Přejít na obsah

Seiko Turtle


Jerryl

Doporučené příspěvky

Ahoj mágové,

jelikož jsem zde nenašel recenzi na tyto ikonické hodinky, tak jsem to pochopil jako osobní výzvu, abych se toho ujal a jako jejich spokojený majitel něco spíchnul. Vím, že popisovat Želvy na chronomagu je, jak se říká, jako nosit dříví do lesa nebo sovy do Athén, ale snad se to sem ještě vejde.

DSC02476.thumb.JPG.5c9694289a7f61646ee7742aa037fa1b.JPG

K prostému a nudnému technickému popisu se pokusím přidat i velmi pozitivně zaujatý osobní pohled a zkušenost za dobu asi 6 let, kterou různé Želvy obývají mé zápěstí a domácnost.

Nejprve, jak jsem se k Želvám dostal.

Od počátku mého chronomagoření, které se datuje do roku 2005, u mě zaujímají hodinky Seiko vysokou pozici z hlediska poměru cena/výkon a proto tato značka opanovala mojí ruku nejvíce ze všech, co mám.

Prvotní oblibě se dlouhou dobu těšily notoricky známé diversky SKX ve variantě 009 – pepsi, které jsem v té době považoval za skoro dokonalé. Asi po 8 letech je vystřídaly černé SKX 007, které mi nakonec přišly nudnější. Ale stejně to už bylo v době, kdy vyšly na trh první novodobé Želvy a já jsem hned věděl, že je musím mít.

Jako první jsem zakoupil model SRP 775 = černé se zlatými ručičkami a potiskem lunety.  V přímém srovnání působily SKX 007 vedle Želv jako dětské hodinky. Želvy mi přišly jako dospělejší a celkově lepší. Zejména je to dáno větší velikostí, lepším zpracováním ciferníku a masivnímu tahu, ale hlavně také díky použitému kalibru 4R36, který oproti kalibru 7s26 konečně přinesl hacking a možnost ručního nátahu.

Černo-zlaté Želvy jsem tahal prakticky nonstop 24/7 asi 2 nebo 3 roky, kdy prokázaly mimořádnou odolnost a schopnosti, jak v kanceláři, tak jako toolwatch. Toto zahrnovalo veškerou nádenickou práci, kterou si dovedete představit ve spojitosti s chalupařením. Dále bazénové radovánky a v neposlední řadě mořské skotačení včetně broušení o šutry a písek na pláži.

Na ty nejhorší činnosti, jako zedničení nebo sekání dřeva jsem hodinky na chvíli sundal, ale jinak všechno cajk.

Když se následně objevila speciální edice Padi, která mi okamžitě učarovala, tak jsem ty první poslal do světa a od té doby nosím Padiny. Jednu dobu jsem zase začal blbnout a hledat svatý grál, abych se pak zase k Želvám vrátil se zjištěním, že můj svatý grál již mám.

Pozor! Tím nechci nikomu vnucovat, že jsou Želvy nejlepší hodinky na světě, ale že jsou to pro mě zatím nejlepší hodinky na běžné denní nošení, kterým jen tak něco neublíží.

Z fotek je patrné, že mé nynější Želvy Padi nejsou v originálním stavu, ale jsou osazeny Manta Ray ciferníkem, což jim v mých očích přineslo nový vítr do plachet a od té doby jsem je z ruky nesundal.

DSC02487.thumb.JPG.3a4b7366f40cdfd4362bc29f3a7fc553.JPG

Udivilo mě, jak moc může taková maličkost, jakou je vlastnoruční výměna ciferníku, člověka potěšit. Chodil jsem pak celý večer po bytě jako páv a stále si to užívám při každém pohledu na hodinky. Nedovedu si představit ten pocit uspokojení, který může přinést např. výroba vlastních hodinek, čímž se tady někteří členové mohou chlubit.

 

Trocha technických údajů z vlastnoručního měření digitální šuplerou Parkside made in PRC for LIDL.

Šířka pouzdra - 44,9 mm

Lug to Lug - 47,5 mm

Výška pouzdra včetně prvních dílků tahu – 52 mm

Springbar to spring bar - 43mm

Průměr lunety - 42,4 mm

Výška hodinek - 13,2 mm

Šířka tahu 22 mm u pouzdra 20 mm u spony

Váha hodinek je po zkrácení tahu na mé zápěstí o obvodu 17 cm nemalých 171g.

