Přejít na obsah

TUDOR Black Bay Fifty-Eight "Navy Blue"


nickolas

Doporučené příspěvky

Rok 2022 byl pro mě výjimečný. Bohužel v tom pozitivním i negativním smyslu. Ale tady se budu držet jen těch pozitivit a životních jistot. A protože ta pozitiva a úspěchy byly výrazné, řekl jsem si, že by to chtělo se trošku odměnit. Už někdy na jaře jsem začal mít roupy a pokukovat, co by to tak asi mohlo být. Kdo sledoval moje vlákno, ví že to bylo dost chaotické. Ale víme, že to tak často bývá a nejsem zdaleka jediný, kdo se v tom chaosu trošku plácal. Naštěstí jsem to tehdy ustál a nákup odložil. Netrvalo to však zas tak dlouho a přidal se další moment, který mě k nákupu nových hodinek postrčil silou, tentokrát nezastavitelnou. Netvrdím, že to bylo hned od začátku úplně jasné a čisté rozhodnutí. Někteří mohou potvrdit, ale věřím, nebo spíš doufám, že se zdrží popisování detailů.

Už během toho jarního záchvěvu jsem se svezl na aktuální Tudor vlně. Přišlo mi, že tehdy byly Tudory všude. Všichni je chtěli a všichni je kupovali. Tudor samozřejmě vnímám už řadu let a kdysi jsem dokonce o nákupu uvažoval, ale teď to bylo jaksi silnější. Mezi favority byly Pelagosy, jak jinak. Ale zejména z finančních pohnutek jsem se zaměřil více na řadu Black Bay. Na jaře ještě vedl rozměr 41mm. No jo, ale které? Jediné co jsem věděl na 100% bylo, že modré to nebudou. Modré hodinky nechci. Modrá se okouká. Asi největší šance tehdy měla varianta Steel. Ale jak jsem říkal, ustál jsem to a nákup se nekonal.

Podzim však byl jiný. Znovu jsem se ponořil do hledání, čtení a prohlížení fotografií. Znovu mě uhranuly Pelagosy. Pelagos LHD. Ty červené detaily jsou super! Datumovka geniální! Broušený titan, který jsem ještě nikdy neměl. Vypadají skvěle. To jsou ony. Do hry však vstupuje onen nejmenovaný, který si detaily nechá pro sebe, viď Kubo. Povídá mi, co blbneš, dyť to jsou tooly jak vyšité?! No právě, to mě na nich bere nejvíc. A to už si jako budeš kupovat do smrti jenom tooly? Co takhle nějaký dospělý hodinky? Hmm, na tom možná něco bude. Pelagos LHD by zcela zastínily moje Sinny. To asi úplně nebyl záměr, byť po nákupu nových hodinek, ty staré prakticky přestanu nosit. Zamyslel jsem se znovu a vzpomněl si na řadu Black Bay. To bude ono! A jak jsem se tak probíral variantami, znovu a znovu prohlížel mraky fotek, vylezl nečekaný favorit – TUDOR Black Bay Fifty-Eight „Navy Blue“. Jak je to sakra možné, že se mi ty modré takhle zalíbily? Vždyť před půl rokem jsem přesně věděl, že modré nikdy. Nevím, nějak se mi z těch fotek dostaly pod kůži. Ale fotky jsou fotky a realita je realita. Kuk na web, šup do obchodu. V ostravském Dealu měli jak modré BB58, tak několikery BB ve 41mm, tak Pelagosy, včetně LHD. Idálka, okouknu a vyzkouším všechny a pak se rozhodnu. No z nadpisu je samozřejmě jasné jak to dopadlo. Naživo mě ta modrá uhranula dokonale. Když pominu tu barvu, protože to je ryze individuální záležitost, překvapila mě i velikost. Těch 39mm je úplně skvělých. Nechal jsem si ukázat i 41mm a v přímém srovnání už jsou 41 moc velké, vysoké, hamaté. Pelagosy zůstaly ve vitríně.

Tak jsem popsal, jak jsem k nim došel. Nejvyšší čas na dojmy. Recenze jako taková to dnes nebude, tu tady před časem krásně vysek @prischera a tam se nechytám ;) Link: https://forum.chronomag.cz/topic/127348-tudor-black-bay-fifty-eight/

