Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Jinak víkendové pečení?  Dělal jsem Sachr. A jelikož jsem zdechlej jít si pro recept, tak si ho vygooglím. Hm. Takže korpus jen 3 nebo 4 cm vysoký.  Protože recept říkal formu průměr 23 a já mám 29. Toho jsem si nevšiml. Nahoře se mi udělala krusta jak vystoupaly bílky, pak vzduchová mezera tak 2 cm a pak teprve korpus. Krustu jaem rozlámal a snědli jsme ji. A nepovedla se mi poleva. Jako vůbec, poměr sirupu a čokolády je v tom receptu blbě. 

Do toho nevděčný, totálně rozmazlený strávníci, kterým člověk vyvařuje a následně protáhnou obličeje a spustí . . . éee v tom je zelená paprika a tu já nejím, jen oranžovou.  . . . eeee, já nemám chuť na kuřecí dneska . . . .eee, to je moc česnekový . . . .

Normálně jsem se vzteknul, informoval jsem je že jim na vaření kašlu a budou tak měsíc jíst akorát Kostelecký párky a k tomu rohlíky z Penamu, aby měl soudruh z čeho žít. :D

Co myslíte že následovalo?  Od nevinného dítka jsem obdržel úplně bezelstně informaci, že on má párky rád!!! Ale ne s hořčicí, tu nejí.

Tvl. Bacha na to, co si rozmazlíte ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tome s tou cerstvou rybou, ono asi zalezi na zmrazeni, ne? Jeden Japonec mi onehda vysvetloval, ze ta nase posedlost cerstvym je nesmysl - ze i pro ty jejich trihvezdickovy sushi bary v Tokyu jsou ty tunaci samozrejme zmrazeny, primo na lodi - ze cerstvou rybu si clovek muze dat nekde na Bali v chatrci, kdyz si ji koupi rano od rybare, jinak je to pry blbost. Fakt se u nas da koupit nezmrazenej tunak?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě bude záležet na způsobu a na konkrétním druhu ryby. Rozmražený tuňák a chlazený jsou dost odlišný, chlazeného umí Makro, už se tady probíral ten jejich logistický systém, který je fakt impozantní. Tuňáka mi tam ukroji i dvacet deka kousek, barva a konzistence ryby je v porovnání s tím co mají v marketu úplně jiná (abych nekřivdil Lidlu tak Kaufland to dělá taky). Chce to pomalu detektivní práci nad tím chlaďákem :(

Pár fishmarketů v přístavech nebo na velký řece jsem po světě navštívil, no spíš více než je zdrávo, a to je celá zvlášť kategorie :) Nej zážitek mám když jsme se rozhodli že si dáme makrelu pečenou na klacku, a než jsem se stačil otočit tak mi je asiat nasekal na špalíky :D holt jinej kraj jinej mrav :)

 

@Xenomorfus pošlu  :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslim ze nez ty rozmrazene prodejcem, tak je urcite lepsi vzit primo mrazeneho. Je to proste past na kupijiciho, ktery si mysli ze je cerstvy. Nejlepsi je jist ceskou rybu, ja miluju sumce. Tunaka ani lososa tu nemame, ale co se da delat. :D

Soubor_000 (5).jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

1 hour ago, Tom4 said:

Zkontroluj si surovinu, ta ryba nejspíš bude styl Lidl, tedy se nejedná o čerstvou rybu, aleno zmrazenou, následně rozmrazenou, zavakuovanou a prodávanou chlazenou. Uznávám, mají to marketingově namakaný tak, že 9 z 10 lidí vůbec netuší že ta ryba takhle nemá být. 

Čerstvá ryba, která neprošla procesem mrazení tohle neudělá. I ta rozmražená ale jde uspokojivě opéct, chce to dost rozpálenou pánev, naplno pustit digestoř a jen minimum oleje na pánvi. Dej olivový, vydrží o něco vyšší teplotu než se přepálí. Doba opékání je opravdu krátká, jen zatáhnout, pár desítek vteřin z každé strany. 

