Přejít na obsah

DIGITÁLKY - komorní výstava v Technickém muzeu v Brně


accutron

Doporučené příspěvky

Digitálky
7. 3. – 6. 6. 2023

Komorní výstava s názvem Digitálky představuje veřejnosti kolekci 264 kusů náramkových hodinek s elektrickým a elektronickým pohonem, quartzovým (křemíkovým) oscilátorem či řízených dálkovým signálem a zčásti také s využíváním digitálního ukazatele času, vyrobených v 50. až 90. letech 20. století. Tato kolekce, která je od roku 2020 součástí muzejní oborové sbírky Hodiny, je bezesporu minimálně v České republice nejucelenější a nejreprezentativnější hmotnou dokumentací moderní éry vývoje hodinek jako každodenního předmětu, který v nebývale hojném počtu doprovází lidstvo od sedmdesátých let 20. století.

Do kmenového fondu Technického muzea v Brně se kolekce dostala díky dlouhodobé spolupráci s inženýrem Liborem Hovorkou. Ve sbírce se podařilo soustředit hodinky z těchto zemí: USA, Německo (NDR i SRN), ČSSR, SSSR, Švýcarsko, Velká Británie, Polsko, Bulharsko, Japonsko, Taiwan, Čína, Hong Kong. Díky tomu mohou návštěvníci výstavy „Digitálky“ nejen obdivovat jednotlivé exponáty, ale získají i přehled o celosvětovém chronologickém vývoji tohoto segmentu náramkových hodinek.

Sbírka byla zpracována i do odborného katalogu, který je k dispozici v tištěné i elektronické podobě. Kromě vlastního zevrubného popisu jednotlivých muzejních sbírkových předmětů — katalogový položek — včetně vysvětlení principu, na kterém fungují, se zaměřuje i na patřičné názvosloví, metodiku popisu a stručné shrnutí zásad preventivní konzervace a vhodné péče o tyto předměty. Bude proto jistě důležitou pomůckou jak muzejním kurátorům a správcům sbírek, tak znalcům, sběratelům i obchodníkům se starožitnými hodinami. Cennou součástí publikace jsou i medailony a stručné vizitky nejdůležitějších světových i československých firem a výrobců. Tištěnou publikaci si můžete zakoupit na pokladně muzea, nebo si jej můžete objednat prostřednictvím eshopu: Digitálky, elektronickou verzi (pdf) si můžete stáhnout zde: Digitálky (e-book).

Fotky z vernisáže výstavy jsou od Evy Řezáčové.

digitalky_uvodni_03-scaled-e1675066432975.jpg

Digitálky 05, TMBa.jpg

08a.jpg

09a.jpg

07a.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Paráda ! Nevím jestli zvládnu termíny komentovaných prohlídek, ale určitě vyrazím sólo už v předstihu. Těším se a bojím, že mě to zase kopne do digitální vlny. 

EDIT: a díky za ten parádní e-katalog - pojedu tam už pořádně nachytřený z domu, když vím na co se budu moci těšit :D 

Upraveno uživatelem Snekofon
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Konečně jsem se rozhoupal a pořídil tritiovky, s těma nemám problém, ale ten náramek teda je hrůza, takovej jsem teda nečekal ani ve snu🤔

Tak zatim na hadrech který sice uplně nelaději ale 100x lepší než ten plechovej děs.

P.S. špatné vlákno, šoup jsem to do posledního přízpěvku a nekoukal už na název vlákna. Pardon🙏

IMG_20230319_110332_842.jpg

IMG_20230319_104801_570.jpg

Upraveno uživatelem Panchart
špatné vlákno
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zájemcům o komentovanou prohlídku doporučuji se zaregistrovat na webových stránkách Technického muzea v Brně. Přihlašovací formulář najdou zde:  (https://www.tmbrno.cz/akce/komentovane-prohlidky-vystavy-digitalky/).

Přihlášený zájemce bude mít tak jistotu, že se na komentovanou prohlídku bez problému dostane a ve skupině bude tolik účastníků, aby výklad každý dobře slyšel a v klidu si mohl prohlédnout vystavené exponáty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...