Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

před 10 hodinami, Tomashhhhh napsal:

Jednou až dvakrát ročně vaříme kotlíkový guláš na vesnické soutěži a je lepší větší kotlík. Lépe se v tom vaří mícha atd. Když je moc plný tak je to horší. Doporučuji s navíjecím řetězem a aretací 👍

"Lépe se v tom vaří mícha atd."       🙂 🙂 🙂  naskočil mi kanibal, ani ti nevím proč 🙂 🙂 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejen guláše, ale i další dobroty se v tom dají vařit, třeba rybí polívka :)
Tahle byla z hlavy mečouna, ten čouhá ven :D i když kotlík mám velký dost.

20180512_194749.jpg.1e9dea944bd0e754f7763862e058d16c.jpg

Upraveno uživatelem Tom4
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Do úterý mají v Makru čerstvého lososa filety za 274 s daní a nebo celého za 194 s daní. 

Takže na pátek večer gravlax, akvavit nemaje, ani vodku; jsem ho tentokrát pokropil Cointreau, uvidíme :)

 

20210310_165009_copy_685x854.jpg

Upraveno uživatelem Tom4
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tááák, jestli mne něco kotě z Litvy za půlrok naučilo, tak tuhle rybu jíst jen syrovou. Křehký pečivo na centimetrový plátky. Lehce máslo, losos čistej filet bez těch šedej tučnejch částí kolem bříška cca 5 mm. Pár zrnek hrubý soli a 5 kapek limetky na sousto. Klapne-li to, zejtra dám fotky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja nevim, jak s tim syrovym lososem. Gravlax nebo tatarak mam celkem rad, ale kdyz jsem se tim ladoval z lososa z makra nebo jineho supermarketu, tak mi to prislo jako slusny jidlo, ale ze bych slovy klasika kvuli tomu poradal gruppen sex, tak to ani omylem.  
Az jednou. V Pardubkach stoji na tride Miru takova mlada pani s dodavkou, vyklopeny dvere a tam na ledu cerstvy ryby. Tak jsem se sel podivat, ryby o cca 50% drazsi nez v hypermarketu, vypadaly lakave, tak jsem se zeptal, co to jako je. A pani mi povidala, ze si vzala Skota, bydli v Prelouci, on ma rad ryby a prijdou mu vsechny u nas hnusny. Tak nejak prokopnul cestu Prelouc - Skotsko a necha si vozit lososy tam odsud a navrch zacal dovazet i jiny kvalitni ryby. Tak jsem koupil za petsetpade kilo lososa a nesl ho domu jako svatost. Manzelka ho udelala na prirodne s minimem dochucovadel a to byla takova dobrota, ze od ty doby se koukam na ty supemarketaky se shovivavosti a po precteni nekolika clanku, co ty prumyslove vyrabeny lososi obsahuji, jsem ke gravlaxu vychladl. Kupuji je porad, sestikuli na bezne vareni nemam, pac jak rika Milis, jsem chudej, ale uz nich nejsem tak posranej, jako ze delam to nejlepsi pro svoje zdravi. 

Upraveno uživatelem Roman I.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ta logistika v Makru co se týká dopravy čerstvých ryb je skutečně impozantní, měl jsem možnost nahlédnout. Nepamatuju si přesně čísla ale klobouk dolů. 

Lososa mám nejraději jen zatáhnutého na pánvi, pak něj kousek másla, přiklopit poklicí na pár minut a na talíř. Eventuálně nesolit, opéct, rovnou na talíř, přelít sójovkou, posypat sezamem, k tomu rýži a opečenou julienne kořenovou zeleninu, paráda.

Tenhle losos je teď v akci, normálně ho mají 400 az 500 za kilo, proto jsem to sem psal kdo by šel okolo :) Skotského lososa mívají taky. Stejně jsou oba z farmy, krmený granulema, když už jste si řekli o to aby vám někdo kopal do hraček  :lol:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, průmyslovej chov tvoří asi 85% všeho co se dá koupit, těch 15% je za nelidský prachy, ale i v tom průmysláči máš rozdíly v kvalitě krmiva, čistotě vody (čti množství investovanejch peněz do pozemků a čističek) a styl a rychlost zamordování chudáka němý tváře, takže s divokym chovem to má pramálo společnýho, ale kvalitativně si troufnu tvrdit, že se to fakt hodně blíží už dneska.

Kluci jako @Tom4 nebo @tikzot asi budou umět říct s větší jistotou, sice těch ryb žeru kvantum, ale přecejen sem nikdy hospodu nevlastnil ani neprovozoval.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes vyzkousene "utopene kure"  a vysledek teda prijemne prekvapil. Decka se ptaly proc kure nemuze mit vice nohou:)

Na lak 40g/l him.soli, cela palice cesneku, jedna petrzel, bob.list, pepr a tymian.

V troube bylo hodku a 5min., chutove paradni a stavy jsem v kureti tolik nikdy nezazil.

Detska verze se stouchackama a repou, "adult" verze s kuskusem s gr.zeleninou a trochou teriyaki.

20210311_131028.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...