Přejít na obsah

HAMILTON Khaki Field Murph


Ivan Lelák

Doporučené příspěvky

Dnes bych vám chtěl představit mé nové hodinky a zamyslet se nad nimi i jinak než jen jako nad časomírou. Mám je krátce, tak mi snad znalci odpustí některé nepřesnosti.

Můj táta byl vojenský pilot a má knihovna obsahuje desítky titulů s tématikou letectví a kosmonautiky. Když v r.1965 zahynul, zůstaly po něm i letecké hodinky Lemania (MVS), stále je občas nosím. V obřadní síni, kde probíhalo rozloučení, byl nápis „Kdo v srdcích žije, neumírá“. Ano, i díky těm hodinkám táta v mém srdci stále žije. Od dětství miluji i literaturu sci-fi, vyrůstal jsem ve světě dobývání vesmíru, diskusemi o jeho nekonečnosti, mimozemských civilizacích, dimenzích, teorii Velkého třesku, černých dírách, cestování časem a konstrukci pohonů vesmírných plavidel včetně fotonových, umožňujících dosahovat rychlostí blízkých rychlosti světla. A s tím souvisí hrátky s časem, kvantová fyzika, Einsteinova Teorie relativity i myšlenky geniálního Stephena Hawkinga.

Před rokem mne zaujal sci-fi snímek Interstellar. Vypráví o změně klimatu a umírající Zemi, takže se lidstvo rozhodne hledat nový domov. Farmář a bývalý astronaut Cooper se vydává po stopách předchůdců hledat vhodnou planetu. K misi ho přivedla dcera Murph, která si myslí, že v jejím pokoji je duch. Vyhazuje knihy z knihovny nebo z písku vytváří na podlaze pruhy. Cooper odhalí, že jde o zprávu v binárním kódu obsahující zeměpisné souřadnice. Na místě  s Murph najdou tajnou základnu NASA, kde vědci řeší problém s přesídlením lidstva. Po předchozích misích se na cestu vydává i Cooper s dalšími členy posádky. Nechává na Zemi rodinu včetně Murph, které nechal hodinky Hamilton, aby si mohli po návratu porovnat čas s jeho hodinkami (také Hamilton), který možná nebude stejný. Cesta se protáhne na desítky pozemských let, cestovatelé ale zestárnou jen málo. Po dlouhé cestě se Cooper ocitá v 5. dimenzi v zařízení zvaném Tesseract, kde kdosi vytvořil trojrozměrnou „ložnici malé holky“, jeho dcery, ve které se lze libovolně pohybovat v čase. Cooper vidí Murph jako dítě, vidí sebe jak se s ní před odletem loučí, vidí ji i jako dospělou vědkyni pracující na řešení přesídlení lidstva. A tady nastupují zmíněné hodinky. Pomocí brnkání na nejmenší gravitační a časová „vlákna“ pohybuje Cooper vteřinovou ručičkou v Morseově kódu a posílá Murph návod, jak zachránit lidstvo. Murph pochopí že nejde o ducha ale o tátu, který vesmírnou misi přežil a komunikuje s ní. Díky tomu vyřeší problém a nakonec přichází do laboratoře a zvolá „Eeureka!“, tedy „Máme to“! Lidský druh je zachráněn! V jedné ze závěrečných scén se stále mladý Cooper setkává na vesmírné stanici s umírající Murph, která se dožila vysokého věku a na ruce má stále jeho hodinky.

Pro mne je hlavní poselství filmu v tom, že vždy stojí za to bojovat a hledat řešení. Každý zažíváme situace, které se zdají bezvýchodné, ale nakonec je vyřešíme a možná si v duchu řekneme „Heuréka“. Napadá mne i paralela se současností. Každý viděl katastrofické filmy, ve kterých drtí Zemi pandemie, ale vždy jsme to brali jako fantazii tvůrců. Teď je to tady a čekáme až někdo zvolá „Heuréka“! Tyhle hodinky jsou pro mne symbolem naděje.