Jak jsem říkal, ta modrá mě uhranula. Je skvělá. Pod každým úhlem trochu jiná. Je úplně jiná než u Pelagosů, střízlivější, důstojnější. Ony taky ty BB58 jsou celkově důstojnější. A tady bude ten důvod, proč to nakonec vyhrály. Ta modrá tu důstojnost a sterilnost, protože ony tak trochu sterilní jsou, rozbíjí. Ne moc, tak zlehka. Ale dělá ty důstojné hodinky lidštějšími, sportovnějšími a to jim dalo ty rozhodující body. Na ruku mi velikostně sedly dokonale. Kdybych nevěděl, hádal bych se že jsou větší. Působí tak. Já mám zápěstí cca 18cm. Ne úplný lovečák, ale zdaleka ne vysočina. Takový trošku vyšší lovečák. Ty hodinky jsou pocitově úplně přesně velké jak mají být. Pohodlné, tak akorát těžké. Zpracování je famózní! Opravdu výborné. Dost možná to nej, co jsem měl. Ve srovnání s GS na první pohled pokulhávají, ale není to pravda. GS jsou zdobnější, kudrlinkovatější, vymazlené detaily – lvíček na dýnku, ručky, cifry, indexy. V tomto smyslu jsou GS mnohem dál. Ale zpracování jako takové, hrany, lesk, přechody atd. Tady si myslím, že jsou na stejné úrovni. Dokonce Tudor působí o trošku lepším dojmem, ale myslím že je to opravdu jen dojem. Myslím že to dělají především hrany. Nevím jestli to je záměr, ale myslím že ano. Tudor nechává všechny hrany výrazně ostřejší. To podle mě pak vyvolává ten dojem lepšího zpracování. Byť ty ohlazenější hrany u GS jistě stojí víc práce. Nakonec ale působí jako méně přesný obrobek. Kde ale Tudor ve zpracování vede na plné čáře, to je luneta a spona. Nikdy jsem neměl v ruce lunetu s tak skvělým chodem. Špička. A zároveň jsem neměl tak hezkou a funkční sponu. Ano, jsou i lepší a vychytanější spony, zejména s ohledem na mikroregulaci, ale i tahle je výborná. Jednak je fakt dobře udělaná, působí luxusně a kvalitně. Zakomponované logo Tudoru do zapínání, super detail. Keramické kuličky u zapínání, pecka! Tady GS tahá za o dost kratší konec provazu. Když už jsem zmínil lvíčka na dýnku u GS… Miluju zdobené dýnka. Časem jsem, jako mnoho jiných, postoupil od požadavku průhledu k hezkému zdobení. Tady je Tudor smutný. Kruhový nápis a konec. Prázdná díra. Ale je to opravdu smutný? Je i není. Jednak ten prostor vyzývá k nějaké hezké rytině, jednak zvýrazňuje čistotu celé spodní strany hodinek. Dýnko se mi zkrátka líbí, moc. Nápisy jsou vyvedeny krásným fontem a korunu tomu dává vroubkovaný zámek šroubování. Ten miluju a vždycky jsem ho Rolexu a Tudoru záviděl.

Aha, tak jsme se tomu Rolexu nakonec nevyhli, že jo. No, ono to asi ani nejde. Historie i současnost Rolexu a Tudoru je natolik spojená, že to fakt nejde. Řada lidí si Tudory kupuje jako dostupnější náhražku Rolexu. Podobný vzhled, podobná kvalita, mnohem nižší cena. No láká to, že? Ale pak vidíme prodejní sekci plnou Tudorů výrazně pod cenou. Proč? Jsou to blbý hodinky? Ne, nejsou. Jsou to výborný hodinky, ale… Ale není to náhražka Rolexů. To potvrdí asi každý, kdo si je s touto vidinou pořídil a nebojí se to přiznat. Náhražky prostě nefungují. Kdo si chce Tudory koupit protože levný Rolex, ať to rovnou zabalí. Bude zklamaný. Tudor nikdy nebyl a nebude Rolex. Byl, je a bude to Tudor. Historicky s Rolexem spjatý, designově a technologicky taky, ale pořád Tudor. Já jsem s tím srozuměn a šel jsem s tím do toho. Po měsíci jsem je nedal z ruky a jsem spokojenej parchant! Jo a nebyl bych to já, kdybych je hned nedrbnul :lol2: Lehce, na sponě, žádná trága, ale asi hned po třech dnech… Ale o nic nejde, jsou to definitivní definitivky

 

Jé! Já věděl, že zapomenu. Jak jsem psal před chvílí jinde, to srovnání GS a Tudoru. GS jsou jako milenka. Nádherná baba s geniální postavou. Dostane vás do kolen, neumíte si pomoct, slintáte a prahnete po ní. Musíte ji mít. Dokonce je i chytrá a (ta moje díky baterce) vždy připravená a vůbec se o ni nemusíte starat. Tudor je manželka. Hezká? Jasně, i když ne dokonale. Chytrá? Samo, nemá nobelovku, ale to já taky ne. Má nějakou tu mouchu? No má, ale to má nakonec i ta druhá. Musíte se jí věnovat, pravidelně obstarávat, vyžaduje to. Když se jí delší dobu nevěnujete, není připravená na věc v první vteřině. Stojí to trošku toho úsilí než se rozehřeje a dostane zase do formy. Ale za to všechno je věrná a spolehlivá. Máte ji, protože jste si ji vybrali pro její dobré vlastnosti. Její malé nedokonalosti vlastně ani nevnímáte. A tak to má být. Já teda mám zatím ten luxus manželky i milenky, ale když na to přijde, půjde z kola milenka ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, nickolas napsal:

