Přejít na obsah

3D tisk poptávka


Doporučené příspěvky

Skorotchýně ulomila držáček skla u kuchyňslé linky a nelze ho náhradní sehnat.

Proto se ptám, zda je možno díl (dodám jeho originál) vytisknout na 3D tiskárně a zda je někdo schopný (ochotný) to udělat.

IMG_20220112_173824.jpg

IMG_20220112_173819.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 52 minutami, uff napsal:

Taky se pridam s poptavkou. Uz par let shanim takovej podivnej culibrk a 3d tisk je uplne genialni napad...

No... je a není. Pokud myslíš FDM, tak vlákna termoplastu se při něm kladou po vrstvách, takže v určitých směrech se to u takhle malých komponent při cyklickém namáhání rádo dezintegruje a je otázka jestli by Ti za takovej servis poděkovali. 

Kdyby @vaba nebyl línej a namáhal se aspoň s hrubýma rozměrama + obrázkem toho jak má ten bazmek fungovat, možná už by měl dávno vhodnější alternativu. Namátkou mě napadají čípkové závěsy na skryté uchycení policových dvířek, typické právě tím že často vydrží víc než fórová dřevotřísková dvířka samotná.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

3D tisk je sice na první pohled pro podobné věci super nápad. Ale realita je jinde. Měl jsem podobný nápad u součástky - západka držáku výstražného trojuhelniku do kufru starého mercedesu (veterán, youngtimer), který nikde nešel sehnat. Měl jsem většinu původního. První překážka je vytvoření dat. Další bylo jakou technologii zvolit, aby to splňovalo všechny představy (nakonec SLS, tedy spékání laserem což je samozřejmě ta nejdražší cesta, ale zase životnost bude lepší jak u originálu, a povrchova úprava byla snazší). Tedy prvotní představa, že se to vyřeší v řádu stovek ostře narazila na realitu. Pravda bylo to řešení jako firemní zakázka (nikoliv mod typu kamarád mi udělá data a jiný to v práci či u sebe doma vytiskne na "prusovi"

Na fotce výsledek (jistící kolik k zajištění trojúhelníku), skládá se ze 3 komponent které zajišťují pohyb. Výstup super, ale je zatím mnohem více úsilí / práce než se na první pohled zdá. Je to cca 2 roky nazpět, možná dnes to půjde levneji a snáze.

Edit: to mi připomnělo, že jsem nechal udělat rovnou pár kusů navíc (aby se zlevnila příprava a věci kolem), tak kdyby to někomu chybělo, rád pustím dál, mám tuším 2-3ks)

IMG-20190611-WA0000.jpg

DSC_1896.JPG

DSC_1857.JPG

Upraveno uživatelem Milan156
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Milan156 Parádní prácička - taky ani nechci odhadovat kolik "taková blbost" musela dát práce :speak_cool:

Co se podkladů pro 3D tisk týče, na elementární návrh (který už si pak příslušný 3D tiskař ve svém sliceru přežvejká) pro začátek stačí šuplera, trocha prostorové představivosti a třeba webový Tinkercad - online a zcela zdarma. Jenže ani s hezky obkresleným modelem nemívá začátečník vyhráno a zaručeno že výsledek "reverzního inženýrství" mu bude pasovat na první dobrou - ať už kvůli technologickým specifikům použité 3D technologie (rozlišení, přesnost, nárůsty, deformace, nehomogenity) a nebo kvůli potřebě "postprocessingu" (typicky odstranění podpěr u FDM, u SLA a dalších vysypání vylití/vytvrzení nevytvrzených částí, vystružení děr, finální povrchovka atd.). On ten název "3D tiskárna" možná u kancldiverů evokuje představu user friendly bedny typu inkoustovka nebo laserovka, ze které padá jeden potištěný papír za druhým - jenže k téhle realitě má dnešní 3D tisk ještě pořád hodně daleko :whistle:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...