Plus - nesolit předem, ale až na talíři, a rybu vytáhnout z lednice dopředu, nechat 10 až 15 minut při pokojové teplotě před opékáním. 

Díky za cenné tipy. Já se tedy přiznám, že jsem ho sice kupoval v Lidlu, ale rovnou jako mražený, což mně v důsledku vadí méně, než když by mě takhle oklamali 😁. Chuťově mi nepřijde zlý, s čerstvým kusem se to samozřejmě srovnávat nedá, ale pro případy nouze dobrá strategická zásoba do mrazáku.

Opékal jsem minutu a půl z každé strany a solil předem, asi proto to pustilo... 🙈

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapci znova opakuju - každá transportovaná ryba z kvalitního zdroje, prochází flash freezem. Hluboký zmražení v řádu desítek vteřin. Pokud si to neulovíš sám, nebo to nekupuješ v Třeboni nebo ve Vodňanech (nebo jinym rybářskym regionu) živý v krámu z tanku, nic jako "čerstvá nezmražená ryba" v žádným krámu neexistuje.

Shit jsou ty, kde na tom mrazícím procesu šetřej a nemaj vybavení na flash freeze.
Takže remcat nad tim, že to supermarket rozmražuje a prodává jako čerstvý je kktina. Dělaj to všichni všude, protože je to tak nejlepší. Co to posere je A: blbej proces vstupního zmražení po odchytu a B: leží to na krámu na ledu moc dlouho (tady si stačí před koupí u pultíku čuchnout)

Upraveno uživatelem JoyStick
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prd tomu rozumim a ryby ani moc casto nejim, ale myslim ze v tom bude rozdil. Ten z toho lidlu ma na stitku napsane rozmrazeno. To v tom pripade maji na sobe vsechny ryby? Kdyz beru ryby z pultu, tak vzdy chutnaji v pohode. Nebo jsem mel smulu na spatny kus. :D

ab3f4f8f03aa6b4eeff70d6904a881c0.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

vsechny ryby se urcite nemrazi, treba losos z norska nebo prazma chovana, nebo ulovena v recku.. vetsina ryb se prepravuje na ledu v bednach, bez procesu zmrazeni.  naopak tunak nebo mecoun se primo na lodi mrazi, protoze ta lod je treba 3 tejdny na mori.. a pak pred prodejem rozmrazi.  tak si to aspon predstavuju ja :)

Upraveno uživatelem montemar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Také jsem měl za to, že ne každá ryba se zamrazuje, kdysi jsem o tom četl článek - tuším že je to tenhle https://logistika.ihned.cz/c1-65887480-za-48-hodin-od-vylovu-z-more-na-taliri-logistika-cerstvych-a-nekdy-premrazenych-ryb

Loni na jaro jsem zase četl příspěvek týpka, který na tom měl postavenou živnost a uzávěra mu to stopla, 3x do týdne otočil autem holandské přístavy a ryby pak vozil Pohlreichovi do Divinis a podobných podniků - z hlavy už ale jméno nevylovím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 21. 3. 2021 v 21:11, exell napsal:

Konráda jsem dnes ze zajímavosti koupil v Bille a musím říct, že velmi mile překvapil (12ka).

K tématu - dnes to bylo zdravější, tuňákový steak s hráškovým pyré. Jen mi ta bílkovina trošku zphotobombila záběr 🙂. Pokud máte někdo tip, jak smažit, aby ze steaku nepustila, budu rád!

 

2DBA43F4-5C8E-437A-B26F-44CF89E08DDF.jpeg

Mne spis zarazí, ze sis to takhle nandal na talíř...ekelhaft.

samozrejme, ze bílkovina je a bude...stačí oskrabnout a steak opect i po stranách, vezmes kleště a několik sekund ho “postavis” tak aby ses tohodle nevzhlednyho hnusu zbavil

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...