Přejít na obsah

Jak jste to měli s přechodem na dražší hodinky?


Doporučené příspěvky

Pro amatéry tady (tj. někoho kdo nemá hodinky jako zdroj obživy), jak dlouho vám trvalo se dostat od "dostupných" hodinek k těm dražším? Hodinky jsem nosil vždycky - dřív obyčejné quartz. Potom jsem si koupil pár levných automatů - Laco, Seiko a Alpiny (ty jsem mezitím prodal). Teď po dvouletém experimentu s Apple Watch jsem se nejdřív chtěl vrátit k Alpinám, jenže jak to asi znáte - je to cesta, která nekončí. Momentálně mám vybrané Laco Frankfurt GMT jako "každodenní" hodinky a naprosto mě dostala značka NOMOS pro slušnější/pracovní hodinky - jenže tam se už dostávám nad pomyslnou hranici 2-3 tisíce EUR, kterou jsem dřív ani nezvažoval. Teď jsem si dal "cooldown" na 10 dní, tak mě zajímá jak tenhle skok proběhl pro ostatní.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 78
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Já měl zájem o hodinky už od základní školy. Na střední v necelých 15-ti letech jsem se zahleděl do baterkových bondovek od Omegy, ale vhledem k tomu, že byly asi 30x dražší než kolik jsem tehdy na hodinky měl, tak jsem ani neuvažoval o tom, že bych si je někdy reálně pořídil. Nakonec jsem je koupil o patnáct let později, kdy už jejich cena nebyla vzhledem k mému příjmu tak nedostižná. Cca dva a půl roku byl klid a pak jsem si k nim do páru koupil další kousek o trochu dražší. První bondovky mi vydržely od pořízení asi osm let, ale ten druhý kousek jsem stále točil za něco trochu dražšího (a nosil hlavně tyto nové) až jsem se po dalších třech letech dopracoval k Rolexkám, kdy v roce 2016 ještě šly nové nenošené sub nodate sehnat lehce přes 150k.         

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

"Dva a půl roku klidu" mě docela uklidnilo. Ale 150k už na druhou stranu moc ne. Počítám, že koupím nejdřív ty levnější piloty a uvidím jak bude dlouho trvat, než se zase dostanu k tomu chtít jít do těch NOMOSů. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Harwey má samozřejmě pravdu. Pokud máš vysněné hodinky a umíš je zaplatit, nebo je to otázka nějaké rozumné doby, nejlevnější cesta je ta přímá. Na druhou stranu ono to postupné zkoumání má taky něco do sebe. Nakonec člověk může dojít na úplně jiný vrchol, než na jaký se původně vydával...což ale může i nemusí být dobře/špatně. Co se ceny týče, to přijde samo (nebo taky ne). Prostě se jednou nějaké hodinky zjeví, omámí tě a ty budeš vědět, že to je ono.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlas - psal jsem to zde již několikrát a klidně znovu: pokud se ti líbí, táhne tě to k nim a navíc na ně máš, tak není co řešit a jdi do nich! Pak budeš leda litovat, že jsi je nekoupil dříve. Nebo naopak, dříve zjistiš, že to není to ono a posunes se dal... To se stává. Dokud to nezkusíš, tak to nezjistíš. Jdi do nich. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

navíc, jestli máš už teď vybrány " definitivní" tak odkládáním nákupu ničemu nepomůžeš - jenom zdraží :))

Jinak má samozřejmě pravdu @nickolas- z vlastní zkušenosti potvrzuju, že vkus se v téhle branží mění hodně rychle a hodinky, které se mi líbily před lety, když mě tohle neštěstí posedlo, mě nyní nechávají dost chladným.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

5 let jsem bez většího zájmu nosil digitálky Casio. V lednu jsem se do toho dostal a od té doby shromáždil další 4 levnější kousky od Casia, mám tu značku rád, považuju je za průkopníky digitálních technologií v hodinkách, líbí se mi jejich dostupnost, dobrý poměr ceny a výkonu a jejich různé funkce.

