Přejít na obsah

LED čelovky a baterky


Doporučené příspěvky

to je super, mit baterku na poště a hned kupovat milion nesmyslu :D nezapomen na jiny kuzel, filtr apod.

 

No, podle mě to jsou věci, které na 100% využiju. Na kole jezdím v kromě zimních mesíců denně ( přeprava ze sportovních aktivit domů) a na běhání jsem o nějaké čelovce také přemýšlel. Úplně mě to překvapilo, jak na tohle všechno výrobce myslel a spláchnu to jedním produktem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 172
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Ja ten popruh na hlavu mám, ale neviem, či sa tam hodí aj tá tvoja baterka - ten popruh má úchyty pre baterky s priemerom do 2,2 cm, sa mi zdá. Ináč to funguje celkom fajn (mám Fenix E25), baterka drží a keď to dobre pritiahneš, neposkakuje na hlave pri behu.

Upraveno uživatelem Lovap
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja ten popruh na hlavu mám, ale neviem, či sa tam hodí aj tá tvoja baterka - ten popruh má úchyty pre baterky s priemerom do 2,2 cm, sa mi zdá. Ináč to funguje celkom fajn (mám Fenix E25), baterka drží a keď to dobre pritiahneš, neposkakuje na hlave pri behu.

 

Díky za radu. Já jsem pánovi z Kronia psal, že by s emi líbil tento: http://www.myfenix.co.uk/fenix-mc10-mc11-headband

 

Říkal, že ofiko se u nás neprodává, ale že ho za 199,- kč dodá, tak jsem spokojený.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

Tohle vlákno trochu zkomírá, tak ho oživím. Je paradoxem, že čelovku používám často, ale nikdy jsem neměl žádnou tak kvalitní a odolnou, aby vydržela moje aktivity. Nedávno jsem koupil svítilnu Fenix PD35 TAC (úžasná!!!) a když jsem teď rozhodoval o čelovce, vyhrála stejná značka a model HL 50. Dnes dorazila, vypadá hodně dobře a navíc jsem na ni četl jen pozitivní recenze. Odolná, "letecký hliník"(jsem sice letecký konstruktér, ale popravdě netuším, co si pod tímhle marketingovým termínem představit), vodotěsná, několik světelných režimů, otočná a vyjímatelná z držáku, takže se dá použít jako miniaturní svítilna do ruky. Výkon pro mé potřeby dostatečný, napájení foťákovou CR123 nebo s použitím přiloženého prodlužovacího adaptéru i běžnou AA tužkou. Hlavový popruh nemá středovou část, ale četl jsem rezenzi nějakého běžce a s uchycením a stabilitou prý není problém...

post-3283-0-01474900-1452158183_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Problem tehle malych prcku je, ze pokud se nepouzivaji v naproste tme, tak vydrz jde kytek. Jako idealni kompromis mi porad pripadaji celovky na 18500 nebo kolik je to cislo. Sam mam Spark na tuzkovku/14500 a je to super az na vydrz a tint.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak určitě... Baterka 18500 může mít 1500 mAh, CR123 půlku. Ve Fenixu PD35 TAC mám nabíjecí 18650 s kapacitou 3400 mAh. Mám ji 2 měsíce, svítím dost včetně nejvýkonnějších 1000 lm a zatím svítí. Nejběžnější režim na posvícení ve tmě je 60 lm, na ty má PD35 vydržet 29 hodin, čelovka vydrží na 60 lm necelých 10 hodin, takže třetinu. Na druhou stranu nejsem horník a nesvítím s ní denně celou šichtu. Mám to na večerní procházky se psem, motoakce, karavaning s autem atd. a myslím, že měnit baterku jednou za 1-2 měsíce mi vadit nebude...

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem měl nedávno půjčenou čelovku a nejvíc mi na ní vyhovoval senzor pohybu. Mávneš rukavicí před čelovkou a svítí, mávneš podruhý a nesvítí. Mám od Fenixu svítilnu a líbila by se mi od nich i čelovka, ale bohužel tuhle funkci žádný jejich model nenabízí ... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak, kdo by chtěl malou, lehkou svítilnu do kapsy či na opasek, mohu doporučit zmíněný Fenix PD35 TAC. Mám nový model s maximem 1000 lm, úderovou čelní hranou a mj. nepravidelým stroboskopem, který se dá velmi dobře použít i k sebeobraně, nejde jen o oslnění, ale s tímhle výkonem dochází už k dezorientaci, závratím, při delším osvitu prý není vyloučeno omdlení či zvracení. U stroboskopu se také špatně lokalizuje zdroj světla, ale to spíš ocení lidé se svítilnou na zbrani. V každém případě je to malá svítilna s naprosto dostatečným výkonem, v noci osvítí na 150 metrů barák jako když je den a na 250-300 metrů lze rozeznat předměty, postavy atd.

