Přejít na obsah

UMĚNÍ


PhoeniX

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 122
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Tento obrázek může na první pohled působit vulgárně, infantilně nebo dokonce pitomě. Nedejte se však mýlit. Ani Van Gogh, Picasso nebo Dalí nebyli pochopeni ihned a ani jejich tvorba se ze začátku nesetkávala s kladnou odezvou a pozitivním ohlasem. A proto je tady odborný rozbor obrazu, aby se oddělilo zrno od plev. Snad mohu s předstihem prohlásit, že u Zvířátek obdivujících píču o plevy rozhodně nejde.

 

Nejprve zaměřme pozornost na celek, na kompozici.

 

Na obraze je jasně vidět horizontální rozdělení do dvou samostatných celků, které se navzájem vyvažují a doplňují, nebál bych se termínu harmonizují. Jedná se o zdroj světla, kopce a stavby v pozadí, a hlavní těžiště obrazu obklopené zvířátky v popředí. Obě části kompozice jsou citlivě odděleny řadou stromů a keřů.

 

I. Vrchní část obrazu

Na první pohled nás upoutá měsíc, který však může být i sluncem. Navíc je ohraničen konturou. Tato nejednoznačnost a spoutanost jasně sděluje, že o zdroj světla tu nepůjde.

 

Obě zříceniny, napravo i nalevo, jsou téměř totožné. Liší se jen barvou. Tím umělec naznačuje, že stavby, které stvořil ve své pýše člověk stejně jednou zchátrají a jejich význam upadne, na rozdíl od hlavního objektu na obraze.

 

Kostelík na kopci uprostřed symbolizuje důležitost duchovních hodnot, v protikladu s ubohými ruinami po jeho bocích. Co je dílem ducha přetrvává, co je dílem rukou chátrá.

 

Velmi důležití jsou i ptáci, které můžeme rozeznat na obloze. Vidíme letce bílé a černé. Bílí jsou ti, kteří již celý výjev viděli a letí zvěstovat zprávu o onom úkazu, černí jsou ti, kteří teprve přilétají onen div spatřit, ti teprve čekají na osvícení.

 

II. Spodní část obrazu

Hlavní objekt díla je mistrně umístěn v těžišti, v takzvaném zlatém řezu celého obrazu.

 

Nás ale zajímají zvířátka. Nejsou totiž vybrána náhodně. Probereme je odshora ve směru hodinových ručiček. Ale ne všechna, jen ta podstatná.

 

Začněme se zajíčkem nahoře, nad hlavním objektem. Zajíček se raduje. Má proč. Zaječí život je neradostný, věčné obavy a strach z ulovení. Jenže teď vidí zjevení, proti kterému jsou všechny strasti světa malicherné.

Bílá kočka vedle zajíčka působí vyrovnaně a klidně. Ví své.

Kuřátko je zmatené, neví co si o výjevu má myslet. Ale i ono tuší, že jde o něco mimořádně důležitého.

A tak můžeme pokračovat. Podivný srneček s jedním parůžkem, bachyňka, beránkoprase, černý kocourek, kozička, dva zajíčci, kobra, liška s uloveným mláďátkem, holub, bílý jelen, kňour s kly prorůstajícími tváře, šakaloliška, čáp a královna slepička (na hlavě nemá hřebínek, ale korunku).

Kolem těžiště obrazu pospolu sedí lovci i lovení, samičky i samečci, normální zvířátka i kreatury.

Důležité je také rozmístění. Podobná zvířátka jsou ve vzájemné opozici. Bachyňka naproti kňourovi, bílá kočka proti černému kocourkovi, kuřátko proti holoubkovi a tak dále. Toto nikoliv náhodné rozmístění má symbolizovat přírodní harmonii. Každý má své místo, ať už žere nebo je požírán, ať je chytrý nebo hloupý, ať je normální nebo bizarní.

 

III. Celková kompozice

Vrchní část obrazu je v protikladu se spodní částí. Ale protiklad není agresivní, naopak. Obě části se doplňují.

 

Zvířátka obdivují objekt, který je všechny přivedl na louku osvícenou sluníčkoměsíčkem.

 

Vládne porozumění a harmonie. A to jen díky hlavnímu objektu celého obrazu. A tak to podle autora má být.

*********************************

 

edit: z white dog .cz

Upraveno uživatelem Filipes
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Snow

to Filipes - jsi dokonalý magor, takhle se rozepsat :lol2: , chápu, že se z Tvé strany jedná o velkou recesy, jestli jsi to myslel vážně je to na pováženou nebo jsi snad sám autor :D ?

Upraveno uživatelem Snow
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Edward Hopper, Nighthawks (1942)

 

Dopil pátého bourbona a podíval se na své staré Eterny. Čtvrt na čtyři ráno. Pozdě na cokoliv i na to jít spát. Další probdělá noc v tomhle bistru s barmanem, který už léta opakuje stále ty samé hlášky. Další noc s podobnými zoufalci jako byl on sám. Dnes tam seděli jen tři. On a ten pár vlevo od něj. Evidentně k sobě patřili už dlouho, až příliš dlouho. Téměř nepromluvili. Nedívali se na sebe, nedotýkali se jeden druhého. Byli oba stejně osamělí jako on. Osamělí noční ptáci... Z.

 

Edit: doplněn text inspirovaný tímhle obrazem

post-812-1229899229.jpg

Upraveno uživatelem Z.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mně poslední čas hodně oslovuje architektura - jsem totální laik, jen chodím a kochám se :)

podolska vodarna :) dobry vyber ... v Prahe je toho vcelku dost na cumendu

 

inak umenie ... z profesneho hladiska samozrejme architektura, produkt a graficky dizajn z hobby hladiska a pre potechu oka kazdy DOBRY obraz, je ich strasne moc, vypisovat nema zmysel (za vsetkych Pollock, Warhol, Dali, Kandinski, Vasarely, Mondrian, zo starych "majstrov" Rembrantd Van Rijn atd.), to iste plati aj o hudbe ... a tak podobne

knizne umenie momentalne zastupuje Cesta od Cormaca McCartyho :thumbsup_anim:

Upraveno uživatelem TomasP
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Veselý jednorožec (Dali)

post-136-1229940915.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A jestli se vám líbí počmáraný BMW - http://www.usautoparts.net/bmw/artcars/ - nebyl jedinej, kdo zprasil BMW ;)

To se mi zase vůbec nelíbí :), ale to je jedno. Musím si tohle vlákno pochválit, pro mě má cenu, protože si krásně rozšířím obzory. :) Dávejte sem, co vás napadne a mnohem víc. :)

 

EDIT: Taky knížky. Ne mě nejvíc zapůsobila CITADELA od ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY.

Upraveno uživatelem PhoeniX
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...