Přejít na obsah

Kouzlo levných automatických hodinek


Doporučené příspěvky

No já jsem ve fázi, že bych teď ani jedny z mých deseti kousků nedokázal prodat. 3 mám jako sbírkové. A zbytek se v rotaci nosí. Jedny jsem povisil na ultra pracovní domrdavky. Neřeším na nich nic. Zbytek je sice levných ale i tak mi je líto je škrábnout.

A jinak si myslím, že do 10 tis. Se dá v klidu pořídit spousta hezkých kousků.

Jo a jak zjistuju, tak nejsem jediný kdo manželce ty hodinky nepřizná hned 🤣

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
  • Odpovědi 54
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

V 27. 3. 2021 v 13:24, Návštěvník Ondra napsal:

To je dobrá otázka.

 

Pro chronomagora v tom bude kus toho, co naznačuješ – tedy nějakého vývoje v čase. Je v tom velký rozdíl oproti běžnému smrtelníkovi, který hodinky bere jako běžné spotřební zboží (asi jako já třeba auto 😊)

 

Pro chronomagora jsou hodinky něco víc, a to i když začíná na obyč quartzkách. Domnívám se, že v dnešní době nabízí různá diskusní fóra, youtube, facebook, nákupní možnosti (eshopy vč. zahraničních, ebay, chrono24 atd.) a obecně internet nabízí chronomagorovi nekonečné možnosti, jak do své nemoci zabředat. To je propastný rozdíl oproti tomu, kdy se člověk chodil na hodinky dívat jen do kamenných obchodů (čímž bylo limitováno i samotné spektrum hodinek, které měl člověk na dosah), a četl si o nich jen oborné publikace, a občas někde nějaký článek.

 

No a teď k jádru, a to je ten vývoj. Jasný, každý se chce někam posouvat, a rychle objeví ty etalony, ikony, legendy a „svaté grály“, když už nic jiného chronomag v tomhle dost pomůže :D

 

No, takže se člověk z hodinek za nízké jednotky tisíc, propracuje až někam k těm ikonám. Přičemž strop – mentální i finanční má každý „soudruh“ nastaven jinak.

 

No, takže třeba první automaty! První novodobé Primky! Pak první Omegy! Někdo Rolex! Atd. A někdo jde ještě dál. Existují i HH cesty mimo mainstream. To už chce fakt koule, because of resale price :D

 

No ale v ekonomii existuje „zákon klesajícího mezního užitku“, neboli člověk se i těchhle darů časem přejí.

 

A co pak, typický je restart, vše rozprodat, dokonce možná chvilku nemít nic, a pak zase začít od píky.

 

Navíc stárneme, takže někdo finance přesouvá do rodiny, bydlení, cestování, eventuálně jiných priorit. A člověk už má vyzkoušeno, a zase až tak moc z gruntu nového se objevit nedá, spíš je to iterace na x-způsobů již existujícího.

 

Takže člověk pak může začít hledat kouzlo v obyčejném, jednoduchém, funkčním a „levném“ (to neznamená v nejlevnějším).

 

Pro mě je automat základ, manuál nemusím, quartz neuznávám (to už bych musel být zahnán hodně do kouta, abych to nosil), maximálně solární quartz je pro mě trochu zajímavej, ale furt je to „elektrika“.

 

Fascinuje, že staré mechanické hodinky vydržely víc než ty dnešní (které jsou nabušené inovacemi). A to bez nějaké extra zvláštní údržby. To je ale potřeba brát jako fakt. On Mercedes-Benz se dřív taky dělal jinak, bez spousty elektroniky, robustně, s plánovanou dlouhou životností (doufám, že si moc nevymýšlím).

 

Není problém vyklopit třeba kilo a mít za to navoněný, správně obrandovaný, hodinky. Ale pro lidi, co už to mají za sebou, to není žádný vzrůšo. Navíc cena a kvalita od určité hranice nemusí být v přímé úměře.

 

Zajímavější je najít hodinky od solidního výrobce, který ti nabídnou spoustu muziky za rozumný peníze, a jsou něčím zajímavý.