Baterku mám jedinou, 18650, 3400 mAh + malou nabíječku na 220/12V + USB, která funguje i jako powerbanka. Jak jsem psal, mám ji 2 mesíce, zatím svítí (používám skoro denně), před delší outdoorovou akcí buď přikoupím druhou baterku nebo mi to bude v kombinaci s čelovkou Fenix stačit, vždy bude po ruce něco svítícího...:-).   

post-3283-0-48689200-1452167351_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rybiz - ta vypadá hodně dobře!

 

Čelovku jsem rozchodil a už jsem skoro myslel, že ji vrátím, šla zapnout na potřetí, vypnout na popáté atd. Pak jsem se v návodu dočetl, že musí být pořádně dotažen zadní kryt, udělal jsem to a už je vše v pořádku. Ovládání a volba režimů je intuitivní, přepínání na hlavě chce trochu cvik, je třeba stisknout svítilnu z obou stran abych si ji někam neposunul a to si buď zakryju obličej nebo udělám rukou krkolomný manévr shora. Ale jde jen o cvik. Sejmutí svítilny z držáku (pro použití jako běžná svítilna) je jednoduché, má na sobě ale extra kroužek, kterým je provlečen popruh kolem hlavy, taková pojistka aby svítilna z držáku neupadla když se s ní třeba v jeskyni otřu o skálu a vyvléknutí zabere pár sekund. Běžně to ale dělat nebudu a koneckonců, i s popruhem mohu držet svítilnu v ruce. Svítivost ověřím za chvíli až půjdu ven se psem...:-).  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... nepravidelým stroboskopem, který se dá velmi dobře použít i k sebeobraně, nejde jen o oslnění, ale s tímhle výkonem dochází už k dezorientaci, závratím, při delším osvitu prý není vyloučeno omdlení či zvracení...

 

Nedávno jsem četl vtipnej komentář polemizující s tímto často opakovaným marketingovým sloganem, ale nemůžu ho najít. Sám jsem bohužel po osvitu baterkou nikdy neblinkal, ani jsem jsem takový stav nikomu nepřivodil, tak nemůžu soudit, ale představa je to popravdě pěkná... Kdyby měly takový baterky holky v Kolíně nad Rýnem, to by jich tam blinkalo...  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

basman - je fakt, že to uvádí prodejci často, ale jsem od přírody nedůvěřivý, tak jsem se zeptal souseda, pracujícího u zásahových jednotek Policie. Ten o tom moc nevěděl, svítilny se stroboskopem nemají, ale zavolal nějakému expertovi, dal mi ho na ucho a ten potvrdil, že tenhle jev je opravdu prokázán u svítilen s výkonem kolem 1000 lm a nepravidelně blikajícím stroboskopem, Policie prý uvažuje o "přezbrojení" na svítilny s tímto režimem. A ověřil jsem si to i na sobě, sice mi to zdravotně nic nedělalo, ale opravdu jsem netušil, odkud přesně světlo vychází a kdybych měl zbraň, nevěděl bych kam střílet, abych cíl zasáhl. Takže na tom něco je.

 

První dojmy z čelovky - večer jsem vzal naší borderku a vyrazili jsme do přírody. Přiznám, že první dojem bylo zklamání. Chodím jinak s Fenixem PD35 TAC a ten se svými 1000 lm dosvítí fakt daleko. To potřebuji, protože se za humny potulují v poměrně velkém počtu lišky, lezou až k barákům a podobně je to občas s kanci. Ale ke zklamání - po chvíli jsem si uvědomil, že to nemá 1000 lm, dosvit je dostatečný, jen holt ne 250 metrů. Je fakt, že světlo jako ve dne je 20-30 metrů daleko, má jasnou středovou část a pak zeslabuje do stran, připomíná to světla auta. Takže chůze pohoda, určitě i cyklistika, problém by nebyl ani s pomalejší jízdou na motorce či autem, výrobce uvádí dosvit přes 70 metrů ale ještě kolem 100 metrů rozpoznám předměty.. Asi 150 metrů daleko je v poli osamělý "testovací" strom, Fenix PD35 TAC ho nasvítí v pohodě, s čelovkou bylo vidět, že tam "něco" je, nejspíš strom. Je fakt, že naše čelovka Proteco se zoomem dosvítí dál, ale je větší, ne odolná a na tu dálku je to spíš úzký "laserový" paprsek. Takže žádný šok jako u PD35 TAC, ale dobrý.
PS: Jo, a nejslabší režim, 4 lm, je snad tak na čtení na 40 cm, nejdřív jsem netušil, k čemu tam vlastně je. Ale pak mne napadlo, proč ne, čtení či noční dopisování deníčku na motoexpedici s tím půjde a baterku to skoro nežere. Takže vlastně dobře vymyšlený režim:-).

