Přejít na obsah

Krátká recenze Steinhart Ocean 39 vintage GMT - svět s GMT hodinkami ...


cuba

Doporučené příspěvky

Motto: Nepotřebuješ GMT. Vlastně nepotřebuješ hodinky. Nepotřebuješ vůbec nic. 

GMT komplikace se mi prostě vždycky líbila. Nepotřeboval jsem ji, ale líbilo se mi, že můžu vědět, kolik hodin je někde jinde na planetě. Ale kde a proč? 

Už pár let pracuju pro Taiwanskou/Japonskou firmu a vlastně se mi hodí mít přehled kolik je u nich vlastně hodin. Vedle toho mám kámoše v Sydney a tam je to ještě větší rozdíl.  Mrknu na GMT hodinky a vidím. Jasně - kliknu na mobil a vidím to taky. 

872493233_Screenshot2023-03-15at14_27_12.png.e83ebc422b655794e0c669aeb413e693.png


Výběr GMT hodinek 
Vyberte si takové, které se vám líbí.. Ne, sorry. Musím být osobní. GMT ručka musí být nenápadná, protože jinak si ji snadno spletete s minutovkou nebo sekundovkou. Musí být ale jasná, abyste ji vůbec našli. To jde trochu proti sobě, já vím. Ale měl jsem Glycine Airman 17 - úžasné hodinky, ale pletla se mi ta GMT ručička a cifr byl dost nepřehlednej, tak jsem je poslal dál. Potom je třeba rozhodnout,  jestli koupit GMT s pevnou nebo s otočnou lunetou - s otočnou lunetou můžete používat lunetu tak, jak jste zvyklí (počet piv, jak dlouho vaříte vejce, kdy udělat dekompresní zastávku apod.) a taky krátkodobě změnit GMT nastavení viz dále.  Koupil jsem  Grand Seiko GMT a tam je GMT ručka správně a má pevnou lunetu. Úplně jinak to má například Citizen Night Hawk - technicky velmi zajímavé, ale trochu nepraktické řešení.  
1686091403_Screenshot2023-03-15at14_32_49.png.9ed1802c015bbeb4a8920f626d2fe2de.png
Tuhle přišel befehl na služebku a začal jsem tedy plánovat cestu na konec světa a zpět. A už jsem věděl, že: 

1. potřebuju GMT hodinky
2. bojim se, že Grand Seika GMT někde potluču
3. chci odzkoušet GMT otočnou lunetu (Rolex reference 6542) 

A tak jsem sáhnul tam, kde to znám - koupil jsem Steinhart Ocean 39 vintage GMT Keramik tady na foru. Ponechme prosím stranou, že jsou to Steinhart hodinky, které tady dost lidí nenávidí - já měl všechny svoje Steiny rád a udělaly mi dobrou službu. 

 

 

Steinhart Ocean 39 vintage GMT

Info: 39mm, 300m voděodolnost (budeme šnorchlovat!) Více info např. tady: 
https://www.chronoshop.cz/steinhart-ocean-39-vintage-gmt-premium-blue-red-keramik

Filipínský čas 16:42 a GMT čas (ten u nás doma) je 09:42

Říkáte si: 39mm? To je pro holku? Ne, kamaráde, 39mm je na ruku super, protože nepřekáží, jsou pohodlné. Jen s nimi neuděláš tolik parády na Matějský jako s Diesel Alfa Mačo watch se dvěma ciframa a pravým diamantem za 250Kč ... 

Back to business, nechal jsem se unést. Další důležité info: přesnost v normě, lumi celkem nic moc (Seiko MM300 jsou vážně jiná lumi liga). Vložka lunety je keramika a safír mírně klenutý a to je dobré. Luneta je otočná jednostranně - na rozdíl od jiných GMT hodinek.

Tah je prima, nechrastí, má šroubovací piny, mikroregulaci (haló, Omego Planet Ocean - Steinhart umí mikroregulaci a ty ne!) Spona není  jen plíšek, ale kus kus železa (to jako že je to dobré). Nemá ale potapěčskou extenzi (haló, Steinharte, to má i Omega Planet Ocean, well, no nic, jedeme dál)  

Celkově jsou to prudce nositelné hodinky, které najdou svou cílovku. Třeba mě nebo tebe, kdo dočetl až sem (gratulace, fakt, napiš mi koment, ok? ) Za ty peníze je to dost muziky a nemusím se bát o svoje GS GMT, které nemají ani mikroregulaci, ani extenzi (haló, Grand Seiko, víte co vám asi chci napsat, žejo?)  

 

 

Funkce GMT 

Hele proto tyhle hodinky máte, ne? Puritáni budou ukazovat, že ty pravé GMT hodinky mají tuhle a tamtu funkci, hodinová ručka se posouvá nezávisle a tak dál a podobně. Ale to, co je důležité na GMT hodinkách je prostě ta ručka, která obkrouží cifr jednou za 24 hodin, na tom se snad shodneme. Steinhart to dělá tak, že na druhé pozici korunky se mění datum a GMT ručka, poslední pozice mění čas tak, jak jste zvyklí u ostatních (nonGMT) hodinek - se s tim smiř. 

