Přejít na obsah

Citizen Tsuyosa


chief

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 133
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

12 minutes ago, Harwey said:

Aha, ono je to už tady v - Citizen - novinky 2021

Díky za info 👍

tak to nevadí. Tady novinky 2023 😃

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 21 minutami, Jiří Sedlák napsal:

Tak jsem si rezervoval ten bazarový kousek na Helveti. Modrý sunburst za nějakých 6320. Do večera mám čas na rozmyšlenou. Je nějaký objektivní důvod proč je nekoupit?

Asi žádný důvod není. Pak hoď foto až přijdou. Já už jsem ve finální fázi výběru- vybírám barvu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak je mám celé odpoledne na ruce a první dojmy vesměs dobré, zvenku na pohled není co dodat, perfektní s malou výhradou k obyčejné sponě - kvalita spony stejná jako u Seiko - dobrá, ale proč ta základní bez pojistky a tak krátká s třemi dírkami mikroregulace a ještě blízko u sebe. Nemám tyhle spony s knoflikama bez pojistky rád. Dalo by se říct kterej debil to vymyslel. Klasická trhací s pojistkou jako mají SKX je nejlepší, pak knoflíková s pojistkou jako mají třeba želvy, pak klasická trhačka z 20 let starejch pětek, pak dlouho dlouho nic a pak až tahle blbost co má Tsuyosa i kdyby byla frézovaná a třeba ze zlata. Aspoň že je vyrobena přesně a kvalitně a knoflíky se musí oba opravdu zmáčknout aby povolila.

Ciferník krásný, pouzdro dokonalé, tah až na tu sponu taktéž. Velikost 40mm je ideální a i přes nepohyblivé první články tahu sedí ideálně. Výška tak akorát, nejsou to oblekovky aby se honil každý milimetr dolů. Korunka lehce za 4 ok, ale na Seiko 5 je před 4 a tedy zcela rovnoběžně s pouzdrem a úplně skrytá, tady je vůči boku pouzdra trochu šikmo. Malý detail dokazující, že Seiko je v detailech pořád napřed. Přitom by stačilo jinak natisknout datumový věnec. 

Doteď jsem byl zarytý Seikař, toto jsou moje první Citizeny. Takže zevnějšek jsme probrali a nemohu jinak než trochu přispět na téma věčného srovnávání mechanik Seiko a Citizen. Mám minimálně 5ks funkčních Seiko 7s26 a 4r35/6. Nové chodí když přijdou do 2s denně pak si sednou. Nejhůř si sedly Samuraje, ale ty mi jednou spadly z nočního stolku, přes půl minuty do mínusu. První Seika jsem koupil před 21 lety, cca 7 let hardcoru hovězích let mladého kluka, nehod na kole, v autě, opilých pádů apod - přes sklo nebylo vidět, přesnost přibližně minuta za týden konstantně plus dokud to strojek nevzdal. Chod všech vteřinovek precizní. Daydate precizní u všech kusů 7S26 které nikdo nezkurvil. U nových želv 4R36 se musel den trochu zaběhnout, už je skoro perfektní, první dva týdny katastrofa 3 dny v týdnu. Ovšem Seika po vyladění u hodináře jsou úplně jiná liga. Vše do 5s denně.

 

Tím se dostáváme k Citizenu. Přesnost uvádí většina lidí do 10 s bez zásahu hodináře. Po vyladění myslím nebude v přesnosti Seiko a Citizen rozdílu. Navíc bez bez hackingu (back hacking jsem nezkoušel) to nemá význam řešit. A vysokou přesnost vyžaduji jen u hodinek se šroubovací korunkou. Co mě ale dostalo je ta vůle vteřinovky. Já to zvládám v klidu, vůle je cca 1,5 s. Když pohnu s hodinkami ve směru kam zrovna běží ručička tak poskočí o 1,5s vpřed a pak se na 1,5s zastaví než zase zuby zaberou. Nejdřív jsem koumal jak to ta ručička dožene, když se na vteřinu a půl zastaví po zatřesení, ale na hodiny a minuty to nemá vliv. Rozdíl mezi želvami a Citizeny stále 15s. Jak to může dohnat, když se furt zastavuje? Než jsem si všiml, že každému zastavení předchází skok vpřed. 😀 Takže ručička je ve vůli napřed a čeká než zabere soukolí a nikdy není pozadu. Co jsem se o tom načetl i tady nesmyslů a stačí si ty hodinky vzít do ruky a všechno je naprosto jasný. Takže záhada vysvětlena, věřím ale, že to spoustě lidí bude vadit a je to velké mínus, které by měl člověk vědět, když hodinky kupuje. Já jsem si o tom něco načetl tak jsem to čekal dokonce horší než to je. Uvidíme jak se osvědčí jednosměrný nátah. Rád střídám dvoje hodinky denně, Želvy s keramikou a safírem do práce se osvědčily a po práci změna. Takže Citizeny dostanou na ruce cca 14 hodin denně, ale bude v tom spánek a nebude v tom práce, to by ještě mělo být v pohodě. Ale tak dvakrát týdně sáhnu ještě po něčem jiném, abych to provětral a to už může být problém. Co se týče zběsile se točícího rotoru to nějak nevnímám a i kdyby, to někomu vadí? 

