Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Je to přesně tak. Autorského práva se v podstatě nelze zbavit. A i zadavatelé státních nebo obecních zakázek mají často ve smlouvě protizákonné požadavky, kterými chtějí autora zbavit jeho práv. A když je na to člověk upozorní, tak se diví i ušima. A to na to mají na těch úřadech právníky a takový bordel v tom často mají. A ty právníky platíme z daní. Sodoma Gomora.

no já nevím nevím, já myslím, že to není lidské právo, aby bylo nepostoupitelné, nezadatelné, nezcizitelné...

• Odpovědi 203
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
Hluboce se mýlíš, smlouvou o dílo nepostupuješ autorský práva. To samý při soutěžích.

Autorská práva chápu (jakkoli s tímto pojetím nesouhlasím), ale ta se snad vztahují jen na návrh vlastní budovy, ne na její umístění, ne?

Odesláno
no já nevím nevím, já myslím, že to není lidské právo, aby bylo nepostoupitelné, nezadatelné, nezcizitelné...

Autorské právo u nás má tuším tři okruhy, ten nejužší je skutečně nezcizitelný.

Prostě některá práva se převádět nedají - např. právo být uveden jako autor, jestli si dobře pamatuju.

Odesláno
S cílem předejít flamu a ušetřit Onionovi, YPOvi, Grgovi a dalším čas, postuju krátký shrnutí:

Prim hodinky jsou předražený shit se žalostným poměrem cena/výkon, mají prolhanej management a zoufalej marketing, na kterej se chytnou jenom hejlové, značka Prim jim nepatří a jejich budoucnost kurva nevidim dobře :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: .

Cigi rulezzzz !

já jim fandím a jedny jsem i koupil

Odesláno
Autorská práva chápu (jakkoli s tímto pojetím nesouhlasím), ale ta se snad vztahují jen na návrh vlastní budovy, ne na její umístění, ne?

Umístění budovy je neoddělitelná součást projektu. Návrh vždy začíná určením širších vztahů a pokračuje směrem k detailu. Pokud dílo vytrhneš z kontextu a umístíš ho do jiného prostředí, tak logika věci velí, že se něco někde určitě posere. Uvedu jeden jednoduchý případ z praxe. Sochař xy vytvořil na zakázku nějakou plastiku, na konkrétní místo, tak aby byla umístěna na cca 3m vysokým soklu. Dílo bylo odevzdané, ale k instalaci jaksi nedošlo. Za nějakej čas si někdo vzpomněl, že by toho panáka mohli konečně někam prásknout. Vybrali pěkný místo, udělali 30 cm vysokej soklík a toho panáka tam šoupli. Jelikož to byl prostor pro veřejnost (sice na soukromém pozemku), lidi chodili kolem a říkali si co je to za zrůdnost...kterej magor to udělal.....hlava jak pátrací balón, ruce jak lopaty. Když se autor dozvěděl, co provedli s jeho dílkem, tak právníci kmitali jak protržení, aby to nějak rozumně urovnali.

Vysvětlení:

sochař díky třímetrovému podhledu počítal s perspektivním zkreslením a pro tento podhled upravil anatomicky proporce celého díla. Umístěním do jiného horizontu se z díla stala naprostá zrůdnost a za debila u laické veřejnosti nebyl ten co to dílo zprznil

nevhodným umístěním, ale autor co byl pod tou plastikou podepsán.

A ještě logicky, pokud si necháš zpracovat projekt nějaký stavby na konkrétní pozemek a pak se to rozhodneš postavit někde jinde, tak snad půjdeš za původním autorem a požádáš ho, aby to přepracoval na to konkrétní místo ne. Dostane se ti asi takovéto odpovědi:...ano budeme muset změnit to a to.... bude to stát tolik a tolik ....ju. Pokud se ale nedohodnete a vzájemně se naserete, může se stát i to, že si s tím původním projektem budeš moci tak akorát vytapetovat záchod. A tak drahý tapety nemaj ani v Schonbrunnu.

Odesláno
Každý (nebo skoro každý) architektonický návrh je kreslen s ohledem na okolí stavby. Proto je důležité vědět, kde chce zadavatel stavět. Architekti se pak snaží navrhnout stavbu s ohledem na okolí (ostatních objektů, zeleně, infrastruktury...)