P_20230225_132849_1.thumb.jpg.3d29d92cf0d0599fcf28fca6c33cb92e.jpgGMT ručička má takový druhý kouzlo - ukazuje 24 hodinový čas, ale pochopitelně při odečtu se musíte řídit rozumem - hodiny odhadnete, ale minuty odečtete normálně minutovkou. Na obrázku z Prahy je vidět, že GMT je někde po 13 hodině - minuty odečtete holt normálně. 
Technická - jak se to dělá správně u časových zón, které jsou posunuté o necelou hodinu  to netuším - Indie, apod. viz např. https://www.timeanddate.com/time/time-zones-interesting.html

Jak jsem je používal já? Nechám tedy nahlédnout do svého itineráře a projedeme se po světě. 

Cesta první - z Čech na Cebu


Cebu je filipínský ostrov, kde je pořád teplo. Letěl jsem tedy Praha - Dubaj - Cebu. V Praze mám hodinky nastavené na standard - hodinky ukazují český čas - jak na hlavním cifru, tak na GMT  lunetě. Je cca 13:28 CET jak si račte všimnout. Pak letadlo a hurá letíme. Letiště v Dubaji je velké, ale my se tam budeme zdržovat jen chvilku - proto se mi bude hodit otáčecí luneta - nemusím nic štelovat, jen si lunetu posunu o tři hodiny.  

 

 

 

 

 

 

 

 

22:27, GMT stejně, Luneta posunutáV Dubaji čekáme na přestup a fotím Steiny s Roládama: Čtenář snadno nahlédne, že jsem nechal hodiny v českém čase (22:27), na GMT ručku jsem nesahal a jen pootočil lunetou. GMT ukazuje na 01:27 dubajského času. Pak kopneme do vrtule a letíme na Cebu! 

V Cebu je vedro a jiný čas. Manilla je posunutá o 7 hodin. Když se mrknete na první fotku Steinů nahoře, tak je tam vidět čas 16:42 (filipínský čas) a to je u nás o sedm hodin méně, takže 09:42. Na Filipínách je dobře - šnorchlujeme, jíme mango ... tedy chtěl jsem napsat, že tu samosebou tvrdě pracujeme, celý týden dřeme. 

 

 

Cesta druhá - z Cebu na konec světa 

Čas Filipíny, GMT PrahaNezastavím se na Cebu, ale letím dál - do Sydney za kámošem. Proto potřebuju nastavit Steiny tak, aby mi ukázaly rozumný čas, ne? Nejprve mrknu  - mám nastaven čas v Manille - bylo asi 21:47 a u nás doma je tedy o 7 hodin méně - vidíte fotku vlevo?  Ano, GMT je na 14:47. Kolik je to ale v Sydney? Posunu čas jen na GMT lunetou - správně - o 10 hodin, tj. téměř o celou půlku cifru (nebo o 150 stupňů proti směru hodinových ručiček) V Sydney je tedy 50minut po půlnoci - 00:50 

 

GMT luneta o 10h dopředu   









 

 

V Austrálii je sranda - jezdí na špatné straně silnice, v lednu je tam vedro, slunce v poledne ukazuje na sever a na nebi neuvidíte Polárku, ale Jižní kříž. Po týdnu je čas letět domů. Zase přes Dubaj, ale to už přeci známe ...  

Cesta třetí - Ze Sydney domů aka už ses dědku narajzoval dost. 

Jedu dom. Abych dal odlet a věděl, co se kdy děje, tak jsem na hodinkách nechal australský (NSW Sydney) čas, 15:05. GMT čas jsem měl nastaven na českou kotlinu - přeci jen nemůžu probudit manželku ve dvě v noci, když mám v Sydney oběd. Ale abych tušil čas v Dubaji, tak stačí posunout lunetu o 3 hodiny a vím svý. V Dubaji je po osmé ráno a v čechách po páté ráno (což sedí - Australský čas mínus deset hodin: 15:05 - 10 = 05:05)


P_20230314_150529-01.thumb.jpeg.806c3175466ca6fbcea186387e7a8340.jpeg

Závěr

Práce se mi líbila... Ale notak. Steinhart Ocean 39 vintage GMT jsou prostě super hodinky, které nestojí majlant. Jestli si je nechám - to nevím. Jestli potřebujete GMT komplikaci? No baterky i automaty máte. Bronzovky, oblekovky, Garminy i Protreky. Ale GMT  -  to je prostě jiná úroveň. Fakt. 

P.S. Jestli to někdo dočetl až sem, tak respekt. Fakt že jo, to chce odvahu. 

Kuba 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...
  • po 3 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...