Přejít na obsah

PRIM Slovenská strela L.E.


Doporučené příspěvky

Zřejmě docela utajená limitka z Nového Města nad Metují ve spolupráci s Tatra Trucks z Kopřivnice. Vyrobeno bylo 50 číslovaných kusů.

Hodinky jsou připomínkou ukončení rekonstrukce Slovenské strely, jediného dochovaného kusu motorového vozu vyrobeného v roce 1936 v kopřivnické Tatře. Tovární typové označení motorového vlaku je TATRA T 68 a jméno Slovenská strela dostal podle své trasy z Bratislavy do Prahy se zastávkou v Brně. image.thumb.jpeg.84f8a6ee8e62465a48be49eba958b964.jpeg

Pouzdro pochází z modelu Linea, je z nerezové oceli, povrch je ale upraven šedočerným DLC povlakem. sklo je safírové s antireflexní úpravou a je konvexní. Průměr bez korunky je 40mm, délka přes nožky 48,7mm a tloušťka včetně skla a dýnka je 11,6mm. Rozteč nožek je 20mm.

image.thumb.jpeg.df98983f6bfd30cd8b3801cbc2809637.jpeg 

Ciferník odpovídá modelu Linea, potisk je proveden bílou a zlatou barvou. Ručičky jsou šípové, zlacené. Na eleganci hodně přidává absence datumovky. 

449374606_PrimSlovenskaStrelaLE03.thumb.jpg.df34b9df4f3fd6f8147f6b3f2756e97f.jpg

Na šesté hodině je replika znaku z čela Slovenské strely ve zlaté barvě.

image.thumb.jpeg.2e2e3ec85746cf8c1becaeffa6733756.jpeg

Korunka je rovněž povrchově upravena DLC, bílým laserem je signovaná textem TATRA, který odpovídá logu na nábojích kol vozu.

744538015_PrimSlovenskaStrelaLE05.thumb.jpg.3fa2cb7cb86b582746e48f27dce93db4.jpg

Závitové dýnko je zdobené obrazem Slovenské strely a nad ním je pořadové číslo daného kusu hodinek. Z fotografie není patrné, že také dýnko je opatřeno DLC povrchem a barva laseru je bílá. 

1494044282_PrimSlovenskaStrelaLE06.thumb.jpg.0a2596597957b30740943188626b6d5d.jpg

Řemen je černý kožený, spona je opatřena novým piktogramem.  

Technika

Strojek: PRIM kalibr 38 - bateriový
Jedná se o quartzový strojek Ronda 715 se zlacenou základnou (tedy Swiss made), otázkou je, jestli je odstraněný datumový věnec.

Závěr

Velice elegantní celočerné hodinky se zlatým kontrastem ručiček a potisku, s puncem výjimečnosti dané počtem vyrobených kusů. Blíží se mojí (pro mnohé extremistické) představě minimalistických hodinek - první krok byl učiněn odstraněním datumovky, dalším krokem může být odstranění vteřinovky.

Hodinky mají potenciál zaujmout jak lokální chronomagory, tak šotouše.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tatra si už jednou spolupráci s Eltonem vyzkoušela v roce 2017, kdy u příležitosti 120 let od uvedení prvního kopřivnického automobilu se spalovacím motorem NW Präsident prodávala 120 kusovou sérii náklaďáků Tatra Phoenix Euro 6 Präsident, a ke každému přidala číslovanou sérii hodinek Prim Präsident. Kromě toho podle některých informací existovalo i 40 nečíslovaných kusů do volného prodeje. Pro hodinky bylo tehdy použito nerezové pouzdro z řady Klasik a bílý číselník s černým potiskem z řady Linea a zlatým stylizovaným dotiskem Präsident. Hodinky měly sériovou datumovku na třetí hodině a výrazným prvkem k černým ručičkám byla červená vteřinovka. Na dýnku bylo logo Tatra spolu s nápisem Präsident a 1897 - 2017. Korunka nebyla signovaná.

Ve srovnání se Slovenskou strelou se Präsident zdá být skládačkou ze standardních dílů s minimem personalizace. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...
V 28. 2. 2024 v 9:13, Čibi napsal:

Zajímavé, podle loga bych čekal, že to je kopie od mpm. Aktuálně jsou jedny v inzerci.

Není to MPM, toto logo používá Elton pro modely s quartz strojkem. Součástí balení byl i certifikát garance původu se sériovým číslem od Elton hodinářská z NMnM.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Já mám dojem, že za takovéto historické vykrádačky, jako v tomto případě, by se mělo fabrika s celým vedením stydět - socialistický a postsocialistický výrobce hodinek  Prim nemá s I. republikou vůbec nic - ale opravdu vůbec nic společného. 😃

To můžou už klidně dělat kapesní hodiny jako pro starýho Procházku - tedy císaře Františka Josefa I. a ve zlatě a napsat na ně, jak věnoval osobně 50.000 zlatých na stavbu Národního divadla v Praze. Nebo něco na způsob 7 kulí v Sarajevu - to bych snad měl i zájem, ovšem holt Franz Ferdinand každému nevoní. 😎

Do fabriky klobouček. 🤠

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No když se to bere jako zakázka pro kohokoliv - tak možná, ale já bych předpokládal, že by to mělo alespoň minimum historických souvislostí.

Tady v tomto případě - já tam tedy žádné historikum nevidím, ledaže by ten Prim existoval a vyráběl hodinky již před válkou a tehdejší ČSD jimi byla vybaveny. a to jak všichni víme nebyl a není.  Může být, že to vidíte jinak - co tedy vlastně měli na ruce strojvedoucí a personál tohoto vlaku při pravidelných jízdách? Nějaké švýcary nebo jinou značku? Není mi známo, ale jde tady o historické reminiscence - a ty musí splňovat jistá kritéria např. třeba firma Eterna a hodinky Kon-Tiki. T.Heyrdahl měl při plavbě na voru z Peru do Tichomoří Eterny, tudíž vyrobit Eterna - s názvem Kon-Tiki je záležitost, do které se nedá šťourat a je to. 🤠

V Eltonu mají zřejmě jinou pravdu, českou. 😎 Ono těch příkladů s Eltonem je více, ale tu už neřeším. 

Jinak všem s Primkami Krásné velikonoce. :cheers:

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...