 

Jasně, pokud by šlo jen o cenu, dají se koupit i mechaniky z Číny, který kopírujou ikony, celkem dobře udělaný hodinky za docela málo peněz. OK, proč to nezkusit (taky jsem to mě v ruce – ne moc na ruce), ale pro mě tohle není cesta.

Tolik asi na úvod diskuse, možná mě něco ještě napadne 😉

PS: A disclaimer na zárěr. Každý to máme trochu jinak, a každý jsem v jiné fázi "chronocyklu", takže výše uvedené si ani omylem neklade ambice být univerzální pravdou.

Moc hezky napsané , souhlas 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

První automatické hodinky, byly Aragon Divemaster, které jsem tu nedávno prodal, se záměrem, že už jsem dospěl, pořídím něco reprezentativnějšího na běžné denní nošení, a koupil Seiko 5KX, rovnou dvoje, kdyby náhodou, že jo... První den, jsem zjistil, že to nemá šroubovací korunku, moc mě to nesedí na ruce, ale vypadá to krásně, a je to Seiko. Ze států mě jdou(podle rychlosti, asi pěšky) DeepBlue jako tooly, a nakonec daily nosím nejradši Hamiltony, které jsem vůbec nechtěl vyndat z krabice, a nejspíš proto, že jsou barvami nejvíc podobné, těm první Aragonům 🤠...

Myslím, že ještě trochu proměním a zredukuji denní kousky, a nedivil bych se, kdybych koupil zase něco, od své první značky 😁 Už mají keramické lunety, safír, tritium... 

Upraveno uživatelem nizkotucnytvaroh
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 28. 3. 2021 v 12:58, Radik napsal:

Quartz neuznávám taky - kvůli většinový elektronice a hlavně baterce. A běžný konzumenty vynechme, těm je fuk, že mají otlučený ana-digi s imitací chrona v podobě mrtvejch subcifrů a je jim jedno, že displej chcípnul :) Ale ten SD... Tam mám pořád dilema. Je en elektronickej kousíček v něm takovej hřích oproti mechanickýmu zbytku, nebo není? Však baterku to nepotřebuje. Ale zase když se to pos..... Ale to mám podobný s GS hi-beaty. Tam je obecná servisovatelnost taky trochu horší.

No ale to tu ubíháme od tématu vlákna, protože to rozhodně nejsou levný automaty :)

Ale v takových Omegách seamaster 300M Bondovkách - By mi ta baterie nevadila vůbec🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Téma je o automatech, ale i quartz je naprosto regulérní vývojová větev, do které spousta značek investovala nemalé peníze i vlastní invence a některé investují dodnes. Tvrdit, že jsem milovník hodinek a ignorovat celou tuto část hodinkového světa mi přijde přinejmenším zvláštní. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Quartz mě fascinuje v top hodinkách jako jsou zmiňované Seamastery, nebo třeba Breitling Endurance, nic proti němu nemám, ale kouzlo mechanického pohonu, je pro mě větší. Nicméně třeba Luminoxy někam do přírody proč ne 🙃

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Pořídil jsem nedávno Orient Field verze 2 s modrým sunburst cifernikem a jako super kukačky za směšný peníze, přesnost paráda, oproti 4R36 (NH36) od Seiko jsou dokonce i přesnější. Jsou to takový denní hodinky, u kterých se nebojím je vzít kamkoliv. 
 

Jak už zaznělo, sehnat pěkný levnější  a originální kousek, který je něčím pro nositele zajímavý je kolikrát lepší dobrodružství, než hodinka za 100 litru. 

D6BC74FE-4533-4CB1-A65E-C6309F2349B8.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, kuncák7 napsal:

První automatické hodinky - aviator s budíkem. Měl jsem z nich neskutečnou radost, postupem času jsem trochu "zatopil pod kotlem", ale ta radost se vytrácí. A cena na to vliv moc nemá. 

