Přejít na obsah

Inspirace v hodinkovém světě - bez flejmu pls


Ace84

Doporučené příspěvky

Pánové, to téma má potenciál. Pojďme pokračovat prosím ve věcné diskuzi zde. Linkuju na původní aktualizaci stavu od kolegy, kde to trošku zahořelo zde.

Ano, řešilo se tady tisíckrát. Mnohdy se to zvrhlo a nikam jsme se nedostali. Pokud někoho štve už jen zamyšlení nad tím, že se někdo živí prodejem hodinek s designem podobným původní předloze, tak se na to vykašlete. Ignorujte to tady prosím. Zkusme najít tu hranici odkud to je vlastně už v pořádku. Věřím, že každý má vnímání homáž/kopáž/fejk trošku někde jinde. Ale poslední dny nejen tady na fóru nám ukazují, že na původní originální design se už dnes moc nehraje.

Před začátkem diskuze prosím o pochopení tří důležitých věcí.

  1. Ač s homáži obecně nemám problém, toto téma v žádném případě nemá adorovat levné šunty z východu.
  2. Sám nemám problém s homážema. Mám např. několik re-interpretací starých Seiko potápek od čínského San Martina. Ten kdo mě však zná, tak ví, že za ta léta tady jsem nosil nebo stále nosím Seika, GS, Béčka, JLC,  Rolexy, Tudory, Omegy, Doxy, Primky, Wardy Glyciny, vintážky a hromadu jiného. Nikdo mi tedy snad nemůže vyčíst malý rozhled.
  3. Všichni se shodneme, že fejky jsou rakovina naší hobby, jsou velké NENE a kdokoliv by tady jen slůvkem nazavadil o zájem o podobné téma, tak ať táhne do horoucích pekel. Nikdo z nás nechce od blízkého chronomagora koupit fejkovou sračku ať už v úmyslu prodávajího nebo ne.

Ok formality máme za sebou. Pojďme diskutovat.

Vykopávám první zamyšlení.

Zdá se, že všemožné Rolex homáže všechny serou. Ať už je to Steinhart, San Martin, Davosa, Invicta, Ginaut a jiné. Proč však na tomto fóru nerezonují pokusy jiných výrobců?

Zaslouží si Squale opovržení, kterého se dnes tady dostává Steinhartu? Nebo je to v pohodě, protože už nemají mercedes ručičky a rozměrově jsou mimo?

image.png.02e7387dcbe1283a8dea126e29699ceb.png

Co Bulova, Orient nebo Seiko na téma Rolex homáž? Jsou to naprosto jiné hodinky?

image.png.5391a710f096a121d6a2b6c8ef27f9ce.png

image.png.24eccfda625589688ce24c55462efc02.png

image.png.d36d79a2edf7fdcb8c12daad2255c474.png

image.png.d109d791415e600863956bc7aa8900a2.png

 

Jak jsme na tom s akceptací pro někoho mnohdy nepochopitelně až kultovní značky MKII, které se nejen tady prodávají za tísíce euro?

 

image.png.a804821b0cc4f28eff9513f176e26f25.png

 

Jsme schopní akceprovat desítky "homážů" věhlasných výrobců na téma Gerald Genta?

image.thumb.png.6c5dd721bf4e099b7c6823871cfe7ff3.png

image.png.b4528707fd245f07342ba3fec4cf4a03.png

 

Je dnes v pořádku akceptovat například nové "expy" od Warda? Jsou naprosto stejné nebo naprosto jiné? Zašel už Ward za hranici homáže a může říkat, že má vlastní design? Kde je ta hranice?

image.png.00e19a161c60beb8637bc7dda8b85443.png

 

 

No a pak tady máme inhouse inspiraci. Jasně, všichni známe historii Rolex/Tudoru, ale je to právě faktor stejného majitele (investora) v pozadí, který by měl omluvit použití stejného designu jiné značky?

 

image.png.ba82a192fe51c6a0ddc7be55e02902e6.pngimage.png.363a0504b4196e2de8540b9d24cee0f4.png

 

Jsou nové Zenithy Chronomastery silně inspirované Daytonami? Je to homáž nebo ne?

image.png.228837503208843dd1fae104a9273835.png

 

Můžeme dle částí hodinek označit celek za kopii nebo aspoň za silnou inspiraci? Viz spona Zenithů.

