Přejít na obsah

Prosba o radu a určení stáří


Sprite

Doporučené příspěvky

Ahoj. Mám na vás prosbu. Před mnoha lety jsem u babi a dědu prohrabával staré “poklady” a kromě různých hodinek typu Q&Q, co si babi s dědou někde koupili, tak jsem tam našel jedny pěkné staré hodinky. Tak mi děda říkal, že jestli chci, ať si je klidně vezmu, že ani neví co je to zač. 
Tak jsem si je vzal a doma tak jak byly jsem je strčil do krabičky s tím, že to budou nějaké staré ruské hodinky. 
No a dnes po letech a po tom, co se tady pár týdnů pomalu rozkoukávám jsem je vzal, že se na ně podívám, co je to zač. A ono Glashütte 😲

Tak jsem je vyfotil a chtěl bych vás zkušenější požádat o informaci a několik rad. 
 

1) jak mohou být hodinky asi staré? Lze určit, ve kterém roce byly vyrobeny?

2) jakou by tyto hodinky mohly mít hodnotu? Prodávat je určitě nechci, mají pro me citovou hodnotu v podobě vzpomínky na babičku. Ale pro zajímavost by mě to zajímalo. Našel jsem nějaké staré inzeráty na Aukru, kde se prodávaly kolem 1.000,-, ale i nějaké zahraniční, kde jsou za 750 €. Čím je dán ten rozdíl v ceně?  Pouze jejich stavem?

3) poslední mechanické hodinky jsem měl asi před 30 lety Primky jako děcko na prvním stupni ZŠ 🙂 takže se chci dost hloupě zeptat, jak s takovými hodinkami vlastně zacházet? Zajímaly by mě konkrétně dvě věci a to:

- jak se tyto hodinky mají správně natahovat ( nebo jestli je to obecně u všech mechanických hodinek stejně) - když jsem zkoušel točit korunkou proti směru hodinových ručiček (jakoby od 12 k 6), tak to šlo lehce, když jsem točil ve směru (od 6 k 12), tak to šlo o poznání více ztuha a byl cítit odpor. Zároveň se po každém otočení korunka vrátila o kousek zpět, jako by ji nějaká pružinka nebo pérko vrátilo. Udělal jsem takto asi 3 otočky a víc jsem měl strach, aby něco neprasklo nebo abych něco neurval. 
- v návaznosti na to natahování, kolik otoček se má takto provést, nebo se má točit až do chvíle, kdy už to nepůjde a korunka se zasekne? Korunka u těchto hodinek je dost malá, takže mám opravdu pocit, že už od první otočky něco přetláčím

4) jedná se o pánské nebo dámské hodinky? Ta velikost je dost malá, ale je mi jasné, že dříve to byla velikost zcela běžná. 
 

moc děkuji za informace 🙂

41A44BA8-13C3-4DC3-A02F-9D8402D107FE.jpeg

562E30BA-4DBD-43AA-8654-B4ADC2681E48.jpeg

C4460C83-2C85-49A7-8B17-D4492CD90CD0.jpeg

Upraveno uživatelem Sprite
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, jožko napsal:

Ahoj

1.Rok výroby=1966 až 1974

2.Hodnota znížená-ohlé nožky asi 1500

3.Náťah -točíš od 6 k 12,až pocítiš odpor prestaň.

4. Pánske -kaliber  70.1,priemer 36mm.

 

MOC děkuji 🙂 Takže ten "lehký" odpor při nátahu a následné samovolné vrácení korunky o kousek zpět je v pořádku? Můžu tedy natahovat až do většího odporu.

 

 

Před hodinou, Harwey napsal:

rucickz vyzeraju re-lumi, korunka asi tiez nie je origo

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&0&2uswk&GUB_70_1

Ručky na těch mých mají lumi, stejně jako na těch v tom inzerátu za 549 GBP. Ty druhé za 750 EUR jsou jiné, toho jsem si na první pohled nevšiml. Nemají 3, 6 a 9.

Korunka je jiná než na těch na obrázku - namá to vypouknutí (ta na aukru je úplně jiná). Ale nemyslím si, že by děda někde nechával měnit korunku - není to úplně znalec hodinek a je to pro něj spotřební věc. Ale samozřejmě vyloučit to nemůžu 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...