 

Takže věřím, že kalibry Citizen jsou přesné a velmi spolehlivé a taky proto jsem do nich šel.

Ale už teď mi díky pohonu vteřinovky a jednosměrnému nátahu Citizenu entry level Seiko přijde výrazně lepší než entry level Citizen. Zatím nevím jak dobře ten nátah funguje, ale magic lever Seiko nelze v dané kategorii překonat. Na chvilku jdu ven a jsou natažený. Seika udržíš i troje v chodu jenom nošením. Ty se natahujou i ve spánku, fakt jim stačí jak se v noci převaluju. To si myslím,že u jednosměrného nátahu nehrozí. Proto a pro perfektni chod vteřinovky bez vůlí vyhrávají Seika i přesto, že na stejnou přesnost musí po záběhu k hodináři. Kdyby nebylo šikovných hodinářů kteří ti zregulují Seiko na přesnost prakticky Rolexu za 4 kila, už bych tak přesvědčivě ve prospěch Seika asi nemluvil.

 

Toť moje hodnocení nových hodinek po jednom odpoledni nošení a kritického zkoumání. 

Celkově tedy hodinky působí skvěle, spona se dá přežít nebo vyměnit, korunka je detail který bude dráždit jen detailisty. Chod vteřinovky odpustíme jestli je pravda přesnost a spolehlivost. (mimochodem jaký je servisní interval strojku?) Nic z toho co jsem vytknul neberu jako věc kvůli které si ty hodinky fakt nekoupit. Jediný důvod by byl, kdyby takhle hezký model dělalo i Seiko s jejich strojkem a za stejný peníze. Jediný takhle hezký jsou PRX od Tissotu, ale za ty prachy v quartzu, mechanika za 18k. Jo a přežiju i 5 bar vodotěsnosti, vždyť skáčem do vody i s Primkama Sport na 4 bary, dokonce i Seika 5 a Casia s WR bez čísla se mnou kolikrát i plavaly.. Takže náhodnou koupel v řece zvládnou určitě.

Jestli se někdo rozhoduje jestli koupit nebo nekoupit, snad mu moje informace pomůžou, snažil jsem se být hodně objektivní.

IMG_20230317_152012.jpg

Upraveno uživatelem Jiří Sedlák
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě jeden detail, lumi vypadá pěkně, ale paradoxně víc svítí indexy než ručky a bohužel se Seikem se to nedá vůbec srovnat. I dvacet let staré pětky svítí víc a déle. A to mají jen body u indexů a Citizen celý indexy. Takový SNXS by Tsoyosu úplně zabily. Hlavně ty ručičky svítí úplně na nic.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Poznatek z rána, indexy ještě trochu svítily čímž staré pětky asi překonaly, ale ručičky vidět nebylo. Před půlnocí nasvíceno baterkou. 

Přesnost v pohodě. Odpoledne šly proti želvám o 15s napřed, teď o 17. Myslím, že ty želvy dělají -2 denně takže tady jsme kolem 2 vteřin do plusu. Vůbec se teď zadařilo a když želvy i samuraje dám na přesno, za týden mezi nimi není víc jak 30 sekund rozdíl a tyhle vypadají, že poběží někde mezi nimi. 😁

Upraveno uživatelem Jiří Sedlák
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ona se negiglá, já snad natočím video. Jde sem vložit stejně jako obrázek?

Prostě když s nima cukneš správným směrem, tak poskočí vpřed a a než zase zaberou zuby, tak chvilku stojí, pak zase běží normálně. Stává se to když se podíváš na hodinky a vteřinovka je kolem trojky, ale to s tou rukou musíš fakt cuknout. Já jsem to hodně zkoumal, jinak je to v pohodě. Já myslím, že to delaji i Vostoky, bylo mi trochu divný, že vteřinovka jakoby stojí, když se podívám a hned se rozběhne. Neřešil jsem to dokud jsem se to nedočetl. Pak jsem to začal zkoumat hned jak přišly Tsuyosy a říkal si, že už jsem to viděl, Ale u Seika, které nosím převážně, to nebylo. A teď jsem si vzpomněl na Vostok. Prostě to první vteřinu vypadá, jako bys koukal na quartzky než se to krásně rozběhne a běží úplně normálně. Líp bych to už asi nevystih. Starší člověk, kterému už oči tak rychle nezaostřují si toho vůbec nemusí všimnout.

Takže to dělá víc hodinek, jen u Citizenu se o tom mluví, protože se pořád srovnává se Seikem, které je v tomhle dokonalé.

Hele jsou to super a moc krásné hodinky. Víc mě štve ta slabší lumi na ručkách. Tyhle jsou ale stejně nejlepší na sluníčku. A jsem hodně zhýčkanej potápkama. 

Do města teď na jaře džíny, 22 let stará kožená bunda kterou mám od osmnácti a na ruku Tsuyosa a jseš největší princ z fešakova.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 minutami, Kamil.K napsal:

Přiznám se, že bych to nedal, už tak bych měl problém s absencí hackingu ...

 

Co furt máte s tím hackingem? Na kolika hodinkách jsi ho potkal před dvaceti lety? Tak to prostě hodím o pár desítek vteřin napřed. Nebo o pár vteřin dozadu, pokud vím, že to do pár dní doženou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...