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na mě teď blikla někde na www baterka, která není na čele, ale na opasku, pro běžce a noční chodce. Zajímavý.. minimálně když v noci běžím s čelovkou v zimě a funím, tak před sebou půl času vidím jen bílou mlhu - tímhle by se to odstranilo a navíc bych si nepřipadal jak horník.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kapo - HP25 je určitě vynikající a asi jedna z nejlepších pro toho, kdo nepotřebuje kompaktní čelovku. Kdybych ji měl v předsíni na věšáku a chodil večer venčit psa, asi by vyhrála. Ale na motoexpedici je moc velká nehledě k mým špatným zkušenostem s takto umístěným vypínačem, kdy se mi svítilna v kufru motorky, kde byla nacpaná s dalšími věcmi, pravidelně zapínala. Byl to několikaletý boj najít místo, kde by to nedělala, ale marný. Takže ji mám hozenou v přihrádce auta, kdybych se potřeboval kouknout pod kapotu, ale na motorku a do survival brašničky jsem zvolil kompaktní typ s jinak umístěným vypínačem.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem si koupil Armytek Tiara 1A PRO.Dokoupil jsem nabíječku,dvě dobíjecí baterie 3,7V.Nemůžu si to vynachválit.Super odolnost,nosím ji pořád u sebe i v práci, tam je k nezaplacení.Záruka 2 roky+8 od výrobce.Nejlepší vychytávka je magnet na konci.

 

http://www.podzemi.net/news/armytek-tiara-a1-pro-armytek-tiara-a1-armytek-tiara-c1/

http://celovky.heureka.cz/armytek-tiara-a1-pro-xm-l2/specifikace/#section

Upraveno uživatelem Karki
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

Tak trochu oživím toto téma.

Někde jsem potratil svého oblíbeného kryptonového Petzla z roku 2006, který se mnou na motorce brázdil Afriku i Asii. Ale jakou cestou se teď vydat? Technologie LED kráčí mílovými kroky dopředu, ale tak nějak se těmi zaručeně nejlepšími nabídkami na e-shopech nejsem schopen prokousat. Noname levných čelovek se se mi už domá pár povaluje, ale to není ono. Zkusím v pár bodech naznačit, jakou cestou bych se rád ubíral. 

  1. Chtěl bych něco kompaktního a lehkého, co nezabere moc místa a nebude se mi to na hlavě nějak blemcat.

  2. Nic s externím akumulátorem.

  3. Nejlépe dvouledku, tedy jeden kužel do dálky a druhý na práci zblízka.

  4. Nechci už nic, co je na tři AAA baterie. Sady se prodávají po 4 kusech. Buď tedy na dvě, nebo na jednu. Vždycky po čase nevím, co je nabítý a co už na vyhození.  

  5. Rozumnou mechanickou odolnost. (proti pádu, valchovačce v motokufru a td.)

  6. Uvítal bych i funkci ochrany proti nechtěnému zapnutí v kufru motorky či v batohu. Možnost ovládání v rukavicích by se také hodila. 

  7. Výklopný systém alespoň dopředu a dolů pro jednodušší usměrnění toku světla kam je potřeba.

  8. Různé intenzity světelného výkonu. Alespoň tři stupně. Blikací indikaci vybitých baterií v čelovce od cca xx% kapacity beru jako samozřejmost. 

  9. Červená LED pro blikání s.o.s. nebo jako zadní blikačka na kolo (není podmínkou)

10. Voděodolná, nejlépe vodotěsná pro práci v hustém dešti. 

11. Cena do dvou tisíc. Je to reálné? 

 

Díky za případné rady či odkazy. 

Cyril. 

Upraveno uživatelem Cyril
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...