Jsi si jistý, že se snaží? Já třeba ne... (samozřejmě, to mé ne připouští existenci vyjimek)

btw: Tančící dům? Na ten jsem si nezvykl dodnes a kdykoliv kolem jedu tak mně nasere :) Při představě, že na Letné vidím ten chrchel, kleplo by mně snad ještě víc...

Odesláno
Jsi si jistý, že se snaží? Já třeba ne... (samozřejmě, to mé ne připouští existenci vyjimek)

btw: Tančící dům? Na ten jsem si nezvykl dodnes a kdykoliv kolem jedu tak mně nasere :) Při představě, že na Letné vidím ten chrchel, kleplo by mně snad ještě víc...

a co mrakodrapy na pankráci? ty jsou hezké, skleněné, moderní, vkusné...

Odesláno

ty me nevadi. nicemu tam nevadi. z pankrace se stava dalsi "obchodni" centrum tak proc ne novebudovy. v londyne v samem centru je taky "okurka" a je fajn

Odesláno

Nejsou, ale neospravedlňují existenci Tančícího domu v řadě krásných... Neospravedlňují prznění něčeho co tady je déle než nám vyměřený čas paskvilem pro něž více než Chobotnice se hodí výraz Chrchel...

Moderní architektura podle mně neexistuje... Jsem schopen definovat gotiku, baroko, klasicismus... Ale jak definujete "moderní architekturu" ? Není moderní architektura jen zoufalým, ale nevědomým hledáním nového směru který naše neukotvená společnost není schopna vygenerovat?

Postaví nějaký současný dobrodruh další Valdštejnský palác a nebo to bude jen další "konopiště" s modrou střechou jako má Pitr?

Zatím vidím jen modré střechy, sklo a chrchly... :( :thumbsdown_anim:

Odesláno
Nejsou, ale neospravedlňují existenci Tančícího domu v řadě krásných... Neospravedlňují prznění něčeho co tady je déle než nám vyměřený čas paskvilem pro něž více než Chobotnice se hodí výraz Chrchel...

Moderní architektura podle mně neexistuje... Jsem schopen definovat gotiku, baroko, klasicismus... Ale jak definujete "moderní architekturu" ? Není moderní architektura jen zoufalým, ale nevědomým hledáním nového směru který naše neukotvená společnost není schopna vygenerovat?

Postaví nějaký současný dobrodruh další Valdštejnský palác a nebo to bude jen další "konopiště" s modrou střechou jako má Pitr?

Zatím vidím jen modré střechy, sklo a chrchly... :( :thumbsdown_anim:

Vicemene souhlas... akorat moderni architekturu precijenom vidim - pro me to je napr. Sagrada Familia a veskera Gaudiho prace. To se cloveku sice nemusi libit, tak jako me se treba nelibi barokni architektura, ale povazuju to za umeni:

gaudi4-barcelona.jpg

Nebo napr. Hundertwasser House ve Vidni:

Hundertwasser_Haus_Wien_House_Vienna_Spaetsommer_Late_Summer_BH274_g.jpg

Nemyslim, ze by umeni melo byt automaticky pekne, libive a super. Muze byt, pro me za me, klidne provokativni a osklive, ale musi z nej byt citit napad, promyslenost a... drina. Pokud za tim neni drina a prace, tak je to pro me jenom nahodne vytvorene libive nic.

Odesláno

Já také neříkám, že se to musí líbit :) Já jen říkám, že na rozdíl od období kdy se dalo k časové lince přiřadit určité období styl, který měl nějakou charakteristiku (a mohl být i hooodně revoluční oproti svému předchůdci) .. ale byl to styl.. "Moderní umění" nemá nějakou jednotící linku která by ho charakterizovala, je to shluk náhodných, individualistických výkřiků...

Odesláno

už jsi slyšel termín postmoderna?

Odesláno
Já také neříkám, že se to musí líbit :) Já jen říkám, že na rozdíl od období kdy se dalo k časové lince přiřadit určité období styl, který měl nějakou charakteristiku (a mohl být i hooodně revoluční oproti svému předchůdci) .. ale byl to styl.. "Moderní umění" nemá nějakou jednotící linku která by ho charakterizovala, je to shluk náhodných, individualistických výkřiků...

