Jump to content

KULINÁRIUM Chronomagicum


kejklik
 Share

Recommended Posts

Když neni chuť na maso, za to je chuť na brambory - zapečené jako takový simple pie. Dá se jako hlavní bezmasé jídlo, nebo i jako hutnější příloha třeba ke grilované krkovičce.

 

Ingredience:

- brambory (7 větších)

- cibule (3 střední bílé)

- petrželka

- vejce (4ks)

- smetana (1 dcl)

- mozzarella (1 balení)

- parmazán (10 dkg)

- sůl/pepř

 

Brambory nakrájet na tenké plátky. Hodit do pánve na oliváč a takových 15 min opékat a prohazovat. Mezitim osolit a opepřit.

 

5e703b9dc303e074c8ee4b0cbf0c88c0.jpg

 

Cibule na půl a pak na silnější plátky. Přidat do pánve.

 

5e14745891fc95e8f3a8b1ffd05fb5e3.jpg

 

Dál tam jde petrželka, docela hodně. Volitelně lze přidat jakékoliv další bylinky, podle chuti každého soudruha.

 

5788b51ae2461a6a7c3c8ad5425a86c0.jpg

 

Nastrouhaný parmazán vmíchat do směsi a sundat ze sporáku. Jen tak 2/3, zbytek nechat na posypání.

 

754aef2276578e2e520c22a40b898390.jpg

 

Vejce rozšlehat se smetanou, osolit/opepřit a rovnoměrně nalít na směs.

 

c5ad193b31eefd3696f7437333442461.jpg

 

Posypat zbytkem parmazánu a poklást plátky mozzarelly. A šup s tim do trouby předehřáté na 180st. Zhruba půl hodiny.

 

f5319227614b7ce3dff28805de700b69.jpg

 

Finíto.

 

14e0b768964d13ef637283136830225a.jpg

 

Bon apetit ;)

 

901f9de502f03f67b10e2df2f934753a.jpg

Link to comment
Share on other sites

Směs na topinky na zimní večery :) i s receptem tentokrát. Někde už rostou, někde začnou, 

prostě celej podzim = houby. Nadbytek?

Kolik hub, tolik cibule a stejné množství paprik.

Momentálně jsem našel sírovec, tak jsem to udělal z něj, ale fungovat to bude
z hlívy z obchodu a nebo z jakýchkoliv jedlých hřibovitých hub co najdete v lese


Všechno nadrobno, do hrnce cibuli, lehce zarestovat, přidat houby a papriku,

malinko podlít vodou a přidat:
ostrý kečup, protlak, česnek
dochutit:
česnek, sůl, pepř a dle libosti nějakou chilli papričku ;)

 

 


podusit hodinku (občas míchat)
lehce! tomu pomoct tyčovým mixérem pokud se houby dostatečně nerozvaří,
ale nerozsekat na kaši, chceme tam mít nějakou strukturu a ne z toho udělat přesnídávku

 

naplnit do skleniček, ještě je dávám zavařit do trouby, to se dělá tak že zapnu troubu
tak na 130, skleničky dám na plech s vyšším okrajem, nejradši mám starej hliníkovej;
naleju tam konvici vroucí vody, zavřu troubu a nechám 20 minut

 

 


pak nechat vychladnout (neobracet víčkama dolů, ta trouba stačí), schovat do sklepa

 

 

 

studený nebo ohřátý namazat na topinky . . . no nic, jdu si jednu skleničku hned otevřít :D

Edited by tommas4
Link to comment
Share on other sites

Na nedělní oběd česká klasika - pečené kuře, nádivka, okurkový salát.

 

Ingredience na kuře:

- překvapivě kuře :)

- sůl (200g)

- cukr (100g)

- tymián, rozmarýn, petržel (vše čertvé)

- jednu limetu

 

Dokonalé pečené kuře, ač se nezdá, je docela alchymie. Nepřepéct nebo naopak nedopéct, křupavá kůrka, dochucení, slanost, omáčka, atd. atd. Hledal jsem na netu různé postupy, až jsem našel přípravu, kterou jsem dneska vyzkoušel. Nefotil jsem, tak jen textově.

