Přejít na obsah

Jak udržovat "nenošené" hodinky???


pku

Doporučené příspěvky

Ahoj,

dovolil bych si založit toto téma a diskutovat o tom, zda si myslíte, že hodinky, které se nedostanou na ruku zase až tak často, by měly být pravidelně natahovány či nasazeny do natahovače a nebo je prostě a jednoduše nechat být a natáhnout je pouze v případě, že si je člověk rozhodl nasadit.

Já to popravdě nevím a ač mám na to svůj názor, tak nikomu netvrdím, že mám pravdu a proto bych chtěl tento dotaz směřovat hlavně na hodináře.

Samozřejmě ale ne pouze na ně! :) 

Můj názor je neutrální.

Zastavené hodinky sice odpočívají, ale podle mého "tuhnou", zatímco hodinky v chodu se "opotřebovávají", ale zase jsou v pohybu a "netuhnou".

Otázkou zůstává co je menší zlo?

Díky za názory.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 57
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Přirovnání k autu je trevný. Já nenošený hodinky občas natáhnu, aby se proběhly, ale nemyslím, že by to na to zmiňovaný tuhnutí (asi se podvědomě myslí maziva) mělo kdovíjaký vliv. Spíš je to o tom pocitu, že jsem dopřál strojku pohyb. Pak se zároveň přikláním k přístupu, že když hodinky fungujou, zbytečně je neservisuju. Pravidelně bych servisoval v doporučených intervalech asi v případě, že bych měl fakt jen jedny a ty trvale nosil. Když jakýkoliv dám na ruku a zjistím zásadnější odchylku, pak je to pro mě impuls zamyslet se nad servisem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přirovnání k pořád nastartovanému autu je zajímavé a možná i trefné ;)

Pak mě ale napadá otázka, k čemu nám jsou všechny ty hodinky s datumem, dnem v týdnu, měsícem, rokem, věčným kalendářem, měsíční fází atd.?

Když takové hodinky s nějakou takovou funkcí nebudu nosit ani vrtět a budu si je chtít vzít jednou za čas, tak:

a) nastavím jen čas, zbytek neřeším a nosím - pak ale riskuju, že potkám třeba nějakého nadšence nebo někoho z fóra a při vzájemném "poměřování pindíků" mám blbě datum, den v týdnu atd. a společenské faux pas je na světě... nehledě na to, že pak mi jsou všechny tyhle funkce úplně k ničemu, když si je vezmu třeba v úterý 12.7. a hodinky ukazují sobotu 11.6. ... v tu chvíli stejně potřebuju mobil a na něm se můžu zrovna podívat i kolik je hodin, takže si můžu klidně na hodinkách nechat blbě i čas a tím pádem si hodinky na ruku vůbec nemusím brát :D

b) nastavuju všechno a trávím tím mnohem víc času, než když je jen vyndám z vrtiče... pak je zase uložím do krabičky a za pár dnů / týdnů / měsíců řeším totéž znovu...

Obojí je asi extrém a nestojím striktně ani na straně ležení v krabičce ani na straně vrtění, jen to dávám do placu k diskuzi :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 hodinami, Exiztence napsal:

Není to vlastně jedno? Jestli je budeš udržovat roky "nenošené" tak stejně půjdou pak na servis ne?

Bezesporu to jedno je a na servis opravdu půjdou to máš pravdu. Já se jen snažím zjistit, jaký na to má kdo názor.

A s tím autem bych to úplně nepřeháněl. Když koupim novou káru a nechám jí pět let v garáži bez toho abych jí projel, tak popravdě silně pochybuju, že bezproblému pojede. A když už pojede, tak nebude rozhodně brzdit. :D 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

OT- Dnešní nová kára je plná elektroniky a za pár roků bude skoro nepoužitelná. Ale starší auto s klasickým karburátorem jen trochu " necháš napapat benzínu" a musí naskočit jak za mlada 😉.                   A hodinky bych zbytečně nenechal točit ve vrtiči, občas vzal na ruku ( párkrát za rok) a po delším ležení ( cca 10 let)bych je svěřil hodináři na servis.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlas. Občas vzít na ruku, vrtič neřešit. Jo a správné datum není důležité, důležitý je pocit mít to železo na ruce. 🙂 Už jsem si párkrát hodinky s některým kolegou prohodil "na čumendu" (v hospodě, na plese atd.) a datum fakt nikdo neřešil a žádné faux pas se nekonalo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak pánové sorry jako, ale vzít si na ruku hodinky s neseštelovaným datumeeeeeeemmmmmm!!!!!!!

To by mi regulérně upadla ruka. Neseštelovaný hodinky a to myslím komplet si ani nezkusím, natož abych je nosil.

