Přejít na obsah

Omega Speedmaster sbírka


Vjace

Doporučené příspěvky

Ahoj,
protože jsem to sliboval už hodně krát a protože jsem o víkendu celou kolekci zase po nějaké době vyvětral, zkusil jsem udělat základní fotky po dvojičkách na foťák.

Co z fotek můžeme vyčíst?

  • fotografií bych se neuživil;
  • těch hodinek je za těch 10 let nějak hodně;
  • je tam pár krásných kusů, které jsem koupil od Vás, chronomagorů (díky za to!);
  • na fotkách chybí Mitsukoshi, které jsem konečně sehnal, ale jsou teprve na (složité) cestě do mé sbírky;
  • nové Snoopy jsou stále v nedohlednu...

Zkusím tu napsat pár odpovědí na dotazy, které se často objevují, ve vazbě na mou sbírku.

 

Jak dlouho je sbíráš?
Od roku 2013.

Proč zrovna Speedmastery?
Dlouho jsem si říkal (ještě před rokem 2013), že Moonwatch je klasika, které bych chtěl zkusit ponosit. Pak jsem náhodou v Německu na aukci koupil ref. 311.30.42.30.01.001 (Speedmaster 50th Anniversary Limited Edition), které se mi líbili mnohem víc, než běžné Moony a nadchlo mě to tak, že jsem začal koukat po ostatních limitkách a vytvořil si první tabulku Speedů, které bych chtěl mít (tehdy ta tabulka měla 6 nebo 7 řádek 😅).

Jaké první Speedmastery jsi měl ve sbírce?
Viz má předchozí odpověď - ref. 311.30.42.30.01.001, výroční edice k oslavě 50 let od vzniku Omega Speedmaster modelu (r. 1957), limitovaná na 5957 kusů.
Více informací o modelu na stránkách Omegy zde.

Co je ten hlavní leitmotiv celé sbírky?
Když jsem měl prvních 7-8 modelů ve sbírce, tak mi to seplo a rozhodl jsem se vytvořit sbírku všech ocelových "vesmírných" limitek (Apollo limitky, Gemini, atd.). Pak jsem k tomu přidával další zajímavé modely, které nejsou limitky, ale dávali mi smysl je ve sbírce mít (např. Tin-Tin nebo Speedy Tuesday 1 a 2 či Hodinkee limitovaná edice, atd.).

Jaké poslední modely si do sbírky přidal?
Jak píšu výše, poslední přírůstek do sbírky jsou Mitsukoshi (ref. 3570.31), které jsem sháněl téměř 3 roky. Nechtěl jsem platit nesmyslné ceny, zároveň jsem chtěl mít jistotu, že jsou to originální Mitsukoshi a podmínkou je pro mě tzv. full-set, tedy v originální krabici a s papíry. Mitsukoshi je specifická limitka pro japonský trh, prodávaná pouze v obchodním domě Mitsukoshi v Tokyu, omezená na 300 kusů.
Více detailů o Mitsukoshi zde.

Co by si ještě chtěl do sbírky přidat?
Na začátku textu zmiňuji, že stále čekám na nové Snoopy. Ve skutečnosti mě netransparentnost rozdělování nových Snoopy od Omegy tak štve, že už je mi jedno, jestli je dostanu nebo ne. Rozhodně za ně nebudu platit nic nad běžnou prodejní cenu. Kromě nových Snoopy to pak už asi nic zásadně není. Samozřejmě je řada nádherných modelů (namátkou původní Apollo-Soyuz, full-gold moony k přistání na Měsíci, atd.), ale to jsou tak raritní a tak drahé kousky, že nemám ambice to vše posbírat. Nevylučuji však, že když se objeví někde výhodná nabídka, tak něco pořídím. Určitě se však bavíme hlavně o hodinkách před rokem 1995. Z nových připadá v úvahu Speedy Tuesday #3 nebo Apollo XVII k 50. výročí posledního člověka na Měsíci (snad něco v prosinci ukážou).

Líbí se ti všechny hodinky ve sbírce?
Ani náhodou 😂 Ale je zajímavé, že když jsem si i takové kusy pořídil, tak časem se člověku líbit začnou.

