Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

před 4 hodinami, montemar napsal:

neví někdo jednoduchej recept na houskový nebo karlovarský knedlíky? zkoušel jsem je asi 5x a pokaždý to dopadlo na h…o 🤷‍♂️

10 rohlíků na kolečka, rozpustit 90g másla a nalít na rohlíky, 1-2 kolečky vytřít zbylé teplé máslo z rendlíku a sníst. Do 250ml mléka rozkvrdlat 3 vejce a sůl, nalít na rohlíky, nechal chvíli nasáknout, pak rozmačkat na kaši rukama, dosypat polohrubou moukou dle potřeby, na chuť můžeš dát petrželku. V 5l hrnci přivézt osolenou vodu k varu a vařit najednou tak 6-8 knedlíků velikosti mezi golfovým až tenisovým míčkem, na koulení pomůže navlhčit ruce vodou. Nabydou na větší tenisák, vařit je budeš tak 20 min, pak je roztrhneš vidličkama a zaleješ omáčkou. Je to recept z prvorepublikové kuchařky, neskutečně nadejchaný karlovarský knedle

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, Moty napsal:

10 rohlíků na kolečka, rozpustit 90g másla a nalít na rohlíky, 1-2 kolečky vytřít zbylé teplé máslo z rendlíku a sníst. Do 250ml mléka rozkvrdlat 3 vejce a sůl, nalít na rohlíky, nechal chvíli nasáknout, pak rozmačkat na kaši rukama, dosypat polohrubou moukou dle potřeby, na chuť můžeš dát petrželku. V 5l hrnci přivézt osolenou vodu k varu a vařit najednou tak 6-8 knedlíků velikosti mezi golfovým až tenisovým míčkem, na koulení pomůže navlhčit ruce vodou. Nabydou na větší tenisák, vařit je budeš tak 20 min, pak je roztrhneš vidličkama a zaleješ omáčkou. Je to recept z prvorepublikové kuchařky, neskutečně nadejchaný karlovarský knedle

dík. to vypadá dobře 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 3. 11. 2022 v 19:44, Maxel napsal:

Pekárnu nemam, ale naši to kupovali někdy jak byl ten boom cca 10-12 let zpět. Možná rok-dva fakt občas upekli chleba, kterej byl obyčejně dost hnusnej. Od tý doby se na to práší někde v koutu :)) Sorry Gusto, tos asi slyšet nechtěl.

Večeře simply clever. Grilovaná panenka, pepřovka s koňakem, pečené grenaille. 

C6C31476-F85A-495F-BD53-755B945D95B7.jpeg

Hele, díky za názor... už to ženě pomalu vymlouvám. Ješte když slyšela její sestru, jak už ji nepoužívá, tak to pomohlo....tento boj asi vyhraju :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koukám že se nebojíte Karlovarských, to je bezva. Samozřejmě se dají vařit i zabalené ve fólii, v hrníčku nebo v latkovém ubrousku.

Houskové jsou strašně jednoduché. Množství je kvantum, v obchodě prodávané knedlíky mají cca 400 až 600gr, tady je 1700gr surovin, takže dle velikostí domácího vybavení doporučuji udělat poloviční dávku  (asi 3 menší knedlíky)

kilo hrubá mouka

600 ml polotučné mléko

1 kostka droždí (42g)

1 vejce

kostky suchého pečiva

---

do mísy dej mouku, udělej tam prohlubeň, do ní nalej vlažné (tak polovinu) mléko, do něj rozdrob kvasnice a buď nech vzejít kvásek nebo rovnou pokračuj (fakt to jde)

přidej vejce (pokojová teplota), zbytek mléka, trošku to osol a zamíchej až bude hladké těsto (já to promíchám v robotu, pak vyndám a pořádně prohnětu rukou dohladka)

vmíchej kostky suchého rohlíku (ne veka, ne toastový chleba apod., nejlíp nakrájet den dva předem a nechat proschnout)

těsto je hotové, nech ho v míse nakynout, dávám do trouby - není tam průvan, troubu napřed nahřeju na 40 stupňů, vypnu a dám tam těsto, krásně to drží vlažnou teplotu, kyneme asi tak 45 minut, nenechávej to o moc déle, knedlík chceme kyprý ale ne překynutý

z těsta vyženeš vzduch tak že ho vyklopíš z mísy, rozdělíš na 3 nebo 4 díly lehce prohněteš a vytvaruješ knedlíky*

necháš tak 10 minut odpočinout a uvaříš je:

- v páře jak bylo řečeno, parní hrnec, děrovaná vložka hrnce, parní trouba ideál, dávají se rovnou do horké páry, 25 minut bude tak akorát, během vaření se s knedlíkem nehýbe, po uvaření propíchnout na pár místech ať vyjde přebytečná pára, po zchladnutí lehce potřít olejem, sádlem, máslem**

- ve vodě dávají se do vroucí vody, osolit vodu, vařit 10 minut pod pokličkou při mírném varu, otočit břichem nahoru a vařit dalších 10 minut, po uvaření taky propíchat a posléze potřít

krájet vychladnuté, ohřát na páře

----

knedlíky se dají vařit i jako kulaté koule, jen je potřeba o něco málo zkrátit dobu vaření (viz Sedlo a guláš s gulama 🙂)

z páry jsou hladší a úhlednější

pokud budeš dělat větší dávku nadvakrát tak půlku těsta nech v míse a opakuj postup od dělení a uhnětení šišek (když necháš hotové šišky nakynout moc během doby co se vaří první várka, tak ty druhé budou na chuja překynuté, uhnětení před vařením to srovná)

* když při tvarování šišky vznikne takový zářez, tak obě strany silně stiskni k sobě špičkama prstů po celé délce a otoč to tímto spojem dolů, během těch deseti minut se těsto spojí a knedlík bude držet tvar

** není nutné, dělá se pro to, aby se šišky při následném skladování k sobě neslepily a lesklejší povrch je více estetický + knedlík tak rychle neoschne, tedy volitelně

 

Upraveno uživatelem Tom4
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ano, šéfe!

jinak chci zkusit todle menu

- chlebová polévka

- husa, hokaido, zelí, variace knedlíků, hruškové chutney

- štrůdl 

párovat budu aperitiv campari, 

hlavni chod  portské, digestiv mezcal

 

Upraveno uživatelem montemar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...