 

image.png.0969616a943a13e0099ee1985f0227d5.png

 

No a nakonec tady mám tento kousek. Až mě napadá proč bychom si měli lámat hlavu my, když to dnes neřeší ani naše milované značky?

image.png.ac5326257c3c56259684cc5be86150d2.png

 

Napsal jsem do statusu ke kolegovi, že považuju Timex Q 38 za homáže Rolex GMT. Strhla se debata, že to přece není pravda.

Na hodinkee zde píšou: "The Q looks like a Rolex GMT-Master, and that’s not by accident. During the era the original Q  was made, it was totally commonplace for brands at affordable price points to ape design cues from more prestigious brands at higher price points. Couldn’t afford a Rolex back in '79? That’s okay, Timex was your way in."

Stačí to, abychom označili hodinky za homáže?

Vím, je to dlouhý. Spoustu lidí to nasere, ale sakra já v tom sám plavu. Nemám v tom po 12 letech tady jasno. Přiznám to. Kde je teda ta hranice?

Díky za diskuzi.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 268
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Jak jsme si psali soukromě...

Já to třeba vnímam tak, že pokud celek na první dobrou odkazuje na inspiraci (viz. třeba ty Zenith), ale jednotlivé detaily jsou už dost odlišné od “předlohy”, mám to ve škatuli std. hodinek. Prostě sice koncepčně podobné hodinky, zas ten Zenith vs. Daytony, ale v detailech uchopené jinak; až teda zde na tu ostudnou sponu. 

Na druhé straně téhle rovnice pak jsou za mě jasné vykrádačky, homage chcete-li, které berou koncept i s celým designem a odliší se tak max. logem — třeba San Martin sub, Tisell, a další. Ač je to legální, nic proti nositelnům takových hodinek nemám (aby ne, zrovna ty SM jsem ze zvědavosti taky z Aláče vzal), ček prostě vnitřně cejtí, že úplně košér to rozhodně nejni. Třeba super wristshotem na instáči, nebo tady, bych se s takovými hodinkami neprsil.
  
V obecné rovině myslím, že hranice se dá určit jen velmi těžko. Je to moc subjektivní — pro někoho je jeden/dva shodné (nebo velmi podobné) díly skládačky už ve škatuli vykrádačka, pro někoho je to OK a akceptuje fakt, že inspirace mezi brandy byla, je a bude. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si myslím, že to super popsal @Sphinxx na tom autopřirovnání.

Osobně mám asi hranici v tom, jestli má značka nějakou vlastní produkci nebo ne... Ačkoliv jsou třeba Steiny, Davosy atp. očividná kopírka Subů, tak ač bych si je nikdy nekoupil, jsem pořád ochotnej tu firmu úplně nezatracovat, protože má pořád svý vlastní modely a někam se posouvá (tzn. ještě to za mě jde brát jako homage a ne sprostá vykrádačka).

Když je to ale nějaká s****a typu Heimdallr, San Martin ten fejk Bondovek bez loga atp., to je šrot, kterej tu nemá co dělat a je to pro mě spíš fake. Koneckonců, sami majitelé těchhle nádher musí psát do inzerátu ty původní modely. Pokud se nepletu, tak ty Heimdallr byly prezentovaná jako Monster Homage, San Martin zase jako BB58, měli jsme tu "Tuny", "Bondovky"... U Steinů normálně napíšeš Ocean 1, ne Sub Homage.

