Přejít na obsah

běhání


Doporučené příspěvky

Před hodinou, hopa26 napsal:

nevadi mi to. jen dumam, pac tu jsou opravdicky bezci ...si rikam, z moje laicka zjednodusujici dojmologie trebas pro ne nemusi byt z psaneho textu extra pochopitelna a jeji prinos nebude valne obohacujici.

vychazim totiz i ze zkusenosti z diskuze s kfl, kterej ze mne casto kvete. 

 

je to vlákno o běhání, jen se neboj, když to někoho nezajímá nečte to :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli teda mohu, zkusim nejak sesumirovat co bych rad. Od posledniho behu, 12.3. kdy jsem utikal rychle a spatne jsem chodil jen plavat (tedy dny 13,14,15,16 ).

vcera 16- uz se mi doopravdy nechtelo, jel sem do prace s tim, ze do vody nejdu. samozrejme se mi to klasicky rozlezelo v hlave, ze kdyz tam sem a mam tam i cas.... ale byl sem docela unavenej i ruce bolely, takova divna vec, jako bych byl pretazenej. no jo, to tak nekdy proste na mne prijde slabost, nevsimam si toho a stejne mi to neda, proste hlava vyhraje nad lenosti. 

A ted ta otazka. cim to je, ze i kdyz je jasny, ze jsem nemel jit, ze sem unavenej, nebojim se rict i znicenej se to proste zhruba po 45 minutach zlomi a je mi bajecne. nechce se mi z vody, vubec. zaplaval jsem bezny trenink, u ktereho nepremyslim a jedu sestavu, v obvyklem case stihnu tak 3,7km. 

Vcera , 4,2km a zdalo se mi ze se ani moc nesnazim. A ten okamzik, kdy se to zlomilo, jsem vycitil, jako kdyz se prepnu- zhruba na padesti metrech, tzn zhruba behem jedne minuty vsechno zlepsilo. dech, sila, vydrz, nalada.  je to teda jen endorfiny, nebo se telo prepne do efektivniho modu a pali tuk? Hrabe si do nejake skryte rezervy?  Mozek ma malo kysliku a tak se mi to jenom zda? Proc kdyz pak vylezu je mi po cely zbytek dne dobre-nejsem unavenej, ac bych mel byt!  A je to presne naopak jsem naprosto ok? Lze ten stav nejak racionalne vysvetlit? A jde podobny stav navodit i jinak? Mam to jen ja, nebo se to deje i nekomu dalsimu? 

Druha otazka. 

Dneska sem sel behat.  Utikal jsem pomalu, myslim i s docela nizkym tepem. Je znat ze mi neni prakticky vubec nic. Mel jsem utikat za 7,30 km a doba aktivity mela byt 35 minut. ( Presahnul jsem ji, protoze se mi nechtelo jit jenom chuzi domu byl sem daleko. ) Bezel jsem nepatrne rychleji, ale ne o moc. Proc mi to pise skore provedeni 90 procent? Co to znamena, ze jsem takrka splnil zadani, ktere mi trenink v hodinkach nastavil?

Proto to tady nechci vypisovat, zni to jako ze se necim vytahuju. Ale neni cim, spis to nechapu a rad bych vedel, cim to teda je. Dikes. 

Grafy jsou vcerejsi plavco s mega unavou a nechuti.  A behani dnesni.

Diky moc. 

 

 

Screenshot_20230317_161011_Connect.jpg

Screenshot_20230317_160805_Connect.jpg

Screenshot_20230317_160757_Connect.jpg

Screenshot_20230317_160743_Connect.jpg

Screenshot_20230317_163524_Connect.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky i mě jako lajka tvé otázky zajímají.Například,ten stav že jsem někdy rozbitej jak cikánská hračka a mám pocit že budu rád že to vůbec uběhnu nebo odcvičím a pak se to během aktivity zlomí a je to 100%lepší mám také někdy.Částečně jsem to připisoval endorfinům ale tím moje vysvětlení končí, také nevím..Ohledně tepovky zas mám někdy pokus běžet v nízké a paradoxně se mi už stalo že to bylo pocitově na kardio míň komfortní než v klasickým tempu, ale to mohla být náhoda, nebo právě to že ty nízké moc netrénuji..