 

Nejdřív je potřeba připravit nálev:

- ohřát v konvici 1l vody a tu pak nalít do většího hrnce

- do vody ještě zatepla přijde sůl, cukr, bylinky a šťáva z jedné limety

- doplnit 2l studené vody a nechat vychladnout

- do toho pak vložit kuře, musí být celé ponořené, a pobude si tam 6 hodin

 

Po šesti hodinách kuře vyndat, osušit, položit na pekáč, NESOLIT je slané dost, podlít cca deci vody a poslat do trouby:

- nejdřív na plný koule (220-230st.) na 15 minut prsama nahoru

- potom otočit a nechat dalších 10 minut za stejné teploty

- pak vrátit zpátky prsama nahoru , snížit teplotu na 140st. a takto péct cca hodinu a půl až dvě

-- celkem si tak kuře pobude v troubě cca 2 a půl hodiny a nakonci bude vypadat takhle nějak

 

47b762459cf4598e7172f4eb16cde045.jpg

 

Naporcovat, vrátit na plech a buď odložit přikryté alobalem, nebo vrátit zpět do vyhřáté/vypnuté trouby.

 

fb625c0cc2ea3ee878eb9f4b7fb3b793.jpg

 

Ingredience na tmavou ořechovou nádivku.

 

8ba233f7b18944c1ddac55c587196c03.jpg

 

Nádivka je takový národní sport, každá druhá rodina má vlastní recept. Tahle je taková skoro klasická, jen s malými změnami v rámci vlastní invence - místo rohlíků je tam celozrná žitná bageta, ořechy jsou neslané kešu.

 

Pečivo nakrájet na malé kousky, oddělit žloutek a bílek. Žloutek smíchat s mlékem a zamíchat do pečiva. Z bílků vyšlehat sníh. Vše ostatní nakrájet najemno a osmahnout na pánvy. Nechat vychladnout, přidat do pečiva společně s nasekanou petrželkou vše a promíchat. Sůl/pepř.

 

3c6aafcf5747a86d895926efe43c568c.jpg

 

Do směsi opatrně vmíchat sníh.

 

bdd88c258cc08d2be6b11ded723f07ca.jpg

 

Směs nalít a uhladit do nějaké pečící formy, zapékacích misek, nebo srnčího hřbetu v mém případě.

 

1eba28bc0b922d990fe23a300762ff4b.jpg

 

Peče se 30-40 minut na 180st. Nakonec jsem navrch nalil trochu výpeku z kuřete a formu přesunul na pár minut pod gril. Výpek se vsákne do nádivky a gril udělá kůrku.

 

837bb6d43b4ae24f44d261ff0bb7944b.jpg

 

Kuře máme. Nádivku máme. Na okurkový salát je expert moje žena a dělá ho dost výrazný (sladkokyselý a ostřejší), taky máme. Stačí jen doladit omáčku (vlastně jen zredukovat, rozhodně nesolit!) a je hotovo. Maso je po naložení v "láku" docela výrazné, lehce slanější a jsou cítit bylinky. Za mě palec hore!

 

d955743b1d6e845d21ec2d5c8078e75c.jpg

 

Bon apetit ;)

 

a7b0683e5dce080150253b4b9aec95e4.jpg

Edited by Maxel
Link to comment
Share on other sites

Na váhu nebo objem? Vypadá to jedle. :)

 

No tak spíš baj oko :D V receptu co jsem dostal se píše na kilo hub 5 velkých cibulí a 6 paprik . . .

dal jsem to podle váhy a funguje to výborně, akorát to malý ostrý svinstvo co jsem vypěstoval

do toho nešlo, jsem to rozříznul, olíznul, umřel, sebral se z podlahy, narval si plnou pusu jogurtem,

zapil mlíkem, pět minut si nadával a pak jsem to vyhodil. 

Mám jich na třech rostlinkách asi 50 :( strašný to je.

 

 

Jo Maxeli, kde máš přílohu????