Ale asi to bude dost individuální :)) Touhle logikou by se dalo říct, že jsou fejk i Synchron-Doxy, ale tam to tak necejtím. Jasně, autor na tom asi tratnej nebude, ale to mi spíš přijde jako fanouškovskej projekt než že vykrádáš cizí design a chceš na tom vydělat raketu. Ačkoliv je to taková trochu šedá zóna...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No... Pokud to zůstane u 300 kusů, nebo kolik to bylo, pak mi to přijde jako fanouškovskej projekt, kterým to hodinková komunita povětšinou odpouští, podobně jako Precista, navíc se často jedná o historický, už nevyráběný hodinky, tak tam není tolik cejtit parazitování na originálu. Pokud by ale začali tihle výrobci posílat do světa tisícikusový série, pak si myslím, že už by to směle mohlo do škatulky Heimdallrů a podobnejch fejků.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Maxelto podľa mňa celkom vystihol. Netreba ani zabúdať na pravý význam slova "homage", ktorý určite nebol myslený ako označovanie tvrdej masovej kopírky, ani ako označenie inšpirácie, alebo povedzme módneho trendu, kde sa na druhej vlne odvezú viacerí (to dnes vidieť u áut, keď jedna značka niečo vymyslí resp. príde s nejakou chobotinou, o chvíľu to majú všetci).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemůžu si pomoct, ale pro mě je za čarou, když ten okopírovaný produkt nazývají (dokonce při prodeji) stejným názvem modelu lidé, kteří se v tom vyznají (místní členové).
Například ZDE. Nejenže se Seiku ukradl design, ale teď se mu krade i jméno.
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 hodinami, Ace84 napsal:

Synchron - Doxy jsou super příklad, na který jsem zapomněl. Z logiky věci je to stejný případ jako jiný homáž, ale zdaleka to takové emoce nevzbuzuje. Ten příběh je trošku složitější, ale dá se říct, že ty hodinky tady nemají co dělat?

Podle mě by se měl brat stejný metr na vše, Synchron je ve výsledku taky pouze kopírka Doxy, to ze za tím stojí stejný člověk co dělal u Doxy na tom nic nemění.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 22 minutami, Spok napsal:

Podle mě by se měl brat stejný metr na vše, Synchron je ve výsledku taky pouze kopírka Doxy, to ze za tím stojí stejný člověk co dělal u Doxy na tom nic nemění.

Technicky vzato Synchron koupil Doxu a po většinu zlatého času Doxa potápek měly cifry na nich napsáno Synchron Doxa. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 minutami, Spok napsal:

 Stary časy, nové kopirky s Doxou nebo se starým Synchronem nemají krom designu nic společného, to je pouze alibismus:)

 

Ty nevidíš ten rozdíl?
1. Koupím značku a vyrábím hodinky, které ta značka dřív vyráběla se stejným designem 
2. Okopíruju design, dám na to jiný nápis a ještě to prodávám z odkazem na původní označení (např 62MAS, přitom většina lidí ani netuší, co to 62MAS znamená)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle bude hodne zajimave tema, osobne doufam, ze se to nezvrhne :)

Sam za sebe jsem rozkroceny tak nejak mezi, mel jsem Invicty Sub, mel jsem Bulovy Super Seville aka DJ. Na druhou stranu fejky rozhodne nechci podporovat nebo je dokonce nosit. Navic nikdy situace neni cernobila, viz treba ten Synchron a Doxa.

Muj pohled na vec je celkem jednoduchy:

  • Fejk - hodinky signovane danou znackou, za kterou se vydavaji, aniz by je opravdu ta znacka vyrobila (Rolex z Turecka z plaze, Omega z Aliexpresu apod.)
  • Homage/kopirka - hodinky vyuzivajici podobny/stejny design jako znamy model jineho vyrobce, ale jsou podepsane pod jinou znackou (Steinhart, Squale, Tisell apod.)

V oblasti homage se ta situace trosku komplikuje. Treba kopirky subu nebo mil-subu od Squale mi zas az tak nevadi, protoze ta znacka historicky delala pouzdra pro jine zname vyrobce a navic ve svem portfoliu tyhle modely jsou minimum. Maji daleko vice svych svebytnych modelu. Naopak Steinhart nebo Davosa mi prijde, ze majorita jejich portfolia je dojeni designu Rolexu nebo Omegy a ty znacky me tim primo irituji.

Pak tu mame Cinany, kteri kopiruji kde co, coz je neobhajuje, ale aspon si za to nerikaji takove prachy jako treba ta Davosa. Kdyz uz si chci koupit homage Subu, tak to chci resit levne, tzn. treba do 8 tis Kc. Davat za kopirku Subu 20k+ (Davosa, MKII, Ginault) uz mi prijde nesmysl.