Odesláno z mého SM-N986B pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@wawrik- dobry nápad @hopa26- palec nahoru, že jdeš s kůží na trh (Garmin stejně nejde, protože vás (Hopa) je tam asi 20 🙂 @sido- poprosím taky o názory, případnou korekci

jen hned na začátek, nechci aby se tady vytvořila nějaká aura guru nebo trenéra. Moje znalosti jsem omezené a ještě se vyvíjí věkem. A co je nejdůležitější - já popisuji co funguje na mě, případně jsem se nastudoval a věřím tomu. Tudíž je to diskuzní platforma a ne čtenářskej kroužek.

Což přináší otázku, kdo jsem a co chci: na sportu závislej už asi 25 let a milovník hor (trochu paradox k faktu, kde posledních 15 let žiju). 46let, 182 na 76-80. Od 2014 zaměřenej na horský ultramarathony (cokoli s min 100km v horách, pokud možno Alpy). Uhnanej fotřík od rodiny na hodně exponovaným místě v kolbence korporátu.

Teď k otázkámod Hopa:

a) pocit unavenosti/rozbitosti a přesto dobrý fyzický výkon - tělo je komplex na který působí plno stresových faktorů, které si už někdy ani neuvědomujeme / považujeme za normální (práce, rodina, něco okolo a nakonec sport je také pro tělo stres). Ale i přes tuto mentální únavu může být tělo docela fyzicky ok a pak podáš normální výkon (který vyhodnotíš subjektivně jako super, protože do něj vstupuješ s minimálním očekáváním). Pak tam hraje ale roli i plno dalších věcí, které tě dostanou do stavu unavenosti - špatný pitný režim, nastupující nemoc (ještě nemáš příznaky ale tělo už s tím bojuje. Překvapivě při sportu pak tělo zabere, protože je naplno aktivováno kvůli nastupující nemoci).

Osobně věřím že ti plno věcí podchytit hodinky co měří HRV a pokud ukazují špatný stav, tak se na to radši dnes vyprdnout. Nebo naopak, když ukážou vše ok ale tobě se nechce, tak to stejně zkusit - na to je nejlepší trik “ok, dám tomu jen 10minut a když mě to fakt nebude bavit, tak můžu domu”. V podstatě se skoro nikdy nevrátíš. Pokud nemáš HRV, tak další možnost je si všechno zapisovat (pocity, trénink, jídlo, pití, spánek, atd) a zpětně to vyhodnocovat. Ale upřímně já na to nemám čas a vůbec Bock

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

b) nerozumím podle čeho jsi běžel. Trénink z hodinek? Já podle toho neběhám, jen občas si zapnu na kole (trenažér), když mám jet vytrvalost. Pokud mi ukáže, že jsem splnil na 90%, tak počítám že jsi v těch 10% byl pod/nad daným tempem/teplem = žádný drama.

Jenom abychom si rozumněli, pokud věřím na běhání na nízkých tepech, tak neběžím s očima zabodlejma na hodinky, abych panebože nešel o 1-2 tepy výš. Když jsem s tím začínal, tak jsem si zadal alarm na tep (např překročím 135, tak zapípá = já zpomalím nebo i v kopci jdu do chůze). Jo a jasně taky jsem měl dny, kdy jsem se cítil super, alarm řval jak blbej a já už chyt nerva, tak jsem ho vypnul a běžel stejným tempem dál jen s trochu výš tepy. Což se dostaneme zase k Maffetone metodě a mému bodu A - na tvůj tep má i vliv ostatní stres, takže když jsi rychlonasíraci (jako já), tak ti ten tep jde nahoru jen proto že tě sere že jde nahoru. Něco jako pes co si honí vlastní ocas. Já osobně s tím mám dost problémy, protože si při běhu dost často převíjím práci a hlavně stresový situace 

ještě bod k tomu tréninku od Garmin - pokud ti bude dělat intervaly nebo tempový běhy, tak bych se držel doporučení. Pokud to dá ale volný běh (na ty nízký tepy), tak je jedno jestli běžíš 30 nebo 45minut. Není to žádný dogma. Nepřetáhnu ten trénink 2x, ale pár minut sem nebo tam nehraje roli. P.S. něco jiného je den po závodě nebo hodně těžkém tréninku, tam by člověk měl úplně zapomenout na ego nebo “pocity” a fakt se jen jít na chvilku proklusat

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

c) tempo kroků - neřeš. Jo, říká se že ideál je 180, ale plno lidí to nedá. Já to třeba vůbec neumím - můj standard je 158-165. Když už jdu tempo (4:30), tak jsem max na nějakých 173.

na druhou stranu, pokud chce člověk zrychlit, tak se má zaměřit na zvýšení frekvence kroku než na prodloužení (riziko zranění)

d) tepy u plavání jsou zajímavý. Ty děláš nějaký přestávky, že tam jsou takové výkyvy nahoru/dolu?
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Standard 135

ale jak už jsem psal, jsem vysokotepec. Takže první 2 měsíce byly strašný = dost jsem i musel přepínat do chůze. Teď jsem v pohodě na těch tepech držet tempo 5:50-6:00 (předtím 6:30-6:40). Ale běhám po rovině, kopce jsou tu malý (pár desítek metrů převýšení) který “vybíhám” s trochu vyšším tepem.