Značka Hamilton dnes sídlí ve Švýcarsku, spadá pod Swatch a je nejdéle nepřetržitě fungující americkou značkou na světě. Vznikla v roce 1892, spíš jako podnikatelský záměr investorů než produkt jediného hodináře. Už v 19. století se proslavila v americké železnici, kdy jako jediná splnila podmínky pro přesnost a odolnost hodinek. Důležitou roli hrála v námořnictvu i letectví, byla oficiálním dodavatelem amerických leteckých společností, od roku 1919 stála u zrodu americké letecké pošty, donedávna byla oficiální časomírou Red Bull Air Race, dodává hodinky mnoha vojenským letkám na celém světě. Hamiltony nosily celebrity, třeba Elvis Presley a hrály již ve více než 500 filmech, mj. 2001:Vesmírná odysea, Marťan, Den nezávislosti, Muži v černém, Pearl Harbor, Amelia, Avengers, Spiderman či Tenet. Nejdůležitějším je ale Interstellar z roku 2014. Hodinky vznikly jen pro film a neměly se dostat do prodeje. Neměly ani klasický strojek, ručičkami pohyboval servopohon. Nakonec ale Hamilton podlehl nátlaku fanoušků a v roce 2019 přichází na trh model Khaki Field Murph. Bere si inspiraci od několika jiných hodinek, např. modelu Khaki Field Auto, ze kterého pochází pouzdro nebo Pioneer, který poskytl design ručiček a ciferníku. Od filmových se liší mechanickým strojkem a nápisem „EUREKA“, který je v Morseově abecedě na vteřinové ručičce. První edice byla dodána v akrylátovém pruhovaném boxu připomínajícím prostředí Tesseractu. Tento box se už nevyrábí, ale nový box je také pěkný a hodinky jsou stejné. Přímo symbolizují heslo „V jednoduchosti je krása“. Klasický ciferník pod klenutým safírovým sklem o poměrně velkém průmeru a katedrální ručičky kontrastují s moderním a zároveň klasickým pouzdrem o průměru 42 mm, s kartáčovaným povrchem a leštěnou „lunetou“. Nepodařilo se mi zjistit, jestli je sklo opatřeno antireflexem, na stránkách výrobce o tom není zmínka, ale zdá se mi, že nějaká úprava tam je, byť odleskům téměř nazabraňuje. Korunka je signována písmenem „H“. Na ciferníku jsou všechny číslice v atraktivním retro fontu, skvěle čitelné, v barvě „pergamen“ připomínající starou radioaktivní luminiscenci, i když ve skutečnosti jde o moderní Super-LumiNova. Po obvodu je sekundová stupnice s malými číslicemi po 5 s, sekundy jsou děleny na 3 úseky, což koresponduje s frekvencí strojku, kdy sekundová ručička poskočí každou sekundu 6x – takový detail se mi líbí! Staromilce uspokojí absence datumovky. Uvnitř tepe strojek H10, což je upravená ETA 2824 s frekvencí sníženou na 3 Hz ale o to vyšší rezervou nátahu 80 hodin. Strojek s automatickým nátahem vidíme pod "minerálně" proskleným zadním dýnkem. Odolnost hodinek je dostatečných 10 bar. Kožený „krokodýl“ není klasický, ale má bílé prošití, je elegantní a hodinkám sluší. Trnová spona je broušená, s nápisem Hamilton.

Hodinky mi na ruce sedí dobře. Dnes je sice průměr 42 mm považován za velký, zatímco před 10 lety to byl standard, ale jak to tak sleduji, přijde mi, že se snad zápěstí zmenšují. Před 10 lety mi přišlo mých 18,5 cm jako útlejší zápěstí, dnes má snad většina lidí ještě méně a třeba i proto jsou v módě menší hodinky. Co malinko zhoršuje komfort, je řemínek, je dost tuhý, zvlášť ve vystužené části u stěžejek. Ale mám je na ruce první den a časem se jistě podvolí tvaru ruky. Navíc je tenčí a u stěžejek z něj vyčnívají rohy nožiček, což by mohlo mít časem vliv i na rukávy. I když vypadá opravdu dobře, uvažuji o jiném. Zpracování hodinek je skvělé, strojek není zdobený, ale je na něj pěkný pohled. Korunka je trochu větší, ale výborně se ovládá. Víc toho teď nenapíšu, snad jen že celkový dojem z kombinace moderního pouzdra a klasického ciferníku je velmi atraktivní a po 3 dnech, co je mám, se mi líbí mnohem víc než když jsem poprvé otevřel krabičku, ta kombinace moderního pouzdra a retro ciferníku je zvláštně přitažlivá.