Hodinky se díky polštářkovému želvímu tvaru pouzdra a nízké hodnotě rozměru Lug to Lug  47,5 mm nosí velmi pohodlně i na hubenější ruce, i když první pevné dílky tahu fakticky tento rozměr trochu prodlužují. Málokteré hodinky o šířce 45 mm mohou Želvám v tomto ohledu konkurovat.

DSC02480.thumb.JPG.565a87bce073d0094df3cf9b37f9f319.JPG

DSC02483.thumb.JPG.db6cda47ea9f8512d09c20540a5f14c7.JPG

Tah je masivní včetně koncovek a dá se lehce vyměňovat díky vrtaným nožičkám hodinek. Stěžejky jsou správně seikovsky tlusté, aby hodně vydržely. Spona tahu má potápěčskou extenzi a 4 dírky mikroregulace.

Sklíčko hodinek je Hardlex, kterým se Seiko chlubí, ale nikdy jsem nezjistil, jak se liší od normálního skla. To, že se dá škrábnout a jak rychle jsem bohužel zjistil na SKXkách, když jsem montovat umyvadlo a jenom jsem štrejchnul hodinkama o jeho neglazovanou hranu. Zvuk se podobal tomu, jako když řežete sklo diamantem. To zabolelo.

Mnoho lidí mění Hardlex u Želv za safír a to zejména klenutý, v čemž kromě vzhledu nevidím žádnou výhodu, protože zde je originální Hardlex mírně zapuštěný pod úroveň lunety, která schytá většinu úderů, čímž ploché sklíčko ochrání. Klenuté sklo si podle mě přímo koleduje o ránu o futro dveří nebo drbanec o zeď.

Přesnost hodinek není zcela stálá záležitost. Když byly nové, tak šly cca +7s/d. Pak jsem to přestal sledovat. Když jsem po nějaké době nenošení hodinky vrátil do oběhu, tak se zpožďovaly asi o 20s/d. Nyní po poladění přesnosti opět dělají +5-6 s/d.

V poslední době přichází Seiko s mnoha novými dizainy Želv včetně King Turtle za královský příplatek vylepšených safírem s kiklopem a keramickou vložkou lunety. Ty se mi až na toho kiklopa také moc líbí, ale těch modelů je již tolik, že by člověk mohl kupovat každý měsíc po výplatě další a další. Čímž končím opět spokojeně u mých modifikovaných Turtle Padi Manta.

DSC02508.thumb.JPG.841afe29d908b7d6e5bbf27b67d130a5.JPG

Na 1. fotce s plyšovou modelkou jsou vidět ještě želví setřičky Save The Ocean, které jsem původně pořídil za účelem tuningu, ale když jsem se na ně pak podíval blíže, tak mi přišly tak dokonalé, že nemá cenu na ně sahat.

Pokud nad Želvami stále ještě váháte, tak jejich pořízení mohu vřele doporučit !

Přeji vám pěkný rok 2022, Jarda

 

 

 

Upraveno uživatelem Jerryl
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pekne napísané subjektívne pocity zo želv. Boli to tiež moje prvé automaty v edícii blue lagoon. K nim pribudli časom padinky. V mojom srdci ostanú ako prvé panenské automaty. Skx prišli u mňa až po želvach.


Odoslané z MI 6 pomocou Tapatalku

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

První jsem měl Skx a později Želvy. Oboje několikrát. Nějakej ten rok uběhl, tak to můžu hodnotit s odstupem a jinými emocemi. U Skx mě vadila absence hackingu a když přišly Želvy, neskutečně mě bavily. Jen diver extenze tahu mě tlačila do zápěstí. Dnes když se mne zeptáte, který bych si vzal, kupodivu odpovím Skx. Jsou to jen emoce, které takto rozhodnou. Neskutečná, cenově dostupná ikona, dnes už vhodná do sbírky divers hodinek. Želvy, asi proto, že se stále vyrábějí a to v nových a nových modifikacích dosahujících třeba až čtyřnásobek původní ceny Skx, mě nijak neoslovují. Hezky jsi to sepsal i nafotil :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji za pochvalu.

Otázka SKX vs Želvy je podle mě docela sporná, mám rád oba modely.

V dřívější době, kdy stály nové želvy více než 2x tolik co nové SKX, bych asi volil ty SKX.

Nyní, když nové SKX již nejsou, porovnám použité, které stojí cca stejně nebo i více než použité želvy, tak bych volil a volím želvy. 
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 6. 1. 2022 v 14:29, Jerryl napsal:

Ahoj mágové,

jelikož ....