Pak mi to ale nedalo, hodně jsem četl a víc a víc se upevňoval v názoru, že potřebuju mechanické hodinky, které budu mít na celý život. Jako ve všem ale chci to, co je nejlepší (což neznamená, že za věci bezhlavě utrácím, raději žiju bez věcí, jsou-li zbytné, než s věcmi kompromisními). Nejlepší z pohledu uživatele, nikoli amatérského hodináře (komplikace mě moc neberou). A tak jsem se dnes zapsal na pořadník na první a (doufám!) poslední Rolexky. Samozřejmě jsem hledal levnější alternativu, ale nic mě pořádně neuspokojovalo. Řekl jsem si tedy, že raději ušetřím a pustím se do velké investice hned na začátku, než abych se k nim dostal po letech zkoušení a s dírou v úsporách.

Čili odpověď zní 3 měsíce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď mě to pobavilo, ale máte všichni pravdu. Ty Frankfurt GMT mě zase tak moc finančně starost nedělají, tam to neřeším.

U těch Nomosů jsem si už začal dělat seznam, co si koupit podobného ale levnějšího. Když o tom teď přemýšlím, tak bych si nakonec tu cenu opravdu prodražil a těch levnějších náhražek bych stejně jen litoval. Každopádně ty NOMOS chci někde nejdřív vidět naživo a potom koupit přes chrono24 (jsou tam zajímavé ceny) a udělám si pěkné vánoce.

@exell díky. Bohužel/naštěstí já to beru tak jak psal @Funthom95 a počítám s tím, že stejně se za pár let najde něco jiného, co mi padne do oka. Nebudu si nalhávat, že to budu mít s hodinkami jiné než u auta/gadgetů a jiných "hraček". 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@x591 nemusíš mať hodinky, ako zdroj obživy, stačí, aby si sa dostal do stavu, kedy hodinky ti budú robiť toľko radosti, že ich uprednostníš pred inými záujmami. Mne "evolúcia", kedy som sa od Festiniek dostal ku svojim prvým "dospeláckym" hodinkám trvala asi 12 rokov 😄

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak dlouho komu trvala cesta k dražším hodinkám je hodně individuální a žádný vzorec v tom nenajdeš. V první řadě jde o to, kdo si může dovolit jak drahý hodinky, druhak co je pro koho "drahý / dospělý" a nakonec jestli je ten člověk vůbec ochotnej do toho ty prachy dát. Jsou lidi, co mají prachy a nosí Diesely a Lacoste a považují to za vrchol hodinářství, protože se o to nezajímají a jsou i lidi, co vydělávají průměrně, ale našetří si na Suby.

A z hlediska toho jestli koupit rovnou "vysněný" hodinky, abych neutratil víc cestou postupných nákupů, to bych si asi taky rozmyslel a hlavně si ujasnil, že ty hodinky jsou opravdu vysněný a chci je "na furt". Design se vyvíjí a když nebudeme brát klasiky jako Moony, nebo třeba některé Rolexy, tak se podívej na 10 - 15 let starý hodinky a řekni si, jestli by sis je ještě dneska rád koupil, nebo už ti připadají z dnešního pohledu vzhledově zastaralé a stejně bys je už vyměnil za jiné. A když pomineme vzhled, tak připočti hédonickou adaptaci, kdy si po nějaký chvíli zvykneš, hodinky ti už nebudou přinášet takovou radost jako na začátku a začneš pokukovat po dalších, který by ti zase udělaly radost. Takže buďto budeš mít prachy na přikupování a rozšiřování sbírky a nebo je začneš prodávat a točit ;) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Každý to má nastavené jinak, každý má jiné priority. Někdo za víkend (mimo Covid) v klubech prochlastá a propaří Hamiltony, jiný jezdí Oktávkou a na ruce má Omegy, jiný jezdí v MB GLS a vrcholem hodinariny jsou pro něj Seika. 

Otázka zní jak to máš ty? Po čem toužíš? Co ti udělá radost? 

Kup to, na co máš a o čem jsi přesvědčen, že se ti líbí. Já bych se vyvaroval toho šetření "na lepší" z toho důvodu, že vždy se najdou lepší... To bys šetřil do nekonečna 😉 Vždy budou nějaké lepší, nebo novější... To nedává smysl. Výběr z toho, co je v tvých finančních možnostech a co se ti líbí. Jedno, zda je to Nomos, Laco, nebo Rolex. Prostě si udělej radost. A pak uvidíš, jak dlouho ti ty hodinky radost budou dělat. 😉

Třeba budou. A ty si k ním koupíš další, ale jiné. Nebo se jich časem zbavíš, něco přihodíš a koupíš si dražší... 