Nejspíš to bylo záměrem designéra, ale možná si jen něco domýšlím. V hodinkách vidím hned několik odkazů na relativitu času a tedy i film Interstellar. Jasně, jsou to hodinky, ukazují čas a ve filmu hrály. Náramkové hodinky se poprvé objevují v 18. století a patrně ještě dlouho zůstane tento princip zachován. Pouzdro je moderní, ale nadčasové. Na ciferníku vidíme „historické“ katedrálové ručičky, které jsou také stále moderní. Strojek je mechanický, systém ozubených převodů se vine historií hodinkářství a při vhodné údržbě se mohou hodinkami kochat i naši potomci, jejich potomci a potomci jejich potomků. Zůstanou-li hodinky v rodině, v myslích příštích generací zůstaneme stále živí. Na vteřinové ručičce je Morseovou abecedou slovo „Eureka“. Pochází ze starořečtiny a poprvé ho prý vykřikl Archimedes, běžící nahý ulicemi Syrakůz poté, co ve vaně přišel na Archimédův zákon, platný napříč prostorem i časem.  Morseovu abecedu navrhl Samuel Morse v 30. letech 19. století, používá se dodnes a bude se používat ještě dlouho jako primitivní způsob komunikace, lhostejný k času a moderním technologiím. Můžeme jím komunikovat pomocí světla, zvuku, obrazu, pohybu, dá se použít skoro cokoliv abychom mohli předat zprávu. Ať je na druhé straně kdokoliv, třeba zprávě neporozumí hned ale pochopí, že nejde o náhodu ale někdo s ním komunikuje. Stejně jako Murph Cooperová, když spatřila poskakující ručičku na hodinkách od svého táty. A tím bych se chtěl tohle povídání zakončit. Mějte se fajn a kupujte hodinky s příběhem.

Fotky jsou moje mobilní, ale doplnil jsem je i několika staženými, na kterých lépe vyniknou detaily.

 

morse-W1000.jpg

Hamilton-Khaki-Field_Murph-007.jpg

interstellar_4.jpg

interstellar_1.jpg

EACOqCBBoQV2FJQcx9ptkt6CuT6J98y58DdlY_2AhB6aE2JB094UbZUUDWPD2jdeOi1sQOx8O27JfagKTJcyBniFjW9bGgOdLA-emnfWLZtKecfeCZfXwVnpU5Vl5gNNesQGsF0VD.png

IMG_20210325_082452~01~01.jpg

IMG_20210324_203935~02.jpg

165333605_1655642634620085_1333009166922717107_n.jpg

165311082_1655642657953416_5106537565224719862_n.jpg

164694092_1655642564620092_8054122332976052586_n.jpg

eZDXo-B12aEEJzchnaAa5wxc4TlXhXuePwqZ7PiCIU1QOKqc6u8MX-BR6mD9Au9KXDJeb_2OlAZ-79vc13t5RrEYoIquOvTHT8ed5UcyYorV_vzg28AQ71ruSWDMcvg2lqUetN3wE.jpg

IMG_20210324_202055~01.jpg

IMG_20210324_202006~01.jpg

164828426_1655642691286746_6968849528783872922_n.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ivane, teda pustil ses do toho hopem. Detaily výborně zachyceny a zpracovány, Hamilton mám rád, některé modely jsou opravdu velmi povedené, tyhle, když jsem je poprvé držel v ruce mě překvapily délkou řemenu, víš, že jsem je ani nezkoušel, ale opravdu je prodloužený? Asi jo, že? Strojek bude spolehlivě tikat a držet rezervu. Celkově moc hezká hodinka za těch necelých 26K. A jak už víš, líbí se mi i krabice. Tak užívej a nechť dělají jen radost!