Ahoj Jardo hezká recenze i fotky (na pražáka ...   😉 ).
Ten číselník ti závidím (neumím ho sehnat za rozumnou cenu), ale zas mám korunku a další (VIZ) ...
Safír je super, jak píšeš z optického hlediska, ale pokud se nepletu origo luneta na padi se dá koupit jen celá (nejen vložka) a stojí cca 2.000 Kč. Takže radši dodrat sklo ...

 

09_MG_2519.JPG

Upraveno uživatelem Vit
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Víte, 

díky za reakci, přečetl jsem si s chutí a zájmem i tvé recenze hodinek, abych zjistil, že jsem šumař, čemuž nijak neodporuji :)

Je to moje prvotina a původní záměr napsat něco za půl hodiny vzal za své, když jsem koukl na konkurenci, která je dnes velmi vyspělá a to i technicky. Najednou jsem zjistil, že moje recenze stojí za prd stejně jako fotky. Takže všechno chtělo předělat, aby to dávalo smysl a také trochu vypadalo. To v mém případě obnášelo i obstarání fotostanu. Jenže shánějte fotostan v 11 hodin v noci. Takže jsem improvizoval a vzal černou krabici co mám na ručníky a hodil na ni světlo. Tak konečně vznikly fotky, kde není milion cizích stínů a odlesků.

Čili místo zamýšlené rychlorecenze za 1/2 hodiny to sežralo několik hodin a vzniklo mnoho zkušebních fotografií. Tím jsem začal chápat, to, co říkají youtubeři, kolik jim dá práce udělat 15 minutové video. Původě jsem jim nevěřil. 

Nadruhou stranu mě potěšilo, že u všeho se člověk něčemu novému přiučí.

 

K hodinkám

Ten ciferník za rozumnou cenu asi sehnat nejde. Já na něj narazil na Bazoši náhodou a úplně levný také nebyl. Asi stejně, jako žádný z doplňků, které dostaly tvé hodinky. Já vlastně ani nejsem přívržencem modifikací, protože mi to ekonomicky nedává smysl, což jsi také zmínil a ještě k tomu vznikne něco neoriginálního. (stejně jako u tuningu aut) Impulsem k mé přestavbě byly nové Seiko King Turtle Manta, které mě velmi oslovily, ale kupovat další želvy za 15.000 mi přišlo jako nesmysl na 2. Takže když na mě vykoukl inzerát z tím cifrem s mantama, tak jsem po něm skočil. Osobní vklad do modifikace vlastníma rukama je, jak jsem psal, také uspokojující.

Ohledně safíru to beru tak, že dokud hardlex nedrbnu, tak nemá smysl měnit. Pokud by k poškození sklíčka došlo, tak bych také sáhnul po safíru.

Ta tvoje signovaná korunka je krásná, také by se mi líbila, ale zase jsme u toho samého :)

Měj se!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 6 hodinami, Jerryl napsal:

Ahoj Víte, 

díky za reakci, přečetl jsem si s chutí a zájmem i tvé recenze hodinek, abych zjistil, že jsem šumař, čemuž nijak neodporuji :)

Je to moje prvotina a původní záměr napsat něco za půl hodiny vzal za své, když jsem koukl na konkurenci, která je dnes velmi vyspělá a to i technicky. Najednou jsem zjistil, že moje recenze stojí za prd stejně jako fotky. Takže všechno chtělo předělat, aby to dávalo smysl a také trochu vypadalo. To v mém případě obnášelo i obstarání fotostanu. Jenže shánějte fotostan v 11 hodin v noci. Takže jsem improvizoval a vzal černou krabici co mám na ručníky a hodil na ni světlo. Tak konečně vznikly fotky, kde není milion cizích stínů a odlesků.

Čili místo zamýšlené rychlorecenze za 1/2 hodiny to sežralo několik hodin a vzniklo mnoho zkušebních fotografií. Tím jsem začal chápat, to, co říkají youtubeři, kolik jim dá práce udělat 15 minutové video. Původě jsem jim nevěřil. 

Nadruhou stranu mě potěšilo, že u všeho se člověk něčemu novému přiučí.