Neodkladné to a prostě si něco hezkého kup 👍

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem za povzbuzení :) Více-méně tohle všechno jsem si sám už ujasnil a mám poměrně jasnou představu kolik chci maximálně utratit. Právě třeba na ty IWC se radši chodím jen dívat. )

Možná jsem se poučil v minulosti, kdy jsem měl několik let “záchvat” s foto technikou. Na tom jsem doslova prodělal kalhoty a největší radost mi stejně udělala relativně cenově přístupná TLR zrcadlovka ze 70. let. Stejně to beru s hodinkami, a třeba tam to pro mě nefungovalo s AW. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už to tady zaznělo, ale je to zkrátka jednoduchý - líbí se ti a máš na ně prachy? Kup si je. Budou se ti za 5 let líbit další? Když na ně budeš mít prachy, tak si je třeba taky koupíš. A nebo nekoupíš, ale to bude přemýšlení tvýho budoucího já. Přemýšlet nad tím moc věděcky, jestli mi dnešní nákup hodinek za 1000€ způsobí nutkání koupit si hodinky za 2000€ přesně za rok nebo za 5 let je akorát cesta do pekel a nekonečného rozmýšlení. Je to pořád jenom zbytný módní doplněk, který ti teď udělá radost a tak by se k tomu mělo přistupovat.

Stejně tak asi nepřemýšlíš, za jak dlouho budeš chtít S-classe, když si dnes koupíš novou Octavii.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 minutou, kuncák7 napsal:

Přechod - závislost, je poměrně jednoduchá. Vstoupil jsem sem kvůli řemínku za 400 Kč, pak měl max strop 10-12 tis. A dopracoval jsem to úplně jinam :-)). 

Obávam sa, že to "dopracovanie sa" stále nie je ešte na konci 😄 Ja som tiež pred x rokmi sníval (teda skôr som ani nesníval) o Tagoch Carrera, potom prišla doba, kedy som si povedal, že je čas kúpiť si JEDNY dospelácke hodinky, no netrvalo dlho a zistil som, že jedny nestačia ... ani dvoje ... a je mi jasné, že táto cesta je nekonečná, no krásna a baví ma po nej ísť 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 27 minutami, Miro_CZ napsal:

Stejně tak asi nepřemýšlíš, za jak dlouho budeš chtít S-classe, když si dnes koupíš novou Octavii.

Jasně. Abych si zažertoval, tak naštěstí mě MB vůbec neláká :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 9 hodinami, x591 napsal:

Jasně. Abych si zažertoval, tak naštěstí mě MB vůbec neláká :)

Přesně, kdyby to měl být příměr k hodinkam, tak TagHeuery ála MB a pak zjistiš že jediná možná volba je pořadník na Rolex/Ferrari, nebo jsi fajnšmekr a půjdeš do Astonu, nebo Rolls Royce Phantom Drophead Coupé 😂😍👍

Upraveno uživatelem DarylVanHorne
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlavně se nestresuj z těch stavů, který k tomu prostě patří... Například já jsem před prvním velkou ránou (Oris BC4 Flight Timer) byl asi 3/4 roku ve stavu lobotomizovaného pacienta. Nešlo mi nic dělat, na nic jsem se nesoustředil, pořád jsem osciloval mezi "jo, mám na ně, koupím se je, líbí se mi, musím je mít" a "kurva, nemůžu si koupit hodinky za 70 litrů, vždyť jsou to jenom hodinky, to je vyhozenejch 70 litrů". Furt, doslova furt, jsem to řešil. Neustálý souboj zodpovědného racionálního já a toho zamilovaného. To je zřejmě normální, že se tohle děje (aspoň u těch z nás, co nepřehazujou prachy zrovna vidlema). Zajímavé je, že dneska už bych si rozhodně tyhle hodinky nekoupil (ale zbavovat se jich nebudu, jsou to moje první "lepší") -- což je, řekl bych, zkušenost, kterou tady udělalo možná 80% místního pacientstva (opravte mě, jestli se pletu).

Čili hlavně ať Ti z toho nejebne, lepší je to opravdu moc nepromýšlet a pokud můžeš, tak si kup ty vysněný. Minimálně to bude dobrý k tomu, že pak zjistíš, jestli máš diagnózu 😃

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...