No a pak tu mame zavedene vyrobce. Jak uz tu bylo receno, designove prvky se kopiruji historicky. Nekdy jen detaily (pouziti mercedes rucek):

image.png.5682778171555bbd593a1ed25d20ccd5.png

 

Nekdy celek vypada podobne, ale v detailu se jedna o jine hodinky - treba stare Heuery, ktere se jako Suby tvari, ale pouzdro a celkovy look je v realu uplne odlisny. Zaslouzi si tedy majitele techto hodinek poplivat?

image.thumb.png.52cce718288b9b8fbe09ab296c2cb56d.png 

 

Uzavrel bych to asi tim, ze ty hranice jsou celkem tenke, zaroven ale ne uplne jasne. Kazdy to muze mit jinak a taky kazdy ma jiny motiv proc ty hodinky kupuje, nebo naopak nekupuje. O to vic by tu melo prave fungovat "zij a nech zit".

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, Vit napsal:

Nemůžu si pomoct, ale pro mě je za čarou, když ten okopírovaný produkt nazývají (dokonce při prodeji) stejným názvem modelu lidé, kteří se v tom vyznají (místní členové).
Například ZDE. Nejenže se Seiku ukradl design, ale teď se mu krade i jméno.
 

Jenomže Víte, není toto už tou pomyslnou čarou (nebo vlastně před ní) kdy to už může být v pořádku? Protože Seiko přece nikdy takové hodinky nevyrábělo. Myslím tím jak bronzovou úpravu, tak celokovovou lunetu nebo cifr.

 

@xbraj19 Hele, ale Synchron už přece nemá s  Doxou nic společného ne? Tzn. že i v tomto případě mluvíme o variantě číslo 2. Nebo?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 minutami, xbraj19 napsal:

Ty nevidíš ten rozdíl?
1. Koupím značku a vyrábím hodinky, které ta značka dřív vyráběla se stejným designem 
2. Okopíruju design, dám na to jiný nápis a ještě to prodávám z odkazem na původní označení (např 62MAS, přitom většina lidí ani netuší, co to 62MAS znamená)

No moc rozdílu nevidím, jsou to stejné hodinky, se stejným designem, s jiným nápisem a jiným logem, jediné co ho šlechtí je ze tu znaku koupil, jinak přidána hodnota nula, tak jako u kopírek 62mas a dalších 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 minutami, AndyAaron napsal:

Tohle bude hodne zajimave tema, osobne doufam, ze se to nezvrhne :)

Sam za sebe jsem rozkroceny tak nejak mezi, mel jsem Invicty Sub, mel jsem Bulovy Super Seville aka DJ. Na druhou stranu fejky rozhodne nechci podporovat nebo je dokonce nosit. Navic nikdy situace neni cernobila, viz treba ten Synchron a Doxa.

Muj pohled na vec je celkem jednoduchy:

  • Fejk - hodinky signovane danou znackou, za kterou se vydavaji, aniz by je opravdu ta znacka vyrobila (Rolex z Turecka z plaze, Omega z Aliexpresu apod.)
  • Homage/kopirka - hodinky vyuzivajici podobny/stejny design jako znamy model jineho vyrobce, ale jsou podepsane pod jinou znackou (Steinhart, Squale, Tisell apod.)

V oblasti homage se ta situace trosku komplikuje. Treba kopirky subu nebo mil-subu od Squale mi zas az tak nevadi, protoze ta znacka historicky delala pouzdra pro jine zname vyrobce a navic ve svem portfoliu tyhle modely jsou minimum. Maji daleko vice svych svebytnych modelu. Naopak Steinhart nebo Davosa mi prijde, ze majorita jejich portfolia je dojeni designu Rolexu nebo Omegy a ty znacky me tim primo irituji.

Pak tu mame Cinany, kteri kopiruji kde co, coz je neobhajuje, ale aspon si za to nerikaji takove prachy jako treba ta Davosa. Kdyz uz si chci koupit homage Subu, tak to chci resit levne, tzn. treba do 8 tis Kc. Davat za kopirku Subu 20k+ (Davosa, MKII, Ginault) uz mi prijde nesmysl.