Pokud mám ale 2 volný tréninky za sebou (2 dny) tak první dám do 145 a druhý do 135.

P.S. příští středu jdu po letech na sportovní vyšetření, tak jsem zvědavý jakou mám max HR

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Ajaj pěkné shrnutí, nápodobně, vše o čem píšu sem si vyzkoušel primárně na sobě a tak můžu radit jen co funguje/nefunguje mě. Měl sem teda základ v atletice a od 15-22let sem přidal silniční cyklistiku, od 23 sem se věnoval práci, chlastaní, vyhulil sem u toho běžně 20 Marlborek denně až mě někdy ve 32 letech vystavil účet nádor na mozku, takže cca 2roky válčení a rozhodnutí, že kombinace chlast, cigára a 16h v práci jsou cesta do pekla a začal sem zase běhat. Klasicky sem prošel milníky, uběhnout desítku, půlmaraton, maraton, pak to běžet v nějakým tempu atd atd až sem před pár lety objevil přes kamarády hory, ideálně co nejvíc a nejdál a to mě drží, i když teda od listopadu do května se pořád ještě snažím běhat silnici a dokazovat sám sobě, že ještě nejsem úplně odepsanej :) Od druhé půlky května už pro mě silniční sezona většinou končí a jezdím 2x3x týdně do hor, nejbližší kopec je Ještěd takže prostě sednu ráno brzo do auta za 45min sem pod Ještědem tam si dám párkrát hike pod lanama a frčím zpátky o víkendu se snažím i delší a a dovolený už sem ukecal manželku trávíme vesměs v Alpách a pod. naštěstí děti už sou velký, takže nikdo neprudí že chce placat babovičky u moře, ale i v tý době jsem tam zvládal odběhat slušný objemy.... jinak koukám že nejsem tak tlustej 184/71 -73 :D

ad a) vidím to podobně, u mě funguje faktor endorfinu, prakticky každý trénink se mě na začátku moc nechce a často se mě nechce ani když mám jít volně, hlavně u běhů na silnici. Prostě musím přemlouvat celé tělo, ale většinou se to zlomí a nakonec těžký trénink mě vždy dává hlavně sebedůvěru. Jak píše @Ajaj a psali jsme i výše, mě funguje hlídat si HRV na to se dá celkem dobře spolehnout. 

ad b) vůbec nedokážu to analyzovat , mě to prostě přijde při frekvenci 2x týdně uplně jedno co říkají hodinky a vůbec bych se na ně nijak nezaměřoval, hlídat tep má smysl, ale není to dogma, tep ovlivňuje hromada dalších faktoru

ad c) určitou dobu když sem se chtěl zrychlit tak sem zkoušel vědomě zvýšit kadenci a trochu zkrátit krok, ale nakonec stejně nejlíp se technika buduje na dráze běháním rychlých úseku, kde tělo najde správnou biomechaniku, ale určitě bych to nedoporučoval nikomu kdo neběhá alespoň 5x do týdne, protože se brzo oddělá.  Správná technika běhu potřebuje čas a hodně kilometru, říká se že to chce alespoň 10tisic km aby tělo našlo svoji ideální techniku. Což mezi námi spousta lidí nezvládne za celý život a pak různě začíná, trpí, je zraněna a tak pořád dokola. Přitom kdyby běhali pro radost, volně, netlačili na pilu, tak můžou běhat 2x 3x týdně bez zranění a hlavně bez stresu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