Cítím to podobně, skoro bych řekl, že každé další hodinky přinášejí méně a méně uspokojení nebo ta radost trvá kratší dobu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jojo,

já jsem jako první dostal PRIM berušky s tmavě červeným ciferníkem k desátým narozeninám a dodnes cítím to kouzlo (měl jsem na výběr, ale ta modrá varianta mi přišla taková studená). Donesl jsem ze školy domů poznámku, že nedávám pozor při vyučování, pořád jsem na ně čuměl. Oknem mi svítilo slunce na lavici a já jsem od těch odlesků nemohl odtrhnout zrak, mám dojem že na dýnku byla taková modravá fólie, no pokoukáníčko ze všech stran. Inu záchvat juvenilní chronomagorie.. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidám do diskuse svůj pohled na levné automaty. Samozřejmě, jsem oproti místním váženým členům zelenáč a od záchvatu chronomagorství to dnes bude teprve tak 5 let. Vypuklo to u mě, když jsem sám se sklenkou vína (asi už druhou nebo třetí) jen tak zabrousil na Aukro. Tam jsem uviděl těsně pred koncem aukce krásné (pro mě) staré Primky za 300,-. Směšné peníze, víno spustilo ukazovák na myš a za týden jsem seděl a užasle nastavoval přetáčením ruček datum a manuálně natahoval hodinky. Nesměly pak chybět na žádném plesu ani rodinné akci. A přicházely další. Pak zkusmo Seiko želvy a bylo to v pr... 😀. Stále mám ale díky peněžence a žence limit 10k/kus a nákup max 2ks/rok (dle situace i míň). A ten výběr si proto užívám, sleduji recenze, ceny a zkrátka cílem je v daném limitu pořídit nadčasové krásky i s ohledem na resale price. A když z výběru nějaké vyplynou, tak to je pak tutovka, srdcovka a pevně věřím, že pokud nepřijde krize největší, neprodám jediné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

Po čase zase oživím toto moje vlákno o levných automatických hodinkách. 

Již delší dobu jsem si chtěl koupit nějaké nové hodinky, ideálně do 25 tisíc. Peníze jsou ale třeba pořád na něco jiného. Jednou si ale takové hodinky koupím, to je jasné (možná i za víc, ale mladá se o tom nesmí dozvědět). Mezitím jsem prodal Suma a Geckoty, které mi prostě neseděly a zbyly mi už jen Seiko a Orienty, které ale nikdy neprodám. Na chvilku byl klid a já si myslel, že toto duo mi bude stačit. Ale znáte to. Vzpomněl jsem si na Seiko 5, legendární řadu, kterou jsem ale jako "seikofil" nikdy neměl. Vyhlídl jsem si Seiko SNK357K1, které se mi už dlouho líbily, ale nebyly nikde skladem. Teď se objevily zase po čase na timestore a začal klasický vnitřní boj - potřebuju vůbec další hodinky? Fakt budu kupovat za 3,5 litru něco co má 37 mm, nemá to hacking, tah je spíš parodie na tah, 30 m "voděodolnosti" atd.? 

 

Nějakou dobu se to ve mě takto bilo, ale nakonec jsem do toho šel. Proč? Protože člověk si má sakra dělat radost, od toho ten život taky je, ne? A taky proto, že jsem chtěl zjistit, jestli jsou pro mě nositelné takto malé hodinky. Včera dorazily a opět se dostavil ten "wow efekt" při otevření krabičky. Nevím čím to je, ale oficiální foto od Seiko jsou prostě tragédie, je to snad focené na kalkulačku. Přitom ty hodinky jsou tak pěkné, co pěkné, nádherné! Leštěné ručky a indexy hrají při dopadu světla koncert s ciferníkem, který nabízí lehký sunburst spíš až do fialova s texturou znaku Seiko 5. Zdá se mi, že lépe čitelnou datumovku se dnem jsem ještě neměl. Velikost je opravdu srandovní a na mou ruku je asi optimum 40-42 mm, ale jako zkušenost s malými hodinkami je to k nezaplacení. Já si nic dokazovat nepotřebuji a koule na to mám :D

Ale kdo ještě nemáte žádné takové "základní" Seiko 5, tak neváhejte a berte de fakto jakýkoliv model. Je to zajímavá zkušenost s něčím tak malým a přitom tak skvělým. 

edit: málem bych zapomněl, je to originální Seiko 5. Poznal jsem to tak, že tištěné idexy 2 a 58 minuty nejsou zrovna symetrické! Důkaz místo slibů... 

Krabička.jpg

5tky.jpg

Na ruce.jpg

5tky 2.jpg

celá parta.jpg

Upraveno uživatelem Pavel87
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...