Přejít na obsah

Omega SMP Nekton Edition


Doporučené příspěvky

Po půl roce užívání jsem se rozhodl hodit sem malou recenzi SMP ve variantě Nekton. Jako hodně z místních členů se k bondovkám v různých verzích často vracím, svého času jsem měl hned tři varianty starých dobrých bateriových vlnek včetně verze s electric blue ciferníkem viz odkaz ZDE 

Chvíli jsem ponosil i první verzi keramických černých bondovek bez vlnek s calibrem 2500, a ve stejné barvě i nové keramiky se strojkem 8800, z nichž tyto Nektony vycházejí. 
 
Nutno dodat, že všechny kusy byly superpřesné, každý z mých automatických strojků měl plusovou denní odchylku menší než jednu vteřinu. Mám rád hodinky s famózní lumi resp. skvělou noční čitelností, kterou mi u bondovek kazí skeletonové ručky, u nichž jsou po nějaké době vidět jen větší plochy na koncích ruček. Bohužel se kvůli tomu začne lumi minutové ručky ztrácet mezi silným světlem indexů. Nijak nepomůže ani to, že minutová ručka (spolu s lumibodem na lunetě), na rozdíl od všeho ostatního modře zářícího, svítí zeleně. Toto je totiž patrné pouze při silnějším nasvícení a po chvíli není rozdíl mezi modrou a zelenou rozeznatelný. Toto byl jeden z důvodů proč jsem ty černé s cal. 8800 prodal, dalším byl např. můj nejednoznačný vztah k vnějšímu antireflexu na tool hodinkách. 
 
Přesto všechno jsem do vlnek tohoto modelu vstoupil znova v podobě Nektonů. Vzhledem k tomu, že jsem podrobnější popis (strojku, pouzdra, ocelového tahu atd.) výchozího standardního modelu učinil ve srovnání TADY zkusím se při u recenzi Nektonů zaměřit hlavně na rozdíly. 
 
Přízvisko Nekton pochází od názvu neziskové nadace Nekton, která se zabývá výzkumem a ochranou světových oceánů, a jejímž partnerem je Omega. Na plném dýnku hodinek je vyobrazena ponorka pojmenovaná týmem Nekton jako Seamaster 2, což odkazuje jednak k této řadě hodinek a zejména názvu lodi jejich legendárního ambasadora Sira Petera Blakea (který byl v roce 2001 zastřelen piráty při sledování změn životního prostředí na řece Amazonce, bylo mu 53 let). 
 
Jsem rád, že hodinky mají plné dýnko, podle mne toho nebylo na strojku příliš k vidění, když byl jeho mechanizmus téměř kompletně zakrytý. Chybějící datumovka dává hodinkám krásnou symetrii. Nektony jsou pro svůj vzhled lunety často srovnávány s hodinkami Rolex Yacht-Master, ty však mají lunetu z luxusní platiny, která je mnohem měkčí než ocel, kdežto toolové Nektony používají titan grade 5, který by měl ve všech důležitých parametrech odolnosti ocel vysoce překonat, což se k charakteru hodinek hodí mnohem více. Oproti standardnímu modelu bondovek mají Nektony celočervenou sekundovou ručku, což je zase stylově přibližuje yachtům s platinovou lunetou, které též sekundovku celou ladí do červené či jiné barvy.
 
Ciferník Nektonů je modelován reverzně, kdy zatímco standardní černé bondovky mají do bloku keramiky laserem vypálené vlnky, u Nektonů byl naopak vypálen celý cifr a zbyly jen vystouplé vlnky. Vzhledem k tomu, že vypálená místa jsou matná a antracitová, mají standardní bondovky vysocelesklý černý cifr s matnými antracitovými vlnkami do hloubky, kdežto Nektony mají na přímém světle matný antracitový ciferník s lesklými černými vlnkami do výšky, čím je však světla méně tím více působí celý ciferník Nektonů černě.      
 
