Přejít na obsah

Incabloc, ochrana mechanického strojku před nárazy


Doporučené příspěvky

Pravděpodobnost, že máte doma hodinky s nápisem Incabloc je vysoká, zvlášt pokud jsou to hodinky starší.

V polovině 20. století se tímto nápisem chlubilo mnoho značek, které hodinky vyráběly. Ochranná známka Incabloc znamenala kvalitu a jistotu ochrany hodinek.

I když se to nezdá, vzhledem k velikosti součástek a rychlosti jakou pracují, jsou síly, které na ně působí obrovské. A tak například pád hodinek na zem, by bez zařízení absorbující nárazy byl jejich konec. Právě nárazy byly nejčastějším důvodem oprav hodinkových strojků. Není se co divit, že zařízení schopné absorbovat nárazy se tak stalo součástí téměř sta procent v té době vyráběných hodinek. A stejně jako počet kamenů se často dostal nápis Incabloc na jejich číselníky. (Obrázky  monochrome-watches).

lemania-chronograph-royal-navy-submariner-soldier-2-e1377659-063a-4057-88ae-e6ff10e0bdbf_s1800x0_q80_noupscale-768x512.jpg

A-Technical-Perspective-Incabloc-historical-supplier-of-shock-absorber-for-the-watch-industry-12.jpeg.jpg

A-Technical-Perspective-Incabloc-historical-supplier-of-shock-absorber-for-the-watch-industry-23.jpeg.jpg

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Slovo Incabloc původně neznamenalo název značky, ale přímo výrobek. Tento vynález si nechal v roce 1929 patentovat Fritz Marti. V roce 1931 společně s Georgesem Braunschweigem (jehož rodina vlastnila Fabrique Election SA) založil firmu Porte-Echappement Universel SA, od roku 1963 známější jako Portescap SA, v La Chaux-de-Fonds. V březnu 1933 si firma Porte... patentovala propracovanější systém s konstrukcí ve tvaru kužele, který umožňoval tlumení bočních i axiálních rázů jedním tlumičem.

V roce 1935 bylo dodáno hodinářským značkám 300 000 kusů zařízení Incabloc. Začátkem 70. let bylo tohoto systému vyrobeno přibližně 36 milionů kusů ročně! Tento exponenciální vývoj byl podpořen reklamní strategií zahájenou během 40. let 20. století s cílem vytvořit celosvětové povědomí a poptávku po této součástce spolehlivých hodinek.

Nástup Quartzových hodinek

Během 70. let si nové, přesné quartzové hodinky získaly oblibu a uvrhly švýcarský hodinářský průmysl do hluboké krize. S příchodem elektronických hodinek téměř zmizela potřeba chránit součástky mechanického strojku.

Vedení značky Porte... rozhodlo prodat svou divizi Incabloc. V roce 1988 založil Eric Zutter novou společnost Incabloc SA, která uchovává a znovu rozvíjí klíčové dovednosti a know-how. V roce 1992 převzal vedení jeho syn Wilfried. S oživením mechanických hodinek poptávka opět rychle stoupala.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak se postupně vracela obliba hodinek s mechanickým strojkem, tak se rozrůstala i společnost Incabloc SA. Zrekonstruovala svůj strojový park a investovala do zkvalitnění a do inovace svých výrobků.

Existuje několik dalších výrobců zařízení, které je schopné ochránit mechanický strojek hodinek před nárazy. Hlavním konkurentem Incabloc je značka KIF Parechoc, založena v roce 1944 a nyní je součástí skupiny Acrotec. Podobné systémy vyrábí i další výrobci jako ETA (Etachoc pro strojky ETA) nebo Rolex (Paraflex pro strojky Rolex). Mimo Švýcarsko vyrábí Seiko a Citizen systémy nazvané Diashock a Parashock.

Incabloc-shock-absorber-device-animated.gif

A-Technical-Perspective-Incabloc-historical-supplier-of-shock-absorber-for-the-watch-industry-1-768x512.jpg

A-Technical-Perspective-Incabloc-historical-supplier-of-shock-absorber-for-the-watch-industry-33.jpeg.jpg

A-Technical-Perspective-Incabloc-historical-supplier-of-shock-absorber-for-the-watch-industry-32.jpeg.jpg

A-Technical-Perspective-Incabloc-historical-supplier-of-shock-absorber-for-the-watch-industry-31.jpeg.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...