Přejít na obsah

Jak udržovat "nenošené" hodinky???


pku

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 57
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Jsem nesmírně potěšen tím co tu čtu Nejsem magor sám a koukám, že stupeň obsesí některých mě bohatě překonává. Důležitý samozřejmě je, aby tyhle obsese člověka fakt uklidnily, když je vykonává. Pokud to přestane fungovat, je to už fakt na návštěvu specializovaného lékaře.
Taky jsem si samozřejmě vytvořil systém, kterým popsané obsese řeším a tím je měnit hodinky ideálně na konci třicedidenního měsíce, což je právě dnes. Takže aktuální kousek na ruce nechám přirozeně doběhnout a vyberu a nastavím něco dalšího (ještě nevím co). Cyklus se bude opakovat vysoce pravděpodobně na konci června.

Zakladni poucka pro tema obsedantne kompulzivni poruchy zni: obsese je ze sve podstaty kompulzi nenasytitelna.

Neboj, mam to taky. Muzete se zeptat Radka, jak jsem cimprlich


Sent from my iPad using Tapatalk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 18 hodinami, Lucky Lucaso napsal:

@Postal80 Proc mas ve vrtici quartz Bulovy? 🙂

 

Protože už to neřeším, a vrtic používám jako šperkovnice. Windery už mám většinu času vyplý. 😬 když něco chci, vyměním, natáhnu a jedu dál.. Začalo to tím, že počty automatů začaly převyšovat kapacitu natahovače.

Upraveno uživatelem Postal80
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, Lucky Lucaso napsal:

Ja si prave rikal jestli mi neuniklo nejake tajne tajemstvi a poselstvi, a nedelam se svejma Lunarama neco spatne. A ona je to priprava na let do kosmiru a mozna jeste dal. Super. Doufam, ze bude podrobny fotoreport 😀

před 5 hodinami, sodekcz napsal:

Jistota je kulomet :)

 

👍

No tak jistě že🤣:P

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, Josef01 napsal:

Možná se mýlím, ale řekl bych, že drtivá většina winderů, jsou nakoupeny s prvními automaty s myšlenkou, že bez toho se nedá žít a pak všechny odpočívají někde jako hodinkovnice :)

Yes,takhle mně taktéž odpočívají dlouhou dobu dva "kolotoče"  😉  :angel:.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tomu nošení. Vobčas se přistihnu, že čapnu hodinky, co stojí, plácnu je na ruku, ony se rozeběhnou. Co na tom, že v devět je vlastně půl šesté. Na čas se koukám na mobil, na zápěstí že mám pěkny hoďky. Není zo často, ale stane se. 🙂 a vydržím v pohodě do odpoledne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tohle se mi stava posledni temer dva roky, co delam hodne z domu...

doma ted primarne taham baterkace, protoze porad dokoncuju stavbu a mechanickych hodinek by byla fakt skoda. a kdyz se jednou za tyden/dva vypravim do kanclu, vytahnu neco z hodinkovnice a hodim na ruku. cestou do prace mi pak spravny cas trochu chybi (hodiny v aute taky nemam serizene).

ale teda v kanclu po zapnuti notebooku hodinky seridim :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tomu servisu automatu, jak tu nekdo zminoval.

Ptal jsem se v Koscomu jestli je v tom nejaka pravidelnost. A bylo mi receno, hodinky prinest az pujdou jako +- hodne jinak, cili az se zacnou dost zpomalovat, nebo predchazet. 🙂

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Já odpovím na co se zeptal tazatel na začátku, ale je to čistě pocitové bez odborné znalosti.

Aspoň jednou za měsíc ruční natah plně natáhnu a automaty rozjedu a den nebo víc ponosim, nebo je aspoň den prokolotocuju. ,, Ať se motorek zahřeje "😁, i když teď je stačí dát na slunko, aby se zahřál.🤪

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

co si tak pamatuju ze skoly, tak hodinarskych maziv je spousta druhu - plne synteticke, mineralni, ale drive i rostlinne a zivocisne oleje, kvuli zajisteni specifickych vlastnosti:
- soudrznost v kapce (aby zustal olej “pohromade”)
- stekavost do klinu (aby vytvoril v loziskach “vtazny uhel” a neroztekal se mimo)
- stalost viskozity v prubehu let a pri ruznych teplotach
- pak nesmi samozrejme chemicky reagovat s kovy, nesmi se moc odparovat a musi vytvaret kapalinne treni

Stejne jako v autech se dnes pouzivaji v hodinkach v podstate jen plne synteticke oleje, ktere maji mnohonasobne delsi zivotnost.
Olej degraduje vzdycky a po urcitem case prirozene prestava sam fungovat. A to jestli hodinky bezi nebo nebezi nema podle me na starnuti maziv zadny vliv. Muzeme spekulovat jak moc se poskodi cepy, ktere se toci ve starem oleji (castecne odpareny, nezajistuje kapalinne treni) ale vzhledem k tomu, ze vsechna loziska uz dnes byvaji safirova, je asi zbytecne nad tim spekulovat.

Servis vintage hodinek “po nalezu” dava jasny smysl, ale chodit s modernimi strojky na preventivni udrzbu kazde 2-3 roky mi pripada jako zbytecnost. Na syntetickych olejich napr. od Moebius bych tipl garantovanou zivotnost tak 5 let (maji jen datum expirace, datum vyroby jsem na lahvicce nenasel), ale pokud je clovek skladuje v normalnim prostredi, vydrzi samozrejme dele.

Takze se pridavam k nazorum zminenym vyse - udrzovat preventivne v chodu nedava smysl a na servis jit, az si hodinky samy reknou.
Pro obsesivni chronomagory plati - preventivni udrzbou nic nezkazite a mate jistotu, ze hodinky budou vzdy v dokonale kondici, kdykoliv na ne pomyslite.

Poznamka na konec - do vetsich stroju (pendlovek) se davaji i dnes vetsinou prirodni oleje (asi kvuli vetsi soudrznosti v kapce a stekavosti do klinu), takze tam je situace uplne jina a servis potrebuji logicky casteji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...