To už sem rovnou mohu zaregistrovat mojí manželku, protože ta je schopná nosit hodinky bez baterky. :D 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 10 hodinami, pku napsal:

Tak pánové sorry jako, ale vzít si na ruku hodinky s neseštelovaným datumeeeeeeemmmmmm!!!!!!!

Pokud hodinky nemají lupu nebo big date, tak stejně prd vidím a vintazky, které nasadíme na den dva pro radost, tak s nimi točit třeba i X minut kvůli nastavení datumu je nesmysl. Těším se, až pro mě i datum bude zcela zbytečná věc :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Snažím se nosit všechny hodinky co jsem měl a mám. Když to nezvládám a nenosím je, tak je prodám. Je pravda, že vyžaduji hodinky s datem a to musí být vždy nastavené na aktuální číslo ( i když je někdy nastavení otrava ), ale poslední dobou ( přibližující se stáří ), toto jde trochu stranou a hodinky bez data beru na milost.

Vrtiče mám doma tři a jsou to krásné dekorace bytu :-), ale nevyužívané.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kluci, když vás tady čtu, tak se přiznávám, odsuzuji, a sám sebe nazvu kokotem, neb to bolí méně, než kdybych to četl od vás. Já při nepravidelném střídání trezorovek nenastavuji datum ani čas. Své nejhezčí kousky (všechny) beru jako šperk a kochám se pouze vizuálem. Přesnost mám změřenou u všech z počátku jejich bytí u mě. 

Nastavováním data a času se soukolí opotřebovává 😁

Vizte první větu 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to mám naučené už od začátku tak, že hodinky, které nenosím, ale dostanou se na ruku třeba jednou za týden nebo dva, tak je vezmu do ruky, zatřepu a dám zpátky do hodinkovnice :D. U hodinek s ručním nátahem je proces stejný, jen teda natáhnu korunkou že...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 hodinami, Violoncello napsal:

...

Nastavováním data a času se soukolí opotřebovává 😁

...

A přesně tohle mně vždycky drásá nervy, když nějaký hodinky po čase beru na ruku a musím je nastavit. Samozřejmě přesnej čas i datum (bez toho bych je na pracku nevzal). Tím spíš se šroubovací korunkou, kde číhá další riziko, že budu-li trochu levej, strhnu závit. Proto většinou hodinky střídám v delších časových obdobích, abych tyhle akce minimalizoval. Ale pak to má zase ten aspekt, že některý hodinky se třeba za celej rok na ruku nedostanou. Ale zase je mám tak rád, že když bych je prodal, chyběly by mi. Takhle už jsem dvoje musel koupit podruhý, jak jsem jejich dřívějšího prodeje litoval.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koupil si hodinky a pak se bál je nastavit :) Páni kolegové neblbněte. Teda aspoň ne u těch nositelných. Pokud vytváříte skutečně spíš archív, pak nevím. To není moje cesta. Jaký je rozdíl v opotřebení když ten archív jednou za čas roztočíte bez nastavení data a když i datum k tomu nastavíte, pokud je dáváte na ruku? V podstatě ani ta šroubovací korunka mě neomezuje, prostě se snažím ji nezprasit s vědomím nějaké míry rizika. Mrzelo by mě to, ale všechno normálně používám. To znamená když už si nějaké vezmu na ruku, dám si práci i s datem. Ležáky nepotřebuji a bez nastaveného data na ruce bych přežil, ale neměl radost. Kdo máte nějaký osmiválec ve stodole, když už ho vytáhnete, lijete benzín do všech válců, nebo ho provětráte jen na žebřiňáku? Na druhou stranu druhému, jak jsem psal výše, bych nastavené\nenastavené datum nehodnotil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U mě sahají kořeny této obsese do dětství, kdy mě maminka nutila mít v pořádku své věci 😁 Ne, neměli jsme ovladač na bednu v igeliťáku, ale za výsledek to má to, že jeden z mých prvních příspěvků zde se zaobíral zakoupením fólií na hodinky, se kterými jsem chodil mezi lidmi. Jednu na sklíčku, jednu na dýnku. To vlákno zde někde bohužel ještě bude. Jsem úzkostlivej na jakýkoliv opotřebení čehokoliv. Marnost. 

Ano, v tomto případě je to neopodstatněné a máš samozřejmě pravdu @sodekcz ☺️

 Řešením by samozřejmě bylo @Radiknosit zvolený kus tak dlouho, aby se proces nastavování vyplatil. Ale vzhledem k tomu, že leštěné plochy chytají vlásečnice i ze vzduchu, je pro mě dlouhodobé nošení nekeramických  hodinek na tahu tabu 😁 Jedině Dark Side of the Moon na kanvasu ☺️

Je moc brzo, melu hrozný kraviny. Hezkej den!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...