Přejít na obsah

Kosy a koseni


Doporučené příspěvky

Rikam si, ze se tu urcite najde nejaky nadsenec ktery krom automaticke sekacky a greenu pred terasou ma na zahrade i kus louky a na ni vezme do ruky dvakrat do roka kosu :)

Vcera jsem dosekl vetsinu zahrady, kterou na jare nechavame prirode/hmyzu (letos poprve, konecne, mam pokoseno drive nez to lehlo) a pri naklepavani kosy jsem si rikal, ze bych si mozna mohl zkusit poridit dalsi, jak by se s ni kosilo. V mem okoli ale nemam nikoho, kdo by si kosu v nedavne dobe porizoval (vetsinou maji kosu po dedovi a podobne). Ja mam kosu neco pres deset let, koupil jsem si ji sice na vylete ve Svedsku, ale ma na sobe znacku "austria". je hodne tenka, pomerne rovna, delka 66. jasanove kosiste mam s jednim madlem, cele vlastni vyroby. Kosiste je ale postavene na me, kdyz si to o vikendu zkousel kamarad, bylo mu samozrejme velke...

Dost se mi libi toto - https://www.vseprokoseni.cz/cs/18-kosiste-velikosti-s-delky-150-cm-jasanove-ergonomicke.html ale dostupnost a cena me ponekud odrazuje...
neco podobneho mi prijde, nabizi hornbach - https://www.hornbach.cz/p/kosa-skladaci-freund-45961-cepel-60-cm/3820831/ ale nevim no... jak to neni drevene...

No a co se tyce kosy, jedine co mi poradil deda je, ze ma byt "austrijacka" :D a vim, ze velka kosa je cool, ale vyzaduje prostor a plochu, kterou na za hrade nemam, takze do 70cm mi bude stacit. Pak teda jeste rikal, ze se kosa ma zahrabat na par let do hnoje... akorat ze ja bych ji chtel rovnou pouzivat :) 

Mate nekdo zkusenosti a tipy kolem koseni? Kosy, kosiste, brousky, naklepavani...

Na socialnich sitich jsem nejake sekace videl, tak se nestydte :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už jsem ani nevěřil, že se někdo takovej najde, já sekám od mala (na ruce Prim Sport 2) 🙂.

sekac_jak_krava.thumb.jpeg.8093ee015f01662f97aa66e3e5291699.jpeg

Jasanové ergonomické kosiště je pecka, ale stejně budeš mít největší radost, když si ho vyrobíš sám na míru. Kosy jsou dobrý buď FUX Austria, to je úplnej TOP, dále jsou špička Styrie a kdybys náhodou našel tzv. "rusandu" kosu někde po předchozích generacích, tak ty jsou taky paráda, akorát se blbě naklepávaj.

Zahrabání do hnoje se dělalo kvůli ztenčení materiálu většinou právě u těch ruských kos, u rakouských/slovinských naopak, tam je materiál eňoňůňo z výroby.

Tu skládací kosu bych nedoporučil, dřevo je prostě dřevo a navíc to z Hornbachu ti vůbec nemusí tvarově sedět.

Za mě jsou ideální kosy 60 až 80 cm, já mám nejraději 60, nicméně pokud máš krásnej rovnej trávník, stojí za to vyzkoušet kosu i k metru délky, pak to celkem lítá.

Kdyby cokoliv, jsem k dispozici pro dotazy 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdar kosáči,

chtěl bych jen upřesnit, proč se kosa nebo jiné kovové nâstroje dávali do hnoja. Nebylo to primárně kvůli ztenčení materiálu (i když to byla asi vlastnost při korodování). Hlavním důvodem bylo zlepšení tvrdosti nástroje. Dochází k cementování (nauhličování povrchové vrstvy) a souběžně dochází i k sycení povrchu dusíkem - dnes se tomu říká nitridování. U průmyslového zpracování se tyto procesy dějí bez přístupu vzduchu, při vysoké teplotě a v řádu hodin. V hnoji je to zase cca půl roku a výsledek je taky teoreticky měřitelny. Problém je ale v tom, že aby to mělo nějaký výsledek musí mít kosa správne chemické složení. Vím třeba, že u křehcich a tvrdsich kos je toto už zbytečne provádět. Zároveň pokud je ale kosa vyloženě že špatného materiálu, může být poddajna a měkká, taky to nefunguje. Ty starý kosy jsou ale většinou z lepších materiálu, kde to význam mělo... 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kosy mám šedesátky, jasanové kosiště jsem dostal před lety od dědy jako dárek k narozeninám. Jsem vysoký, takže mi ho nechal vyrobit na zakázku. Děda bohužel už nežije, zůstali mi však krásné vzpomínky, kdy jsem vstávali na svítání a vyráželi spolu kosit zahradu... díky za tohle téma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky díky za téma - vrátilo mě do dětství a mládí, kdy jsem s tátou sekával zahradu kosou. A vybavila se mi vzpomínka na první tátovo vycestování po 89-tém do Německa, kdy si v buse, mezi záplavou Walkmanů, friťáků a jiných blbin ostatních účastníků zájezdu, spokojeně vezl kvalitní kosu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...