Rici-Pici Odesláno 4. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. září 2017 Dnes jsem se dal do hovězího ossobuca A technologický postup jsem udělal formou obrázků :-) Tady už šmakuláda odpočívá v alobalu a já to zalévám francouzským vínem :-) Gazdovská slaninka a máslo Mrkev a řapíkatý celer Zalijeme šťávou z masa Servírování https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170904/9e2ed51a170a0b34972606f5ba389331.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170904/501e22c1c5254443aabaf3814e3b4c91.jpg ....královské dělení :-) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170904/7a87fa35903c1b64cd86cd97adbfacf0.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170904/5242f7b62135dadc5f233cf75aeae8f6.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170904/6deaa3f25e9d14cfe3e76c087e9f2b5b.jpg A za tepla do myčky :-) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170904/943de30fb3d57909d883cea262c97218.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170904/1de04a358cd3a0cecfb4292ef4dc0820.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170904/a2100bfbeb23b5a8f273e4d1debde300.jpg Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Maxel Odesláno 5. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. září 2017 Vykoštěná stehna pečená v jogurtu, římském kmínu, chilli a limetkové šťávě. Zeleninový kuskus. Omáčka z výpeku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Maxel Odesláno 8. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. září 2017 Když neni chuť na maso, za to je chuť na brambory - zapečené jako takový simple pie. Dá se jako hlavní bezmasé jídlo, nebo i jako hutnější příloha třeba ke grilované krkovičce. Ingredience:- brambory (7 větších)- cibule (3 střední bílé)- petrželka- vejce (4ks)- smetana (1 dcl)- mozzarella (1 balení)- parmazán (10 dkg)- sůl/pepř Brambory nakrájet na tenké plátky. Hodit do pánve na oliváč a takových 15 min opékat a prohazovat. Mezitim osolit a opepřit. Cibule na půl a pak na silnější plátky. Přidat do pánve. Dál tam jde petrželka, docela hodně. Volitelně lze přidat jakékoliv další bylinky, podle chuti každého soudruha. Nastrouhaný parmazán vmíchat do směsi a sundat ze sporáku. Jen tak 2/3, zbytek nechat na posypání. Vejce rozšlehat se smetanou, osolit/opepřit a rovnoměrně nalít na směs. Posypat zbytkem parmazánu a poklást plátky mozzarelly. A šup s tim do trouby předehřáté na 180st. Zhruba půl hodiny. Finíto. Bon apetit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 9. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. září 2017 (upraveno) Směs na topinky na zimní večery i s receptem tentokrát. Někde už rostou, někde začnou, prostě celej podzim = houby. Nadbytek?Kolik hub, tolik cibule a stejné množství paprik.Momentálně jsem našel sírovec, tak jsem to udělal z něj, ale fungovat to budez hlívy z obchodu a nebo z jakýchkoliv jedlých hřibovitých hub co najdete v leseVšechno nadrobno, do hrnce cibuli, lehce zarestovat, přidat houby a papriku,malinko podlít vodou a přidat:ostrý kečup, protlak, česnekdochutit:česnek, sůl, pepř a dle libosti nějakou chilli papričku podusit hodinku (občas míchat)lehce! tomu pomoct tyčovým mixérem pokud se houby dostatečně nerozvaří,ale nerozsekat na kaši, chceme tam mít nějakou strukturu a ne z toho udělat přesnídávku naplnit do skleniček, ještě je dávám zavařit do trouby, to se dělá tak že zapnu troubutak na 130, skleničky dám na plech s vyšším okrajem, nejradši mám starej hliníkovej;naleju tam konvici vroucí vody, zavřu troubu a nechám 20 minut pak nechat vychladnout (neobracet víčkama dolů, ta trouba stačí), schovat do sklepa studený nebo ohřátý namazat na topinky . . . no nic, jdu si jednu skleničku hned otevřít Upraveno 9. září 2017 uživatelem tommas4 