Pravděpodobně mluvíš o slohu a ne stylu a tím posledním uceleným byla secese. Vše další je nějakej modernismus a pak postmoderna. Ta se jeví taky jako sloh, protože pronikla do všech odvětví umění, od filozofie, divadla, literatury, designu až po tu architekturu. Jenže ta má taky mraky různejch stylů, proto se ti může jevit, že nic nosného není. Všechny dřívější slohy měly většinou jen pár stylů v nějakým období. No a navíc v tý postmoderně žiješ, tudíž to asi těžko dokážeš objektivně jako laik posoudit.

Odesláno
Pravděpodobně mluvíš o slohu a ne stylu a tím posledním uceleným byla secese. Vše další je nějakej modernismus a pak postmoderna. Ta se jeví taky jako sloh, protože pronikla do všech odvětví umění, od filozofie, divadla, literatury, designu až po tu architekturu. Jenže ta má taky mraky různejch stylů, proto se ti může jevit, že nic nosného není. Všechny dřívější slohy měly většinou jen pár stylů v nějakým období. No a navíc v tý postmoderně žiješ, tudíž to asi těžko dokážeš objektivně jako laik posoudit.

... úmyslně používám obecnou češtinu :)

A v obecné češtině ty domy nemají společný jmenovatel... s vyjímkou toho že jejich společným jmenovatelem je, že ho nemají :)

Odesláno

Onione, například kaplický je přímo uprostřed stylu zvaného high tech. Se vším, co ke stylu patří, myslím, včetně přesahů do jiných typů umění.

Mengelisy, jak motokov od kuny, tak nová podoba rozhlasu prý od samotného richarda mayera jsou výjmečně krásné stavby. Na to, že se jedná o komerční mrakodrapy, tak se povedly, stejně tak se mi líbí ta nová stavba na Pankráci - gemini centrum, nebo tzv. centrotex na Pražského povstání, Kdyby se kaplický býval spokojil s místem, kde stojí pakul, a necpal do Prahy druhou katedrálu, byla by to skoro výstava architektury (krásná funkcionalistická škola, domy od honzíka s havlíčkem, nejpovedenější pražská sídliště, dbk ...... . Jen je škoda, že u toho postrádám jakékoli plánování městského prostoru, které je u takového rozvojového projektu předpokladem architektonického úspěchu. Doufám, že je to tím, že to ještě není hotové, ale zatím se to ani nerýsuje.

Odesláno

A v obecné češtině ty domy nemají společný jmenovatel... s vyjímkou toho že jejich společným jmenovatelem je, že ho nemají :)

no, ale tímhle sám potvrzuješ, že tvoje "kritika" stojí na stejné úrovni a logice jako hospodský tlach Francka a Pepy po 5 kouscích

Onione, například kaplický je přímo uprostřed stylu zvaného high tech. Se vším, co ke stylu patří, myslím, včetně přesahů do jiných typů umění.

Mengelisy, jak motokov od kuny, tak nová podoba rozhlasu prý od samotného richarda mayera jsou výjmečně krásné stavby. Na to, že se jedná o komerční mrakodrapy, tak se povedly, stejně tak se mi líbí ta nová stavba na Pankráci - gemini centrum, nebo tzv. centrotex na Pražského povstání, Kdyby se kaplický býval spokojil s místem, kde stojí pakul, a necpal do Prahy druhou katedrálu, byla by to skoro výstava architektury (krásná funkcionalistická škola, domy od honzíka s havlíčkem, nejpovedenější pražská sídliště, dbk ...... . Jen je škoda, že u toho postrádám jakékoli plánování městského prostoru, které je u takového rozvojového projektu předpokladem architektonického úspěchu. Doufám, že je to tím, že to ještě není hotové, ale zatím se to ani nerýsuje.

ale stejně, dokud tady nestaví Zaha a Norman, tak není o co stát :-D

Odesláno

v obecný češtině se ti to nelíbí, takže tam žádnej společnej jmenovatel nechceš vidět.

Odesláno
no, ale tímhle sám potvrzuješ, že tvoje "kritika" stojí na stejné úrovni a logice jako hospodský tlach Francka a Pepy po 5 kouscích

ale stejně, dokud tady nestaví Zaha a Norman, tak není o co stát :-D

Frank Gehry a Jean Nouvel je ti málo?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...