 

K hodinkám

Ten ciferník za rozumnou cenu asi sehnat nejde. Já na něj narazil na Bazoši náhodou a úplně levný také nebyl. Asi stejně, jako žádný z doplňků, které dostaly tvé hodinky. Já vlastně ani nejsem přívržencem modifikací, protože mi to ekonomicky nedává smysl, což jsi také zmínil a ještě k tomu vznikne něco neoriginálního. (stejně jako u tuningu aut) Impulsem k mé přestavbě byly nové Seiko King Turtle Manta, které mě velmi oslovily, ale kupovat další želvy za 15.000 mi přišlo jako nesmysl na 2. Takže když na mě vykoukl inzerát z tím cifrem s mantama, tak jsem po něm skočil. Osobní vklad do modifikace vlastníma rukama je, jak jsem psal, také uspokojující.

Ohledně safíru to beru tak, že dokud hardlex nedrbnu, tak nemá smysl měnit. Pokud by k poškození sklíčka došlo, tak bych také sáhnul po safíru.

Ta tvoje signovaná korunka je krásná, také by se mi líbila, ale zase jsme u toho samého :)

Měj se!

 

Jardo, doufám, že jsem se tě nějak nedotkl, rivalita Praha - Morava prostě funguje, a když bydlíš s Áčku ...
Tvé fotky i popis jsou super. Já bych za 1/2 hodiny neudělal ani ty fotky, natož s umělým světlem, tomu se vyhýbám jako čert kříži.
Odkaz jsem dával jen proto, abych ukázal, jaké hlouposti se ještě dál dají se želvami vymýšlet.
Ano, tuningy nás obou jsou ekonomický nesmysl, ale ...

 

PS: pokud bys je někdy prodával, koupím od tebe ten manta číselník

Upraveno uživatelem Vit
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

K těm SKX007 mám zvláštní vztah.

Když jsem pořídil Želvy, tak jsem SKX poslal do světa, protože je Želvy totálně převálcovaly. No a ty SKX mi začaly chybět přesně ve chvíli, když je přestali vyrábět. Ta lidská psychika je pěkná urva 😀 . Sám to nechápu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

On 1/20/2022 at 5:00 PM, odjinud said:

No, na to že SKX skončily předloni... 🙂

 

Želvy mi ve sbírce chybí. Tak snad někdy na ně taky dojde 😃

Jinak jsem rád, že jsem ještě sehnal SKXka, legendy.
Třeba se za ně bude platit v budoucnu zlatem 🤣

 

479DAF8E-741F-4881-B68F-AED942544930.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K těm SKX007 mám zvláštní vztah.
Když jsem pořídil Želvy, tak jsem SKX poslal do světa, protože je Želvy totálně převálcovaly. No a ty SKX mi začaly chybět přesně ve chvíli, když je přestali vyrábět. Ta lidská psychika je pěkná urva . Sám to nechápu

Já mám obě SKXka v J verzi, tedy Made in Japan, takže keepers
U těch Želv, SRPE93 a SRPE99 (který jsou novější, a mají lepší strojek) tak mi ale trochu vadí 2 věci:
-tady se prodává K1 verze (to je Thai?) pro origoš asi nechat poslat z Japonska že? To by asi šlo.

-a velikost 45mm, to už je jak model Sumo. Pravda je, že každopádně Seiko umí udělat i velký hodinky, aby se nosili a vypadali kompaktnější.
Průměr lunety SKX je Zlatá střední cesta


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když je zde zmínka o porovnání velikosti Želv vs Sumo, tak máte štěstí, že jdu zrovna kolem.

Suma jsem měl, ale už byly pro mě moc velké a nepříjemné na nošení. Délka pouzdra - lug 2 lug je přes 52mm. Podle mě jsou možná i těžší a paradoxně šířka tahu je u pouzdra 20 mm, tedy o 2 mm menší než u Želv a Suma se mi tím pádem zdály hůř vyvážené. Týka se to ale mé ruky a plno lidí je spokojeně nosí.

Takže, ač jsou to oboje velké hodinky, tak jsou velké jinak. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Dlouho jsem pokukoval po SKXkách.

Co já bych za ně dal, i 4.000,- možná 5 :) , ale ty současný nesmyslný ceny mě dovedly k Seiko 5 Sports aka 5KX.

Želvy Padi jsem vrátil do původního stavu, protože mi začly trochu chybět.

Mantový ciferník jsem přehodil do 5KX a užívám si to starý známý pohodlný pouzdro.

 

IMG_0012.thumb.jpg.ab2b1550113a9036b1c326d729295771.jpg

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...