Na rozdíl od běžných bondovek jsou Nektony více prezentovány na skvělé černé origo gumě, než na ocelovém tahu. K tomu je třeba dodat, že tato guma k nim skutečně pasuje lépe, navíc je to mistrovské dílo dotažené do nejmenšího detailu. Ani by mne nikdy nenapadlo, že bych mohl být z gumy tak nadšený, zvlášť když není ani na překlápěcí sponě. Guma je z velice příjemného materiálu, vespod jsou vymodelovány malé vlnky, které nejenže se k hodinkám skvěle designově hodí, ale zajišťují svým tvarem i lepší větrání, odvod potu a uchycení hodinek na ruce aby se nepřetáčely. Povedené designové řešení nabízí i horní strana, která skvělým způsobem napodobuje styl ocelového tahu s výraznými dvěma pruhy středních dílků orámovanými lesklou ploškou. I na gumě jsou dva střední pruhy s broušením ve směru od pouzdra ke sponě (ano i na gumě je směr tohoto "brusu" vidět), ty jsou mírně vystouplé a jejich boky jsou lesklejší oproti celému zbytku matné gumy. Na gumě jsou dva keepery, ten s logem "OMEGA" je umístěn na pevno hned za trnovou sponu, druhý keeper s nápisem "Seamaster" je pohyblivý a je neskutečně skvěle uzpůsoben zachycení plandajícího konce pásku, je totiž uvnitř vybaven malým kolíčkem/trnem ze stejného gumového materiálu, který po vložení do trojúhelníkové dírky na samém konci pásku, tento konec pevně zafixuje, takže nic neplandá. Z hodinek tak máte pocit fixace na ruce shodný s použitím překlápěcí spony, avšak aniž byste přitom měli pod rukou poskládané kovové plátky takovéto překlápěcí spony. Samotná trnová spona je pak vyvedena též nádherně se znakem značky. Vše shora uvedené níže na fotkách:

1.jpg

IMG_0151.jpg

IMG_0152.jpg

IMG_0153.jpg

IMG_0154.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Díky za reakce, hodinky jsou to vážně perfektní, docela bych si je dokázal představit jako jediné. Od změny času (tj. za dva a půl měsíce) mám zatím 18 sekund do plusu. Je pravda, že i přes menší luminiscenční plochu je tento tvar ruček už ikonický a k tomuto modelu zkrátka patří. Červená vteřinovka Nektony s titanovou lunetou dle mého názoru skvěle doplňuje, k běžnému černému modelu by mi ale vůbec nepasovala.      

IMG_0216.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkusil jsem Nektony zase pár dnů ponosit na tahu, abych se ujistil v tom, že na gumě mi celkově sedí mnohem lépe.
 
Není to ani tolik otázka komfortu, protože po této stránce je tah (i přes svoji váhu a chybějí zúžení směrem ke sponě) díky své flexibilitě a rychle dostupné mikroregulaci nadprůměrně pohodlný. Spíš mi vadí esteticky, a ani nejde o to, že bych se nesrovnal s pro bondovky typickým tzv. "buznatahem" pro jeho větší členitost a střídání leklých a broušených prvků, která je u této generace tahu nejméně nápadná. Nyní má totiž tah placatější profil článků, a tak působí kompaktněji.
 
Na druhou stranu možná právě i nižší profil tahu způsobuje, že přechod mezi tahem a pouzdrem je tvořen ne úplně vzhledným malým hrbem kopírujícím prudký spád nožek pouzdra. Mé druhé hodinky Rolex Explorer II žádný takový viditelný hrb nemají, čehož je docíleno zejména tím, že střední dílek prvního článku napojeného k pouzdru hodinek je delší a neklesá pod tak strmým úhlem jako vnější dva dílky kopírující spád nožek pouzdra, čímž vytváří takovou linii, aby vyšší pouzdro mnohem plynuleji navazovalo na nižší profil tahu (to, že vnější dva dílky prvního článku též tvoří drobný hrb je pak na expech díky tomu prakticky nepostřehnutelné).   
 
Tah mi k Nektonům nesedí i jednoduše z pohledu "barevnosti". Hodinky mají kovovou lunetu, jejich antracitový ciferník má též určitý kovový nádech a v kombinaci s tahem je to na můj vkus až příliš metalické. Samozřejmě to není nic strašného a i na tahu jsou to pořád moc fajnové hodinky, ale po sundání z černé gumy, která mně k nim barevně sedí mnohem lépe, mám prostě pocit, že to před tím bylo lepší a že bych tam měl gumu zase rychle vrátit a hodinky uvést do úplného pořádku - no zkrátka jsem už docela vážně postižený chronomagor ;-)    

IMG_0260.jpg

IMG_0236.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Vložka lunety Nektonů je vyrobena z titanu třídy 5. Potápěčská stupnice je vytvořena pomocí laserové ablace materiálu - jeho odpařováním. Většina hodinek má znaky na lunetě v negativním reliéfu, oproti tomu  je u Nektonů škála vyvedena v pozitivním tvaru, což jí dodává specifickou strukturu a 3D efekt.

E87256A7-07B1-4771-818E-020DF0AAFB48.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky se mi na Nektonech mesh nijak zvlášť nelíbí a navíc nic nemůže být pohodlnější než origo guma. Dal jsem to sem jenom pro porovnání, aby každý mohl posoudit vzhled hodinek na meshi. Tím že je Vollmer fajn jsem myslel poměr příznivé ceny vůči obstojné kvalitě. Večer Nektony zase vrátím na gumu, nějak mi k nim jakékoli tahy úplně nesedí a to včetně toho originálního.     

0D7332EE-71E3-4FDA-B457-3CD29EC90C96.jpeg.fe4a221e2c400dd96df7da95acd360e0.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...