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyhle hodinky bych si dokázal představit na mé ruce. A to o mnoha hodinkách teda neřeknu. Podle mě nemají chybu. Hlavně jsou bez datumu. Taky mají ideální velikost. Jsou fakt skvělé, hodící se ke všemu, ideálně konzervativní a nepodléhající módě a nejsou za psychopatickou cenu. Tohle je teda trefa do černého. Kdybych se zbláznil a nutně si musel koupit nové mechanické hodinky, tak tyhle by byly třeba s Marinama od Stowy, nebo Clubama od Nomosu, Orlikama, nebo Spartakama v horké pětce. Ty Primky si to hodně kazí cenou. Ale to sem nepatří, ty Hamiltony nemají chybu!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Všem děkuji. Co je pro mne záhadou je "antireflex". Sklíčko ho nemá a dokonce ho jeden ze zahraničních recenzentů podrobil kritice ve smyslu, že do značné míry funguje jako zrcadlo nebo v něm je vidět mlha. Což je zčásti pravda, i když s odečítáním času rozhodně problém nemám. Včera kolem půlnoci jsem chodil po bytě, v jedné ruce Murphy a ve druhé různé další hodinky, s akrylátem, minerálem, safírem, klenutým i rovným, s antireflexem i bez a zkoumal jsem jev, který se před mýma očima odehrával. V určitý moment, se světlem skrytým za mou hlavou, nebylo na ciferníku vidět v podstatě nic. Takový závoj, něco mezi mlhou a záclonou, v kovově metalitickém šedém odstínu s nepatrným nádechem do zlatova. Zvláštní. Na všech ostatních hodinkách bylo vidět aspoň něco a Fortis odrazy ignoroval úplně. Ale tady v ten jeden konkrétní moment nebylo vidět skoro nic pod sklem. Bylo to až tajemné a vybavil se mi citát "Pravda je tam někde venku" v upravené podobě "Pravda je tam někde uvnitř". Odraz ve sklíčku byl mírně zvětšený a rozostřený. Ani jedno z ostatních skel tohle nedělalo a tak mi není jasné, o co jde u těchto hodinek, zvlášť když Hamilton safír s antireflexem umí. Jediné co mne napadlo bylo, že je to záměr a nějaká zvláštní úprava tam prostě bude. Nevím zda má něco společného s poselstvím filmu nebo s tím, že tohle lépe pasuje k ciferníku nebo chromované "lunetě" kolem sklíčka. Designéři o hodinkách přemýšleli do detailů, jak je zřejmé i z náčrtů v prvním příspěvku a sklo jistě nevynechali. No, prostě to tak je a já se přistihuju, jak podvědomě hýbám rukou abych docílil tohohle efektu.. Ale nebojte, rozhodně se nejedná o nic dramatického.

Druhá připomínka v testech směřuje k řemínku, majitelům také připadal tuhý, ale všichni se shodují, že po krátkém čase změknul, poddal se a začal být velmi pohodlný. Nevím Davide zda je prodloužený protože nevím co je standard, ale i pro mne by mohl být tak o 2 dírky kratší. Tyhle hodinky mi tak přirůstají k srdci, že uvažuji o nějaké kvalitní kožené alternativě, která by dala hodinkám punc exkluzivity a celek zvýraznila. I když to jsou jen "obyčejné", relativně levné Hamiltony, což je pro mne docela překvapení.

Přidávám pár dnešních fotek z terasy.

166340405_1657080174476331_3228127311059809330_n.jpg

166340290_1657080087809673_794294246109715402_n.jpg

165563000_1657080147809667_2703753598717736984_n.jpg

165915188_1657080114476337_8144367322739454287_n.jpg

166204842_1657080204476328_2970827803102019599_n.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 11 hodinami, Ivan Lelák napsal:

Nevím Davide zda je prodloužený protože nevím co je standard, ale i pro mne by mohl být tak o 2 dírky kratší. Tyhle hodinky mi tak přirůstají k srdci, že uvažuji o nějaké kvalitní kožené alternativě, která by dala hodinkám punc exkluzivity a celek zvýraznila. I když to jsou jen "obyčejné", relativně levné Hamiltony, což je pro mne docela překvapení.

Ivane, víme, že jsou to obyčejnější hodinky z Tvé sbírky, ale něco na nich je a v jednoduchosti je síla. S tím řemenem máš pravdu, taky bych jim dal nějaký jiný, upřímně pokud bych si je nechal, což je u Tebe asi jistota, tak bych oslovil @RC3 Rasťa, protože ten je opravdu mistr a jeho řemeny dají hodinkám zcela nový look, co se mi hlavně líbí je individuální napojení řemenu až k pouzdru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 10 hodinami, Sphinxx napsal:

Ivane, víme, že jsou to obyčejnější hodinky z Tvé sbírky, ale něco na nich je a v jednoduchosti je síla. S tím řemenem máš pravdu, taky bych jim dal nějaký jiný, upřímně pokud bych si je nechal, což je u Tebe asi jistota, tak bych oslovil @RC3 Rasťa, protože ten je opravdu mistr a jeho řemeny dají hodinkám zcela nový look, co se mi hlavně líbí je individuální napojení řemenu až k pouzdru.

