Přejít na obsah

Zbrojni prukaz


tmoris

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 144
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Zbroják nemám, ale asi rok chodím jednou týdně na dvouhodinovku řekněme taktické střelby. Vím, že počet výstřelů není podstatný parametr a že to bude svádět k myšlemce, že to tam jen bezhlavě sypeme, ale tak to není. Zrovna při té poslední jsem si říkal, že je zvlíštní, že při té kvantitě se mi nestala snad vyjma jedné zádržky jiná zvada a šup, zbraň nevystřelila. Úplně jsem se zaradoval jak si vyřeším selhač v praxi, ale pak jsem zjistil, že jsem po dopáskování nedal do pistole zásobník. Tak snad příště, abych si to taky zkusil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 22 hodinami, ričko napsal:

Nedá mi nereagovat, Mám zbrojní průkaz 28 let. Střílím, lovím, zbraně vlastní a mám k nim kladný vztah. Za tu dobu mohu prohlásit, že tomu trochu i rozumím. Zbrojní průkaz jsem dělal několikrát (rozšíření, novela atd). Nemůžu pochopit, jak někdo, kdo si udělal čerstvě zbrojní průkaz může tvrdit, že řídičák je složitější...

Znám několik lidí, který měli zbrojní průkaz léta a když rozšiřovali skupinu, tak to zkrátka nedali... Museli to absolvat znova. Nemluvím o testech. Ty se každý dokáže naučit. Myslím, že hodně záleží na komisaři. Ten Vás může pěkně potrápit (nebyl jste u mně na kurzu, manipulace se zbraní...). A ono  nastřílet na 25 metrů v ruce z dlouhé do terče není také zas tak jednoduché. Děláte to pod stresem.

Stačí, aby nějaký chytrák řekl v televizi jak je to jednoduché a odpůrci zbraní mají skvělí argument.

Jako u všeho, chce to myslet...

   

Každý má talent na něco jiného. Pro mne byl rozhodně řidičák těžší (také mě vyšel výrazně dráž a příprava trvala delší dobu), zbroják jsem udělal za měsíc poté, co jsem v ruce podruhé v životě držel zbraň, to u řidičáku nehrozí.
Ano, každý může znervóznět, jak u zkoušek z jízd, tak u střelby (mně se podařilo obojí na poprvé i když, kdyby komisaři opravdu chtěli, určitě by našli (nebo si dokázali vymyslet) něco, proč mě vyhodit). Když jsem dělal zkoušky já, tak se jedna holka netrefila do terče z brokovnice (naštěstí hned šla na opravu a dala). Možná mě někdo opravte, ale pokud dělám nové zkoušky na ZP z důvodů rozšíření a neudělám je, stávající mi zůstává. V případě řidičáku může ale zkušební komisař řidičák odebrat (nebo navrhnout jeho odebrání), nebo tak nějak.

Pak je zde osoba zkouškového komisaře, ten může tolerovat drobnosti nebo "chtít nedat" a v podstatě není obrana (pokud si pamatuji, tak "za mne" bylo možné při žádosti o přihlášku na zkoušku ze ZP požadovat, aby mě nezkoušel konkrétní komisař, platí to ještě? U ŘP je varianta jen se znovu přihlásit do autoškoly někde na vesnici a jít dělat zkoušky do jiného města - bavil jsem se s lidmi, co jim to v Praze opakovaně nedali, tak si udělali ŘP v létě na chatě), zažil jsem  z vyprávění takové, co byli rozhodnuti nedat (ať už zbroják nebo řidičák) osobám, které nesplňovaly jejich představy budoucího řidiče (dle pohlaví, rasy,...). Kolega z bývalé práce občas jezdil v autoškole, kterou vlastnil jeho otec, tak taky přidal občas k lepšímu pár historek.

Vůbec z vyprávění znám zajímavé historky chování zkušebních komisařů. Třeba jeden využíval při zkouškách nějakou vlastní terminologii (prý z vojny, "co má každý znát", no, moc lidí to neznalo) a vyhazoval, pokud zkoušený neprovedl to, co si on pod tím představoval (mimochodem je to v rozporu s pravidly, protože zkoušející má před zkouškou sdělit, jaké pokyny bude používat a co tyto pokyny znamenají. Tj. klidně si může vymyslet vlastní pokyn, řekněme "čulibrk", ale musí předem říct, co má zkoušený po vyřčení tohoto pokynu udělat (třeba vystřelit :) )).