Link to comment
Share on other sites

Preklad pro Kamila: ...podle vahy a funguje to! :D

 

Jinak bych chtel Tomasovi jeste jednou podekovat za ty chilli. Myslel jsem, ze z nich udelam nejakou tu pastu, ale jsou tak akorat pikantni, ze je prikusuju zacerstva. Dneska jsme napriklad delali chilli con carne, k masu sly papricky 3 a prislo mi to malo, tak jsem si dal jeste jednu na zakus.

 

Strasny rozhodne nejsou! :D

Link to comment
Share on other sites

Jo Maxeli, kde máš přílohu????

Simplifikace kulinařiny, nádivka = příloha.

Dlouho jsem byl zvyklej od babičky, ke kuřeti s nádivkou brambory. Pak jsem zjistil, že další sacharidy tam vlastně nepotřebujem. Vono i tak to zrovna neni jídlo do dietáře.

Link to comment
Share on other sites

Předesílám že nechci být za hnidopicha, věřím že jako všechno od Maxela to určitě bylo zatraceně jedlé - ale nepopisuje slovo "nádivka" spíš způsob přípravy, kdy se vhodná směs napchá dovnitř zvířete/plodu, přičemž právě společnou tepelnou úpravou ve vlastní šťávě dojde k onomu kouzelnému spojení všech přítomných chutí? A nemusí to být zrovna "velbloud nadívaný ovcí nadívanou dropem domácím, který je nadíván kaprem nadívaným vejci"  :cool02:

Beru že tyhle externě pečené "vylepšené polenty" bývaly populární k nastavení omezeného množství nedostatkového masa na venkově a za války - ale nádivka to prostě není, i kdyby se všecky naše babky, Babica, mimibazarníci i ten šizuňk hospodský odvedle (který má tu drzost podobnou "houskovou bublaninu" za příplatek přikrajovat k mizerně ogrilovanému kuřeti) na palici postavili...  :cheff:

Link to comment
Share on other sites

Fakticky máš samozřejmě pravdu. Ikdyž v mnoha rodinách je to již jen zažitý způsob, jak tu "věc" popsat nějakým všeobecně známým způsobem. U nás co si pamatuju, tak obě babičky, máma (a poté i táta, co začal vařit), teta, všichni připravují "nádivku" (abych dodržel počet uvozovek na post :P ) vedle kuřete v pekáči - a dycky to bylo nebe v hubě. Popravdě jsem o nacpání do opeřence tentokrát opravdu uvažoval, ale nakonec se na to vykašlal (nebo zapoměl, už nevim) - zaprvé by jí bylo imo málo (pokud bych dělal jen množství do dutiny), a zadruhé jsem kuře dal péct o dost dřív, než jsem se pustil do "nádivky".

Link to comment
Share on other sites

Tohle by bylo pecka místo na sraz...díval jsem se na to už kdysi :D

http://www.4kocky.cz/

Tak se na to vyspime a v pondělí uvidíme co z toho třeba vyleze. Potřebujeme kuchyň :)

Vyspali jsme se trochu víc, ale mě to nepustilo. Co vás? (myšleno obecně, ne jen Lamiczku a Tommase)

Září už je imo pasé, ale na druhou polovinu října - symbolicky rok po původní akci - zatim nic nemam.

Link to comment
Share on other sites

 "velbloud nadívaný ovcí nadívanou dropem domácím, který je nadíván kaprem nadívaným vejci"  :cool02:

 

A sakra, to bych si zrovna dal . . . děláš mi chutě :D

 

Jinak nádivkou se nadívá, nicméně pokud je to v domácích podmínkách a nenadíváš velblouda,

tak udělat jeden hrnek nádivky je divné, nádivky se dělá více a co se nevejde to útrob opeřence

tak se peče zvlášť, dokonce to tak je ve starších kuchařkách vyžadováno, a jezení masa dříve jen

třeba 1x týdně a jeho nedostatek kompenzovaný nádivkou tomu odpovídá.

