Přejít na obsah

Inspirace v hodinkovém světě - bez flejmu pls


Ace84

Doporučené příspěvky

Asi to bude proto, že vývoj strojku je úplně jiná disciplína, než jen okrouhat pouzdra a natisknout cifry. V hodinkách za 10 od menší značky bych inhouse opravdu nečekal.

Inhouse může dělat buď velká firma, která má zázemí a prodá jich hafo za levno (Orient, Seiko, Citizen, Casio), nebo menší firma, která prodá méně hodinek za ranec (Rlx, Cartier, Omega, Pam...). Ze středu jich moc není, napadá mě třeba Nomos, FC, ChW...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 268
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

@AndyAaron S tím BoR tahem jsou parádní.

Čistě za mě: Dlouho jsem koketoval s O1 od Štajnu, chvilku ponosil Ginaulty (perfektně zpracovaný), momentálně vlastním Dan Henry 1962 (v podstatě kopie dlouho nevyráběného modelu od UG, který sám o sobě byl trochu kopírkou Dayton a pouzdra Speedmasterů). Takže rozhodně nemám potřebu se nad někoho povyšovat.

Ale postupně jsem dospěl do fáze, kdy jsem zjistil, že homáž prostě není pro mě. Když nemám na "the real thing" v podobě Subů, tak prostě sáhnu po jedné z milionu levnějších možností — Wardy, LHC atd. atd. Připadal bych si divně, nosit přesnou kopii dražších hodinek.

Pokud nejde o echt Breitlingen nebo Lolex, tak všechny možný kopírky typu Tissel apod. prostě paušálně zakázat nelze, IMHO. Takže bych v jejich případě sázel hlavně na osvětu a zase osvětu.

Co se týče designu ze 60.-70. let, tehdy se to prostě bralo trochu jinak. Tam dokážu to oko přimhouřit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nikdo to nedokáže zastavit ani zakázat... je to jen o nastavení v hlavě každého.. inspirace/kopírka funguje všude .. rifle jsou taky všecky "modrý".

Pokud honím status fejk roládama je to špatně, ale pokud se mě čistě líbí vzhled a nosím nějake homage jen pro svoje potěšení tak asi proč ne...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky si říkám, že když je to o tom, že se někomu líbí vzhled, tak ať je klidně nosí, když mu to dělá radost.
Na Rolády nemám, ale prostě design Subů je v mých očích naprosto dokonalý a tak mi bude dělat radost na ruce i ta Davosa.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám pocit, že před lety byla situace kolem homage o dost přehlednější. Čínské jebky byly skutečně jebky, co za nic nestály a nestály ani za těch 5 dolarů na turecké tržnici. Mezi zavedenými výrobci byla vždycky tak trochu inspirace navzájem, ale určitě nebylo tolik skorokopií 1:1. Zase nemůžu tvrdit, že bych měl bůhvíjaký přehled napříč značkami a zvlášť před lety jsem toho o hodinkách moc nevěděl, což se po více než deseti letech tady na Chronomagu moc nezměnilo.😳

A co se té konzistence názoru na homage týče, tak to souvisí s předchozím textem. Dříve jsem se s tím moc nesetkával, dnes je toho všude kolem plno a já jsem k tomu celkem tolerantní, ale jen do určité míry.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono je to opravdu o tom osobním pocitu a to prostě nikdo kvantifikovat nedokáže. Já k tomu s přibývajícími lety fakt přistupuju víc a víc tolerantněji, prostě líbí/nelíbí. Nikdy nebudu mít na ruce fík. Tudy vlak prostě nejede. Ale že se nějaká značka zhlédla v jiné.... Každý soudruh dle svého vkusu a svědomí, hranice máme každej jinde.

A abych to trochu rozvířil, tak na obrázku z pozice Primkařů hnus, katastrofa, fík, kopírka a sedmý kruh pekla, ale já si nemůžu pomoct, pokud zapomenu na to pozadí soudů a sporů o značku, mě se to prostě líbí, ač je to fakt homáč jako prase. Ale buďte na mě hodní, prostě si nemůžu pomoct.... 