Jako bývalý likvidátor škod z povinného ručení bych spíše byl pro zpřísnění podmínek získání řidičského průkazu, třeba, jak jsem psal dříve - i požadavky na bezúhonnost a spolehlivost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Praktická část zkoušky se už pár let natáčí na kameru, navíc u toho sedí PČR, takže pokud si je adept naprosto jistý, že komisař neposuzoval jeho konání férově, může si stěžovat. Na střeleckém webu je k tomu celé vlákno.

https://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=57&t=7410&start=285

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Prosím Vás, probral jsem tady to vlákno a měl bych drobný dotaz. O tu zkoušku se žádá v místě trvalého bydliště, jak jsem pochopil (digitalizace se evidentně nikam neposunula v tomhle směru :D), ale jak je to s místem zkoušky? Jako rád bych ji dělal v Praze, ale trvalé mám v Ostravě, to se mám nějak ozvat nebo to při žádosti napsat do poznámky? Předpokládám, že to prostě neurčí oni natvrdo. Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tématu bych rád dodal následující:

 

1) Doba pokročila a komisaře a průběh zkoušky démonizovati netřeba... Navíc se v civilizovanějších částech republiky průběh zkoušky natáčí na video, což zásadně ovlivňuje chování komisařů - už si nemohou dovolil určité "levárny", které se mohly dít v minulosti.

Dokonce během poslední doby došlo k tomu, že ministerstvo strachu doslova nutí komisaře, aby co nejméně vyhazovali uchazeče. Důvodem je absurdní trend poslední doby, kdy každý druhý osel, který udělá chybu a je od zkoušky vyhozen - není ochotný svojí chybu uznat a podává na ministerstvu stížnost na postup komisaře. Množství těchto stížností se za posledních několik let tolik rozrostlo, že ministerstvo vůbec personálně nezvládá na tyto stížnosti reagovat (což musí) a tak jejich "řešení" je, aby komisaři co nejméně vyhazovali lidi...

V této souvislosti bych jen chtěl dodat toto: nejsem ten, komu se říká "pražský kat", nicméně jsem si tím dlouho nebyl jistý :whistle: Každopádně mám poměrně vysoké procento "odpadu" při zkouškách. Ale každému vyloučenému jsem byl schopen vysvětlit důvodytak, aby na kameru uznal, že to vyloučení bylo oprávněné. Tedy každý až na jednoho namachrovaného mladíka z generace "já jsem chybu neudělal, nikdy jsem nezažil neúspěch...". A ten na mne stížnost samozřejmě podal. Absurdnější to bylo o to, že šlo o zaměstnance jedné střelnice, který dělal zkoušky kvůli rozšíření na skupinu D a který prý sám lidi na zkoušky připravuje... Já bych se za takového zaměstnance musel studem propadnout až do západního německa...

 

2) Zkoušky a celý systém vydávání zbrojních průkazů by podle mne měl být přísnější. Tedy z hlediska "odborné způsobilosti". A já osobně bych také byl pro zavedení opakované praktické zkoušky při prodlužování platnosti ZP.

Protože to, s čím se běžně lze na střelnicích setkat a co lze vidět a zažít - to je často hrůza! Bezpečnost musí být vždy na prvním místě. Byl jsem nejednou u situací, kdy šlo o zdraví i život. Také jsem během let byl svědkem nejednoho zranění... A v drtivé většině případů tomu šlo snadno předejít - stačí dodržovat základní pravidla bezpečného zacházení se zbraní a jednoduše nebýt kretén... A je v zásadě jedno o jaký typ střelce jde - myslivec, sportovní střelec, hobby střelec nebo supertaktický borec. Pravda je, že v poslední skupině je bohužel poměrně velké procento lidí, kteří základní zásady bezpečnosti přímo odmítají, "protože v opravdovým boji, vole, na tyhle věci není čas! V opravdovým boji, vole, musíš bejt prostě hlavně krutopřísně taktickej hustej borec, vole!"...

Paradoxní přitom je, že sami úředníci z ministerstva strachu (kteří nutí komisaře, aby uchazeče vyhazovali co nejméně) přiznávají, že když jdou na střelnici mezi jiné lidi, tak mají občas i strach o své zdraví...

 

3) Je naprosto nepodstatné, kdo má zbroják jak dlouho. Nebo jak dobře střílí. Podstatný je přístup a dodržování zásad bezpečné manipulace se zbraní. Protože díky špatnému přístupu a nedodržování zásad může dojít k ohrožení života, zdraví nebo i majetku. A to nikdo z nás nechce. Stejně jako nikdo z nás nechce, aby v případě mimořádné události byla zavřená další střelnice... Prostě nebuďme se zbraní v ruce kreténi. A pokud někoho takového uvidíme, tak bysme se neměli bát nebo stydět ho na to upozornit... Protože každý průser se zbraní ovlivní všechny držitele ZP. Je to prostě tak trochu kolektivní zodpovědnost - ať se nám to líbí nebo ne.

 

4) Úroveň přípravy na ZP i obecné střelecké přípravy se dost liší. To, že někdo má střelnici, nebo na ní pracuje, zdaleka neznamená, že to dělá dobře. To že někdo má všude reklamy a PR také neznamená, že to dělá dobře (nechci jmenovat, ale někdy je to síla)... Osobní reference a především reference zkušenějších střelců jsou důležitější. A jakmile se někde na základní zásady bezpečnosti "hraje jen někdy", protože "v boji je to jinak" - to by vám měl spustit okamžitě výstražný maják!

