčskou extenzí, tzn možností povolit tah o cca 1,5 centimetru aby si jej potápěči mohli nasadit přes neoprénovou kombinézu. Zpracování tahu je výborné a je to jeden z nejlepších tahů, které jsem na hodinkách měl a dle mého subjektivního pocitu je lépe zpracován/propracován než tah Pro II od Breitlingu, tah na Longines LungoMare a dalších hodinkách. Rozhodně působí zajímavým, neotřelým dojmem. Jedinou jeho nevýhodu spatřuji v jeho náchylnosti k škrábancům (kterou má však každý tah) a jeho prakticky nereálnou možnost přeleštění v domácích podmínkách, díky kombinaci leštěné a matné části.

 

 

ČÁST ČTVRTÁ/POSLEDNÍ, ZÁVĚR

 

Co říci závěrem.. Jedná se o hodinky, které stojí za pozornost, velmi příjemně se nosí, okolí zaujmou a mají svého hrdinu, který pomocí nich zneškodňuje nepřátele. Quartzová varianta v ČR stojí okolo 40.000 CZK, automaty s kalibrem Omega 1120 (upravený ETA kalibr 2892/A2) se prodávají okolo 60.000 CZK. Na aukčním serveru ebay se dají lehce obnošené podle stavu/kompletnosti balení a aktualní nabídky sehnat za cenu od cca 700 USD za quartzovou variantu a od cca 1000 USD za variantu v automatu. Moje stanovisko pro ty, kteří nad nimi uvažují zní: Jednoznačně KOUPIT ;)

 

O013.JPG

 

Odkazy k článku:

 

- James bond watch history: http://watchismo.blogspot.com/2006/11/jame...-history-q.html

- Omega SMP review by Marc Levesque: http://www.chronomaddox.com/mlsemp.html

- Omega SMP review by John B. Holbrook: http://www.rolexreferencepage.com/seamaster/bondreview.html

- Historie Omega - http://www.hanak-brno.cz/www/vypis.php?id=...ry=2&ukaz=2

Upraveno uživatelem spiderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za recenzi

 

......ale....pořád si myslím,že bylo chybou,strčit Bondovi na ruku nějakou Omegu....nejlepší,co měl na pacce,byla Seika......k agentovi 007 se spoustou technických hraček a vychytávek patří "vychytané" hodinky.... se spoustou funkcí......si nemožu pomoct......

 

ale to je OT....takže pardon.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super! Vcera po tve rade jsem ti chtel napsat, jestli by jsi se o informace nepodelil formou recenze ci tak a ejhle - je to tu. Parada, az budu chtit detaily a linky vim kde hledat. Diky za vynalozenou praci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

......ale....pořád si myslím,že bylo chybou,strčit Bondovi na ruku nějakou Omegu....nejlepší,co měl na pacce,byla Seika......k agentovi 007 se spoustou technických hraček a vychytávek patří "vychytané" hodinky.... se spoustou funkcí......si nemožu pomoct......

Prave, ze to je naprosto v poradku, James je taky mimo to, ze potrebuje "vychytane" hodinky tak potrebuje stejne jako pekny auto a peknou holku do spolecnosti i poradny reprezentativni hodinky, a to myslim SMP zajisti vyborne - jediny reseni by bylo aby si behem filmu stridal hodinky dle situaci ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Seamaster - diky za rozsireni a doplnujici info, pokud se tu jeste objevi par postrehu tak to do recenze doplnim ;)

 

cody - no jo no, jsem si rikal, ze bych mohl zase neco napsat, uvazoval jsem mezi bondovkama, Omegama Aqua Terra a Longines LungoMare a prislo mi, ze bondovky by mohly zajimat nejvice lidi.. na ten zbytek si snad nekdy najdu taky cas ;)

 

Jakubisko - z bondovek se nevylecis, ty jsou potreba, aspon jedny do kazde rodiny!

 

Baker - diky, jsem rad, ze to nebylo zbytecny ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokazde kdyz se citim vyleceny z touhy po bondovkach se o nich tady nebo na sraze nekdo zmini a jsem v tom znovu. Jdete uz nekam, ja je chci!

 

Myslím Jakube, že by bylo jedině spravedlivé (s ohledem na tvé přičinění se o nejnovější průvan v mé peněžence) aby jsi byl tak dlouho mořenej potřebou koupit si Bondovky až to prostě nakonec uděláš :)

 

EDIT: A samozřejmě díky Michale za výbornou recenzi...

Upraveno uživatelem Kalifx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vďaka za recenziu. Mám otázku. Stretli ste sa niekto s Bondovkami SMP resp. SMP Chronograph bez šroubovacej korunky? Pred nejakým časom som ich držal v ruke a z prevedenia sa mi nezdalo, že by to bol Fake. Strojček som nemal možnosť vidieť.

Nesetkal a nechce se mi verit, ze by nefejk nemel sroubovaci korunku pri WR 300m ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Poznámka k héliu:

U vysvětlení funkce héliového ventilu je chybně uvedeno, že He má velkou molekulu. Opak je pravdou, hélium má tak malý účinný průřez, že pro dlouhodobé skladování pro něj neexistuje těsnění, nevíc z nádoby uniká difuzí i stěnama nádoby. Při pobytu hodinu ve vyšším tlaku se do hodinek vcelku nic moc těsněním nedostane, to by jinak nebyly vodotěsné, ale pro He to neplatí a pomalinku při delším pobytu do hodinek proniká, čímž hodinky natlakuje. A ten ventil pak při vynoření umožní uvolnit přebytečný tlak z hodinek rychleji, aby se předešlo případnému poškození některých částí z důvodu tlaku zevnitř.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Poznámka k héliu:

U vysvětlení funkce héliového ventilu je chybně uvedeno, že He má velkou molekulu. Opak je pravdou, hélium má tak malý účinný průřez, že pro dlouhodobé skladování pro něj neexistuje těsnění, nevíc z nádoby uniká difuzí i stěnama nádoby. Při pobytu hodinu ve vyšším tlaku se do hodinek vcelku nic moc těsněním nedostane, to by jinak nebyly vodotěsné, ale pro He to neplatí a pomalinku při delším pobytu do hodinek proniká, čímž hodinky natlakuje. A ten ventil pak při vynoření umožní uvolnit přebytečný tlak z hodinek rychleji, aby se předešlo případnému poškození některých částí z důvodu tlaku zevnitř.

a ja len doplnim ze poskodenim niektorych casti sa rozumie predovsetkym explozia sklicka, ktore je na hodinkach konstruovane skor tak aby odolavalo tlaku z vonku nez z vnutra.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...