... vidíme prodejní sekci plnou Tudorů výrazně pod cenou. Proč? Jsou to blbý hodinky? Ne, nejsou. Jsou to výborný hodinky, ale… Ale není to náhražka Rolexů. To potvrdí asi každý, kdo si je s touto vidinou pořídil a nebojí se to přiznat. Náhražky prostě nefungují. Kdo si chce Tudory koupit protože levný Rolex, ať to rovnou zabalí. Bude zklamaný. Tudor nikdy nebyl a nebude Rolex. Byl, je a bude to Tudor. Historicky s Rolexem spjatý, designově a technologicky taky, ale pořád Tudor. Já jsem s tím srozuměn a šel jsem s tím do toho. Po měsíci jsem je nedal z ruky a jsem spokojenej parchant! Jo a nebyl bych to já, kdybych je hned nedrbnul :lol2: Lehce, na sponě, žádná trága, ale asi hned po třech dnech… Ale o nic nejde, jsou to definitivní definitivky

Krásně řečeno. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Inak, neda mi este sa vyjadrit k Tudoru - velmi sa mi pacia ich najnovsie modely.

tato 58-icka, aj novy Ranger a to nehovorim o novom 39 mm Pelagose... Poriadne tool watche s rozumnymi priemerami a kalibrami na urovni - takto si predstavuje znacku, ktora sa na nic nehra. Tudor uz davno nie je len "mladsim bratom" Rolexu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kámo díky za recenzi, moc pěkně napsáno. Srovnání, případně paralelu s GS i Rolex jsi za mě vystihl přesně. Jen dodám, že osobně mi výkřiky typu, že GS jsou samozřejmě kvalitou zpracování úplně někde jinde, stejně jako, že Tudor si kupujou jen jedinci, co by chtěli Rolex, ale nemají na ně, přijdou dost úsměvný.

P.S. Tento skromý příspěvek tvořím rovněž s obligátními BB 58 na ruce :-).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rádo se stalo a díky za pochvaly :) @warann ono to k tomu hodnocení o kvalitě fakt svádí a rozumím tomu. Ta zdobnost tam prostě je a tím pádem to vypadá "líp" na první pohled. GS jsou prostě vymazlenější, co ale neznamená, že jsou kvalitněji udělaný. Jen to na nich je víc vidět. Chce to trochu odstup, aby to člověk mohl ohodnotit. A taky mít oboje hodinky v ruce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, i já přidávám👍 za přirovnání manželak/milenka 😀

Jinak hodinky jsou to krásý, praktický a jistě skvěle zpracovaný.

Ale já jsem jeden těch, který chce SUB ( těď na ně nemám ) a snažil bych se sám sebe obalamutit něčím jiným.

To je vlastně jediný důvod, proč jsem si je nepořídil. Znám se ...

Lukáš

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 hodinami, nickolas napsal:

doufám, že se zdrží popisování detailů.

No tak dobře.  

Takže Tudory manželka, GS milenka a Sinny jsou teda co?  Exmanželka? Levná ku*va odvedle? Tchyně? Ségra?

Tahle modrá jim sekne, unositelná i pro ty z nás, co v modrý přímo nejdeme. 

Tvoje hlavní trojice teď myslím báječně funguje: netuctový menší GS, možná trochu retro, ale hodnotný moderní chlapský univerzály a (taky vlastně celkem neokoukaný) Němci do akce. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@dr.sphinx čoveče ty Sinny budou asi taková ta kámoška, co vám to kdysi v posteli docela šlo a dodnes si spolu občas rádi zablbnete :D

edit: aby nedošlo k mýlce, žadnou takovou kámošku nemám, nikdy jsem neměl a nikdy mít nebudu! Totéž platí o milenkách 🤟

Upraveno uživatelem nickolas
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Konecne som tu recenziu nasiel. Hladal som vo vlaknach pochlubte se, potom fotogaleria a akurat do recenzii ma nenapadlo sa pozriet 🙂 
Super citanie, tieto pribehy mam rad. O to viac, ze ja neviem nieco take pekne napisat.
Dakujem za skutocne fajn citanie, humor tiahnuci sa celym textom a samozrejme, gratulujem k peknym hodinkam. Dospele rozhodnutie. Nech mas z Tudorov dlhodobu radost a spokojnost 👍

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krásně napsané :notworthy: Hele, mě ti Tudor taky začíná nějako fascinovat poslední dobou, co výrobci hodinek už pomalu neví co si za své modely říct a občas mě upřímně případne že si z nás dělají prdel. Tudor mi začíná dávat smysl v podobě, hodně moc muziky za málo peněz. A ty tomu moc nepomáháš...sakra já už nemůžu další hodinky, prostě nemůžu, musím vyřešit topení v baráku😆 Děkuji opravdu za krásnou recenzi 👍

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...