 

Mimochodem, poslední dobou dost cvičím Ukrajince, kteří očekávají povolávací rozkaz. Nejsem samozřejmě jedinej... Ale zatímco většina ostatních je učí střelbu samotnou, nebo "tactical shit", já je učím především to, jak zbraň udržovat funkční a jak se navzájem nepostřílet. Protože ačkoliv mnozí z nich absolvovali nějakou základní vojenskou službu, nebo střelby atd. - tak málokdo z nich byl poučenej, jak fungovat s nabitou zbraní v týmu a v reálném prostředí. Jak pracovat v týmu tak, aby se co nejvíc eliminovala možnost, že se navzájem ohrozí. A taky jak se co nejlépe chránit před nepřítelem, jak zvýšit svoje šance na přežití. Dejte necvičeným lidem do ruky pušku, ať si jí nabijou a jdou spolu bojovat do města, kde jsou i civilové - co by se asi tak mohlo posrat, že jo...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak víceméně  pravdu máš,ale opakovaná praktická zkouška při prodlužování platnosti ZP je podle mne blbost,mám ZP cca 30 let,tak možná o tom cosi vím.Při výměně řidič.průkazu též nemusíš skládat zkoušku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja se tu přiznam, že mě od praktické zkoušky na ZP vyhodili dvakrat. Zpětně uznavam že poprvé to bylo naprosto oprávněně. Moc mi nešel vyndat nevyhozena nabojnice z komory a pak při rozborce se mi dostal malicek pred hlaveň. OK tak to bylo mizerným přípravným kurzem.

Z druhého pokusu mám i po letech pocit drobné křivdy. Scénář byl že do střelnice (bezpečného prostoru) vběhl pes. Zajistil jsem pojistku a stáhl zbraň a čekal. Dal pokyn ukončit střelbu. Vyhodil jsem zásobník, odjistil pojistku,  vyhodil náboj z komory, kontrola a dal ranu jistoty....do bezpečného prostoru, kde byl ten udajnej pes a uz to nebyl bezpecný prostor...

 

Tak jsem si prej měl najít jinej bezpečnej prostor a pojistku sem mel odjistit az po vybití (myslel sem ze nepujde vybít s pojistkou...neznal jsem dobře tu zbraň...tusim to byla ČZ85)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 4. 4. 2022 v 13:06, Dreak napsal:

Prosím Vás, probral jsem tady to vlákno a měl bych drobný dotaz. O tu zkoušku se žádá v místě trvalého bydliště, jak jsem pochopil (digitalizace se evidentně nikam neposunula v tomhle směru :D), ale jak je to s místem zkoušky? Jako rád bych ji dělal v Praze, ale trvalé mám v Ostravě, to se mám nějak ozvat nebo to při žádosti napsat do poznámky? Předpokládám, že to prostě neurčí oni natvrdo. Díky

Pokud se to za posledních pár let nezměnilo, tak ze zásady se zkouška dělala v místě trvalého bydliště. Přišel jsem na odbor místně příslušného oddělení zbraní a střeliva (mimochodem nikde jsem nezažil tak příjemné policajty, jako tam, opravdu ochotní odpovědět i na vysloveně blbé dotazy) a řekl jsem, že chci dělat zkoušku, tam mi dali seznam střelnic s daty a já si nějakou vybral a na tu jsem se zapsal. 

Co jsem četl ve fóru o zbraních, tak lze podat žádost o možnost vykonávat zkoušku jinde pokud to člověk zdůvodní. Z toho důvodu bych na to šel tak, že bych se zeptal právě na oddělení zbraní a střeliva, v jehož rajónu bych chtěl zkoušku dělat a případně bych tam šel např. s pracovní smlouvou, kterou bych dokládal, že v místě pracuji, nebo nájemní smlouvou, že v místě bydlím, nebo čímkoliv, co mě s daným místem "svazuje"

 

Já spadám pod Modřany, úřední hodiny mají po a středa, tuším 10-18. Nedávno jsem tam byl pro nákupku a je tam celkem nával, ale odsejpá to.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Hotovo, dnes jsem úspěšně složil zkoušku ZP. 
Na teorii jsem čerpal z webu Zbraně Kvalitně. Na testování sem si stáhl apku Zbrojní průkaz.  Za 50 Kč plna verze, se určitě vyplatí. 
Na manipulaci a střelbu jsem byl na střelnici v Třešti. A protože mi to přišlo malo, oslovil jsem známého a  dvakrát se sešli na střelnici. 
Zkoušky na KŘ Jihlava a střelnice Batelov. 
Komisař byl po celou dobu naprosto v pohodě, vše vysvětlil, ukázal, i několikrát. Žádné záludnosti nevymýšlel. 
Neprošla asi třetina účastníků. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové, mel byste nekdo tip, kdo by v Praze pripravil na praktickou cast ZK, tj. bezp. manipulaci a strelby? Bud nejaky kurs nebo individualne. Chci delat sk. A,B,E.

Porad tedy jeste dumam, jestli jit i do sk.C (lov), kde bych musel resit i strelbu z malorazky, ale asi to ozelim.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...