Proto také tradičně maso + nádivka + příloha, protože reálně byl na talíři malý kousek masa, hodně

nádivky místo masa a k tomu příloha.

Doma pokročila, masa máme dostatek tak jíme nádivku jako přílohu. Končím historický rozbor tématu :D

Link to comment
Share on other sites

Vyspali jsme se trochu víc, ale mě to nepustilo. Co vás? (myšleno obecně, ne jen Lamiczku a Tommase)

Září už je imo pasé, ale na druhou polovinu října - symbolicky rok po původní akci - zatim nic nemam.

 

 

Já kdykoliv, ideálně dokud ještě bude hezky... ale i v plískanici rád pomůžu s klohněním (dle potřeby i nadíváním) a konzumací  :drunk:

 

Za mě ano, nicméně upozorňuji na několik věcí co je třeba vyřešit (nic není nemožné):

 

- organizace - někdo to musí "odsedět", kdo jste něco takového dělali víte že to je časově náročné

a někdy o nervy, nicméně třeba mě to docela baví, ujmu se / případně pomohu dobrovolně

(někdy je ale lepší to rozdělit mezi více lidí, podle toho co se z toho vyvine, viz, níže)

 

- počet účastníků - tohle je nejdůležitější věc od které se odrazit, může nás být sto, nebo deset

podle toho se bude hledat vhodné místo

 

- vhodné místo - největší překážka, protože pronajmout si chatu - ok, ale pak je to komplet na nás,

nikdo nám tam nepřipraví snídani, nikdo nás nebude obsluhovat, musí se vše dovézt a připravit, tohle

lze jednak pro velmi malý počet lidí (i ty největší chaty mají třeba jen 8 / 10 pokojů) a celková logistika

je neuvěřitelná pakárna - každý rok jsem tohle dělal pro své zaměstnance za odměnu a poslední dva

roky už jsem na to rezignoval, nic jsem z toho neměl a lítal jsem okolo toho měsíc, (tohle se přiznám je

fajn ale takovej plánovací oser že se mi do této varianty nechce ani náhodou - organizačně :D

raději jsme jeli klasicky hotel + stravování v místě 

varianta hotel a nechat se nakrmit a napojit je pro všechny fajn, akorát tam nás nenechají uvařit si

to je celkem bummer, napadá mě jim to dát jako požadavek na začátek že si normálně pořídíme

u nich jídlo a pití, ale druhou večeři že máme svoje ochutnávky dobrot co kdo přiveze, chceme sem tam

něco ohřát a jinak to bude asi postudenu - je to sice požadavek z kategorie "je mi to blbé", ale věřte mi,

že už jsem měl dotazy zda by člověk mohl přespat v hotelu zdarma když si zaplatí snídani (stejně nám ten

pokoj zůstane prázdný, ne?) a taky jsem viděl paní co si poručila horkou vodu a vytáhla svoje instatní kafe

a mlíčko, takže tohle zkušeného hoteliéra nerozhodí :lol2: 

 

- kde - to je asi fuk, omezil bych to na ČR + nejbližší okolní státy

 

- kdy - tady bacha, v půlce srpna jsme měli +- počet lidí a už se dalo něco řešit konkrétně, ale pořád je čas

 

- kdo - jen chronomagoři nebo včetně rodin? pouze chronomagoři = účast 5 až 10 lidí

včetně rodin = nevím, netroufám si odhadnout po předchozích zkušenostech to může být pár desítek účastníků

 

- level / úroveň - sto lidí, sto chutí, někomu bude vyhovovat 5* a full service, někdo se spokojí se 4* 

asi se shodneme že pokud to bude s rodinami tak lovecká útulna s kadiboudou na zahradě neprojde

od tohoto se odvíjí kolik to bude stát, samozřejmě

 

tak, to je co mě tak po ránu napadá, klidně bych to chvíli diskutoval tady, buď to samo chcípne

nebo na to pak uděláme vlákno ve srazech a poprosíme mody aby tyhle posty šoupli tam

zatím žádné seznamy prosím, jen všeobecná teorie ať to tu není zcela zasekané

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...