Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Taky jsem to objevil před pár dny. Snažil jsem se replikovat mých holek oblíbený salát od Rio Mare — Insalatissime, právě s tuňákem a kuskusem. Zrníčka jsou tam stopro větší, než je klasickej, tak jsem trochu pogooglil a našel todle. Nakonec to neni ono, používaj velikostně něco mezi, ale až na tuhle drobnost, jsem to myslim celkem trefil — žena s dcerou si dvakrát přidaly. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

chlapi, ja kdyz tu vidim ten bucek s zebrama, tak jsem na to dostal takovou neuveritelnou slinu…
takze nalozeno, libovej kousek (tzv. bucek light), napul s zebrama, rano vstavam v 6, upecu to 3-2-1 ale v troube, mrskat s uhlim se mi uz nechce. uvidim jaky to bude bez zauzeni, napral jsem na to cernou himalajskou sul a domaci madarskou uzenou papriku, snad to tomu malinko ten smak doda…
kazdopadne se utesuju tim, ze 6 hodin tahnuty maso na nizkou teplotu se vlastne zkazit neda…
prilohu jeste dovymyslim zitra…

1aa0e7b1f6c39dc640188a956bf61770.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To mi připomíná pokusy z léta, kdy jsem se učil BBQ, jak vůbec topit, jaký používat uhlí, jak zapalovat.... Jsem zjistil, že klasickej gril na uhlí už nepotřebuju, na klasiku (steaky, klobásy, hermelín ...) mi víc vyhovuje plyn a to co mi chybělo ke štěstí byla udírna.

Už dlouho se mi válela doma nevybalená 3-dílná věž, prakticky Weber smokey mountain, ale od Kingston co jsem koupil po haluzi v Bauhauzu za pětikilo. Lidi to nekupujou, protože neví co s tím, já po tomto létě na to nedám dopustit a klasickej kettle už nepoužívám, za mě ta trojkombinace úplně ideál a nouzově z toho jde udělat grill taky.

Dělal jsem asi 6x křídla a jednou žebra a je to neuvěřitelná pecka, jen teď jsem hledal fotky a nemůžu nic najít, tak tím tady aspoň nebudu dělat chutě.

Kdyby někdo chtěl recept:
Kuřecí křídla nebo paličky očistit, osušit, dobře nasolit a na sucho "obalit" v koření (nejvíc se mi osvědčilo "It's natural" na kuře, u nás ho mají v albertu a je bez soli, což mi vyhovuje, v Makru a jinde bylo všechno koření vždy jen se solí)
Nechat uležet aspoň půl den v lednici a pak šup do udírny na cca 110°C na cca 2,5 hodiny. Jediné co je potřeba je kontrolovat vodu, aby nedošla a nezvýšila se tak teplota.
Po 2,5 hodině napatlat směsí BBQ omáčky a medu (dělal jsem od oka cca 5:1, BBQ omáčku jsem bral Mississippi v Makru)
Nechat 30 minut v udírně dojít a podávat

Udírnu zapaluju tak, že nasypu brikety (nejvíc se osvědčily origo weber), ve středu nechám díru a pár briket roztopím v komínku, který pak do toho středu nasypu. Brikety odhořívají postupně a vydrží dle typu a množství cca 4-6 hodin. Na brikety hodím ještě 2-3 třísky z švestkovýho dřeva (obecně dle chuti se hodí libovolnej ovocnej strom), tak aby byly částečně na žhavým a odhořívaly postupně s briketama.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 8 minutami, Maxel napsal:

Já se do baráku vlastně nejvíc těšim na všechny ty věci, co se nedaj dělat v bytových podmínkách — udírna, buřty na ohni, apod. 
To je jízda 😂

My před covidem pořídili zahradu s chatou kousek od nás, takže veškeré obžerství se primárně odehrává tam...

Jinak tu udírnu fakt můžu doporučit. K baráku uvažuju o nerezové elektrické, aby šlo dělat věci i ve studeným kouři....

Upraveno uživatelem Lamiczka
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 43 minutami, Maxel napsal:

Já se do baráku vlastně nejvíc těšim na všechny ty věci, co se nedaj dělat v bytových podmínkách — udírna, buřty na ohni, apod. 
To je jízda 😂

Souhlasím, čtvrtina mýho kulinářství se teď odehrává na zápraží. Vesnice mi nepochybně pozvedla kvalitu života.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Líné sobotní poledne ve spolek 😁

 

IMG_20211017_113805_compress90.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...