Rasťovi jsem už psal, ale ještě se mi neozval...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Nakonec řemínek dopadl, Rasťo odvedl skvělou práci. I původní černý krokodýl hodinkám slušel, ale rozmařile jsem dostal chuť na jiný řemínek, který by působil víc retro a také trochu ekluzivně. Po opakované komunikaci mi Rasťo nabídl tmavě hnědého pštrosa v několika variantách, jednu jsme vybrali, poslal jsem mu rozměry všeho možného (řemínek je o 1 cm kratší než originál) a dnes řemínek dorazil. Mohu říci, že jsem opravdu spokojen. Barva je přesně podle mých představ a připomíná mi tmavě hnědou od starých válečných pilotek nebo nádherný řemínek od remake válečných Longines od firmy Precista. Struktura pštrosíka se svými "pomačkaninami" navozuje požadovaný retroefekt. Prošití není bílé, ale světle krémové a výborně ladí k barvě indexů. Takže za mne velká spokojenost i když jak píšu, černý originál je taky prima. Musím ještě udělat lepší fotky..

DHBR5773.jpg.1ce288b9c33efdf5d1c1463d530b8248.jpg

IMG_20210429_092854~01.jpg

IMG_20210429_093027~01.jpg

IMG_20210429_093153~01.jpg

IMG_20210429_101154~01.jpg

IMG_20210429_101203~01.jpg

IMG_20210429_102028~01.jpg

IMG_20210429_110900~01.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Po delší době doplním. Musím říci, že přestože jsou Murphy jedny z mých levnějších hodinek, nosím je nejčastěji. A ne proto, že u nich by mne poškození tolik nevadilo, ale protože je mám opravdu rád. Stále to jsou mé nejpřesnější hodinky, po 4 dnech jsem stále ve stejné vteřině, asi povedený kousek. Není snad nikdo, komu by se hodinky nelíbily, na druhou stranu, dost lidí se do nich zamiluje, koupí, pochlubí se, chvilku je ponosí a zase je prodá. Možná mezi nimi a hodinkami nepřeskočila jiskra jako v mém případě, ale Murphy jsou opravdu momentálně mé velmi oblíbené hodinky a hodně se mi líbí každým detailem, to sladění úplně všeho se Hamiltonům povedlo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chtěl bych doplnit ještě jeden detail. U všech hodinek a zejména u pilotek oceňuji možnost co nejpřesnějšího nastavení času. S tím souvisí nejen zastavení vteřinové ručičky, ale i tvar a délka minutové ručičky a sekundové čárkové indexy o stejné tloušťce jako má konec minutové ručičky. Když hodinky seřizuji, zastavím vteřinovou ručičku na pozici 12 a minutovou ručičku nastavím tak, že její tenký konec splyne v jedinou světlou čárku s minutovým indexem. Když pak klapne ta správná minuta, stačí jen stisknout korunku. Ze všech mých hodinek lze u Murphů čas nastavit nepřesněji.

Také pštrosí řemínek od Rasti je skvělý, jeho barva i prošití dotvářejí lehký retro vzhled a hodinky výborně sedí na ruce.

Prostě dokonalé hodinky, které mne stále hodně baví.

IMG_20210922_082810~01 (002).jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Přečetl jsem až teď.
Super!
Špica, díky moc za review.

Film Interstellar jsem nedávno koukal, a parádní film.
Jsem moc rád, že ty Murphy dali nakonec do prodeje To se fakt povedlo.

Velikost, top notch
Já mám zápěstí 18cm. A 42 úplně v poho. Jak v potápkách, tak v pilotech.
Mám teď i třeba menší nový fieldy, Seiko 5 SRPG35, který maj v průměru nějakých 39.5, u fieldů OK.
Ale pilotky mají být trochu větší.

Já mám někdy v budoucnu na seznamu ty Cooprovi Day/Date.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

Krásna recenzia👍mal som ich pár mesiacov a nakoniec som ich poslal ďalej, vadila mi práve tá absencia antireflexu, aj keď to považujem skôr za zámer ako na pozabudnutie🙂keby mali skrutkovaciu korunku, bolo by to ďalšie plus, aj keď pilotky to nevyhnutne nepotrebujú. Napriek tomu že ich už nemám, stále ich považujem zá krásne a snáď aj nedocenené hodinky😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...