No a pak tu mame zavedene vyrobce. Jak uz tu bylo receno, designove prvky se kopiruji historicky. Nekdy jen detaily (pouziti mercedes rucek):

 

 

Nekdy celek vypada podobne, ale v detailu se jedna o jine hodinky - treba stare Heuery, ktere se jako Suby tvari, ale pouzdro a celkovy look je v realu uplne odlisny. Zaslouzi si tedy majitele techto hodinek poplivat?

 

 

Uzavrel bych to asi tim, ze ty hranice jsou celkem tenke, zaroven ale ne uplne jasne. Kazdy to muze mit jinak a taky kazdy ma jiny motiv proc ty hodinky kupuje, nebo naopak nekupuje. O to vic by tu melo prave fungovat "zij a nech zit".

Andy, díky za super příspěvěk. Těch případů je opravdu spousta a ta diskuze by se táhla donekonečna. Rozhodně se tady nechci bavit o fejcích. To je no-go. Ani mě tady popravdě nezajímají ty očividné homáže (jak říkají na internetu - kopáže :) ) typu San Martin a spol. Spíš mi jde o vnímání těchto praktik u vybraní společnosti jak jsi zmínil i ty. Co si člověk má myslet o Patek Philippe 5270p vs. Breitling Premier Datora.

Vtipné je, že jsme se i s kamarády málem "chytli" k vůli tomu, že jsem jim tvrdil, že nové Wardy jsou prostě Expy2 homáž jak to vyšije s tím, že kluci mi tvrdily, že jde přece o naprosto jiné hodinky. Takže to je fakt výbušné téma. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 28 minutami, Spok napsal:

 Stary časy, nové kopirky s Doxou nebo se starým Synchronem nemají krom designu nic společného, to je pouze alibismus:)

No já nevím borec koupí značku co vyráběla hodinky a vyrábí hodinky co značka vyráběla, zatím udělal pouze Military které druhá současná značka nevyrábí, jestli je chtěla vyrábět a on jim to vyfouk to nedovedu posoudit. Kdyby Doxu nikdo neprodal tak dneska tenhle issue není, no jenže by zkrachovala už v 70tkách. 

Ty Bčkach jsou genericky full kalendáře a moc mě teda netrápí :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A já jsem si pořád říkal, co mi ty nové Breitle připomínají!!! :) Jinak, jak se pořád uvádí, že všechno je kopírka subů...jak je to teda s tím, že dřív než suby byly BP FF? Bylo to nějak zároveň, takže to vlastně nemohla být "inspirace" nebo z nich suby nějakým způsobem vychází? A v souvislosti s těmi novými Daytona Zenithkami se často někde na netu objevovalo, že vlastně i původní Daytony nebyly tak úplně origo design...?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra
před 8 minutami, AndyAaron napsal:

Muj pohled na vec je celkem jednoduchy:

  • Fejk - hodinky signovane danou znackou, za kterou se vydavaji, aniz by je opravdu ta znacka vyrobila (Rolex z Turecka z plaze, Omega z Aliexpresu apod.)
  • Homage/kopirka - hodinky vyuzivajici podobny/stejny design jako znamy model jineho vyrobce, ale jsou podepsane pod jinou znackou (Steinhart, Squale, Tisell apod.)

Presne takhle jsem tomu cela leta rozumnel i ja. Tedy, ze fake ma vzbuzovat zdani originalu, vcetne znacky, loga.

Avsak @Frantik me poucil, ze i hodinky s podobnym designem jsou fakem. Mel jsem za to, ze se pro ne pouziva pojem "homage".

Casy se meni. Abych si tedy Steinhart, Tissel, Davosu a dalsi, zaradil mezi producenty faku. To budou mit @kubson a @Jiří Štencek radost 😎

Co je ale klicove, zda tu homage vadi majiteli fora @Bert. Tim, ze ma cinska sekce "zelenou" a v posledni dobe to tam docela frci, bral jsem to tak, ze to Bertovi nevadi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.


×
×
  • Vytvořit...