Jaké se ti tedy při koupi nelíbily?
Jednoznačně Apollo XVII 45th Anniversary (více info o modelu na stránkách Omegy zde), ref. 311.30.42.30.99.002. Ale byl jsem přesvědčen, že ciferník, který je sterling-silver, je natolik specifický, že model bude mít v čase slušnou sběratelskou hodnotu. I podle informací od ostatních sběratelů po celém světě, tento model se dal roky po uvedení koupit jako nový u Omega prodejců, ležely dlouhé roky ladem a dávali na ně prodejci velké slevy, aby se toho zbavili. Druhý příklad je Apollo 11 50th Anniversary limitovaná edice (více informací o modelu na stránkách Omegy zde), ref. 310.20.42.50.01.001.

Jaké jsou podle tvého názoru ty nejhezčí ve sbírce?
Rozdělil bych to na dvě skupiny - ty běžné známé hezké Speedy a pak ty, které nejsou moc známé a které považuji také za krásné.
V první skupině je to jednoznačně:

Ve druhé skupině pak:

  • Apollo XVII 45th Anniversary, ref. 311.30.42.30.03.001 - více informací na stránkách Omegy zde, nádherná kombinace tmavě modrého cifru a zlatých doplňků.
  • Broad Arrow "Replica", ref. 3594.50 - více informací na stránkách Omegy zde, model s nešťastným pojmenováním přímo od Omegy jako "Replica" (zkuste hledat na webu hodinky s klíčovými slovy Omega Speedmaster Replica 🤣), kombinace Broad Arrow ruček, ocelové lunety, aplikované logo...prostě naživo ty hodinky moc pěkně fungují.
  • Apollo 13 25th Anniversary, ref. 3595.52 - více informací na Fratellowatches.com zde, limitovaná edice 999 kusů, nádherný tritiový ciferník, Apollo 13 logo v subdialu, za mě úžasný kousek.

A kde máš ve výběru nejhezčích SpeedyTuesday (nebo Alaska Project, malé Snoopy atd.)?!
Není lehké vybrat ty nejhezčí a naštěstí každý máme svůj vkus, jinak by to byla nuda. Takže ano, Speedy Tuesday jsou super, Alasky také, malé Snoopy parádní, Hodinkee 10th Anniversary skvělé, Apollo 11 45th Anniversary fantastické...ale vybral jsem jak jsem vybral. Asi byste vybrali jinak a v tom je to krásné, rád s Vámi budu diskutovat 😇

Je nějaká "nečekaná" zvláštnost ve sbírce?
Nejsou tam jen automaty. Když jsem pořídil od místního člena Sykwalker X-33 limitovanou edici (naplňuje to leitmotiv sbírky, je to vesmírná limitka), tak jsem pak ještě dokoupil první generaci X-33.

Sbíráš jen hodinky a jde ti o stav nebo sháníš full-sety?
Kdo mě už poznal tak ví, že pro mě je to vždy jen full-set nebo nic 😆 O to hůř se ty hodinky sháněly. Navíc když byla šance, kupoval jsem vždy nenošené verze (NOS - new old stock), aby stav co nejlepší. Jedinou výjimkou jsou pozlacené Mark II) taktéž pořízené zde na chronomagu), které se mi moc líbily, ale full-set to není. Všech ostatních více než 40 kusů je ve full-setu.

Co na to manželka?
Má svatozář, takže v pohodě. Asi si uvědomuje, že je lepší utratit peníze za hodinky, než za chlast nebo hulení 😉 Je v pohodě, dokud nechci všechny hodinky (a k tomu ty hromady krabic) po baráku rozmístit a začít vše vybalovat a kochat se. To je trochu nervózní 😃

Co s tím hodláš dělat?
Dobrá otázka. Zatím nic. Chci je mít, sbírku případně tu a tam něčím doplnit a kochat se. Dětem jsem říkal, že to jednou zdědí a že by byla škoda to prodat. Ale kecat jim do toho už nebudu moct, takže je to na nich 😁

 

Tak a tady je jedna celková fotografie, pod to budu postovat jednotlivé fotky dvojiček. Jak jsem psal výše, bohužel focení není má silná stránka 🙄

 

473228764_DSC02968-Copy(2).thumb.JPG.f7e21f37e57177a958aa4afdb167b493.JPG

Upraveno uživatelem Vjace
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 91
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...