Přejít na obsah

Sport 2 pouzdro mosaz


Doporučené příspěvky

Ne zase tak dávno jsem viděl myslím tady prodávat prim sport 2 s tím, že pouzdro bylo kompletně zbavené chromu a zbyla jen mosaz. Na pohled to vypadalo hezky, skoro jako bronzaky.

Jak se ovšem to pouzdro bude chovat při nošení? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mosaz stačí po vyleštění namočit do sulky a potom vídeňským vápnem vysušit. Chytne to potřebnou patinu a dál to nic nedělá. Proces se dá časem opakovat. Jinak by se to mělo chovat normálně jako bronz. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si do kdysi zkopíroval - teď už to tady nemohu dohledat, tak se omlouvám původnímu autorovi a vkládám jako text:

Citovat

Jak odstranit starý chrom z pouzdra

Tak s tou HCl můžu sloužit. Jde to rychle, výsledek je perfektní (žádný chrom už po několika sekundách), ale ukrutně to dýmá a tím i smrdí 

Je třeba mít následující: skleničku, technickou HCl, drátky, autonabíječku (nebo jiný zdroj stejnosměrného proudu kolem 3A) a železné drátky. 

Postup: Do skleničky vliješ tolik kyseliny, aby se pouzdro ponořilo. Vezmeš pouzdro, které je zbavené nečistot a odmaštěné a omotáš okolo něj drátek tak, aby byl zajištěn dobrý kontakt. Druhý konec drátku připojíš na plusový vývod nabíječky. Pouzdro s drátkem ponoříš do kyseliny. Na mínusový vývod připojíš druhý drátek. Zapneš nabíječku a mínus ponoříš do kyseliny tak, aby se nedotýkalo pouzdra. Efekt uvidíš do několika sekund 

Ale pozor! Kyselina je kyselina a žere na co přijde. Kromě toho HCl hodně dýmá. Výpary nejen že jsou korozivní, ale také dokáží způsobit nevolnost, v krajním případě i poleptat sliznice . Takže pracovat v dobře větraných prostorech, ideálně venku.

Jo a ještě jedna věc. Jak si to tu po sobě čtu, trochu jsem znejistěl tím pólováním. Jde to ale jednoduše ověřit. Použije se zapojení jak uvedeno výše, jen se vynechá to pouzdro. Po zapojení se na jednom drátku začne vyvíjet plyn. Pouzdro se uchytí na opačný drátek.

Teoreticky by to mělo fungovat i na zlacená pouzdra, ale nezkoušel jsem to.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...