Přejít na obsah

Natahovač - režim otáčení


Doporučené příspěvky

Vyrábím si vlastní natahovač na 4 hodinky (každé svůj motor). Krokové motory řízené Arduino. Program na řízení si nechávám udělat. A chtěl bych poradit. Nechi si to moc komplikovat. Funkce budou následující:

- 4 třípolohové vypínače vypnuto / točení levá / točení pravá (pro každý motor)

- počet otáček pevný pro všechny motory

- no a teď mi jde o to jak to rozvrhnout v rámci 24 hodin. Můj stávající natahovač dělá zhruba 480 otáček za hodinu a točí hodinu a pak 3 hodiny pauza což je za den nějakých 2880 otáček a hodinky co chci natahovat chtějí tak 650-950 otáček za den. Takže mi to přijde naprosto zbytečně moc. Co by jste doporučili, aby to dělalo dobře strojkům. Jo a nechci řešit nějaké přepínání režimů. Prostě jeden UNI.

Děkuji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem nad tím uvažoval takto. 

- 30 minut vrtit (240 otáček)

- 5,5 hodiny pauza 

A pořád dokola. Za den by to udělalo 960 otáček, což je zhruba udávané potřebné maximum.

Většina levnějších vrticu dělá za den daleko více otáček a říkám si proč. Jestli mi něco uniká.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím sice  co vyrábíš, ale můžeš použít například převodovku na letecké elektromotory  3,33  : 1    a máš tolik otáček co potřebuješ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja som dzubol natahovac na spinacie hodiny, zapina sa v noci na 5h a vybavene.

Nezastavia sa ani wardy so 7750, ktora ma iba jednostranny natah. Orienty, seika, dalsie wardy, vsetko natahuje v pohode.

Program je

4800 TPD: proti směru pohybu hodinových ručiček 20 min., 10 min. přestávka, ve směru pohybu hodinových ručiček 20 min., 10 min. přestávka, opakování

takze to robi cca 1000ot za tych 5h. Rozmyslam, ze to znizim na 4h, mozno az na 3h.

Upraveno uživatelem shaggy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, orol napsal:

Asi ne počet otáček za den, ale počet otáček, potřebných k natažení.

A hodinkám udělá dobře, když je budeš udržovat ve stavu natažení - řekněme - na 80%

Škoda, že Orbita nepíše, co je to vlastně za počet. Vždycky jsem měl za to, že uvádějí počet otáček pro 1 den chodu, ale vlastně by to mohl být počet otáček pro plné natažení, jak píšeš. Může to být podstatný rozdíl, zvlášť u strojků s několikadenní rezervou chodu. PS: Nazývají to TURNS PER DAY, což chápu jako počet otáček pro den chodu.

Udržovat hodinky ve stavu neúplného (a stále stejného) natažení je prakticky neproveditelné, to by musely za den vykonat přesně takový počet otáček, jaký je potřebný pro den chodu. A tohle číslo těžko někde zjistíš, leda že by sis sám spočítal převodový poměr od rotoru samonátahu k hodinovému stroji.
 

před 19 hodinami, papun napsal:

- 4 třípolohové vypínače vypnuto / točení levá / točení pravá (pro každý motor)

- počet otáček pevný pro všechny motory

- ... Jo a nechci řešit nějaké přepínání režimů. Prostě jeden UNI.

Když chceš minimalizovat ovládání a neřešit přepínání režimů, proč tedy vybírat směr otáčení a neudělat ho střídavě oběma směry?
 

Před hodinou, papun napsal:

A co je lepší - točit 5 x za den krátce nebo třeba jen jednou dlouze.

Jestli natahovat po malých dávkách, nebo jednou za den, to je myslím celkem jedno, resp. rozdíl v opotřebení stroje bude neznatelný. Jinak teoreticky dojde k nejmenšímu opotřebení, když bude péro co nejméně natažené, takže ideálně natahovat (téměř nenatažené) péro stejným tempem, jakým se rozvíjí. Jinými slovy vykonat ten počet otáček rovnoměrně během celého dne a vůbec nezastavovat. Ale pokud nebudeš znát ten přesný počet (viz výše), nemá to cenu řešit, protože bys skončil s hodinkami buď zastavenými, nebo stále plně nataženými. Pak je vlastně naopak lepší natáhnout hodinky najednou a aspoň budeš vědět, že po zbytek dne budou méně a méně natažené.

Upraveno uživatelem PavelK
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi by to chtělo nějaký názor nějakého pana hodináře. Já jsem tu kdysi kdesi četl, že jim snad dělá nejlíp, když jsou plně natažené, ale jestli to je pravda netuším.

@PavelKBylo by fajn vědět co ten parametr vlastně znamená, ale spíš bych se přikláněl k tomu, že to je do plného nátahu,

No jde o to, že mám dva Seiko kalibry, které jsou obousměrné a jeden Miyota, který je jednosměrný a pravděpodobně bude další Miyota. Nicméně si myslím, že těm Seikám je celkem šumák, že se točí pořád na jednu stranu a když si vzpomenu, tak jim to přepnu.

Na poslední bod neodpovím, protože to je právě jádro pudla a já sám nevím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak si tady píšu takový deníček, ale třeba to někomu později pomůže. Rozhodnutí padlo takto:

30 minut otáčení a 7,5 h pauza. Deňě se teda bude natahovat 90 minut a při 8 ot./min to dělá celkem 720 ot./den.

Jinak si můžu nastavit směry otáčení takto: levý, pravý, 15 min levý a 15 min pravý.

A poslední věc kterou řeším je jestli udělat uložení hodinek kolmé nebo mírně šikmo. Kolmý nátah asi svědčí hodinkám víc, ale zase se musí důmyslněji vyřešit upevnění hodinek, aby nevypadly ven.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • po měsících...

Myslím, že to není vada natahovače, problém bude nejspíš v úhlu, pod kterým se hodinky točí. V natahovači nejsou kolmo k zemi, ale nějakých 45°, je to tak? Ten úhel způsobí, že se rotor ve strojku netočí, ale je v klidu (lehký rotor nebo příliš "tuhý" chod rotoru). Podobné by to bylo, kdyby se hodinky točily v natahovači vodorovně (rovnoběžně se zemí). Případně mě někdo zkušenější opraví.

Edit: Zkus natahovač s hodinkami podložit zezadu tak, aby byla poloha hodinek co nejsvislejší (ideálně kolmo k zemi) a uvidíš. Myslím, že hodinky se budou natahovat, nebude to ale dělat dobře mechanizmu natahovače).

Upraveno uživatelem Navros
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...