Přejít na obsah

G-Shock GA-800 – novodobá ana-digi old school géčka


Doporučené příspěvky

Tak jsem před časem dostal záchvat chronobundu na nějaké tool quartzky, viz: https://forum.chronomag.cz/topic/146438-levn%C3%A9-macho-quartzov%C3%A9-tooly/

a i když jsem chtěl původně něco lehce „nad casiem“ a ne g-shock (ve smyslu ne digitálky), tak jsem se nakonec na nabídku g-shock podíval a s překvapením zjistil, že mají i analogové (resp. ana-digi) a skončilo to u Casio G-Shock GA-800.

Spokojenost je zatím velká, líbí se mi designově i co do praktičnosti – přehlednost a super čitelnost i v šeru (to mi na digitálkách chybělo), bez všelijakého blikajícího „bordelu“ na cifru, jak má g-shock ve zvyku. Žádné special funkce, jen čas a od něj odvozené (datum, stopky, timer, budík, druhý čas).

Lumi je jen na ručkách, což je škoda, protože je dobrá. Není to jako u seika, kde se u ní dá pomalu číst 🙂 ale vydrží celou noc, což seiko ne. Trik je v tom, že svítí sice málo, ale dlouho, tj. člověk má už v noci zorničky hodně rozšířené a vidí i malou lumi. Indexy lumi nemají, ale jsou natřeny stříbrnou barvou, takže docela dobře odráží světlo. V noci je to škoda, jelikož člověk musí nahmátnout 5. čudlík dole pod cifrem (světlo), aby hodinky zorientoval a pak plus/mínus určí čas. K ránu se to v hlavě „přepne“ na logiku šera, tj. člověk už nevidí lumi, ale kontrast ruček / indexů a černého cifru.

Zajímavé je osvětlení – hodinky mají 2 světýlka – jedno pod displejem a jedno svítí zpod indexu, co je na devítce, na ciferník, takže netřeba přepínat na noc digitální datum na čas. (fotka z webu; tak zase fotit neumím).

Pokrok je nicméně znát. Mám (resp. měl jsem, má je teď otec) ana-digi casia AD-300, kupované v r. 2000. Tam byly dva zcela nezávislé strojky, kdy analogový se ještě řídil klasickou korunkou. GA-800 už to nemají, ana i digi je jeden strojek, řídí se najednou, i korunka už tu není. Nastavení také už není úplně triviální, bez videomanuálu na YT bych se s tím trápil, ale pro běžné využívání samozřejmě ok. Holt když to má 5 budíků, 100 časů na stopky, možnost prohazovat duální čas s primárním a další různé vychytávky, tak se to tím pak docela zkomplikuje.

Velikostně jsou označována jako středně velká až menší géčka, což vyzdvihováno jako klad. Osobně bych je označil za střední, resp. střední až větší. Jsou velikostně mezi vojenskou klasikou DW 6600/6900 a rangemany. Číselně vyjádřeno, šířka je 48,6 mm, ovšem u géček je tenhle údaj nutno brát jinak než u hodinek klasické konstrukce.

Co mi jedině trochu vadí je to, že nemají solár, což v kombinaci s dýnkem se šroubky (přesněji vruty) povede k tomu, že časem po pár výměnách baterky přijdou o vodotěsnost, ale za 1890 Kč to už opravdu neřeším.
 

GA800-1.jpg

GA800-2.jpg

GA800-light.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...