Přejít na obsah

Odečítání času z chrona Omega Speedmaster


kdojinej

Doporučené příspěvky

Ačkoliv mám již několikáté Speedy, stopky jsem vždy používal k měření max. pár minut. Proto mě překvapilo, když jsem před časem začal chrono používat k měření intervalů v řádu hodin, jak je pro mě nesnadné na první pohled odečíst změřený čas: mate mě zejména hodinová stupnice, kde mám problém rozeznat, kolikátá půlhodina je momentálně měřena. Jak na to? Skoro se stydím za takový dotaz, coby velký milovník hodinek. Pro ilustraci: kolik je stopnuto na obrázku - 5h 26m nebo 5h 56m?

20220801_084739.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jasně že po půlhodině, to by mi přišlo logické. Prostě po každé otáčce nižšího sčítače, stejně jako poskočí minutový sčítač po jednom oběhu vteřinovky. Kdyby se všechny sčítače pohybovaly plynule, bylo by to taky logické a odstranilo by to aspoň případnou nejistotu, jestli sčítač už poskočil. Tahle kombinace je nelogická, ale bohužel to tak asi mají všechny mechanické chronografy, přinejmenším ty nejběžnější. Vychází to zřejmě z toho, že hodinový sčítač na stopkách napřed nebýval a byl přidán až dodatečně v rámci možností stávající konstrukce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 hodinami, Harwey napsal:

5h 26 min, keby to bolo 5h 56 min, tak je rucicka 12 h scitaca uz skoro nalepena na 6 hodine.

 

před 5 hodinami, PavelK napsal:

Hodinový sčítač stopek se na rozdíl od minutového pohybuje plynule (což je poněkud matoucí, je to ovšem dáno konstrukcí stroje), takže to bude 5h 26m.

No a ja mam za to, ze je to 5h 56m, nebot o 20 min pozdeji uz to vypadalo nasledovne a to mi prijde nelogicke, ze by vzhledem k pozici rucky na hodinovém subcifru, ktera jiz ukazuje 6h, to melo byt mene nez 6h. 

20220801_091020.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cal. 861 a jeho verze má často problémy s přesností nulování hodinového sčítače, hlavně když se stopky moc nepoužívají. Protože je ručka při vynulovaných stopkách krytá kratším koncem centrální vteřinovky, tak to není moc viditelné. Tím pádem může klidně být deset, patnáct minut do celé, a hodinový sčítač být přeně na čárce.

Mám zajímavější problém - strojek valjoux 72 a hodinová ručička chrona jde cca poloviční rychlostí. To znamená, že hodinu ukáže zhruba po dvou hodinách stopovaného času. Je mi to celkem jedno, ale spíš přemýšlím, jak je to technicky možné, pokud jde přenos přes ozubené kola (teda pokud nejsou vylámané zuby).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ty zuby jsou velmi jemny, budto je to spatne sestelovany, nebo ojety zuby, nebo oboje. 
A ted me napada, mam v Onyxu Flightmastery, coz je dost podobny 861 a tam mi to hodinovy menili, ze melo z vyroby uz nevylesteny zuby, proste zmetek, co tam vydrzel nejak se protloukat 50 let...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...