Přejít na obsah

Problém na celnici - jsem v koncích


Cubert

Doporučené příspěvky

Potřeboval bych docela akutní radu, nejlépe od někoho, kdo se s tím už setkal. Asi nejlépe po telefonu.

 

Na firmu došlo zboží, jedná se o textil. Jedná se o výrobky potisknuté ve spojených státech, ale samotná trička jsou vyrobené jinde.

Na celnici zboží zadrženo a uskladněno za docela nehorázné peníze, požadují po nás certificate of origin. Problém... chtějí po nás ten certifikát od pakistánců, což je země původu triček. Vůbec neřeší to, že trika jsou koupená u prodejce v USA, potisknuta v USA.

Jsem v koncích, pokud to tam bude ležet extra dlouho, tak pro nás nemá smysl to ani brát dál a necháme je to tam zničit raději.

 

Vím že je to absolutně OT, ale napadl mě chronomag, že tu je přeci jen víc lidí, co by mohli něco takového už někdy řešit. Jde mi o nějakou osobní experience, nějaký tip, trik, cokoliv.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A musi to byt na firmu? Ja takhle kdysi objednal nejaky obleceni pro sebe a nechal poslat do firmy. Stejnej problem. Stacilo mi nejaky prohlaseni a vydali mi to. Platil jsem jen DPH a poplatek za to rizeni.

 

Pravda je, ze to byla celnice na Ruzynskym letisti a podepisoval jsem nejakou tu smlouvu s UPS, ze mi to procli oni.. je to uz 2 roky :(.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nedelam celni deklaraci od vstupu do EU, takze se mozna lecos zmenilo. Ale pokud te tlaci cas zkus se spojit s dodavatelem (jeho deklarantem) at ti certifikat doda. Delal jsem i celni sklad na latky ze tretich zemi. Vim ze EU zbozi mivalo EUR.1, Asiati pouzivali certifikat ApendixA, Pakistan jak pises Certificate of orig. Celnikum se nediv, zeme odeslani je USA ale operace jako potisk nezmeni zemi puvodu Pakistan. Pokud se nam povedlo zmenit puvod na EU tak jsem tyhle certifikaty dal neposilali ale archivovali aby jsme je v pripade problemu mohli poslat. Takze mozna ti ho Amici dodaji. Po domluve by celnikum mohla stacit faxova kopie nez postou dojde origos. Mohli by ti na to kyvnout na zbozi vydat, pac vymerovaci JCD ti nemusi dat hned ale az puvod dolozis. Delal jsem to tak, ze jsem predlozil dve JCD a celnik pak pro vymer pouzil to JCD ktere odpovidalo finalnimu stavu.

Upraveno uživatelem cody
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to bude komplikované... Textil je brán jako poněkud citlivější zboží a v dovozních státech je většinou požadován Certificate of Origin. Ten ty trika musely mít, když se dovezly do USA, jinak by je tam nepropustili do volného oběhu. To samé platí i u nás - bez toho certifikátu ti je celníci nepustí. Jediná (a dost komplikovaná) možnost je požádat onoho dovozce v USA, aby došel s původním certifikátem na obchodní komoru ve Státech a nechal potvrdit certifikát o původu na počet triček, který ti zaslal. Je to hrůza...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, dělám v tomhle businessu už 10 let, a pokud kupuješ od USA partnera, máš doklady od USA partnera (faktura), tak i Certificate of Origin musíš dostat od USA partnera. Je úplně šumák, jestli je na tričkách made i China, Pakistan, či cokoliv jiného. Do toho celníkům nic není. Je normální, že koupím polotovar bílé tričko, a potom ho v Čechách potisknu a zabalím, už je to výrobek českého původu, pokud já ho tak deklaruji. Z praxe znám případ mražených kuřat, které se v kontejnerech tahají z Číny a tady se jen přebalí a jsou z nich pravá česká kuřata.

Nicméně, celník je PÁN a pokud se kousne nic moc s tím nenaděláš.

Ale to co psal Cody je podle mě pravda, do volného oběhu by to mělo jít i bez CErt. of Origin.

Upraveno uživatelem Godin
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

4 Cubert:

Hele asi budes mit fakt nejrychlejsi kontaktovat ty Amiky.

 

Na celniky fakt opatrne. Jezdil jsem s dodavkou s hadrama do Mnichova, chvili delal po vojne celnika, pozdeji par let i deklaraci. A plati na 100% to, co byvalo vyryte na Straznem na okenku celniku:

Vis jakej je rozdil mezi celnikem a Panembohem? Panbuh si nemysli ze je celnik...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

4 ricous:

No radis mu vlastne to co ja, jen jedna drobnost. Do volneho obehu ti je propusti (propustili) i bez certifikatu, jen penez zaplatis na poplatcich vic...

Psali jsme odpověď ve stejnou dobu, nevěděl jsem o tvé, proto podobné odpovědi... Bohužel nemáš pravdu o možnosti propuštění bez certifikátu. Ten v tomto případě neslouží jako důkaz původu k použití preferenčního cla, ale jako důkaz k původu, na který je vázáno propuštění do volného oběhu. Tedy (když jsi se dřívě pohyboval v "celničině") něco ve smyslu dovozní licence (hodně obecně řečeno). Bez certifikátu ti prostě textil dneska nevyclí (ochranné opatření EU).

Upraveno uživatelem ricous
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tak. Jak rikal Svejk - ono vic hlav vic vymysli.

:cheers:

 

Jinak asi posledni poznamka - kdyz jsem tento obor opoustel, vedlo me k tomu zjednoduseni celni problematiky a prakticky zanik rezimu na ktere jsem se specializoval. Aktivaky a sklad. Koukam ze sice kamiony na hranicich necekaji ale priblblejch papiru a potvrzeni je porad dost :thumbsdown_anim: Jdu se na to naobedvat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem za rady, zdá se to být na dobré cestě. Američani naštěstí ochotní a zajdou k nim na úřad. A po menší intervenci z hůry i ti celníci už požadují jen papír z USA.

 

Takže rada pro všechny, pokud budete mít podobný problém, šplhejte výš a výš, jednou najdete někoho, kdo je ochotný ty dole lehce postrašit a zdrbat. U nás pomohla Hospodářská komora. Je to hnusný, ale jinak to nešlo. Snad se po nás nezačnou za trest vozit u dalších zásilek. Teď už se nám dokonce sami celníci omlouvají za jejich chybu bla bla bla - což je diametrální rozdíl proti tomu, co říkali minule.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...