PRIM SPORT TRITIUM 2021_green.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 hodinami, Leviathann napsal:

A abych to trochu rozvířil, tak na obrázku z pozice Primkařů hnus, katastrofa, fík, kopírka a sedmý kruh pekla, ale já si nemůžu pomoct, pokud zapomenu na to pozadí soudů a sporů o značku, mě se to prostě líbí, ač je to fakt homáč jako prase. Ale buďte na mě hodní, prostě si nemůžu pomoct.... 

PRIM SPORT TRITIUM 2021_green.png

 

Na chvíli jsem se zasnil a představil jsem si, že naprosto, ale naprosto stejné hodinky by vyráběla Omega a strojek by byl taky stejný, jen by měl na rotoru logo Omega a byl by vyráběn ve Švýcarsku. A samozřejmě dole na cifru Swiss made. Jak by asi vypadaly recenze?

------

NOVÉ OMEGA PLANET OCEAN LITE - DO NEBE NEBO DO PEKLA?

Omega před časem uvedla novou řadu Planet Ocean Lite a po krátkém čekání se i nám dostal do ruky jeden z prvních kousků v ČR. Kombinace Tritia a neuvěřitelné ceny - jaké tedy vlastně jsou? Míří Omega do středního segmentu trhu a ztratí svůj roky budovaný kredit, nebo se snaží vychovat si nové zákazníky, kteří zatím vybírali u konkurence, a jejich plán se časem ukáže jako geniální? To vše se dozvíte v dnešní recenzi.

Bla bla bla bla bla bla... fotky... bla bla bla...

Co napsat závěrem? Nebudeme to protahovat - jsou prostě fantastické. Mají pár nedostatků, jako je například safírové sklo bez antireflexu, brus pouzdra ne úplně na úrovni top modelů firmy, vteřinovka si občas poskočí podobně jako u Miyoty 821, a pásek je vyloženě bída. Ale největším trumfem Omega smazala všechny zmíněné výhrady, a tím trumfem je cena. Za necelých 2500 dolarů (přesněji 2499 dolarů) se nové Planet Ocean Lite stávají suverénně nejdostupnějším modelem firmy napříč celou nabídkou, ale zároveň bez prvotního pocitu, že by se na něčem šetřilo. Naopak, tritiové ručky a indexy, a exkluzivní matně zelenou barvu limitované first-run edice můžou majitelé "plnotučných" Planet Ocean jen tiše závidět. A nový inhouse kalibr 8821D se v průběhu testování ukázal jako skvělý držák, s přesností 7 sekund do plusu denně, což je, s přivřením obou očí, téměř na hranici COSC. Vodotěsnost 100m a absence heliového ventilu někoho může mrzet a někomu zase vyhovuje, ale všem hnidopichům raději znovu připomínáme cenovku nových Planet Ocean Lite! Ta cena je prostě víc než fantastická, a není divu, že úvodní limitovaná edice 1000ks byla již měsíc před uvedením na trh beznadějně vyprodána. A vypadá to, že pokud AD pár kusů do ČR doveze, na putech se po nich jen zapráší. Je velmi nepravděpodobné, že byste někde u AD na nějaký takový opuštěný kousek ve vitríně narazili, ale pokud se tak stane, radíme vám dobře - berte ho všemi deseti!

------

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud my Omega spáchala takovou věc, minimálně na Fóru by bylo o čem mluvit aspoň tři měsíce.... 

Tohodle se doufám nedožiju... 😀 Ačkoliv na druhou stranu, pokud Strnad koupi MPM, tak např u Orlíku se klidně nějakého takového scénáře mužem dočkat... Full a Lite version... 😀 A bude po inspiraci. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ve všech vláknech, kde dochází ke konfrontaci originálu s napodobeninou, respektive prémiovějších hodinek (dražších) s masovkama (levnějších), vždycky někdo shrne srovnání do pár slov, maximálně vět, kdy low cost je automaticky shit a všem se chce zvracet. Nikdy to ale nikdo pořádně nezargumentuje, třeba že drahý jsou obrobený diamantem, levný okrouhaný tupým nožem, drahý mají ručičky řezaný plazmou z vesmíru, levný jsou vystřižený z plechovky od coly, atp. A nerejpu, jen konstatuju a apeluju, ne všichni jsou v hodinkách tak orientovaní.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.


×
×
  • Vytvořit...