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Maxel Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 (upraveno) Na nedělní oběd česká klasika - pečené kuře, nádivka, okurkový salát. Ingredience na kuře:- překvapivě kuře - sůl (200g)- cukr (100g)- tymián, rozmarýn, petržel (vše čertvé)- jednu limetu Dokonalé pečené kuře, ač se nezdá, je docela alchymie. Nepřepéct nebo naopak nedopéct, křupavá kůrka, dochucení, slanost, omáčka, atd. atd. Hledal jsem na netu různé postupy, až jsem našel přípravu, kterou jsem dneska vyzkoušel. Nefotil jsem, tak jen textově. Nejdřív je potřeba připravit nálev:- ohřát v konvici 1l vody a tu pak nalít do většího hrnce- do vody ještě zatepla přijde sůl, cukr, bylinky a šťáva z jedné limety- doplnit 2l studené vody a nechat vychladnout- do toho pak vložit kuře, musí být celé ponořené, a pobude si tam 6 hodin Po šesti hodinách kuře vyndat, osušit, položit na pekáč, NESOLIT je slané dost, podlít cca deci vody a poslat do trouby: - nejdřív na plný koule (220-230st.) na 15 minut prsama nahoru- potom otočit a nechat dalších 10 minut za stejné teploty- pak vrátit zpátky prsama nahoru , snížit teplotu na 140st. a takto péct cca hodinu a půl až dvě-- celkem si tak kuře pobude v troubě cca 2 a půl hodiny a nakonci bude vypadat takhle nějak Naporcovat, vrátit na plech a buď odložit přikryté alobalem, nebo vrátit zpět do vyhřáté/vypnuté trouby. Ingredience na tmavou ořechovou nádivku. Nádivka je takový národní sport, každá druhá rodina má vlastní recept. Tahle je taková skoro klasická, jen s malými změnami v rámci vlastní invence - místo rohlíků je tam celozrná žitná bageta, ořechy jsou neslané kešu. Pečivo nakrájet na malé kousky, oddělit žloutek a bílek. Žloutek smíchat s mlékem a zamíchat do pečiva. Z bílků vyšlehat sníh. Vše ostatní nakrájet najemno a osmahnout na pánvy. Nechat vychladnout, přidat do pečiva společně s nasekanou petrželkou vše a promíchat. Sůl/pepř. Do směsi opatrně vmíchat sníh. Směs nalít a uhladit do nějaké pečící formy, zapékacích misek, nebo srnčího hřbetu v mém případě. Peče se 30-40 minut na 180st. Nakonec jsem navrch nalil trochu výpeku z kuřete a formu přesunul na pár minut pod gril. Výpek se vsákne do nádivky a gril udělá kůrku. Kuře máme. Nádivku máme. Na okurkový salát je expert moje žena a dělá ho dost výrazný (sladkokyselý a ostřejší), taky máme. Stačí jen doladit omáčku (vlastně jen zredukovat, rozhodně nesolit!) a je hotovo. Maso je po naložení v "láku" docela výrazné, lehce slanější a jsou cítit bylinky. Za mě palec hore! Bon apetit Upraveno 10. září 2017 uživatelem Maxel Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Kamil Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Kolik hub, tolik cibule a stejné množství paprik. Na váhu nebo objem? Vypadá to jedle. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Maxeli, to je poctive vareni. Tleskam Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Na váhu nebo objem? Vypadá to jedle. No tak spíš baj oko V receptu co jsem dostal se píše na kilo hub 5 velkých cibulí a 6 paprik . . .dal jsem to podle váhy a funguje to výborně, akorát to malý ostrý svinstvo co jsem vypěstovaldo toho nešlo, jsem to rozříznul, olíznul, umřel, sebral se z podlahy, narval si plnou pusu jogurtem,zapil mlíkem, pět minut si nadával a pak jsem to vyhodil. Mám jich na třech rostlinkách asi 50 strašný to je. Jo Maxeli, kde máš přílohu???? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nividic Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Preklad pro Kamila: ...podle vahy a funguje to! Jinak bych chtel Tomasovi jeste jednou podekovat za ty chilli. Myslel jsem, ze z nich udelam nejakou tu pastu, ale jsou tak akorat pikantni, ze je prikusuju zacerstva. Dneska jsme napriklad delali chilli con carne, k masu sly papricky 3 a prislo mi to malo, tak jsem si dal jeste jednu na zakus. Strasny rozhodne nejsou! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Njn, to co jsi dostal ty jsou ostrý beraní rohy, já myslel to malý scvrklý hnědý - teda pardon "čokoládový"jak je na té fotce u té houbové směsi na prkýnku vlevo dole. Až ty potvory dozrajou tak ti dovezu, tyhle se"ukusovat začerstva" nedají Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nividic Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Ajo, ale nepodcenuj Kamila, ten basti jinou ligu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Maxel Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Jo Maxeli, kde máš přílohu????Simplifikace kulinařiny, nádivka = příloha. Dlouho jsem byl zvyklej od babičky, ke kuřeti s nádivkou brambory. Pak jsem zjistil, že další sacharidy tam vlastně nepotřebujem. Vono i tak to zrovna neni jídlo do dietáře. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Cítim z toho nějaký dietní podtón . . . Před chvílí jsem dovařil povidla. A jsou boží. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Předesílám že nechci být za hnidopicha, věřím že jako všechno od Maxela to určitě bylo zatraceně jedlé - ale nepopisuje slovo "nádivka" spíš způsob přípravy, kdy se vhodná směs napchá dovnitř zvířete/plodu, přičemž právě společnou tepelnou úpravou ve vlastní šťávě dojde k onomu kouzelnému spojení všech přítomných chutí? A nemusí to být zrovna "velbloud nadívaný ovcí nadívanou dropem domácím, který je nadíván kaprem nadívaným vejci" Beru že tyhle externě pečené "vylepšené polenty" bývaly populární k nastavení omezeného množství nedostatkového masa na venkově a za války - ale nádivka to prostě není, i kdyby se všecky naše babky, Babica, mimibazarníci i ten šizuňk hospodský odvedle (který má tu drzost podobnou "houskovou bublaninu" za příplatek přikrajovat k mizerně ogrilovanému kuřeti) na palici postavili... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza71 Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 (upraveno) Co třeba velikonoční nádivka, nic? Neslyšels? Upraveno 10. září 2017 uživatelem honza71 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Maxel Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Fakticky máš samozřejmě pravdu. Ikdyž v mnoha rodinách je to již jen zažitý způsob, jak tu "věc" popsat nějakým všeobecně známým způsobem. U nás co si pamatuju, tak obě babičky, máma (a poté i táta, co začal vařit), teta, všichni připravují "nádivku" (abych dodržel počet uvozovek na post ) vedle kuřete v pekáči - a dycky to bylo nebe v hubě. Popravdě jsem o nacpání do opeřence tentokrát opravdu uvažoval, ale nakonec se na to vykašlal (nebo zapoměl, už nevim) - zaprvé by jí bylo imo málo (pokud bych dělal jen množství do dutiny), a zadruhé jsem kuře dal péct o dost dřív, než jsem se pustil do "nádivky". Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Maxel Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Tohle by bylo pecka místo na sraz...díval jsem se na to už kdysi http://www.4kocky.cz/Tak se na to vyspime a v pondělí uvidíme co z toho třeba vyleze. Potřebujeme kuchyň Vyspali jsme se trochu víc, ale mě to nepustilo. Co vás? (myšleno obecně, ne jen Lamiczku a Tommase)Září už je imo pasé, ale na druhou polovinu října - symbolicky rok po původní akci - zatim nic nemam. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 10. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. září 2017 Já kdykoliv, ideálně dokud ještě bude hezky... ale i v plískanici rád pomůžu s klohněním (dle potřeby i nadíváním) a konzumací Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 11. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. září 2017 "velbloud nadívaný ovcí nadívanou dropem domácím, který je nadíván kaprem nadívaným vejci" A sakra, to bych si zrovna dal . . . děláš mi chutě Jinak nádivkou se nadívá, nicméně pokud je to v domácích podmínkách a nenadíváš velblouda,tak udělat jeden hrnek nádivky je divné, nádivky se dělá více a co se nevejde to útrob opeřencetak se peče zvlášť, dokonce to tak je ve starších kuchařkách vyžadováno, a jezení masa dříve jentřeba 1x týdně a jeho nedostatek kompenzovaný nádivkou tomu odpovídá.Proto také tradičně maso + nádivka + příloha, protože reálně byl na talíři malý kousek masa, hodněnádivky místo masa a k tomu příloha.Doma pokročila, masa máme dostatek tak jíme nádivku jako přílohu. Končím historický rozbor tématu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 11. září 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. září 2017 Vyspali jsme se trochu víc, ale mě to nepustilo. Co vás? (myšleno obecně, ne jen Lamiczku a Tommase)Září už je imo pasé, ale na druhou polovinu října - symbolicky rok po původní akci - zatim nic nemam. Já kdykoliv, ideálně dokud ještě bude hezky... ale i v plískanici rád pomůžu s klohněním (dle potřeby i nadíváním) a konzumací Za mě ano, nicméně upozorňuji na několik věcí co je třeba vyřešit (nic není nemožné): - organizace - někdo to musí "odsedět", kdo jste něco takového dělali víte že to je časově náročnéa někdy o nervy, nicméně třeba mě to docela baví, ujmu se / případně pomohu dobrovolně(někdy je ale lepší to rozdělit mezi více lidí, podle toho co se z toho vyvine, viz, níže) - počet účastníků - tohle je nejdůležitější věc od které se odrazit, může nás být sto, nebo desetpodle toho se bude hledat vhodné místo - vhodné místo - největší překážka, protože pronajmout si chatu - ok, ale pak je to komplet na nás,nikdo nám tam nepřipraví snídani, nikdo nás nebude obsluhovat, musí se vše dovézt a připravit, tohlelze jednak pro velmi malý počet lidí (i ty největší chaty mají třeba jen 8 / 10 pokojů) a celková logistikaje neuvěřitelná pakárna - každý rok jsem tohle dělal pro své zaměstnance za odměnu a poslední dvaroky už jsem na to rezignoval, nic jsem z toho neměl a lítal jsem okolo toho měsíc, (tohle se přiznám jefajn ale takovej plánovací oser že se mi do této varianty nechce ani náhodou - organizačně ) raději jsme jeli klasicky hotel + stravování v místě varianta hotel a nechat se nakrmit a napojit je pro všechny fajn, akorát tam nás nenechají uvařit sito je celkem bummer, napadá mě jim to dát jako požadavek na začátek že si normálně pořídímeu nich jídlo a pití, ale druhou večeři že máme svoje ochutnávky dobrot co kdo přiveze, chceme sem tamněco ohřát a jinak to bude asi postudenu - je to sice požadavek z kategorie "je mi to blbé", ale věřte mi,že už jsem měl dotazy zda by člověk mohl přespat v hotelu zdarma když si zaplatí snídani (stejně nám tenpokoj zůstane prázdný, ne?) a taky jsem viděl paní co si poručila horkou vodu a vytáhla svoje instatní kafea mlíčko, takže tohle zkušeného hoteliéra nerozhodí - kde - to je asi fuk, omezil bych to na ČR + nejbližší okolní státy - kdy - tady bacha, v půlce srpna jsme měli +- počet lidí a už se dalo něco řešit konkrétně, ale pořád je čas - kdo - jen chronomagoři nebo včetně rodin? pouze chronomagoři = účast 5 až 10 lidívčetně rodin = nevím, netroufám si odhadnout po předchozích zkušenostech to může být pár desítek účastníků - level / úroveň - sto lidí, sto chutí, někomu bude vyhovovat 5* a full service, někdo se spokojí se 4* asi se shodneme že pokud to bude s rodinami tak lovecká útulna s kadiboudou na zahradě neprojdeod tohoto se odvíjí kolik to bude stát, samozřejmě tak, to je co mě tak po ránu napadá, klidně bych to chvíli diskutoval tady, buď to samo chcípnenebo na to pak uděláme vlákno ve srazech a poprosíme mody aby tyhle posty šoupli tamzatím žádné seznamy prosím, jen všeobecná teorie ať to tu není zcela zasekané Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se