super, děkuju, to mi pro zacatek staci. doplnim a zkusim dovysvetlit k treninkum podle hodinek. mam garmin 7, nevim cim to je, ale mam na nich asi aktivovany nejaky treninkovy rezim a chteji, abych behal ruzne delky, rychlosti, dokonce i intervaly. dneska ted jdu z prace  chtely at bezim "dlouhy beh" celkem 1hodinu a 4 minuty v kuse v tempu 6 minut a 35sekund. Zase jsem byl rychlejsi, ale jen o malinko a tep byl vcelku nizko. Pokazil jsem i to ovsem tim, ze jsem v pulce zastavil na moceni a stopnul aktivitu a misto abych ji zase odstartoval jsem ji ukoncil. se teda rozdelila.  i tak ale byl tep nizko, nic mi ted po behu neni a bavilo mne to fest.  jeste jak furt zminuji ty hodinky, vubec nemam oci prilepeny na cifernik, ono mi to vibruje obcas, tak se jen kontrolne mrknu, pridam nebo uberu. jsem za to rad spis jen jako ze mi to dela nejaky hruby plan co mam jako delat, nic lepsiho nemam a nebavilo by mne si neco vymejslet. takhle mi reknou snaz se o tohle, tak to teda delam.  pak sel sem teda pak jeste trochu odveslovat, pac mi prislo ze sem se ani moc neunavil.  

@Ajaj k poklesum tepu pri plavcu, je to urcite zpusobene technikou co zrovna jedu-snazim se plavat vsechno, stridat- kraul, kozy, znak, kraulove ruce s deskou mezi nohama, prsovej kop s destickou a piskotem mezi nohama, jenom nohy s deskou, scaling, delfinove vlneni, proto jsou ruzne rychlosti, ruzne tepy a rozdilna namaha. Aby se procvicovalo vsechno tak nejak rovnovmerne. Plus je to pestrejsi. A strop je pouze cas, snazim se po hodine a pul utect ven, protoze si rikam ze se nechci zadrit a zas se tesit na druhej den.  a tak zkusim te teda nejak na garminu najit ja?

(mam tam obrazek pan kukadlo) tolik lidi myslim mit takovou pecicku nebude...

 

20190625_142120.jpg

Upraveno uživatelem hopa26
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím, taky se ve svých 51 pokouším běhat, jde to ztuha, začátky jsou krušné. znáte to. Zatím jsem běhal jen na pás, vždy po posilovně, je to pro mě z pár důvodů jednodušší , než běhat venku. Jaké používáte spodní prádlo-trenky na běhání? Nedávno, netuším proč, jsem měl pěkně odřené/zpruzené vnitřní stany stehen. Mám pocit, že jsem měl stejné elastické boxerky jako vždy. Týden mazání Sudoku krémem to spravilo. Nicméně od té doby mám pocit, že se zase odřu. Chodím elastické boxerky do půlky stehen, přes to nějaké obyč kraťasy. Jak to máte vy? Samozřejmě jsem googlil, ale osobní zkušenost je lepší.

Díky  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, slabak napsal:

Zdravím, taky se ve svých 51 pokouším běhat, jde to ztuha, začátky jsou krušné. znáte to. Zatím jsem běhal jen na pás, vždy po posilovně, je to pro mě z pár důvodů jednodušší , než běhat venku. Jaké používáte spodní prádlo-trenky na běhání? Nedávno, netuším proč, jsem měl pěkně odřené/zpruzené vnitřní stany stehen. Mám pocit, že jsem měl stejné elastické boxerky jako vždy. Týden mazání Sudoku krémem to spravilo. Nicméně od té doby mám pocit, že se zase odřu. Chodím elastické boxerky do půlky stehen, přes to nějaké obyč kraťasy. Jak to máte vy? Samozřejmě jsem googlil, ale osobní zkušenost je lepší.

Díky  

ahoj, ja na to moc netrpim, resp  trpim na odreniny ze sortek, takze mazu jen kdyz jdu neco fakt dlouheho nebo v lete

v zime beham merino boxerky na to elastaky, v lete kompresni sortky "elastaky" do pulky stehen a na to normalni sortky, spis jen pro pocit, nejak sem se nezzil s tim beha ciste v "elastakach" samotny sortky nemuzu ani v lete, protoze jak se potim tak sem si vzdy odre to kde odrenej byt nechces :D jelikoz sem celkem damicka, tak vyber vhodnych elastaku trval roky a jelikoz vyrobci obcas neco zmeni tak bude trvat asi porad, ted se drzim posledni tri roky compressportu, ktery me vyhovuje, ale mam problem s cenou a vydrzi, je to lehke, jemne, ale vydrzi max sezonu a to stridam minimalne dvoje... dlouho me vyhovoval x-bionics dnes UYN ale zmenili sev mezi nohama a uz pro mě nejsou, coz je skoda, protoze vydrzely neskutecne dlouho...

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 minutami, sido napsal:

@guzmicsupr :) obcas pouzivam od Leki toulec na batoh, ale jen sporadicky, mam rad hulky v ruce i pri sebehu

To je nějaká speciální fičura, nebo ten sáček ve kterém to prodávají?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...